JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

23 May 2009

Vista Millenium Henry Butcher(Henry Penjual daging)....RP RM50K....

Hari aku masuk bid lagi rumah di Vista Millenium,Di Puchong..Tapi disebabkan oleh ada kerja di A Farmosa Melaka...minta tolong Faridzaswadi pergi bid (Satu Solution)..sebelum ni dah menang dgn harga RM82k...tapi harini lagi menarik....RP50K....waulauweh...best tu..market price RM140k-150k.....850sqf....address C-3A-7,VM......tapi bila faridz bagitau aku...ada 13 bidder....woooooooo....... sure kalah...sbb budget rendah jer....buat apa beli mahal2 kan?

Tetapi yang menang rumah tu adalah saudara WAKATA. Tahniah....wakata ni mmg dah ada 1 unit kat situ.....sebelum tu dia beli RM109...utk 850sqf...kira OK la...daripada takde......yg penting beli below market.....jgn beli OVER or MARKET Value (MV)....sapa yg untung? BANK....tuan rumah asal...pelelong...agen......adussss....so pikir la baik simpan duit tu dalam EMAS kan?

cerita pasal VM ni.....kenapa ada 13 bidder....mungkin disebabkan oleh Pelelong Henry Butcher meletakkan harga rumah pada harga 50K....boleh ker? sbb tu ramai......bknnya harga akan turun 10% setiap kali takde org bid...entah la...aku nak kena cek dgn sifu2.... mungkin pelelong pun boleh start RP dengan RM1......

Pasal VM ini aku tengok harga murah gilerr......korang kira la 90k below dari harga pasaran..kalau beli.....refinance......buat home extra....boleh dapat duit bodoh2 je 90K....boleh dah beli emas sekilo....tak pun letak dalam ASB....kaya...kaya...kaya.....ulang 2-3 buah rumah sure penuh ASB...dan ada emas 1 KG.........waaahhhhhh

aku kalau beli target.....dapat RP.....RM50K......loan 90%.....baru RM45K.....RM200++ sebulan......maintenance VM Rm130........kira2 komitment bulanan RM330+-......sewa paling murah kat VM adalah 650-700.......+ve cash flow RM370...........mmmmmmmmmmmmmmmmm.....sedapnya....dapat RM370....invest pulak....jgn belanjakan..........simpan la dalam ASB....tak pun beli Dinar Emas....Dinar Kelantann or Dinar public.......mmg akan cepat la tercapat cita2 utk jadi JUTAWAN EMAS & JUTAWAN HARTANAH.....mcm En Syukor & En Pie2020.....

untuk pengetahuan korang...kalau korang tak pandai....Suruh je En Faridzaswadi bid...insya-allah...dia boleh buat semua benda2 pembelian lelong ni tanpa kena tipu.....dia seorang yang jujur..amanah.....baik......aku rekemen pon bukan dapat komisen...tapi mmg nak tgk bangsa kita...bangsa MELAYU maju......best aaaa dengar orang2 melayu sekarang dah ada TANAH berekar2....RUMAH berpuluh2.....EMAS berkilo2.......kan??? korang rasa camna?ke korang nak dengar bangsa MELAYU ni jenis PEMALAS...PEMALU...MUNDUR....MISKIN...tak nak kan? so....berusaha dari sekarang....termasuk la aku....hehehehe

disebabkan oleh tugas...ada Seisi Planning Network Upgrade di UTM International Campus.....di A Farmosa ...aku tak boleh tinggalkan begitu sahaja.....sebenarnya projek ni adalah daripada Active Income aku....kena la jaga...aku makan gaji dengan syarikat Public Listed...so..kerja la...cari peluang...modal....network....so sambil2 kita ada active income...kita ada portfolio income + pasif income....best kan? aku pon nak keluar cepat2 dari RAT RACE.....amin....

Projek yang aku dapat ni adalah upgrade NETWORK system di UTM International CAMPUS KL.....dulu network UTM guna 3COM....so aku sebagai salesman & Boss aku En Kyrol bersama2 Engineer CCNA aku En Samad berusaha bersungguh2 utk menang tender nih....nilai tender adalah RM4.1 mill......masyuuukkk.....tahun ni dah cukup kuota aku utk dapatkan sales...tak yah kerja gila bab* lagi utk dapatkan sales....tapi kerja jgk....cari qualiti projek.....that why la arini sampai esok ada seisi planning di A Farmosa....plan dgn UTM KL & UTMJB mcm mana nak pasang....delivery.....migration...tgk existing network....byk2 la pasal networking nih....lagipun aku dah dah projek kat UTM ni almost RM13juta....best kan? sebab tu kita pun kena jaga la active income kita.....jgn dok sibuk cari pasif income....alih2 active income terabai.....tapi kalau pasif income dah melebihi perbelanjaan....apa lagi....anda dah keluar dari RAT RACE....hehehehe....tu yg aku nak......nak keluar dari RAT RACE......

so masa planning ni aku terpikir..kalau kita usaha lebih masa muda ni...sure kejayaan akan datang dengan mudah....janji kita usaha..doa...belajar....iktizam....dan tawakkal kepada ALLAH.....target aku tahun 2009 nih

1) Dapat Projek gomen/swasta -10 juta
2) Simpanan ASW......Coop Bank Persatuan...Amanah Saham Didik Anak2
3) Simpanan EMAS......sambil jadi agen Public Gold Tahap Gaban....main distributor in Lembah Kelang..sapa2 nak beli emas....beli dgn syarikat aku di sini
4) Beli Rumah Lelong....30-50% dari Market Price...
5) Beli Rumah Kedai Lelong
6) Beli Syarikat......yg ROI 20-30% setahun...

wahhh.....insya-Allah boleh berjaya...

Meh kita sama-sama berusaha untuk menjadi orang yang berjaya....

p/s- aku ada sembang dengan customer aku.....Akhir zaman akan ramai orang miskin akan jadi kaya......Orang Islam akan Berkuasa Memerintah Dunia.....Islam berkembang dengan maju....Simpanan Emas orang Islam banyak sampai nak cari org islam yg miskin pon dah tak ada.......!



17 Komen:

merdeka May 23, 2009 at 10:20 PM  

Molek kalau macam tu. Kerja lebih kuat simpan duit lebih banyak dan kurangkan belanja yang tak perlu. tahun depan bolehlah beli emas dengan pokli.

Wida May 23, 2009 at 10:48 PM  

Pokli.. selalu saya bersemangat bila baca blog Pokli ni.. kadang2 sampai rasa mau switch job jadi salesperson sekali.. kalau ada matlamat yg jelas dan berani macam pokli ni.. senang nak berjaya.. sekarang saya pun tgh motivasi kan diri..

beli rumah 30-50%.. wow tak pernah saya terfikir nak dapat spread yg jauh macam tu..

pasal emas.. mmg teringin jadi agent juga.. tp modal.. memang xada modal besar macam pokli.. pokli cepat2la jadi distributor.. doakan la masa tu saya dapat jadi agent amik stok dengan pokli.. amin..

Wida May 23, 2009 at 10:48 PM  

Pokli.. selalu saya bersemangat bila baca blog Pokli ni.. kadang2 sampai rasa mau switch job jadi salesperson sekali.. kalau ada matlamat yg jelas dan berani macam pokli ni.. senang nak berjaya.. sekarang saya pun tgh motivasi kan diri..

beli rumah 30-50%.. wow tak pernah saya terfikir nak dapat spread yg jauh macam tu..

pasal emas.. mmg teringin jadi agent juga.. tp modal.. memang xada modal besar macam pokli.. pokli cepat2la jadi distributor.. doakan la masa tu saya dapat jadi agent amik stok dengan pokli.. amin..

MattDemon May 24, 2009 at 12:55 AM  

wow...wida...semangat tull la anda...bagus2..

bagus posting2 pokli...motivated dan memberi kesedaran pasal investment - hartanah n emas..keep up bro...semoga cita2 anda dipermudahkan Allah. Amin.

blogresipi May 24, 2009 at 4:06 AM  

Jom singgah blogresipi saya.

naem May 24, 2009 at 7:23 PM  

abg pokli ni share real experience..tu yg best tu..


biasanya nak kena ada berapa cash in hand utk terjun dlnm dunia rumah lelong ni ek?


Secara teori, saya faham kumpul duit dulu dari apa2 sj lubang bg cukup 100k...kemudian simpan dlm asb...tukar kpd OD, dpt 95k..

dari amaun yg ada kat tgn tu, boleh mula terjun dlm hartanah...contoh kalau 5% dari 80K utk rumah bawah MV, 4 k bukan?

Bulan ke 3, kena byr lumpsum..tak gitu, bulan ke 5, blh jual klu ada buyer..klu xde,t'rpaksa refinance ek? tak gitu?

Harap dpt bljr ngan abg pokli...insyaAllah dlm 2 tahun ni saya cuba cari duit 100k utk tujuan ni

Aminnnnn

sourplum May 24, 2009 at 9:38 PM  

konsep refinance tu cm slh je
bukan ke kena tgu 2-3thun dlu ke
bg hrga die up cket
pstu baru refinance
sy tatau sgt.
tau cket2 dari bc2 kt blog pokli ng pie je

merdeka May 24, 2009 at 10:13 PM  

Rasanya kalau beli rumah dengan cash boleh je terus refinance. Tapi tak tahulah kalau pendapat saya ni salah. Harap pokli dapat komen.

pOkLi May 25, 2009 at 1:21 AM  

ok...kalau kita beli rumah below MV....30%-50%....kalau dah menang...kita apply loan...dapat 90%...selalunya kita kena tambah 10% utk downpayment.....5% deposit utk masuk bid..kalau kalah dipulangkan balik...pasal refinance...kita bayar cash...lepas tukar nama ke atas nama kita...boleh la refinance ikut MV...masa tu..dah ada CASH in hand....kalau ada pembeli.....apalagi....cargas je la

Anonymous,  May 25, 2009 at 4:42 PM  

halop pokli...

best blog ni. aku dh letak dlm favorites dah.hee.

wakata

naem May 25, 2009 at 7:34 PM  

Abg pokli,

so dari pemahaman saya, teknik beli hartanah lelong ni boleh memaksimumkan keuntungan dan keluar dari rat race dgn lebih mudah la kan?

Seblum ni, pening jugak camner game CASHFLOW 101 tu tunjukkan beli rumah pada harga downpayment je..xbyr plak mortgage tu..Time jual, boleh plak dpt mortgage tu..hoho

kalau mcm tu, betulkan pemahaman saya di bawah :

1) mula menympan atau generate cahs sehingga RM 100K

2) Invest dlm ASB utk dividen 7-9% p.a

3) Tukarkan kpd cert dan buat OD...RM95k dlm tangan

4) Pergi bid rumah atau hartanah lelong..Buat byrn deposit 5% sprt biasa.

5) Byr cash rumah under MV dlm RM80 k atau yg sepatutnya.

6) Refinance rumah tu pd harga MV ( RM90 - 100K )...Dpt cash..top up semula dlm OD utk elakkan daily itrst yg smakin beranak pinak

7) Cr buyer dan jual rumah tu semula pd harga MV..dpt cash dan cover balik duit OD yg digunakan. Cash untung rotate dan buat semula pembelian rumah lelong.

8) lakukan aktiviti di atas sehingga lah dapat memiliki rental properties yg blh cover expnses 2x ganda setiap bulan..

Yeah!!! Keluar dari RATE RACE....Betul tak abg Pokli? Kalau mcm ni, insyaAllah dlm ms 10thn dah boleh Financial Freedom.

Amin,..

ps: tolong perbetulkan konsep sy yg slh..

sourplum May 25, 2009 at 7:40 PM  

oo klu umh tu da settle pon kte bule refinance agi ek
sy igt refinance ni "pinjaman semula"
kira evaluate hrga rumah blk dan dpt kn pnjaman utk 90% daru hrga umh yg baru

pOkLi May 26, 2009 at 12:03 AM  

bagus...naem...anda dah paham apa yg saya cuba terangkan..insya-allah kalah kita buat dengan bersungguh2....bertanya pada yg arif...tak jadi masalah untuk anda berjaya,mcm naem yg skrg kerja cimb....kurangkan liabiliti anda...contohnya kalau gaji anda RM2000....kurangkan perbelanjaan..kalau boleh sewa bilik...byr rm100 sebln pon dan jimat..lepas tu..bg ibu bapa rm200-300 (suka hati)..belanja makan RM300.tepon+internet 150....selebihnya..simpan je la....boleh buat penuhkan ASB,tak pun laburkan dalam pembelian rumah lelong..insya-allah kalau RM1000 sebulan setahun dah rm12k....so kalau ulang langkah tu....w/o dividen 10-12 thn dapat 100K dlm ASB....tapi kalau beli rumah murah...jual pada MV...insya-allah anda akan cepat keluar dari Rat Race...tepuk dada tanya selera...nak selera rumah yg mcm mana....kalau boleh mcm naem target cari rumah yg below 30-50% dari MV baru masuk..kalau tak...tak payah..kalah pun tak per...janji satu hari nanti dapat jgk....saya yg baru start dah jumpa 3 bijik below 30-50% dari MV..so?terjawab soalan naem

pOkLi May 26, 2009 at 12:05 AM  

katakan mcm kes saya VM..beli RM50K...bayar cash....lepas dah tukar nama kpd nama saya...refinance....dapat la katakan RM150K...bank akan bg 90% drpd MV...so dapat la RM135K.......wowwowoowowowowo...dapat tu simpan dalam ASB...ulang langkah nih...sure dah penuh ASB...kalau nak sedap cari yg MV 200K...lelong RP80K....

naem May 26, 2009 at 7:12 PM  

hehe..thanks abg pokli...kalau mcm tu, saya boleh proceed dgn plan utk saving dulu, tingkatkan cashflow, minimize monthly expenses..

trimas byk2...t;jwb juga p'soalan dlm otak ni

pOkLi May 27, 2009 at 11:36 AM  

sama-sama...semoga apa yg saya tulis boleh membantu anda kearah kejayaan..tak rugi kongsi ilmu

MyDiana June 17, 2013 at 8:22 PM  

setiap kali lelongan hartanah tak berjaya..harga akan turun 10% dari harga rezab...

1st time auction, harga di tentukan oleh valuer..pelelong tiada hak utk tentukan harga..valuer akan setkan harga mengikut harga terkini..tapi pihak bank berhak utk menaikkan atau menurun kan harga sekiranya mereka tidak setuju dengan harga dari pihak valuer..pun begitu pihak valuer perlu mengeluarkan VR (laporan penilaian) yang baru.

sekiranya berminat dengan hartanah tersebut (market price RM300K..di lelongan dengan harga RM250K) adalah lebih bagus sambar terus dari menunggu harga makin turun kerana bila harga dah turun contoh RM200K, maka ramai bidder yg akan dtg ut bid belum masuk ulat2..bila masuk masa harga pasti melambung tinggi silap2 boleh melebihi harga jual (RM250K)..sekiranya nak beli tanpa harga bertambah..anda pasti akan di kenakan oleh si ulat2 tersebut..sekurang2nya RM2-3K satu kepala utk mereka tarik diri dari mengacau bid tersebut. TQ (sedikit pengalaman :) )

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP