JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

17 September 2019

SEJARAH GOLDSMITH

SEJARAH GOLDSMITH

Pada zaman dahulu, saat emas dan perak menjadi alat tukar-menukar barang atau mata wang, ramai orang Yahudi bekerja sebagai penyimpan emas atau lebih dikenali dengan istilah “goldsmith” (gold adalah emas, dan smith adalah semit atau Yahudi).

Ini kerana di sebagian besar Eropah, orang-orang Yahudi dilarang memiliki tanah yang membuatkan mereka tidak boleh menjadi petani dan penternak lalu menjadikan kerjaya goldsmith sebagai alternatif pekerjaan yang prospektif.

Walaupun kerjaya ini dipandang rendah, orang-orang kaya yang memiliki banyak emas dan perak lebih menyukai menyimpan hartanya di goldsmith kerana jaminan keselamatan yang diberikan. Mereka hanya cukup memberi gaji sejumlah emas tertentu atas kerja penyimpanan yang diberikan goldsmith.

Untuk setiap harta yang disimpan, goldsmith mengeluarkan sekeping kertas atau sijil mengandungi keterangan tentang pemilikan emas dan perak sejumlah tertentu kepada pemilik harta. Setiap kali bila pemilik harta ingin mengambil simpanannya, ia hanya menunjukkan sijil tersebut.

Masa berlalu, semakin tinggi kepercayaan masyarakat pada goldsmith, masyarakat mula menerima kaedah sijil tersebut sebagai alat tukar-menukar barang. Pada saat inilah sijil tersebut menjadi wang kertas dan merupakan wang kertas pertama di dunia.

Masa terus berlalu, semakin banyak emas dan perak yang disimpan di gudang penyimpanan, goldsmith melihat bahawa sebagian besar emas dan perak tersebut tersimpan begitu saja di tempatnya. Waktu itu, permintaan terhadap wang kertas terlalu tinggi. Terlintas di fikirannya bagaimana kalau sebagian daripada emas dan perak itu dipinjamkan kepada orang yang memerlukan (peminjam), setelah jangka waktu tertentu apabila peminjam mengembalikan semula akan dikenakan bunga (riba).

Kemudian goldsmith pun mula melaksanakan rancangannya dengan meminjamkan sebagian emas dan perak milik pelanggannya kepada peminjam yang memerlukan. Setelah waktu yang ditentukan, emas dan perak yang dipinjam oleh peminjam dikembalikan, goldsmith mendapat keuntungan melalui bunga. Semakin ramai atau semakin banyak goldsmith memberikan pinjaman, semakin besar keuntungan yang didapati.

Seterusnya goldsmith mendapat rancangan yang lain. Mengapa harus memberikan pinjaman berupa emas dan perak? Bukankah wang kertas yang dikeluarkan telah diterima sebagai alat tukar-menukar dan jual beli? Sejak itu, setiap pinjaman yang diberikan, Ia hanya mengeluarkan wang kertas. Dan setelah jangka waktu tertentu, peminjam mengembalikan pinjamannya berupa emas kepada goldsmith berserta dengan bunganya. Pada saat ini goldsmith telah melihat satu keajaiban yang tidak diduga. Hanya dengan sekeping kertas, dia telah berjaya mendapatkan sebongkah emas.

Waktu itu sebenarnya goldsmith telah melakukan penipuan. Orang menyangka emas dan perak yang dipinjamkan benar-benar milik goldsmith sendiri, padahal sebenarnya ia milik pelanggan yang menyimpan kepadanya. Selain penipuan goldsmith juga melakukan pemerasan (peras ugut) dengan mengenakan bunga atas pinjaman yang dia berikan (inilah prinsip perbankan yang digunapakai hingga ke hari ini).
.
Belajar dari kejayaan menipu pelanggannya, goldsmith mendapat rancangan lagi. Dengan modal beberapa keping kertas, ia berjaya mendapatkan sejumlah besar emas. Maka goldsmith mengeluarkan wang kertas dengan sebanyak-banyaknya untuk mendapatkan keuntungan yang berlipat kali ganda. Keuntungannya hanya dihadkan oleh keupayaannya mencetak wang kertas. Tiada perniagaan sepanjang sejarah umat manusia yang lebih menguntungkan daripada perniagaan yang dijalankan goldsmith. 

Masa terus berlalu, semakin ramai orang yang menjadi peminjam. Mereka rela masuk dan duduk di bangku panjang untuk mendapatkan pinjaman dari goldsmith, waktu itulah “bank” pertama di dunia tercipta. Dalam jangka masa yang pendek, para goldsmith menjadi orang-orang terkaya di dunia.

Para bangsawan dan para raja yang memerlukan dana untuk membiayai tentara, dan gaji pegawainya. Mereka pun tidak dapat mengelakkan diri untuk menjadi mangsa para goldsmith yang kemudian berganti istilah menjadi “banker”. Setiap pinjaman yang bernilai jutaan diberikan kepada individu-individu tersebut, dan begitu juga pulangan keuntungan yang diperolehi banker.

Para banker amat menyukai dengan sifat para raja dan bangsawan yang suka berperang bagi merebut kuasa dan kawasan. Semakin banyak peperangan yang tercetus dan itu bererti semakin banyak pinjaman yang boleh diberikan para banker.

Dalam kebanyakan kes, apabila perdamaian terjadi, para banker telah menjadi dalang politik untuk mencetuskan peperangan.
Mereka membiayai Oliver Cromwell untuk memberontak kepada Raja Charles di Inggeris.

Mereka membiayai William Orange merebut tahta raja Inggeris dari Charles II.
Mereka merancang Revolusi Perancis
Mereka membiayai petualangan Napoleon
Mereka juga merancang, kemudian membiayai pihak-pihak yang terlibat dalam Perang Sivil Amerika, Perang Krim, Perang Dunia I, Perang Dunia II, Perang Dingin, Vietnam, Teluk, dan perang-perang yang lain.

Setelah tamat peperangan, pemimpin dan juga rakyat negara-negara yang terlibat akan menjadi mangsa para banker di atas hutang yang mereka tanggung.

Selain mendapatkan keuntungan hakiki yang tiada tandingan, banker juga mendapatkan keuntungan politik yang besar. Mereka dengan mudah mengangkat seseorang menjadi penguasa, dan mudah juga mereka menjatuhkannya. Semakin besar kekuasaan politik mereka, semakin besar juga keuntungan ekonomi mereka. Politik dan wang, semuanya secara tidak langsung telah dimiliki para banker.

Pada awal abad ke-20 ketika manusia menjumpai minyak bumi, para banker dengan bijaknya telah melihat ia sebagai peluang perniagaan yang besar. Jika manusia boleh dibuat bergantung hidupnya pada minyak, maka keuntungan mereka akan semakin besar, meskipun berbanding keuntungan yang diberikan oleh perniagaan kewangan masih tiada saingan.

Maka mereka membayar Henry Ford (seorang ahli mesin internal combustion yang berbahan bakar minyak) untuk menghasilkan jentera yang menggunakan bahan bakar minyak secara besar-besaran sehingga kos penghasilannya lebih kecil dan boleh dijual dengan harga yang berbaloi. Di sisi lain mereka memujuk Thomas Alva Edison untuk menghentikan impiannya menghasilkan jentera menggunakan kuasa bateri (kerana akan mengancam perniagaan baru mereka) dengan tawaran menjadi pengurus syarikat General Electric. Sedangkan untuk urusan pengeluaran minyaknya, mereka mempercayakan pada Rockefeller.

Perusahaan-perusahaan pengangkutan awam yang menggunakan pengangkutan jenis tenaga listrik seperti keretapi, mereka beli untuk digantikan dengan pengangkutan seperti bas yang menggunakan minyak. Mereka mengarahkan pasukan atau ahli kongsi gelap (mafia), pemerintah yang telah diberi rasuah, dan juga pengaruh melalui media masa untuk menentang pegusaha-pengusaha yang cuba membantah.

Ketika Stanley Meyer, seorang ilmuwan Amerika menemukan alat pengubah air menjadi bahan bakar hidrogen yang murah, beliau ditangkap, kemudian diadili dan terakhir dibunuh.

Sama dengan apa yang telah terjadi terhadap Ezra Pound, sasterawan besar penentang dominasi banker kapitalis dunia. Setelah tidak memiliki alasan untuk menghukum Ezra kerana pemikirannya, Ezra dimasukkan ke hospital sakit jiwa (sasterawan besar yang beberapa muridnya meraih Nobel Sastera dianggap gila?) sehingga mati.

Hal yang sama juga menimpa Joko, penemu (pengasas) blue energy dari Indonesia. Dianggap membahayakan kepentingan para pengusaha perniagaan minyak, beliau diculik, dan dibunuh.

Dan inilah sedikit gambaran keuntungan perniagaan para banker dalam bidang perusahaan minyak. Ketika itu jumlah minyak dunia sekitar 100 juta barrel sehari. Pembiayaan pengeluaran minyak berjumlah $20 per- barrel. Jika harga minyak dunia $50 per-barrel, maka pengusaha minyak mendapat keuntungan $30 per-barrel. Bererti keuntungan perusahaan minyak global sehari adalah $30 x 100 juta = $30 ribu juta. Dalam setahun keuntungannya adalah $30 ribu juta x 365 = $1.095 trilion.

Sistem perbankan yang ada pada waktu ini adalah sistem yang sama dengan sistem perbankan goldsmith, dengan kualiti dan kuantiti yang jauh lebih besar. Contohnya bank kini tidak perlu lagi mengeluarkan wang kertas atau sijil untuk memberikan pinjaman. Cukup dengan menekan papan kekunci di komputer maka wang sudah diberikan. Kemudian, para peminjam harus membayar dengan darah dan keringat atas azab yang diberikan banker. Jika gagal membayar, harta bendanya disita dan istilah “bankrupt” atau “muflis” diberikan sebagaimana dialami jutawan sub-prime mortgage di Amerika di tahun 2009 lalu.

Para banker dunia ketika ini adalah keturunan para goldsmith zaman dahulu. Sebahagian besar bank di dunia, termasuk di Malaysia, adalah milik para banker dunia itu (Pemilik Saham).

Para banker mula bosan dengan wang kertas yang tersimpan di gudang mereka setelah emas dan perak dunia kering digali lalu disimpan ke dalam “bunker” (sebuah stor besar di bawah tanah) mereka, kecuali sebagian kecil yang dipakai masyarakat sebagai perhiasan. Mereka ingin pembayaran seperti harta benda, tanah, emas dan perak, aset-aset perusahaan dan sebagainya. Maka mereka menghentikan pengeluaran wang kertas dan menarik semula yang telah diedar. Istilah “tight money” digelarnya. Dunia mengalami krisis kewangan yang merebak ke seluruh sektor ekonomi. Perusahaan-perusahaan bankrupt, peminjam-peminjam tidak dapat membayar hutangnya, saham-saham perusahaan jatuh.

Waktu itulah para banker menjalankan rancangannya memborong perusahaan-perusahaan yang bankrupt, saham-saham perusahaan yang jatuh, dan menyita harta benda peminjam yang gagal membuat pembayaran. Dalam waktu yang singkat, telah terjadi pemindahan kekayaan besar-besaran dari masyarakat ke dalam bunker banker. Dan dalam situasi itu, mereka bersembunyi di balik bayangan IMF dan Bank Dunia, datang menawarkan bantuan yang sebenarnya berupa pinjaman berbunga yang berlipat kali ganda untuk membuatkan manusia semakin jatuh dalam cengkaman kekuasaan mereka.

Hal inilah yang terjadi pada fenomena Depresi Besar tahun 1930-an, Krisis Moneter dan Krisis Finansial Global tahun 1997. Bahkan waktu itu Amerika syarikat pun tidak terlepas dari tipu daya segelintir orang-orang tersebut. Amerika Syarikat diambang inflasi. Dengan hutangnya yang mencapai $ 14,3 trilion dollar. Persetujuan Kongres tentang kenaikan hutang menjadi punca yang menyelamatkan Amerika Syarikat dari gagal bayar (default), namun ia tidak mendapat sambutan positif di seluruh pasar bursa saham. Nilai perdagangan di bursa saham, semuanya jatuh, dan merebak ke seluruh dunia.

Malaysia juga tidak terkecuali, masih ingatkah anda pada tahun 1997 negara kita menghadapi inflasi dan krisis ekonomi? Persoalannya, dengan cara apakah Malaysia menangani isu ini? Pada tahun yang sama, wujudnya pertelingkahan di dalam negara sehingga tercetusnya reformasi. Apakah yang sebenarnya terjadi? Adakah mempunyai rahsia disebalik kejadian itu?

Tahukah anda di setiap negara mempunyai satu bank negara? Setiap bank negara harus mempunyai penyimpanan emas untuk digunakan dalam proses perdagangan antara negara luar dan membayar percetakan wang kertas. Pada tahun 1981, negara kita masih mempunyai beratus-ratus tan emas. Sehinggalah pada tahun 2010, emas negara telah berkurangan sehingga tinggal berpuluh-puluh tan sahaja. Apakah yang akan terjadi sekiranya emas di bank negara kita telah habis? 

Tahukah anda ekonomi dunia dikawal oleh orang yahudi (goldsmith)? Bila-bila masa nilai matawang kita boleh dijatuhkannya. Tahukah anda yang negara kita telah berhutang? Berapakah jumlahnya? Dunia sebenarnya tidak pernah aman dari dahulu sehinggalah sekarang. Sedar atau tidak, kita sebenarnya hidup dalam dunia yang sedang berperang, peperangan dari bentuk fizikal ataupun mental (psikologi). Bagaimana hendak menentang anasir-anasir jahat jika ekonomi negara, dan diri sendiri masih belum stabil?

Hanya Allah yang tahu segala-galanya, sedarlah wahai umat muhammad...

Disclaimer 
P/s-tak wajib percaya. Saya paste ilmu ni dari fb sifu sifu emas untuk panduan diri sendiri. Ingat emas ingat pokli

Read more...

14 September 2019

10 CARA JADI WAKTU PAGI TERBAIK ANDA

10 CARA JADI WAKTU PAGI TERBAIK ANDA


Setiap pagi, apa yang kita buat 2 pertama itu bakal menentukan bagaimana hari kita berjalan. Kebanyakkan dari kita, celik mata saja datang ke minda mereka segala masalah hidup yang bakal di hadapi. Segala masalah kerja, masalah duit, masalah keluarga.masalah kesihatan. Masalah hati . Masalah negara
Kita bangun dalam keadaan tak bersemangat. Rasa fed up dengan hidup, terus kita capai phone, kita scroll social media. Kita jadi reactive instead of productive.
Orang putih kata, IF YOU WIN THE MORNING, YOU WIN THE WHOLE DAY.
Here’s 10 Powerful morning rituals to ensure you win the MORNING:
1. WAKE UP EARLY :
- Bangun awal ni Powerful. Bila kita bangun lebih awal dari orang lain. Kita dah jadi top 10% of over achievers. Kita mula rasa confidence dengan diri sebab kita berjaya lawan diri kita sendiri. Kita berjaya lawan nafsu. That was a HIGH Achievement. Winning over your own self.
2. MAKE YOUR BED :
- Kemas katil, kemas tempat tidur. Kocing dengan saya ajar tentang Emotional spiral. Saya kata mulakan pagi dengan kejayaan kecil demi kejayaan kecil. Dia akan buat kita spiral ke atas dan akan bawa kejayaan lebih besar dan lebih besar sepanjang hari. Nak ada hari yang best bukan susah pun. Lipat selimut, tarik cadar bagi tegang. Tengok katil yang kemas yang kita buat tu, tepuk bahu dan ucap Good Job pada diri sendiri.
3. GIVE LOVE :
- Sebelum buat apa-apa. Peluk anak, peluk isteri/suami. These people are the one who really matters to us. Give love to them. Make them feels good. Show them that they are really important, thats why mereka orang pertama yang anda cari sebaik bangun tidur. Bukan phone, bukan fb, bukan whatsapp. But our family. INGAT TU.
first
4. GRATITUDE :
- Increase your vibrations. Syukur dengan segala Nikmat yang ada pada kita. Syukur masih hidup, syukur ada tempat tinggal, syukur semua benda. Masa kocing saya selalu pesan, saya kongsi buat Doa Minda. Very powerful practice. Bangun je pagi air mata laju serupa air terjun dah. Air mata bahagia dah syukur.
5. DRINK WATER :
- Standby air alkali sebotol di tepi katil. Bangun je terus minum air kosong. Banyak sangat health benefits from this practice. Seriously semua wajib buat... Saya minum 4 hingga 5 botol air alkali setiap hari. Anak isteri pun saya suruh mereka minum air banyak.
6. TAKE CARE OF YOURSELF :
- Mandi, pakai smart-smart, spray minyak wangi-wangi.. Pakai losyen.. Sapu firmax3... Bubuh serum . Dress up sebaik mungkin. Pakai se hensem mungkin. Biar kita nampak diri kita, kita rasa bangga dengan orang yang kita lihat dalam cermin tu. This is very important to boost your self confidence.
7. SPIRITUAL PRACTICE :
- Dah hensem, dah cantik, dah wangi. Baru best nak ngadap Allah. Now is your time. Saat semua orang tidur, kita jumpa Tuhan kita. Solat, Zikir, baca Quran. Semua tu buat with Quality. Make sure semua ibadah kita itu high quality. Bukan hanya di mulut sahaja, tapi biar terasa di hati. Biar rasa nikmat itu. Baca Quran, baca al mulk, al kahfi, al waqiah, al baqarah setiap pagi.
8. EXERCISES :
- Dah selesai semua Spiritual practice. Sekarang masa untuk bagi Hak pada Body kita. Exercise. Pergi swimming, pergi jogging, pergi cycling. Panjat bukit, Anything. Just move your body. Stay active.
9. LEARN :
- Body dah bergerak, otak dah fresh. Now is the time to learn something new. This is my favourite Session. Setiap pagi ambil setengah jam or sejam untuk Belajar. Tak kira dengan membaca, or podcast or YouTube. Anything. Just learn. Jadi makin bijak setiap hari. Always put new knowledge into your brain every morning... Jadikan brain kita DAHAGA ilmu. Tak kisah la ilmu dari sapa. Yang penting ILMU... Follow mereka yg power power. Yang berjaya. Duduk dalam circle mereka. Dlm kelompok mereka hari2.
10. EAT CLEAN :
- Akhir sekali, eat clean. Take great nutritions. Makan super food. Macam Honey, Royal Jelly, Pollen,Nuts, FLORIFY, CELWISE, PROVEXCV, OLIGO, kismis, Propolis, Chia Seeds, Dates. Anything. Take raw vege, or fruits. Drink shakes isagenix whey protein. Fuel up your body with high Quality good Nutrition. Calcium. Good FAT
10 perkara ni anda buat selama 90 hari. Commit to your 90 days life changing Journey. By January 2020 anda dah tak kenal diri anda sekarang.
Sebab anda dah becoming another version of yourself. A whole new upgraded version.
GOOD LUCK GUYS! 
Belajar sesuatu?
Kongsi... Kongsi.. Kongsi
Sharing is caring
- pokli-
Be Happy 

Read more...

13 September 2019

Jangan Baca Rahsia Orang Berjaya Ada 70 Rumah

JANGAN BACA INI RAHSIA ORANG BERJAYA?
Sekian lama sepupu aku yang berada di lembah klang, dia pulang bercuti 3 hari awal muharam ke kota bharu, setelah bertahun aku tidak bertemu dengannya. Itupun sebab ada urusan keluarga terjumpa kat kampung. Rezeki boleh la sembang sembang share kenang nostalgia mandi tali air kat kampung. Dan dulu nyaris nyaris aku mati sebab lemas dalam tali air. Kalau tak dah arwah aku dulu. Maklumla buas sangat.. Kikikikiki
Jadi rezeki aku pada hari tu, sempat juga aku berbual panjang dengannya, yalah aku dengan dia memang rapat sejak aku kecil lagi. Cuba sejak dia berhijrah ke lembah klang menyebab kami cuti tak sama dan ada komitment keluarga menyebab kan jarang berjumpa. Walaupun kat lembah klang tapi jarang jumpa. Yela semua sibuk dengan hal duniawi... Nak menimbunkan harta yang tak pernah cukup. Keh keh keh..
Kazen aku sebelum ni, adalah bekas seorang usahawan yang memiliki aset 70 buah rumah sekitar lembang klang. Dia masa dia ada bisnes dia pergi beli rumah banyak2... Maklumla kemudahan kredit dari bank dia apply loan beli kedai, rumah pangsa, apartmentkondo.. . Bila bisnes tu dan tutup. Dia makan sewa hasil dari sewa, jual beli rumah sebijik setahun dan homestay air bnb la... Hari hari biasa pergi berjalan seluruh dunia sambil layan ride motor harley dia dan selalu hobi memancing dia yang selalu dia buat tu isi masa yang ada. Maklumla dah tak kerja.
Dari cerita kazen aku, dia ada 'tanam' RM200k setiap anaknya dalam ASB. Anaknya ada sebaya anak sulong aku.ko bayangkan semua anak dia dah penuh tu akaun remaja.
Bayangkan, lepas anaknya 18 tahun berapa ribu dah beranak duit tu. Agak2 korang berapa? Huhuhuhuhu dapatlah seorang Rm1juta SEORANG.huhuhu
Bila dah lama tak jumpa, aku ambil peluang lah nak korek-korek ilmu ni dari sepupu aku ni. Bukan orang lain. Saudara mara dia jugak kan. Aku pun tadah telinga dan dada kosong sebab nak isi dengan ilmu ilmu power yg mungkin aku tak pernah tau.
Kazen aku bukak 1 persoalan,
"Li. Katakan, kau ada RM10,000. Katakan lah kau jumpa satu kaedah yang untung 10% sehari. So, hari pertama, kau dah untung RM1000. Ok, esoknya kau nak buat macam mana?"
- "Standard. Esok kawe ganda lagi. 1 kitaran Cycle. Labur RM11,000. Kalau ikut 10%, lusa tu kawe dapat RM1,100. Senang kan." sekali harvest.
Ini mindset aku lah, apa orang panggil tu, 'Snowball effect'. Atau orang sebut 'compounding'. Selalu tengok Zaidi Urusinsan selalu tulis kat wall dia. Dan kawan2 yg penah personal coaching dgn dia pun ada la bagi tips2 skit..
Kazen aku bagi pen, suruh aku conteng hasil memukat 1 minggu.
Case Study 1:
Hari 1 = Modal RM10,000, untung RM1000
Hari 2 = Modal RM11,000, untung RM1100
Hari 3 = Modal RM12,100 untung RM1210
Hari 4 = Modal RM13, 310, untung RM1331
Hari 5 = Modal RM14, 641, untung RM1464
Pada hari ke-5, jumlah duit di tangan kawe, akan dapat RM16,105. Kan?
Kiranya, dalam 5 hari, aku dapat lebihan RM6105.
"Ok, berapa lama demo nak konsisten?" Dia tanya lagi.
- "Selagi untung, ambo tambah lagi modal. Bukan senang nak untung 10%. Harian tu"

"Cara tu tak salah li. Ok, kau tengok pulak method aku ni. Ni teknik TOP SECRET YER!" jangan ajar orang lain.. Rahsia
Ok, aku dah excited nak timba ilmu power. Tak sabar nak tengok teknik dia.
Kazen aku pun sambung lukis di bawah apa yang aku tadi lukis tadi,
Case Study 2:
Hari 1 = Modal RM10,000, untung RM1000
Hari 2 = Modal RM10,000, untung RM1000
Hari 3 = Modal RM10,000, untung RM1000
Hari 4 = Modal RM10,000, untung RM1000
Hari 5 = Modal RM10,000, untung RM1000
Aku cam pelik... Aik? Apa yang powernya? Boring je hari-hari untung sama. Kan?
So, kiraan boring tu, pada hari ke-5, jumlah duit di tangan aku, akan dapat RM15000.
Nampak beza dia?
Case Study 1  = Untung RM6150
Case Study 2  = Untung RM5000
Aku balas seloroh,  "TOPPP SECRAT lah sangattt... Choiii.." << Kami memang selalu berseloroh ala poyo macam tu ;) MAPUH ore kelate kato
Dia pun senyum je.
Dia buka henpon huawei p30 pro , dia buka akaun maybank2u dia, tunjuk duit dia dalam tu.
Terdiamlah aku. Aku tak sebutlah berapa angka yang aku nampak, tapi kalau kau tengok pun boleh terdiam. Nate sungguh.. Panas ni.. Kalau aku nampak dah masa depan.
Dia tunjuk semua log transaksi dia dalam sistem accounting . HARI-HARI. (Belas-belas % pun ada juga).
Ada juga yang dia rugi, tapi biasanya tak lebih lah daripada hari sebelum tu.
Dalam diam, aku faham akhirnya.
Teknik dia tak gempak pun. Tapi pesanan dia ni lah bagi aku mindset yang bagus bagi pelabur top secret
1. Li, bila kau boleh buat untung RM1000 setiap hari, kau mesti akan terfikir yang cara kau trading tu dah cukup bagus.
2. Esok, lusa, tulat, tubing, tungging demo ulang sampai seminggu. Nampaknya cara kau tadi dah cukup terbukti berjaya dalam seminggu.
3. Orang biasher-biasher, apa dia akan buat lepas tu, dia akan tambah lagi jumlah modal dia. Buat loan, jual rumah, jual aset, jual EMAS, JUAL PERAK, JUAL JAM ROLEX Inilah masalah COMPOUNDING KAN?
4. Ia akan buat demo TAMAK dan pemalas NAK MAMPUS. Demo nak lebih di hujung, tapi kadang-kadang kat tengah-tengah demo akan keluarkan juga. Sebab demo rasa dah cukup banyak. Last-last, bila kena uji sikit, terduduk terus. UJIAN 3 TA
5. Demo tahu tak, orang kaya-kaya top top secret  yang kau nampak berjaya tu, dia tak tamak.
6. Sahabat baik orang berjaya, adalah RUTIN YANG MEMBOSANKAN. Kita kan buat benda yang sama setiap hari. Setiap minggu. Setiap bulan. Malah setiap tahun
7. Orang berjaya ni, dia cipta kejayaan (untung) kecil untuk satu hari, itu dah cukup bermakna bagi dia. Yang penting setiap hari dia UNTUNG
8. Sebab, dia akan ulang-ulang setiap hari kejayaan kecil tu. Tak tahulah, mungkin bertahun. Berdekad. Berabad. Bosan gila. Atau yang orang putih sebut domino effect.
9. Dia tak pernah impikan kejayaan yang besar pun. Baginya, dia rasa dirinya paling berjaya kalau dia dapat bertahan lebih lama. Tu je. Istiqamah setiap hari. Macam yang ustaz ajar kat masjid hussin. Tak perlu baca, sedekah atau zikir yang banyak sekali GUS buat arini.. Pastu takde buat dah esok.LUSA.. TULAT. Paling bagus buat benda yang sama biar SIKIT TAPI istiqamah setiap hari membuatnya. Itu lagi dipandang Allah swt. Walaupun baca 1 muka quran sehari dan wirid yg sama je setiap hari. Huhuhuhu
10. Hidup ni bosan sebab Tak ada TV, tak tengok wayang, tak makan kat luar. Tak suka bercuti. Dahlah BOSAN hidup dia, BODOH pulak tu.
11. Bodoh, sebab dia tak tahu pun banyak teknik. Dia cuma tahu 1 atau 2 cara je untuk mencapai 1 matlamat.
12. Dari BOSAN dan bodoh itulah, dia terima ketenangan. Kerana tenang, maka semua keputusannya menjadi RASIONAL. Tak terganggu dengan dunia sekarang yang banyak fitnah akhir zaman.. Amalkan baca surah al kahfi setiap hari. 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir secara istiqamah.
13. Akhirnya, dia menang dalam permainan yang dia saja pemainnya.
Kerana, yang lain,telah bungkus di tengah jalan. Dari takde hutang kepada sifat tamak yang pergi galas beban baru. Buat pinjaman baru. Gali lubang tutup lubang dan tamak nak untung banyakk..
Klik SHARE, sebab anda telah belajar sesuatu yang lebih mahal daripada seminar motivasi berbayar. Ada kawan fb saya buat seminar kena caj rm3000.. Yang datang 2000 orang... Perrhh patut dia kaya.. Pandai buat duit.. Pandai dia buat peluang kat orang malaysia yang malas dan banyak tengok tv drama melayu yang acah acah kaya. Tu belum. Layan istagram kaya ala ala mewah giler.. Keta mewah.. Mcm2 la... Pening tengokkk.. Riak dan ujud je setiap hari pamer kekayaan.. Pamer kereta.. Pamer aset2 yg dia ada... Phuiiiii.. Semoga hari jumaat yang barakoh ni kita banyakkan amalan yang istiqamah. Baca surah al kahfi. Selawat atas baginda rasulullah saw. Bersyukur dikurniakan nikmat iman. Nikmat hidup yang tenang. Di beri ilmu yang bermanafaat yang boleh dikongsi pd orang lain. Ilmu yang bermanafaat boleh menjadikan saham kita.. Bekalan kita di akhirat kelak. Walaupun kita tulis di fb, ig, wasap, telegram, blog tapi ilmu yang disampaikan dapat "reach" ramai orang seluruh pelosok dunia. Ko bayangkan bila dah mati kelak. Orang amalkan ilmu yg kita kongsi. Ilmu jangan TAMAK. iLMU JANGAN takut. Ilmu baca surah Al Kahfi. ILMU PELABURAN, ilmu mind setting, tu belum yang kocing one tu one. Yang belajar kot wasap dan tak pernah jumpa. Dia sembang dgn kita macam kenal dan baik giler. Tapi profile wasap dia gambar kucing.. Tapi jenis saya ni layan je semua orang. Malas nak musuh dan dendam dengan sapa2. Orang buat jahat ke kita pun.. Kita move on.. Maafkan dia.. Bukan buat jahat dibalas jahat tapi.. Kota balas dgn senyuman. Best kan hidup yang tenang.. Sifu sayabpun pernah ajar.. Kalau orang baling ko dengan pasu bunga... Ko siap bagi dia duit lagi.... Jgn la ko baling dia dgn pasu juga.. Bagi dia bunga (interest).. Hehehee ajar dia. Sebab hidup kita ni indah sebenarnya.. Ko bayangkan kalau amalkan surah al mulk setiap hari. Dalam kubur esok. Malaikat tak soal banyak ko. Ada quran yg akan protect ko bila di sana. Fitnah kubur oun takde... Hrrmmmm amalkan yer... Setiap hari... Ko yang untung 10% setiap hari ko ambik ilmu tu.. Tapi yang untung kekal di sana sehingga masuk syurga ko tak buat.. Buat yer.. Semoga sesiapa yang pernah buat benda tak baik pada saya, dengki pada saya, fitnah saya macam macam.. Saya maafkan.. Saya redha dengan ketentuanNya. Sebab anda buat saya begini.. Hidup saya makin tenang. Tak perlu saya nak cari compounding interest yang terlalu banyak dan tamak untuk jadi lagi HALOBA. Syukur alhamdulillah.. Saya setiap hari sebelum tidur mmg maafkan semua orang... Takde salah apa pun. Biasa la dalam kehidupan ni kita nampak orang punya memang sedap... Semua yg orang ada sgt mengiurkan..sebab apa... Hati ko penuh dgn bisikan syaitan... Ko tak pagarkan hati ko dengan amalan berzikir....Kadang2 zikir tak perlu panjang.. Cukup yang paling ringan dibibir tapi paling berat amalan di akhirst kelak.... Subhanallah wabihamdih.. Subhanallah hilazim..... Amalkan tu je.. 100 pagi.. 100 petang..... Penghulu istifar.. 2x sehari.. Selawat 80x selepas asar....
Bila syaitan dah tak bertenggek kat hati ko.. Jiwa ko TENANG... senang ko nak buat popit hari2.... Hehehehe.. Takperlu nak memimjam bagai semata2 nak compounds interest... Ingst tu......... Isitqamah.. Apa2 x paham pm pokli
Jazakallahu khairan khatira

Read more...

11 September 2019

Kejayaan tahun 2020 - Kesihatan yang optimum , Kewangan yang kukuh dan stabil serta kebebasan kewangan menjadikan wang dan masa bukan satu masalah , Kekeluargaan yang mantap luar biasa bahagia , Perniagaan Yang Luar Biasa Berjaya dan meraih keuntungan lumayan serta kehidupan spiritual yang bergantung sepenuhnya pada Allah s.w.t demi kehendakNya serta dipayungi Baginda Rasulullah saw.


Pelaburan hartanah sejak 2004 baru skrg baru nak merasa Hasilnya.... Korang bayangkan dah berbelas tahun semai benih, siram, baja, lepas 15 tahun baru boleh merasa kecap nikmat dia. Lama tempoh masa..ada yang berputus asa berkerat rotan....lambat kaya..lambat dapat hasil......kalau boleh buat arini...esok dah kaya..bulan depan dah kebebasan kewangan......nak teknik dan tips yang supper power.....cepat nak kaya....huhuuhu tu yang ramai terpesona dgn skim skim cepat kaya yang menjajijan pendapatan LUMAYAN....yang bagi bulan dan BINTANG....huhhuhuhuhu...gambar tu baru den sign SNP jual beli rumah pertama den yang beli tahun 2004....hehehehe......best kan.....ada la untung geli geli dalam 330k lepas jual 2 biji rumah tahun ni........bole la membahagiakan dan menceriakan hidup tahun 2020 ni.....ada plan yang baik den akan buat....den akan LABUR......dan siap2 pun lock awal2 jadi ASET......jadi HARTA....jadi BATU ASAH.....
Rezeki ni sebenarnya tak salah alamat.... Alhamdulillah makin ramai anak muda yang datang kocing dgn den... Share ilmu dan motivasi buat mereka... Biar kecil asalkan berhasil... Start small... Go big....den suka bagi motivasi dan insipirasi kepada anak muda kerana pokli dulu pun dicelikkan oleh Allah swt agak muda utk berkecimpung dalam bidang ni...ada yang pokli kenal dah berumur 65 tahun tapi masih tidak pandai berniaga dan asyik kena tipu.dah beratus ribu duit kena tipu oleh scammer2 yang diluar sana tak sabar2 nak ngappp harta org secara batil....huhuhuh...nate sungguh....bodo la hahahahaha......bakpo la dia tak cari rezeki yg halal lagi bersih yg akan menjadi darah daging....kalau rezeki yg haram kita makan akan datang akhirat kelak bakal menjadi bahan bakar di neraka kelak....nauzibillah...cepat2 la kita bertaubat kalau dah buat ..dah tipu org...dan makan2 benda2 haram..bertaubatlah..pintu taubat masih terbuka sebelum ajal menjelma.....amalkan baca penghulu istifar setiap hari agar terhapus segala dosa dan noda kita......manusia mana yang tidak melakukan kesilapan dan sesungguhnya Allah tu maha pengampun....bertaubat dan cuba untuk beri manafaat kepada warga manusia sekalian alam



Mmg anda tak rugi kalau diberi kesedaran sejak mula lagi. Sejak umur den 26 tahun dan start berjinak jinak melabur oppsss menyimpan dalam hartanah...(umur 29 tahun baru kenal emas dan perak)...... Pakai duit kwsp yg ada tu buat downpayment.... Dan fokus setiap bulan menyimpan / tanam duit dalam bentuk bayaran bulan (anggap saving) simpan lama hartanah tu naik harga...ikut masa....kaslis inflasi....


Lepas dah beli rumah pertama tu baru la belajar cari cari sifu belajar ilmu hartanah.. Belajar ilmu Od.. Belajar ilmu leverage.. OPM.... Opt.... Mcm2 la term dalam hartanah yg tak pandai... Bayangkan den umur 24 tahun.... Dah start beli rumah..... Takde murah time tu.. Rumah apartment di serdang harga rm100k.... Dpt diskaun 8%...harga rm92k... Tolak kwsp 10k...beli cuma 82k...huhuhu...Time tu nak bayar rm550 sebulan menanah jgk la... Gaji baru rm2200.... Kerja account manager....berani ambik risk... Tapi calculated risk la.... Skrg korang berani ke nak buat mcm ni? Pejam mata buat jer... Apa adahal.. Bkn mati pun
Bila dah tua tua ni.. Umur dah 42 tahun....... 15 tahun berlalu..... Dah seramai 4 org sewa rumah tu... Not bad la.... Walaupun ada la penyewa India tu lari tak bayar sewa.. Takpe la.. Allah ganti rezeki kot lain... Redha dgn ujianNYA....bukan senang la nak senang...ada hikmah setiap yg berlaku....

Apa yg nak Diceritakan di sini... Sifu sifu den selalu bagi nasihat dan panduan macam mana nak berjaya dalam pelaburan... Perniagaan dan motivasi.... Perrhhh den ni jenis copy paste ilmu tu.... Telan bulat2.. Kalau dia tipu.... Abis la kena kencing dgn sifu.. Tapi....... Ilmu hartanah.. Pelaburan.. Perniagaan ni ada aura dia.... Ada roh dia... Pelaburan yg kita buat tu nampak.. Boleh pegang... Boleh materialised.... Takut apa.... Fokus je la....kita yg ctrl.. Bkn org lain...


OK.. Tahun 2020 ni den nampak adalah tahun yang paling perfect dalam kehidupan den.... Tahun Yang paling bahagia..... Paling bermakna.... Wawasan 2020....yela..telah di seeding oleh Tun M tahun 2020 nanti negara akan maju.. Makin ramai orang melayu akan bersatu..support each other...BUY MUSLIM FIRST.. Orang melayu akan terlihat dalam perniagaan berskala besar.. Makin ramai hartawan dan jutawan lahir dari Wawasan 2020... Kena pulak skrg ni kempen Buy Muslim First. Insha allah makin banyak kawan2 den berani Invest duit dan masa untuk menjayakan usaha ni..... Makin banyak syarikat syarikat muslim mengeluarkan produk produk yang follow syariah.... Tidak menunggang agama.... Bukan nama je muslim.. Tapi tauke dia bukan.... Mcm yg viral byk skrg... Cth safi...puteri..bihun cap tudung labuh tu..... Mcm2 la.. Korang follow la group #BMBF.....so skrg korang nak jual beli emas, perak, rolex, hartanah, korang bantu orang ISLAM kita...MUSLIM yang bayar zakat.....bantu mereka...biar mereka kaya...biar mereka dapat meneruskan aspirasi utk membantu sesama ISLAM...bangsa lain dah ke depan..mereka dah maju...mereka dan bersatu...kita ni je baru nak UP...baru nak NAIK...tolong la........insha ALLAH den akan istiqamah bantu LEPAS ni beli dgn MUSLIM....walaupun MAHAL den tetap akan SUPPORT....biar la den miskin di dunia tapi den kaya di akhirat...den tahu den beli emas dan perak dengan kawan2 den yang MUSLIM dapat membantu mereka bayar zakat....walaupun takdela dia umumkan di media sosial yang mereka bayar zakat.bagi sedekah tapi hati kecil den boleh RASA..........thanks yer......sahabat #teampokli dan #pokliwealth yang support beli produk emas, perak, rolex, hartanah dgn kita yang membayar ZAKAT ni..kalau kita tak buat...sapa lagi nak buat???????


Tapi apa yg penting.. Korang yang diberi peluang ni akan rebut masa yang muncul ni.. Bukan senang oooo...... Korang buat produk dan invest.... Pasarkan.. Dapat keuntungan.. Korang bayar zakat.... Gunakan ke jalan Allah.... Masjid dah banyak buat.. Tapi.... Korang bayar dalam bentuk masa..... Bagi ilmu kewangan.. Share ilmu.... Knowledge dalam bidang yg kita pandai.. Dulu ceramah di masjid dan surau byk kepada ke arah agama je... Skrg ni.... Semua bidang yang kita pandai masukkan nilai nilai ke agama an... Cth.... Dalam zon kuliah skrg pun byk Berdakwah pasal aspek kesihatan dalam bidang agama.... Mcm2 la nak explain detail... Malah bab bab diet pun boleh di ajar di masjid. 2...panggil coach coach ni bagi ceramah.... Baru power..... Nampak tak???panggil guru kewangan buat ceramah.. Guru sublet... Guru emas 🤣🤣🤣.. Last2 jadikan semua tempat tu sebagai masjid... Sebagai Madrasah.. Baru la syokkk.... Kita boleh pesan memesan suruh ingat Allah... Buat kerja tu ibadah.... Beli rumah pun ibadah.. Beli emas pun ibadah.. Beli dgn peniaga muslim pun ibadah👍🇲🇾
pokli bergambar dgn arwah NADIR...tauke emas NADIR di turki semasa melawat kilang NADIR METAL REFINANRY di sana..di istanbul...... korang baca kat sini
insha allah NADIR antara syarikat muslim yang mengeluarkan emas LBMA dan keluarkan zakat.....moga berkat bisnes emas kita ni yer......alhamdulillah......thanks sbb support pokli sejak 2008 lagi yerrr.

Dalam masa yang sama boleh dakwah coach coach ni pergi masjid jugak.. Bukan fokus semata2 nak buat badan je🤣🤣🤣
Ahli sukan buat talk kat masjid? Waooo padu ni.. Anak2 muda yg idol pun sure akan penuhi masjid sbb mereka pun nak jd mcm mereka....


Macam Mana Tahun 2020 adalah tahun yang terbaik buat saya....
Den bayangkan tahun depan.... Syarikat makin berkembang maju..makin berdaya saing.....wisma pokli dah berusia 7 tahun berdiri teguh....dah Ramai kawan2 den dan dealer2 dalam rangkaian #pokliwealth #teampokli dah ada fizikal kedai...skrg dealer dan client ada dalam 40,000 orang...plus minus......wowo.....mereka dah start beli kedai dan shoplot.... Pemilikan hartanah komersial di seluruh Malaysia, Singapore, Sabah, Sarawak, Indonesia....wow oooo... Bestnya... Mereka support kita macam yang den pernah tengok di Istanbul turki tahun 2016... Sekali mamat depan den beli emas dekat 300k euro......
bukan sikit2 orang turki borang emas ni..pakai euro lagi..terbeliak mata den tgk....kikikikiki.....awal kesedaran mereka tentang emas dan perak ni

 Walauwehhh.. Tu baru seorang dealer.... Bayangkan pokli dan team dah ada lebih 40k orang pelanggan dan dealer.... Makin banyak la transaksi emas dan makin banyak la den boleh keluarkan ZAKAT.... Makin kurang la orang miskin..... Bestnya....usaha untuk dakwah tauke2 non Muslim convert pada Islam pun di Teruskan.... Kita buat kerja bukan untung dunia semata mata.... Kita usaha nak tambah makin ramai yang kenal Allah.... Makin ramai ingat allah.. Syurga Allah tu luas..... Takkan kita je masuk syurga.. Korang tak terasa nak masuk syurga bersama sama dgn kawan2 kita yg non muslim.. Takkan di dunia kita berurusniaga jual beli... Tapi kita tak cerita pun pasal syurga Allah..... Cerita kehidupan selepas ni..... Kehidupan yg paling perfect adalah di syurga... Orang dalam syurga macam yg ustaz selalu cerita ahli syurga bila bin tabah, Abdul Rahman Auf, Abu Bakar, para Suhada yg mati berjihad di jalan Allah.. Mati syahid....

OK macam mana Career kita tahun 2020 nanti? Adakah masih sama.. Atau makin baik.... Kerja sambil berlibur pusing semenanjung... Pusing dunia... Wowoow.. Tu impian den... Nak bekerja sambil berjalan.. Travel.. Sambil2 berjalan boleh jadi personal shopper hehehehe.. Ada kirim barang boleh tolong belian.. Mana tau pergi Swiss kirim jam rolex ke... Pergi dubai kirim emas ke... Pergi USA kirim levis, coach, lv ke hehehehhe.... Bukan tangan kosong bila travel.... Boleh tak agak dari sekarang.... Ada 4 bulan lagi... Tahun 2020 pencapaian terbaik kita capai.... Nampakkkkkkk takkkkkkkkkk???? Kita jadi tauke besar maaa...... Laku keras produk yg kita jual tu.. Org support... Ntah dari mana datang pelanggan Allah hantar... Allah gerakan hati mereka datang berpusu pusu beli dgn kita... Perrhhh.... Insha allah... Den dah nampak.. Org support muslim first... Beli emas dgn tauke muslim... Dealer Dealer Pokli yang bayar zakat tiap2 tahun.... Siap bayar lebih lagi..... Sbb bayar lebih... Dapat lebih.... Emas dalam arrahnu pun dia bayar zakat..... Sbb emas tu emas dia..... Untung jual beli rumah pun dia bayar zakat..... Yela bkn sekadar Rpgt je dia bagi pada LHDN....tapi zakat profit pun mereka keluarkan.. Tak percaya pada institusi yg ada skrg... Dia buat sendiri.. Cari asnaf... Cari yg layak... Bangunkan Madrasah dalam hati insha allah makin ramai kita boleh bantu.... Insha allah.. Teringat jumpa dgn billionaire dari Indonesia.. Pak kiyai Yusuf Mansur bagi nasihat kat dan.. Sampai skrg masih ingat dan praktikkan.... Kalau korang nak ilmu dia taip je yusuf mansur dlam youtube.. Byk ceramah agama beliau.... Kekayaan dia siap ada kapal terbang sendiri.. Ada hotel.. Ada saluran TV sendiri.. Ada syarikat penerbitan,, Tahfiz.. Macam2.. Umur baru 40an....teruja den nak jadi mcm beliau.. Role model orang yg berjaya.. Bisnes juta2.. Ramai usahawan dari malaysia datang jumpa dia nak belajar dan sedut kepakaran beliau... Tapi sbb pokli dah jumpa dia depan2... Kat Hotel dia.. Antara ilmu yg dia bg.. Banyakkan sedekah.. Amalan seharian penting untuk berjaya.. Baca quran... Al waqiah.. Al mulk... Ar Rahman.... Al baqarah... Buat yg ni dulu secara istiqamah setiap hari.... Kalau yg ni pun susah nak buat.......buat sikit2 dulu. Insha allah.. Dapat kekuatan... Buat dhuha.... 2 rakaat.... Max 12...boleh kan... Tahajjud.....subuh berjemaah.. Fardhu berjemaah.... Tu baru financial freedom.... Dapat jemaah je.... Masuk waktu je terpacak di saf.. Bersama iman dan makmum.....insha allah.. Tu impian kita semua.. Macam kat madinah....masuk waktu je.. Berjemaah..tutup kedai.. 5min je pun.... Pastu sambung balik...


Korang nak berjaya 2020 kena cari seorg role model.. Seorang mentor... Seorang sifu yg korang idol.... Duduk dalam circle mereka... Hanggukk hangguk... Geleng2 bersama mereka.. Masuk group wasap mereka... Belajar.... Buat apa dia buat.... Bukan buat apa dia cakap (hehehehe)
nak masuk group wasap den boleh join sini :

Selepas tu Nampak TAK BILA pejam mata.. Tahun 2020..kita macam mana... Duit banyak... Emas banyak.. Hartanah banyak kk.. Pasif income banyak.. Keluarga bahagia.. Takde gaduh2.... Anak2 sihat Sejahtera... Travel jepun... Usa... East euro... New Zealand... Wow..... Sambil tu 24jam mulut ingat pada Allah... Sebut subhanallah wabihamdih.. Subhanallah hilazim... Banyak kali.. Istifar selalu.. Selawat sentiasa... Nikmat mana satu yg ko dustakan.... Pencapaian terbaik tahun depan.... Boleh beli macam2 yang ko suka.... Boleh travel mana ko suka.. Boleh buat apa saja ko suka dan boleh pakai pakaian apa yg ko selesa..... Badan pun makin sihat... BMI dah ideal... Body fat cantik.... Tiap2 minggu lari 10km...2x......buat workout 2x seminggu.. Darah cantik... Kolestrol cantik... Pendek kata... Tip top condition.. Low mileage... Seldom use🤣

Setiap kali jumpa orang... Ko bagi nasihat.. Bagi motivasi.. Bagi kata kata semangat.. Bagi ilmu dan tips serta teknik nak berjaya... Bagi hadiah.. Bagi bunga.... Lemparkan senyuman... Maafkan orang yang bersalah dgn kita... Halal kan hutang dia dgn kita....
Move on je.... Best kannn......bahagia luar biasa.......nak tidor malam je maafkan semua orang.....redha dgn ketentuanNya...setiap yang berlaku di dah ada dalam track dia...follow je jatuh bangun..kena kianat...kena tipu..kena bash..kena pulau...relax..laa...tu kan sebahagian dari journey kita...dari pejalanan kita..journal kita nak kaya..nak berjaya... nak jadi jutawan..nak jadi hartawan..nak cari kebebasan kewangan.....


Inilah sedikit sebanyak kehidupan dalam syurga... Enjoy je... Pemaaf... Tak berdendam.. Berbaik sangka..... Sapa yg pegang kalimah tauhid... Kita bagi dia ilmu... Bagi bonus.. Bagi lebih... Bagi yg belum.. Kita buat akhlak terbaik.... Kita ajar dia dgn kebaikan.. Jgn kita bermusuh dan dendam kesumat.. Kita jaga akhlak.... Senyum..mendoakan....ingat tu.... Niat nak suruh dia jadi macam kita.. Suruh dia masuk Islam... Insha allah.. Dgn izinNya.. Hidayah bila Allah suntik.. Kejap je.... Berapa orang dah aku ajak dan Islam kan mereka?? Dan berapa ramai yg dah mualaf dan istiqamah dalam agama Islam.. Apa usaha aku.. Apa yg belum aku buat.. Tanya soalan tu pada diri.... Huhuhuhuhu..... Nangis dibuatnya....

Boleh boss... Tahun depan sebelum kita melelapkan mata kita.... Meninggal dunia.. Kita dah Tinggal dunia awal2.. Kita Infak harta kita ke jalanNya... Harta kita subur beri manafaat pada orang.. Ilmu kita ajar tu makin ramai dapat manafaat synergy dalam ilmu bersama sifu la menjadikan kita jutawan di dunia dan akhirat...... Aamiin

Panjang lagi denn nak tulis tapi.... Nak masuk zohor dah ni.... Insha allah Moga Allah bantu kita untuk berjaya... Untuk maju.. Untuk beri manafaat pada semua orang... Peluang ada beberapa bulan ni.... Cari 5 ilmu yg kita tak ada... Ilmu syarikat.. Ilmu marketing.. Ilmu buat video.. Ilmu bercakap depan orang..... Ilmu public speaking.... Ilmu melalui coaching.. Ilmu melalui buku.. Cari kitab.... Cari ilmu.... Contoh buku 5am club, the monk who sold his ferrari... Richest man in babylon, think and grow rich baca buku2 tu....
Untuk yg mentor tadi.. Ko follow fb dia.. duduk dalam circle dia...... jadi macam dia.....cakap pun seperti dia.....wowowowowoo...tak boleh ke??? mesti boleh punya....insha ALLAH....allah maha KAYA..maha berkuasa....kun faya kun....
YouTube dia.. Tiru cara dia cakap... Ambil ilmu dia.... Decide apa yg dia rekemen..

Mulai skrg.. Install habit dalam otak kita.. Install perisian apa yg nak dalam otak kita.... Bubuh apps yg berguna jer.. Contoh apps quran..... Apps memberi.. Apps amanah... Apps menepati masa..... Bangun awal pagi.... Tidor awal... Berbaik sangka.. Husnuzon.... Sebelum tido maafkan semua orang.... Duit orang duit orang... Bkn duit kita.. Jgn ambil harta orang secara batil..... Dan boleh la start uninstall HABIT, FEEL, attitude yang tidak baik dalam diri kita... Contoh.... Suka bertangguh.. Tak menepati masa... Tak amanah... Bangun lambat... Pemalas.... Malas senam... Lebih makan... Pastu suka gemok kan badan...buang benda2 maksiat... Tgk benda2 yg diharapkan.. Buang kata kata pedas yang menusuk jantung dan merobek hati orang lain.. Sindir menyindir.. Pulau memulau... Taruk menaruk.. Buang je.. Tekan button delete.. Buang perasaan buruk sangka pada orang.... Nampak org minta sedekah.. Terus bagi.. Terus hulur.. Walaupun ko rasa macam2..... Kucing datang tu bagi je makanan kat dia.. Besar mana pun perut kucing tu... Seketul ayam goreng pun x abis... Order je.. Belanja kawan makan
. Kalau dulu kedekut dgn bini.. Dgn anak2.. Dgn adik beradik.. Dgn keluarga.. Ko jadi pemurah.. Buang.. Delete.. Habit yg tidak baik mulai skrg... Insha allah 2020 ko akan jadi tahun yg penuh makna... Ko berjaya luar biasa.... Berjaya yakk mat... Follower ramai... Insta famous... 🤣🤣🤣🤣
Apa ko cakap orang follow... Wowo
Insha Allah anda boleh berjaya
Saya doakan
Semoga anda kaya dan berjaya
Punyai macam2 yg anda nak
Bro....

Sebenar-benarnya kita semua patut ada banyak duit💵 💰 💵 dalam akaun bank. 

Ye..... Anda membaca ayat diatas dengan betul.

Duit kita sepatutnya banyak....maacaam ni...korang pernah ke merasa pegang duit banyak nih???? mesti tak pernah kan......


Tapi kenapa duit kita tak banyak2 ye? mesti ada sebab...meh sini pokli nak cerita sikit......

Antara puncanya dan penyebabnya adalah kita buang duit dengan membeli benda-benda yang kita NAK, bukan beli benda yang kita PERLU...setiap kali kita NAK je kita beli....kita berkenan je kita beli....kita RASA sedap je kita habiskan...tu la punca dia....semua benda nak....orang tu ada kita pun NAK....sedara kita ada kita pun NAK ada jgk.....terutamanya kawan2 opis kita ada lagi la di racuni fikiran kita suruh NAK jugak....apa2 hal la dari sekecil benda sampai la sebesar2 benda...takc aya cuba korang masuk bilik stor bawah tangga rumah korang tu...tgk barang2 tu....agak2 berapa nilai dia....berapa RM korang spend dan kat mana korang beli...serta berapa kali korang guna......huhuhuhu...nate sungguh...kena.....beli pastu guna sekali jer........kannnnnn patut la duit abisssssss.

Contoh lain Kita nak kereta bergaya yang harga beratus-ratus ribu, tapi padahal kita perlukan sebuah kereta yang boleh bergerak dan selesa yang berharga belas or puluh ribu je.....kenapa kena yang mahal2.....yela...nak lawan dgn orang...nak stylo...nak tingkatkan SOSIAL STATUS....pakai kereta cash dan geran di tangan agak lekeh.....agak kebelakang..........

Kita nak beli rumah mahal setengah juta sedangkan kita cuma perlu rumah yang selesa yang berharga RM250 ribu....kenapa nak bebankan kesihatan kewangan kita yang tenat setiap bulan.....sabar la duduk rumah biasa2 dulu....rumah kampung pun apa salahnya........rumah jgk...malah selesa lagi............

Tak pun kita nak beli kasut ratus-ratus ringgit sedangkan kaki kita boleh selesa dengan kasut puluhan ringgit....cerita bab kasut ni korang cuba buka almari kasut korang...tengok balik...kasut mahal mahal yang korng beli tu berapa kali guna.......ada yang beli pastu pakai sekali dua tak selesa tapi tak pakai....ada yang lagi teruk...pergi shopping beli 2 -3 pasang beli dan masih dalam kotak tak pakai sampai skrg......huhuhuh tau ke korang kasut tu ada expired date.....pakai la...manafaatkan la.........

Cuba kita ingat-ingat balik, benda yang kita beli sebab kita nak, kita suka, kita minat tapi kalau takde pun takpe. Tak jejaskan hidup pun....kadang2 sebab buka FB, buka blog, buka lazada, buka mudah.my , buka shoopeee..........cisssss.......baik la korang jgn spend masa pergi tempat2 macam ni....umpan tu tuan tuan nak habiskan duit tuan2 yang dok kerja siang malam cari duit..........selamba je beli benda2 tak berfaedah......

Itulah PUNCA yang menyebabkan duit kita kurang...duit kita ABIS...duit kita tinggal sikit......

Bila kita STOP beli barang yang kita NAK dan fokus kepada beli benda yang kita perlu percayalah, simpanan kita akan meroket....menggunung..........kalau korang bijak tiru je amalan pokli.....SIMPAN DULU BARU BELANJA..ada duit simpan awal2...dapat gaji...dapat komisen...dapat insentif...dapat keuntungan...terus PARK awal2 dan simpan...simpan la dalam hartanah ke...dalam rumah ke...dalam tanah ke...dalam emas ke..dalam perak ke....dalam rolex ke...dalam ASB ke...tabung haji ker....janji aku simpan...ini tak...ada duit ke beli beli yang kita NAK...create more NEED......CREAT NEED.......kannnn??

Bila simpanan meroket, peluang untuk invest besar dan cipta income besar adalah lebih cerah...agak2 la..berapa orang pembaca blog pokli dah ada 1 kilo emas....dah ada 1kg perak...dah ada 1 biji rumah invest..dah ada jam tangan ROLEX?????  kalau ada bagus la....

Aamiin
Doakan saya yer
Sama2 berjaya macam anda
Love 💕❤️♥️💓Haji Mohd Fazli Ismail


nak iklan skit yer

Sesiapa nak jual emas talkala harga emas tinggi ni kan.. kami #teampokli #pokliwealth sedia membeli#goldbar #publicgold #emas916 #pamp #emas999 . biarpun jutaan ringgit sekalipun...kami beli....kami mmg hobi simpan emas........😍😍

Http://pokli.wasap.my/
Http://pokli.wasap.my/
Http://pokli.wasap.my/
 


Kuasa jual dan beli dan memilih di tangan kita....kita jual beli sesama kita..sesama #teampokli #pokliwealth....jgn support mereka yang kufur kepada ALLAH....yang lawan ALLAH....yang tidak buat apa yang Allah suruh.......kita jihad EKONOMI......den rela buy back emas pada kawan2 den yang muslim dari bagi ke non muslim yang perangi Allah...yang perangi rasulullah saw....yang terang2 ingkat pada perintahNYA.....insha ALLAH tangan2 anda yang mampu merubah.....bawa emas dan perak jumpa dengan kami balik......cari #teampokli.... 019-6645066...insha ALLAH kita di mampukan oleh ALLAH untuk membeli balik.......allah bantu ekonomi kita.....siapa lagi nak tolong kalau bukan ALLAH? percaya je la.....

Kita mampu mengubahnya
Support produk dan penjual muslim..cari agent2 muslim....dealer2 muslim yang amanah..yang baru2 nak up.....baru2 nak berjaya.....beli je dgn mereka...insha allah kita niat nak tingkatkan ekonomi mereka.......percaya lah..mereka pun follow sistem....follow cara yang betul....jual beli berakad.....redha meredhai......insha ALLAH...allah bantu

Biar ekonomi kita berlegar sesama Muslim..sesama kawan2, sedara mara, sahabat
Jual dan beli balik emas dan perak...jam rolex..hartanah...pemilikan aset sesama kita....wowowoowowowowo bestnya bila tengok kawan2 den ramai kaya raya.....mewah2 tapi sempoii jer...... hati mulia......jumpa den asyik cerita pasal rasulullah...cerita pasal sahabat...pasal quran...pasal agama....yang selalu pesan pasal apa yang Allah suruh buat.....thankssssss kawan

Insha allah
Moga Allah bagi kekuatan, taufik dan hidayah kepada orang Islam untuk bersatu dan maju
Semoga anda kaya dan berjaya
Jangan lupa keluarkan ZAKAT dan SEDEKAH
bangunkan lebih banyak pusat-pusat pengajian Al Quran, Sekolah, Tahfiz, MADRASAH, SURAU MASJID. Dan jangan lupa hadirkan diri... Tak guna kita buat MASJID TESERGAM INDAH TAPI SOLAT SUBUH BERJEMAAH CUMA 1 SAH. nasihat buat diri sendiri dan juga kawan-kawan maya. Kita pakat berjemaah solat fardhu insha Allah salah satu hijrah menuju jannah..
HIJRAH 1441H

Read more...

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP