JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

26 November 2016

Hala Tuju 2017

Assalamualaikum wbt

Terima kasih pencaba blog pokli yang masih setiap sejak berblog tahun 2008 hingga 2016....tengok pada angka yang sampai blog ini dekat 1 juta orang.....wowowowoowowwoo....agak glamer la juga...mungkin carian yang datang sebab melihat sejauh mana pengaruh internet dalam kehidupan seseorang... kadang2 kita suka tengok dan baca...kita rasa tersentuh apabila orang memberi nasihat yang baik kepada kita...tapi...tahukah....sebenarnya memberi nasihat kepada orang bukan suatu yang mudah....sebab setiap orang nasihat tak sama...... jadi selalu saya yang bagi nasihat kepada pembaca blog, peserta seminar, pengunjung wisma pokli, pembaca di fb, penghantar msg di whatsapp, mesej di tel..dan juga2 macam2 medium sosial....ini adalah tanggungjawab yang besar.....maklumla macam2 orang.....tapi kadang2 kita kena sabar.... ok say anak minta tolong anda..... boleh tak bagi nasihat yang baik buat pokli.... bagaimana caranya..... boleh msg...text di fb...wall...inbox...email....atau hantar surat...email....dan sebagainya sebagai nasihat yang baik....kadang2 kami ada buat silap....sepanjang berjumpa dengan masyarakat online jumpa macam2 ragam...jadi anda tolong nasihat saya yer.....tak perlu malu.... inbox je...... sebarang nasihat yang baik saya akan bagi hadiah istimewa.....OK

orait nak cerita sikit pengalaman.....
mula2 berblog masa tengah bekerja di sebuah syarikat IT milik sebuah Firma milik Jepun... Fujitsu di Cyberjaya..... masa tu... sambil2 kerja..sama2 menulis.... hehehehe hobi menulis ni sebenarnya hak personal....tulis di blog sebab takut lupa....yela..... ilmu kena rekod....bila tak rekod nanti takut dia jadi lupa.......OK....antara nak rekod tentang kerjaya sebelum sekarang.

selepas grad dari sebuah universiti di selatan tanah air...saya pun bercita2 nak kerja di KL...dapat la tawaran kerja di sebuah syarikat IT di Setapak... masa tu saya pernah bawa motor Kriss dari JOHOR > Kuala Terengganu > Kota Bharu > KL.....wwowoowowowow datang ke Kuala Lumpur dengan harapan besar nak cari KERJA.....adoiiiiiiii......besar hajat nak ubat hidup...maklumla.....naik motor berbekalkan ijazah dan diploma cabuk...cukup2 makan...boleh la mengharap kerja ...........adoiii kalau ingat kisah tu balik nak nangis.. pernah duduk bawah jambatan semata2 hujan di KL........terpaksa naik motor dengan gaji permulaan RM1300.00 sebulan tahun 2000........walaupun pelajar cemerlang di universiti... hehehehehehe best student ker? hehehehehe tapi GOOD student.....ada la belajar2 meniaga di universiti tapi ambil pengalaman2 sikit2...... nak tahu boleh PM....geng2 universiti saya tahu la,,,,

tapi..... harapan nak tawan KL.....hahahahaha...... ( jgn kecam ) biasa la impian kena tinggi...tapi bila sampai...rupanya KL tu besar beb.. tak tertawan...malah bila mula kerja di KL macam2 pengalaman pahit manis saya kecap.........teringat menyewa di Sentul........ pada tahun 2000 sewa bilik dengan rakan saya yang dah jutawan sekarang....KLIK SINI dia skrg dah banyak berubah....

OK sambung balik

cerita lama usah di kenang..kalau di kenang banyak nostalgia lama terbongkar...... hehehehe lepas sampai kl di tawarkan kerja sebagai seorang pengurus akaun di sebuah syarikat IT..... skrg dah jadi AIC

jadi masa kita mula2 kerja..... tahun 2000 join syarikat besar umur baru 23 tahun......saya macam organisasi yang besar....ibarat kapal besar.. kita sebahagian dari JENTERA yang besar yang banyak department.....jadi saya pilih boss saya yang banyak train saya dari zaman susah dan senang......saya follow dia dan hadam ilmu2 dia.......saya jenis percaya pada BOSS...dia berpengalaman dan hehehehee gaji mahal pada saya.....tapi sebelum company tu di jual kepada company besar......syarikat saya kerja masih kecik.... banyak proses2..flow...DRD..dan digram proses.....mcm2 la kena belajar.....saya belajar proses...... proses...proses......woowowowowowowwo umur 23 tahun sampai 30 tahun belajar proses je...maklum la kita jentera kecil dari kapal besar....kena cepat belajar dan belajar.....SABARRRRR....kalau harap gaji mmg la tak cukup...mmg sedih.... huhuhu tapi...sabar itu indah... ingat tu....

teringat masa saya join company 1st tu masa masih kecil...saya belajar PASSION dan DREAM boss saya.....saya hadam...telan....yakin dan YESSSSSS kena FOLLOW walaupun masih mentah.... teringat cerita no 1 kena follow boss.....item nombor 2 follow no 1...banyak benda kena belajar cepat dan fast learner.......hahahhahahahaha aku la jumpa customer......aku la buat tender / sebutharga..aku la beli tender... aku la taip..aku stayback...dan aku la pergi tender briefing dan macam2 la... kerja2 paperwork.....kerja2 belakang tabir........ huhuhuhuhuhuu alhamdulillah tq boss lama saya En Zokry & En Mohd Nor yang banyak didik saya jadi macam ni....saya doakan anda kaya dan berjaya.....bahagia bersama keluarga di ampunkan dosa2 boss lama.... hehehehe biasa la masa jadi kuli kutuk boss belakang2.....hahahaha --jgn gelak plak.......standard la...... kalau korang jadi bos... kena hadap la kutukan dari staff..... huhuhuhu roda tu bulat........whats go around will be around....
jadi apa yang saya nak tekankan di sini...saya mmg teringat sampai sekarang pesan boss boss saya.... apa yang di ajar.. sepak terajang dan ilmu2 taici taucu...... hahhahahahaa boss mmg best....sbb tu nak jadi boss kena follow bosss........setiap boss2 saya ajar saya ilmu2 yang berlainan...teringat boss2 saya yang lain En Hisham GAMO..... En Nuzurul Anwar Technitium... Pn Liza FSBM.... dan En Khairul Nizam...Technitium.....wowowowoowowowowowow mmg hebat la boss2 saya ni...saya mmg semat dalam dada ilmu2 mereka dan boss terakhir saya makan gaji adalah En Jamadi Ofisgate, Shahriman & En Shamsul Ofisgate.......tu semua masa tahun 2009.....mmg hebat mereka2 ni ilmu semua berbeza2.......alhamdulillah pengalaman 9 tahun makan gaji pelbagai syarikat menjadi saya seorang yang bijak pandai....wowowowo mahal pengalaman tu nak beli........ sanggup berkuli kuli sebab nak ILMU.. nak jadi macam mereka....

masa tengah kerja tu pun sambil2 tulis blog dan belajar2 pelaburan dan perniagaan...... blog ni la....

tapi..... jeng jeng jeng...lepas umur 30 tahun....saya dah fikir dengan jelas dan start bekerja untuk diri sendiri...cari pengalaman kerja untuk test kekuatan dan kejantanan diri sendiri...... hehehehehe maklumla....... baru tahu...terrer ke tak terrer...dulu  boleh la sembang...ada gaji....buat salah pun.....boss kita kena taruk....tolong cover kita.....maklum la kita masih berada di bawah naungan bos2 ni......tapi bila saya berumur 30 tahun...saya start kerja untuk diri sendiri.... saya selalu follow blog masa tu www.jutawanemas.com ..... www.pie2020.com.... www.mindahartawan.com... dan beberapa blog2 dan bicarajutawan.com

perhhhhhhhh bila belajar dari blog2 sifu2 ni lagi la tercabar... mereka start berhenti kerja dan bekerja untuk diri sendiri.... mereka berniaga....... wowowowowowowowowowoow mereka ni kekuatan saya...takkan la sifu2 berhenti kerja MMU....Telekom....boleh bina empayar perniagaan sendiri.....saya tak boleh... .masa tu antara tahun 2008...2009...2010.....zaman2 sub prime crisis.... masa tu baru2 belajar beli hartanah lelong.......emas2 pelaburan..... dan leverage ilmu2 kewangan OD asb...ar rahnu.... skill ASB...dan tips2 pengurusan CASH FLOW.....wwowowowowowowowowo
bila kerja untuk diri sendiri lagi kena kerja dan belajar cepat...... sebab tu saya tulis ni.... takut saya ni lupa sejarah..lupa cerita silam dan sebagainya....saya kerja untuk diri sendiri sebab nak jadi USAHAWAN.......... huhuhuhuhuhuhuhuhuhhu ..... bukan senang nak jadi usahawan...aku nak jadi model yang mana satu...... banyak ilmu di dada ni.....

tapi sekarang pokli dah nak masuk 4 series..... hehehee mujur takde kereta BMW 4 series....kalau tak nak booking sebijik.....sebab apa...... bila masuk 40 tahun saya kena buat benda yang memang kekuatan dan BAGUS yang ada dalam diri saya.....saya kena FOKUS...tak boleh SILAP.....dah tak boleh nak jadi mcm boss2 saya yang saya pernah bekerja dulu...... sebab dah terlambat bro...dah 4 series...... kalau kisah Nabi Muhammad SAW..... umur 40 tahun di angkat menjadi RASUL......Allahumma solli ‘ala muhammad, wa ‘ala ali wasalam ( jom perbanyakkan berselawat setiap masa)

jadi PERANCANGAN SAYA....apa nak BUAT masa UMUR 40 tahun ni??????


jadi untuk menjawab persoalan saya ini
saya memohon sangat2 dari pembaca blog pokli....yang kenal dengan saya....yang nampak kebolehan dan kekuatan saya...boleh bagi NASIHAT........BERI PANDANGAN....FEEDBACK...apa yang perlu saya BUAT......buntu buntu ni....please...sapa bagi cadangan baik dan saya akan follow mmg saya akan bagi hadiah.....mana tahu...sekilo emas jadi hadiah....ada sebuah wisma pokli sebagai hadiah...mana tahu.......jadi.....cepat PM yer....PM LAJU LAJU saya tunggu komen anda...... PM Tel saya 019-6645066, 011-11514916 , 019-2282404 , 019-2747726 , 06-6030916 , 06-6307797 atau email admin@pokli.com atau pos surat kepada alamat 101,Jalan S2F2, Garden Homes, 70300 Seremban , Negeri Sembilan. OK  terima kasih.





Read more...

15 November 2016

Semangat Berpasukan di Public Gold & Rangkaian Pokli Wealth Management PG000079

Assalamualaikum wbt

Harini kami nak update aktiviti kami minggu ini... berpeluang di jemput pihak Uitm Seremban 3 Negeri Sembilan untuk buka Booth sempena hari Inovasi..bermula 15hb - 17hb November 2016 bermula jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang....wowowowowoowo

banyak aktiviti yang disediakan untuk pelajar2 uitm dan pensyarah
orang luar pun ramai jgk yg datang

maklumla hari Inovasi

kadang2 pihak universiti panggil kita transfer teknologi apa yang terkini dalam pasaran dan kongsi
kepada masyarakat dalam sana.. kira update...

antara aktiviti yang disediakan seperti pameran 60 tahun UiTM di hatiku
pameran akademik
wataniah
muzium
kolej komoniti rembau
bengkel kraftangan
pameran zakat - kira zakat anda seperti simpanan EMAS dan WANG FIAT DSB
pameran buku, gadjet , ICT
\
dan yang penting ada pameran EMAS dan PERAK keluaran Public GOLD

aktiviti begini bagus untuk kami membuat survey bagaimana penerimaan masyarakat terhadap kepentingan menyimpan emas....atau perak.....jawapan kami....huhuhuhhu...masih kurang kesedaran masyarakat untuk menyimpan emas...apa yang mereka tahu....emas ni beli untuk pakai...bagi hadiah.....wowowowowoo...nampak tak peluang....biasa pokli asyik buat seminar kepada orang tentang kesedaran menyimpan emas dan perak...sekarang.....wowowowowo lagi basic......malah ada orang yang masih terpinga2 lagi apabila bila sebut teknologi terkini seperti PGMALL....huhuhuhuhuhu...insha allah nampaknya perjuangan belum selesai
kami akan pergi ke universiti2 awam, swasta, pejabat kerajaan, hospital, dan semua tempt untuk memberi public awareness...maklumla..apabila cerita pasal emas je ramai yg tanya dividen.....profit.....hibah...dan sebagainya........huhuhu kesian masyarakatku....masih simpan emas dan mahu pulangan bulan2...dan bintang2....patut la geng skim cepat kaya menarik minat mereka utk join pelaburan putar alam......huhuhuhuhu....nampak....?

pada  yang berminat nak jumpa kami boleh datang ke UITM seremban 3....otw jalan menuju ke Port Dickson negeri Sembilan...kami buka dari jam 9.00pagi hingga 5.00 petang
jom jemput ke booth kami ada lucky draw dan jualan firesales..... hehehehe
untuk sebarang persoalan boleh call / whatsapp 011-11514916 , 019-2747726, 019-2282404 , 019-6645066
ramai juga yang nampak pejabat pos malaysia pun dah start jual emas.... mereka pun suka compare harga... hehehehe......pesanan kami...jadi pengguna bijak.....bijak berbelanja
harini kami rekod telah mendapat kunjungan lebih 1000 orang..... tahukan and pelajar UiTM seremban 3 ada lebih kurang 3000+++ dan beratus orang pekerja..... mereka terdiri dari pelajar2 diploma dan degree........ bagus mereka mula2 menabung dalam GAP dulu

doakan team kami berjaya mendapat keberkatan dari majlis yang di anjurkan oleh pihak universiti. menjadi pusat inovasi dalam pendidikan dan teras kepada kejayaan di dunia dan akhirat. tahukan anda pelajar2 univesiti masa saya belajar dulu banyak habiskan duit pinjaman @ biasiswa beli motor, telefon, bayar bil, topup, tapi sayang nak guna utk buat belajar....hehehehe biasa la...budak2 baru belajar dan masih mentah dalam soal duit dan kewangan... apa yang mereka tahu...keluar universiti nak jadi pekerja yang cemerlang..... huhuhuhuh makan gaji dan berjawatan tinggi....tak cukup gaji sambung buat degree, master, phd dan mendapat gaji lebih besar...... makluma la saya pun tak berapa pandai dan suka belajar2 berniaga...belajar2 buat talk....belajar2 bercakap dan alhamdulillah......pengalaman 8 tahun bersama team public gold telah bina empayar yang luar... di bawah rangkaian pokli wealth management ada 15,000 orang dealer & customer terdiri daripada 48 orang master dealer.... di bawah PG000079.....573 orang priority dealer...6702 dealer....7982 orang customer 143orang join akaun ...jadi total 15,448 orang yg percaya dan memberi support terus kepada kami...menyimpan 1 gram 1 bulan......alhamdulillah........apabila kita bagi manafaat kepada masyarakat......MASYARAKAT akan beri manafaat kepada kita....Insha ALLAH.... doakan semoga team pokli wealth management antara team yang kaya dan berjaya di Public GOLD

baru baru ini kami ada MD Forum.... meeting yang kami anjurkan 3 bulan sekali....update....report.....mandat dari founder PG...mmg program ini utk ukhwah dan kerjasama dalam pasukan....kami kena jadi team yang berjaya di MALAYSIA, SINGAPORE & INDONESIA.... owowowowowowoowowowowowowow besar tanggungjawab kami

keluarga besar Public GOLD.... alhamdulillah......team kami kuat untuk tawan ASEAN selepas ini...terima kasih atas doa anda dan support kami...buah pendapat...idea...dan tips2 yg kita share menjadi inspirasi untuk realisasikan kejayaan...teringat kata2 sifu saya... LEADERSHIP is capacity to translate VISION into REALITY.... ini contoh VISION yang nak CAPAI
Vision nak beli kapal terbang sendiri......wowowowoow best nak kapal terbang sendiri......boleh round ASEAN....... insha ALLAH...... kalau PUBLIC GOLD dah pakai kapal terbang....POKLI nak pakai apa plak? hrrrmmmmmmmmm pakai ROLLS ROYCE pun OK.....kalau tak dapat.....BRABUS 900 Rocket pun ok......
tgk video sini https://www.youtube.com/watch?v=0P_E_aOoXhU
ala...takkan nak mimpi pun tak boleh...PERCUMA je bermimpi......tanam impian...berani bermimpi....mana tau kan.......sekali masuk market indonesia...dealer pokli ada 1 juta orang......wowowowowoowowoww bapak kaya itu macam....hehehehe banyak Bapak pokli boleh bagi sedekah...bagi zakat.... bagi tolong orang miskin... bagi bantuan anak2 yatim..ibu tunggal......bawa orang pergi haji & umrah........huhuhuhuhuhuhuhu doakan semoga impian tercapai...dan ingatkan saya nanti mana tau dah kaya raya takut terlupa...pm saya kot email @ FB @ whatsapp....anda yang kena ingat saya...saya perlukan anda sebagai pemberi nasihat yg baik.....nasihat dari pembaca blog...orang yang sentiasa mendoakan kejayaan kami.......insha ALLAH terima kasih atas wish dan ucapan di FB dan Whatsapp...... Allah makbul doa2 orang yg kami tolong...kami beri manafaat...beri nasihat IKHLAS.....semoga anda menjadi kaya dan berjaya.......sekurang2 tak sia2 kejadian hidup kita..... kerja kita memberi manafaat kepada masyakat.....

kejayaan di Public Gold Sebenarnya telah menjadi HALL OF FAMES....apa tu...muka2 mereka yang menjadikan Team Public GOLD berjaya sentiasa ada di HQ Public GOLD........start dari kiri sampai hujung....insha allah perjuangan kami belum selesai.....dulu dari awal kami menggalakkan orang simpan emas...... jual emas..... dan sekarang....GUNAKAN EMAS....boleh daftar guna emas melalui kaedah PGMALL...kedai online seperti LAZADA...11 street...... ataupun mudah....tapi platform sebelum ini menggunakan wang fiat.... mengggunakan kad KREDIT dsb...tapi kita di PGMALL guna EMAS dan PERAK sebagai matawang....wowowowoowwow contoh pergi umrah bayar dengan 10 dinar........alhamdulillah...lepas ni anda boleh daftar di PG MALL letak introducer POKLI WEALTH MANAGEMENT PG79 sebagai introducer dan team kami akan bantu anda.
teringat pesan Dato' Wira Louis Ng dalam meeting.. Guys... kawah kita luas.... kita boleh makan ramai2... semua orang boleh dapat manafaat dan keuntungan dari pada kawah kita yang luas ini...jangan berebut2 dan bergaduh2......jgn risau....beri manafaat kepada masyarakat...dan insha ALLAH masyarakat akan sedar tanggungjawab kita menggunakan dinar dan dirham sebagai mawatang dan masyarakat akan berterima kasih... mereka sekarang masih menggunakan matawang sebagai medium of exchange...skrg dah akhir zaman... hehehehehe glurrppp teringat ayat "akhir zaman yang akan laku emas dan perak".....
okla...semoga lepas ini kami dapat membantu anda di luar sana untuk mendalami ilmu emas dan perak... kami sama2 berkongsi kepakaran dan pengalaman selama 8 tahun dalam bidang ini..kami pun tak berapa pandai...kami belajar2 dan mengajar...kalau salah tegur kami...kami sedia di bantu... especially PM direct pokli nombor 019-6645066

okla...jumpa lagi
sebarang persoalan boleh PM..PM..PM.... per per roger OK...
Assalamualaikum

join team pokli yer
PG000079
Jade Master DEALER
Pokli Wealth Mangement (PWM)
Public Gold Berhad

Read more...

09 November 2016

ASET UTAMA KITA

Assalamualaikum wbt & Selamat Pagi

ASET UTAMA KITA ADALAH MASA, MAKSIMAKAN MASA KITA UNTUK MENCAPAI MATLAMAT DAN IMPIAN KITA.


terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog pokli, maklum la dah lama tak update. agak bz dgn tangungjawab dalam mendidik masyarakat yang ini menimba ilmu pelaburan, perniagaan & macam2 lagi yang datang jumpa saya meminta nasihat, idea, tips, teknik dan macam2.

pertama2 sekali saya rasa bersyukur sebab asal kejadian saya adalah untuk untuk beribadat kepada Allah swt. focus kepada mencari redha Allah dan rahmatnya agar diberi peluang untuk menjadi penghuni syurga Firdaus. Insan yang bertaqwa dan takut kepada larangan Allah & menjalankan segala suruhanNya. itu adalah tujuan asal apabila di pindahkan kebumi diberi hayat utk mencari sebanyak2 bekalan ke sana kelak. contoh ilmu yang saya belajar adalah membawa bekal amalan yang istiqamah, ilmu yang bermanafaat dan anak2 yang soleh. tu tujuan sebenar.tapi apabila kita berniat ibadah dalam melakukan semua kerja kita akan diberi kekuatan oleh Allah swt untuk istiqamah. antara bentuk2 ibadah seperti menggunakan tubuh (solat, puasa, haji,baca quran dsb), ibadah melalui ilmu (tarbiah @ menyampaikan ilmu yg betul) , ibadah (hati- lillahitaala) & ibadah (harta)...

teringat pesan beberapa orang mentor yang saya jumpa beberapa minggu lepas, dalam kehidupan ini kita belajar ilmu al quran bermula dengan huruf alif, ba, ta sha, jin , ha dan sampailah ke ya. dala banyak2 huruf hijaiyah.... yang mana paling betul? sebab kalam Allah ini ada banyak...dan semua betul...... kata mentor saya yang paling betul adalah Alif.... sebab apa alif...sebab hurufnya lurus...tegak.....satu.....apa maksud tersirat tu? sebenarnya Alif adalah Allah.... Alif Lam Lam Ha.....Allah.... jadi huruf Alif adalah ilmu yang paling betul sekali.... untuk panduan saya... buat apa2 pun letak Allah dalam hati kita...Insha Allah.. kita takkan kecewa. begitu juga saya dah buat bisnes emas dan perak sejak tahun 2009 lagi.... belajar melabur dalam hartanah sejak 2004 lagi..... belajar berniaga sejak bangku sekolah & universiti lagi...saya letak Allah sebagai tujuan.....Allah yang betul....Allah yang SATU....insha Allah.....tenang. dan kita akan dapat kejayaan dan kekayaan yang Allah berikan kepada kita. aamiin

OK. beberapa minggu ni jadual pokli agak padat. maklum la sekarang lagi FOKUS kepada pembangunan perniagaan dan sama2 team syarikat membuat penstrukturan dalam organisasi yang besar. syarikat Pokli dan Pengeluar Emas terbesar Malaysia - Public Gold sama2 berbincang dalam era yang 9 tahun berniaga emas...macam2 isu, cabaran, cadangan, feedback dan mcm2 benda yg berlaku terlalu cepat. hingga sekarang pengedar & pelanggan di bawah rangkaian pokli wealth management PG000079 di Public Gold ada seramai 15,000 orang... tahniah atas sokongan dan support anda selama ini...

antara aktiviti yang telah kami jalankan beberapa minggu lepas adalah mendaki puncak Broga di Semenyih yang ketinggian 400 meter dari aras laut.. xpdc mendaki Broga bermula jam 6.30 pagi hingga berakhir jam 12 tgh.... tahniah pada team2 yang dating support ada lebih kurang 25 orang...... selalu aktiviti tu di war warkan dalam FB, Group whatsapp. berminat nak join boleh ..tujuan xtvt ni utk kongsi ilmu leadership kepada dealer2 di bawah rangkaian pokli wealth management... jgn tak datang pulak...mmg khas utk anda. free je..

Selain itu juga, sejak berblog tahun 2006-2007 saya pun ada belajar ilmu2 kewangan dan hartanah... sambil2 tu tajamkan balik ilmu2 tu bersama mentor2 setelah tinggal dunia hartanah sejak 2011 lagi. maklumla lama tak jumpa peluang membeli hartanah apabila saya terlalu focus kepada emas dan perak....tak pe.....selalu di pesan oleh guru2 untuk teruskan misi dan visi POKLI = Passive + Portfolio. Jana pendapatan pasif yg extreme dan keuntungan dari portfolio income yang berlimpah2... Alhamdulillah skill dan strategi yang saya dapat...belajar akan saya kongsi pada mereka yang NAK... sebagai amal jariah untuk bekalan di akhirat kelak. Mencari TAQWA dan REDHA ALLAH..........Allah tak pandang sedekah, solat, umrah, haji,  yang BANYAKKKKK tapi dengan RAHMAT Allah satu kebaikan yang kita buat. RAHMAT Allah akan mendorong untuk membuat kebaikan...

"Sesungguhnya Allah hanya menerima (Amal Ibadah) dari orang-orang yang bertaqwa" Al Maidah :27.

antara TIPS yang saya nak share kepada pembaca2 blog pokli adalah 7 habit yang kena BUAT untuk BERJAYA (saya pun cuba utk istiqamah)

#TIP 1. Berdoa kepada ALLAH - connecting to Allah. apabila ambil 1 langkah untuk jalan Allah, Allah akan beri 10 langkah ke arah mengenal Allah. Mohon dengan Allah untuk bantu dekat denganNya utk terima segala perbuatan kita. Allah akan turunkan ilham.

#TIP 2. Buat banyak kebaikan yang di rahsiakan - sorokkan dari pandangan umum segala kebaikan yang kita buat. buat kerana Allah, Insha Allah...Allah Nampak Kebajikan yang kita buat....Allah pandang HATI kita.

#TIP 3. Ingat mati. tujuan kehidupan kita adalah MATI...destinasi selepas ini.....YAKIN..PERCAYA...MATI tu benar.....perbanyakkan persiapan MATI...Ingat malaikat akan Tanya kita apabila masuk kubur nanti...ingat amalan yg kita bawa...dan bayangkan berada di hadapan Allah pada hari Pembalasan.. tips ustaz saya kongsi kena amalkan bacaan subhanallahwabihamdih 100x , 3x qul huallah & surah al mulk. KLIK SINI

#TIP 4. Cari NAMA-NAMA ALLAH dan SIFAT-SIFATNYA. lagi banyak kita kenal Allah, lagi banyak Hati kita lebih attached/dekat dengan ALLAH. Belajar ilmu2 dan dalami kehidupan Rasulullah saw dan para sahabat.

#TIP 5. Cari Kawan YANG BAIK - Rasulullah saw bersabda : Manusia akan ikut agama kawan baiknya, jadi setiap orang perlu cari sapa2 yang jadi kawan baik mereka terdiri dari mereka yang soleh. Adalah penting bergaul dengan mereka yang tolong anda dekat kepada ALLAH. jgn lepaskan mereka.. mereka akan pimpin anda ke syurga ALLAH....Insha ALLAH

#TIP 6. Dekatkan diri dengan Al QURAN setiap hari. Quran mengandungi kalam ALLAH yang BENAR DAN TEPAT. FOLLOW JE... COMFIRM BERJAYA - ingatan utk diri sendiri. semoga diberi kekuatan. Quran juga UBAT utk jiwa kita. cuba untuk belajar bahasa Arab dan terjemahan walaupun dalam jumlah yang kecil...satu ayat satu hari... baca ayat dan faham erti. biasa tuan2 boleh gi masjid/surau selalu ada kelas2 baca terjemahan / tafsir Quran. Online pun ada.. saya selalu follow Ustaz Ahmad Dusuki kat FB dia...tgk live update di SINI.  antara ayat2 yg Ustaz suruh saya amalkan adalah Surah Al Baqarah, Al Kahfi, Al Waqiah & Al MULK....huhuhuhuhuu...doakan semoga istiqamah beramal dgn ilmu tu......sama2 kita yer!

#TIP 7.Fahama apa yang kita baca dalam solat. apabila kita faha bacaan dalam solat. pasti solat kita akan khusyuk. contoh mula2 dgn fatihah dulu...maksud fatihan setiap bait bait ayat dan masuk.... saya selalu ingat ih dinassiraatolmustaqem... tunjukkan jalan yang lurus.....sentiasa ingat jalan tegak....jalan terus....jalan ALLAH.....aaamiin...apabila kita faham...hati kita pun faham.....paling best dapat menangis dalam solat.....huhuhuhu...semoga Allah memberi saya dan awak semua taufik dan hidayah utk laksanakan tips ini...sama2 kita berpesan2 ke arah kebaikan.....

Sekian terima kasih

Dari Stering
Admin

Sebarang persoalan boleh PM - Inbox admin@pokli.com
Whatsapp - 011-11514 916 / 06-6030 916 / 06- 6307797
019-6645066





Read more...
There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP