JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

30 June 2009

Mesin Buat Duit (Money Machine)

Wowowowo...selepas baca blog juru ukur..pokli jadi teruja.......sbb pokli dah pergi training pasal mesin duit ni dah lama....tahun 2004 dah pergi..pokli bayar kursus ni dalam RM6000 http://masteryasia.com/......bayar pun HUTANG pakai kredit kad maybank GOLD.......hehehehehe (Invest to myself) ...nak dapatkan Ilmu yg tak belajar kat sekolah

apa yang pokli dapat...BANYAKKKK....sbb tu penting kena invest kpd diri kita dulu...lepas tu baru la nak plan & implement apa2 yg kita belajar......sbb dah invest..dah ada kepahaman pasal menguruskan WANG.....ni pokli buat summary apa yg dapat melalui kelas2 CFP tersebut..;

1) Leverage
2) OPM
3) MSI- multiper source of income
4) Money Machine
5) Teamwork/Networking
6) OD agains ASB
7) Savings
8) Investment
9) Properties
10)Sharing - kongsi ilmu
11) PASSION
12) Minda Jutawan (Millionare Minds)
13) Cash Flow
14) perhhhh banyakkk laa kalau nak tulis......


Selepas pada kursus tu..ntah kenapa tahun 2009 ni baru pokli perasan...tahun ni agak bertuah.....sbb dah implement semua ilmu2 pokli yang khatam 4-5 kali belajar....sbb mungkin no 10 kot...sharing....pokli skrg nak kongsi jer ilmu....nak bawak bekalan di akhirat kelak......

perkara yang boleh di bawak masuk dalam kubur;
1) Amal jariah
2) Sedekah (harta,ilmu)
3) Anak yang soleh

perhhh...pokli target nak penuhkan kolum aset akhirat ni biar bekalan untuk dibawa mati nanti senang..mcm dapat pasif income di akhirat kelak..kita mati ....ramai org menggunakan ilmu yg telah pokli kongsikan.....tinggal/duduk rumah yg pokli beli....tumpang kekayaan ilmu flip jual beli rumah murah...ilmu emas...mcm mana nak jual beli pakai timbang kilo,dinar,gram,1oz...untung kalau beli emas masa murah dan jual masa tinggi...insya-allah moga kalau pokli meninggal dunia nanti dapat pergi dgn aman...harta kekayaan di dunia ni pon bukannya kekal.....tapi kalau takde harta kekayaan bagaimana kita nak membuat amal jariah kan?....pergi haji?...tunaikan zakat?....bersedekah?.....membahagiakan orang tua? mendidik anak2 kita menjadi anak yang soleh? hantar mereka pergi mengaji....adusss...semua benda ni bersangkut paut....kalau kita kejar Dunia....dunia akan tinggalkan kita....kalau kita kerja akhirat....dunia akan ikut bersama-sama kita....

ok.....ni baru mukhadimah...belum pun cerita pasal Mesin buat duit...:D..kalau semua org tertanya2 bagaimana nak buat mesin duit.Pokli boleh kongsi....senang sajer.....semua bergantung pada kita...kita nak mesin duit jenis apa? jenis yang mesin duit mahal....mesin duit RM..mesin duit Euro..mesin duit Dolar.....mesin duit keluar emas....wahhhhhhhh.........bestnyaaa.....bagaimana??? sebenarnya semua tu adalah bergantung pada Objektif masing2...apa yang anda ingin capaikan...

1) samada anda nak ada pasif income tiap2 bulan?sewa...royalti...dividen..komisen (Target RM10K)

2) tambah kolum aktif income...kerja yg kita buat untuk tambah duit(kerja yg kita minat)....buka syarikat IT sSdn Bhd...ataupun beli share dlm syarikat XXX Sdn Bhd....duduk diam2 rumah- (Dapat Dividen RM500K sethn)

3) buat ebook jual kat blog pokli nih (buku pasal pelaburan,cara jd jutawan) --tgh plan nih

4) buat blog ..jual barang2 di sana(manik,baju,emas,tanah,rumah,agen hartanah,ilmu)

5) ada emas 1 kilo..ataupun berkilo2 - target 2.7 kilo

6) nak ada rumah sewa / hartanah- 40 bijik (Flat,Apartment,Condo,Teres,Semi D,Banglo Homestay)

7) Simpanan ASB RM400K...hubby & wife...rempit duit tu untuk Invest return 10-15% setahun

8) bayar rumah perabis..rumah yg kita duduk ..rumah sewa jadi hak kita

9) kereta yang selesa (kereta BMW 5series...HONDA Accord 2.4..Toyota Camry 2.4....MPV Estima...Mercedes E200K)

10) jutawan (nilai duit adalah RM1juta) tgk slip ATM maybank & CIMB RM1 juta

11) rumah yg luasssssss......Semi D 52' x 80'....Banglo 60' x 100'

12) tanah yang berelung2...berekar2

13)Ladang kelapa sawit 100 ekar....hasil pertanian pun RM50k sebulan

14) Pokok getah yg ada hasil ...jual getah...payah2 tebang jual kayu tanam semula

15) Financially freedom....atau kata lain kayaaaa... tak payah kerja dgn org

16) nak jadi boss....tak nak kerja dgn org..nak kerja sendiri...ada anak buah...mcm faridz....pie....bukak satu solution, juru ukur(tokey juru ukur tanah)

17) ada firma guaman sendiri...

18) makan gaji tapi jutawan.....mcm jutawan senyap2 yg byk kat blog2 skrg nih

19) sedekah semua harta pada jalan Allah, anak yatim,tahfiz,pondok,Fisabilillah

20) tiap2 minggu sedekah orang bagi makan....nak kutip pahala dlm kubur nanti

21) nak sedekah pasif pahala kepada arwah mak bapak kita yg hidup or dah mati..

22) mcm2 la....semua bergantung pada objektif anda....tapi yg pokli tulis atas tu semua objektif hidup pokli :D


so...sebenarnya mesin buat duit yang paling utama adalah daripada DIRI anda sendiri....diri anda yang tentukan apakah mesin buat duit yang anda nak..samada bunyi $$Kha Ching$$..atau bunyi $$Slup$$ Slupp$$.....kalau anda nak mesin duit yg nilai RM10 sehari....anda buat la kerja2 yg boleh bg duit RM10 sehari......kalau nak yg RM2000 sehari pon boleh....semua pokli dah buatttt........bagaimana pokli buat.....tgk nih ;

1) Beli rumah lelong 82k...jual 135K...dapat untung 53K ...Vista Millenium
2) Sewa rumah yg +ve cash flow...ada dekat RM1200+++ sebulan (pasif)
3) Refinance rumah dapat cash 120K...simpan ASB dapat 7%..rempit lagi
4) Masuk tender kerajaan..tahun ni dah menang 6 juta...4 projek besar...(komisen insya allah ribu riban) ..........target thn ni 50juta....tahun lepas dapat Rm13juta....(Projek Network Cisco,Data Centre,Video Conferencing,SUN & Hitachi Storage,Oracle DB)
5) Jual beli emas 1 kilo seminggu....dapat settle dlm masa sehari je....komisen 2% INVEST lagi...
6) Tiap2 hari org beli dinar emas dgn pokli....simpan balik dalam OD (1 dinar RM473)
7) tiap2 bulan masuk tender...tolong2...mana tau dapat komisen utk cepat skit nak invest
8) Bukak syarikat IT...run sendiri...ada projek masuk dalam company saya (tunggu je masanya..) kalau ada share 10%....syarikat tu nilai 3juta.....keuntungan syarikat setiap tahun 5 juta...busuk2 dapat RM500K setahun)
9) jual emas2 yg pokli beli tahun lepas..masa tu harga Rm90 segram..skrg RM113/gram
10) Insya-Allah......Pokli akan capai semua objektif hidup yang kat atas pokli tulis tadi..AMIN.

semoga harini menjadi lebih baik dari semalam.....hari esok lebih baik dari harini....mari sama2 kita buat MESIN DUIT$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Ingat Emas Ingat Pokli

Read more...

28 June 2009

Jana Pendapatan Berterusan melalui Hartanah & Emas

Salam
Semalam pokli hantar adik pokli belajar UiTM Seri Iskandar,Perak.ambil kursus Pengurusan Hartanah....hehehehe...pokli ada plan nak ada orang yang boleh dipercayaai untuk menguruskan hartanah pokli nanti...yela.....target nak jadi jutawan hartanah...:D. pelik sungguh la Uitm Perak ni register pelajar melalui Pintu Utama. Pelajar2 yang mendaftar hanya perlu ambil borang kat pintu masuk Utama....kiranya mcm Drive tru la...tapiiiiiii....jemnya hampir 5 KM.....sampai ke UTP Tronoh....apa la diaorg nih......menyebabkan jem yg teruk kat area seri iskandar...ingat masa dulu2 pokli masuk UTM skudai, kita daftar kat dewan kolej.....lepas tu baru masuk bilik...kalau jem pon kat dewan jer....ni UiTM Perak jem kat jalan utama...sepanjang perjalanan hampir ambil masa dekat 1 jam lebih dalam kesesakan......:(

Okla.....tajuk pokli kali nih adalah jana pendapatan berterusan.maknanya sepanjang hidup kita ni kena jana pendapatan sampai bila-bila.walaupun tengah tidur pun...kita masih ada pendapatan.macam mana????mesti ramai yang nak tahu kan?????ok ni pokli ceritakan.

Bagaimana nak jana pendapatan walaupun kita tidur malam dengan selesa..wah wah wah...best je bunyinya.

Rumah Tempat Pokli Tinggal
Semi D Cluster Di Seremban 2, 30' x 60'
Harga Beli RM 150,000.00
Loan (105%) superb RM 157,500.00
Bayaran Bulanan(30 thn) RM 980.00
Duduk 5 Thn Bayar Ansuran RM 58,800.00
Renovation+Perabot+Brg2 RM 50,000.00
Harga Rumah Termasuk Reno RM 200,000.00
Selepas 5 Tahun Jual RM 300,000.00 (termasuk Fully Furnish)

Hutang Bank Maybe ada lagi lps 5 thn RM 130,000.00

Keuntungan
Harga Jual - Hutang Bank RM 300,000 - RM130,000
RM 170,000.00 (Dapat Cash tu)
5 Tahun Untung RM 170,000 / 5 thn = RM 34,000.00
Percent Untung 22% setahun
5 tahun Untung percent 110%..........wowowowo banyakkknyaaaaa

OK
sekarang pokli explain macam mana kita tidur pon rumah tu menjadi hasil pendapatan kepada kita...sapa kata sektor hartanah ni tak menguntungkan?????tak semestinya kita membeli rumah lelong baru untung. padahal rumah yang kita tinggal nih pon jana pendapatan pasif kepada kita. macam mana keuntungan yang pokli dapat hasil daripada rumah yang pokli tinggal.kita tinggal dalam rumah yang selesa,luas, ikut stail yang kita nak...selepas 5 tahun kita pon akan pindah ke rumah yang baru....hehehe....macam yang pokli tulis sebelum ini RUMAH IDAMAN PEARL 132.....yang harganya adalah RM500K......setengah juta tuh kalau dalam perkataan..

keuntungan daripada tinggal di rumah yang kita tinggal...kita beli rumah baru.......duduk pulak di situ 5 tahun.....Insya-allah pokli akan beli rumah Banglo pulak...ye la...untung jual rumah + fully furnish tersebut RM170,000 pokli letak dalam ASB...buat OD.....rempit Beli Emas 1.5Kilo......ambil untung bila kenaikan harga emas sedunia(Jutawan Emas kata keuntungan emas 25-30%) seronoknya..pakai duit keuntungan Invest lagi.......so lebih cepat la menjana pendapatan walaupun pokli hanya duduk dan tidur di rumah..tak payah kerja pon dah mmg boleh tanggung hidup keluarga pokli(tapi takkan nak berhenti kerja).....seperti yang pokli tulis sebelum ini la........MONEY WORKS FOR US......lepas 5 tahun pokli duduk Rumah Idaman Pearl 132 yg saiznya 52' x 80'......jual pulak.....korang rasa lepas 5 tahun berapa harga rumah tu? pokli berani "bet" rumah tu akan naik sebanyak 9-10% setahun...selepas tu jual la harga RM750K...untungggg lagi......kannn.......untung RM250K tu beli rumah Banglo yg harga RM1 Million pulak............duduk 5 tahun.....masa tu umur pokli pun dah 42 tahun.......jual dengan harga kenaikan 9-10% setahun.....RM1.5 Million....waduh waduh waduh pak...kenapa ya!!!! senang je bapak buat duit dengan Rumah? padahal sifuu kata rumah yang kita duduk ni adalah Liabiliti???hehehehe......semuanya adalah terpulang kepada masing2.....kalau kita duduk di rumah yang orang lain membayarnya kan best!!!!!!! OPM......mesti dah untung kan? duduk free jer......guna duit ASB dividen setiap tahun untuk membayar ansuran bulanan.....:D.........tu belum masuk Gaji yang kita terima setiap bulan...kiranya tak usik la....kekekeke

Adusss...lepas ni sure yang akan ramai pening........ruginya tak beli rumah cantik2 untuk tinggal.....duduk rumah yg murah-murah....kononnya rumah ni liabiliti......tangguhkan kesenangan....tapi...sebenarnya kita ni kena ambil risiko sedikit......belajar FQ......invest kat diri sendiri......lepas tu......tengok orang2 kaya di malaysia!.....semuanya duduk rumah besar2.....mana nak duduk rumah murah2......katakan kita tangguhkan dulu duduk rumah Apartment jer....contohnya duduk Apartment LH.......beli Harga RM100K....anggaran kenaikan 9-10% setahun...selepas 5 tahun rumah tu baru naik RM150K......RM50K setahun dalam masa 5 tahun adalah sedikit......kalau umur kita 32 tahun...selepas 5 tahun umur kita dah 37 tahun.....wahhhh........baru ada RM50K....cukup ker? masa tu nak beli apa dgn 50K......dengan kadar Inflasi yang agak teruk......4-5% setahun.....mungkin 5 tahun lagi RM50k nak beli rumah flat pun tak dapat!!!! mungkin masa tu Rumah flat pun harga baru bukak dah RM60K......haah....ada lagi ke rumah flat harga RM42K....kalau ada pun mungkin di pinggir2 bandar......di luar Kuala Lumpur.....di Rawang...di Dengkil.....tu pun kalau ada lah......adussss....baik kita ambil tindakan dari sekarang........tak payah pikir panjang...buat keputusan....delete jer Rumah yang tidak mendatangkan keuntungan kepada kita!.....nak beli emas dgn 50K 5 tahun lagi pun tak tahu berapa gram bulih dapat???? rasanya masa tu harga emas pun dah mencecah Rm150/gram.........:D


Okla pokli pun nak tidur dah....nak sambung mimpi yang indah2....sambil tidur mimpi nak tinggal di rumah SEMI D Pearl 132.....52' x 80 '....corner lot lagi..ada 5 bilik tidur...anak2 pon masa ni la nak tinggal dalam rumah yang luas.....mungkin dah besar nanti nak duduk rumah2 lain yg pokli beli untuk mereka di sekitar KL.....bestkan?

ok seperti pepatah cina berkata " kalau kita hendak memulakan perjalanan yang jauh, hendaklah dimulakan dengan 1 langkah"........kalau nak jadi jutawan hartanah...kena la start beli hartanah.....kalau nak jadi jutawan emas....kena la start dengan 100g Public Gold.....Pokli doakan semoga ilmu yang anda dapat laksanakan...jangan tanguh2...mulakan sekarang....ada duit...terus beli...jangan tunggu lama2....

Ingat Emas Ingat Pokli

Read more...

24 June 2009

Waktu Terbaik Untuk Melabur dalam Hartanah & Emas

Salam

Ramai orang call pokli tanya bila waktu sesuai beli emas/hartanah lelong/melabur-untuk dapat untung.....

Jawapan Pokli Senang Jer " Beli bila ada DUIT dan waktunya adalah SEKARANG".....tak kira la bila nak beli.....janji kita ada duit......duit tu kita plan nak kembangkan menjadi Banyaaaakkkkkkkkkk!!!!!! biar duit yang bekerja untuk kita....bukan kita kerja untuk duit.....kalau nak tunggu...sampai bila? nak tunggu harga emas naik lagi kepada RM130/gram....nak tunggu rumah penara org duduk berebut sampai RM90K.....????nak tunggu ramai orang masuk lelong lebih ramai & Bid pada over market????? semua di tangan anda....


Ok..ni pokli suka berkongsi pada pembaca macam mana nak buat duit melalui Hartanah Lelong, Emas & Tanah........sebab apa pokli rekemen pelaburan ini....Sebab...SELAMAT....BAWAH KAWALAN (UNDER CONTROL), yang paling penting....MASYUUUUKKKKKKKKK

sebenarnya orang kaya2 di dunia ni semua terlibat dalam pelaburan ini....contohnya Donald Thrump....Robert Kiyosaki......Warren Buffet.....Azizi Ali......semua ini mengembangkan pendapatan mereka melalui pelaburan....pelaburan yg macam mana?......Properties....Emas...Saham.....dan lain2 lagi.......Rahsia Bagaimana Pie2020 boleh ada 40 bijik buah rumah sedangkan umur dia baru 30an.......En Syukor Jutawan Emas boleh berniaga emas berkilo2 setiap minggu? perrrhhhhhh.......mesti ada rahsia kan?

Pokli selepas TT dengan diaorang dapat belajar bannyaaaakkkkkk benda!.......pertama...kalau kita sekadar mengharapkan Gaji bulanan untuk menampung Kos Hidup di Kota Raya yg Indah ini....sure tak cukup....gaji setakat RM2000 sebulan.....tolak rumah...kereta...mak ayah...anak2...isteri.....mana cukup....so camna???? kalau kita tengok contoh Pie....


Pie2020 (Jutawan Hartanah)-org kerja menara Telekom




Gaji Rm4000
Bayar Komitment Rumah RM12,000.00
Pendptn Sewa Rumah = RM300 x 40 = RM12000++...mungkin lebih lagi....




Pendapatan sewa........tak terkira banyakknya setakat nak pakai Motor GTR1400 tu mmg takde masalah sbb mereka ini adalah Idola Pokli.....so...lepas nih kita sama2 set matlamat utk pakai Motor besar ini....bagaimana? kena KEMBANGKAN pendapatan kita....bukan manage pendapatan kita.....kalau kita manage pendapatan yg RM2000......tu adalah sekadar membuang masa....sepatutnya kita kembangkan pendapatan kita melalui +ve cash flow daripada Aset2 yg kita ada.....sebagai contoh yer.....






Pie ada 40 buah rumah.....(walaupun anggaran pokli kurang tepat sbb dia shopping rumah tiap2 minggu ...hehehe) ....dan harini mungkin dah bertambah atau kurang sbb rumah yg beli murah dah jual pada harga mahal....kekekeke....:P.....kita dapat +ve RM300 untuk satu rumah (prorate).......kalau ada 40 buah rumah= Rm300 x 40 =RM 12,000 sebulan? gaji kat TM baru RM4000...so setiap bulan pendapatan perkapita pie adalah RM 12,000 + RM4000 = RM16 000....wowowowowo...bestttnyaaaaaaa....so apa lagi?cepat2 la belajar membeli rumah lelong...












Jutawan Emas (En Shukor)-orang kerja telekom jgk....education




Gaji RM4000


pendapatan dr Emas = RM 10K+++++....kekekekeke..mungkin lebih lagi!!!!




En syukor ini membuat kajian tentang Emas......pendek kata cerita pasal emas dia mmg tahu mcm mana pelaburan emas yg selamat...menguntungkan.....senang.....under control.....dia buat kajian...kalau baca blog beliau....yg dah ulang tahun ke 1......(happy birthday)...






Shukor ni mmg minat gilerr pasal Emas....sambil tidor pon mmg citer pasal Emas....makan emas....minum emas....pendek kata....hidupnya dikelilingi emas...hehehehe.....emas ni lambang kekayaan....Raja je ada emas banyak masa zaman dulu.....tapi syukor nih.......muda2 dah jadi Raja....kekekeke...lambang kemewahan....



bagaimana En syukor mendapat untung?? daripada pasif income emas...dan aktif income emas.....sebenarnya kerjanya harian adalah mcm biasa....9-5....tapi..masa yg terluang beliau menghabiskan masa dgn membaca buku.....berjumpa kawan2 yg +ve thinker.....bijak....beliau suka baca forum/blog...info emas sedunia......sbb tu la adalah PASSION beliau...sama jgk dgn Pie..passion beliau adalah dgn Rumah.......so..kalau kita Passion dengan sesuatu...kita boleh buat perkara tu dengan mudah!...tiada paksaan...takde org suruh pun dia akan buat....tak payah suruh....diaorg ni akan beli buku.....jumpa TT dgn kawan2 yg berminat untuk melabur.....

Ok...selepas membuat kajian...En Syukor merumuskan yang Emas adalah Duit dari Tuhan.....Currency tu adalah duit ciptaan manusia...yela nak dapat emas kena gali tanah...pecahkan batu...pecahkan tanah....dulang...bukan senang wooooo...emas ni bukan senang2 nak dapat.....kena ada KOS dan USAHA......so...sbb tu nilai emas di mata manusia adalah tinggi....berbanding yg lain.....lagipun berharga...so yang paling baik pelaburan yg ada di malaysia skrg adalah emas...sbb tu order emas En Syukor lebih kurang 1 - 3 kilo seminggu!!!!! wowowowo banyakkkkknyaaa...........katakan seminggu En Syukor mendapat komisen daripada Public Gold 2% daripada 1 kilo...bersamaan RM2212.....tu baru satu kilo...kalau order beliau 3kilo.....tak ker Rm6k seminggu.....kalau sebulan? Rm6k x 4 minggu bersamaan RM24k.....perrhhh banyakkkknya....pandai la kedua-dua orang Idola Pokli ni mencari duit....patut la lepas ni En Syukor akan tukar Kereta Honda Civic 2.0....:P....tahniah..Civic sama mcm BMW 5 series....kekekeke....saya last weekend....hari Sabtu telah TT dengan en Syukor....mcm mana nak dapat duit byk mcm beliau...so dia ajar la cara buat duit....bagaimana nak dapat untung melalui emas nih...yela......pendapatan pokli melalui emas pon dah 3K sebulan lepas......ni pulak pendapatan dari kerja harian...:D

Caranya adalah mudah.....




1) Cairkan semua harta dalam bentuk Cash.....sebanyak yang boleh......kalau ada Rm30k pun ok jugak...jadi agen public gold....






2) sbb apa pokli suruh jadi agen....anda akan dapat emas dengan diskaun 1.5%...kalau emas Rm30K...dapat la diskaun Rm450...mmg la kecik harga diskaun tu...tapi bagaimana kalau emas yg anda beli tu naik....masa harini anda beli harganya adalah RM110/gram......selepas 1minggu..ataupun 2 minggu...harga emas naik kepada RM120/gram...anda dah untung RM10...sapa nak bagi..kalau tadi anda jadi agen beli emas dengan harga RM30k...dapat 300g..so anda akan untung RM10 x 300g...bersamaan RM3,000.00 kan? sapa nak bagi? simpan emas pon dapat duit......tu belum lagi kita jadi trader......ada org nak beli......kita beli tadi RM110/gram.......harga naik kepada RM120/g..........so kita dapat untung melalui jualan ikut harga semasa....besttttttnyaaaaaa......kalau katakan anda dah join jd agen...lepas tu ada kawan pokli nak beli di shah alam...tapi pokli ada di Seremban........mestilah pokli minta agen pokli yg di Shah Alam tu jualkan emas dia kat pelanggan tu.......kan...seronotttttnyaaa.......

3) orang tolak emas kat kita pon untung..bagaimana?...katakan harga harini RM11,143.00....utk 100g.....diaorang akan jual kat kita balik dgn tolak 5%..bersamaan dgn RM 10,586.00.......kita carila pembeli baru.....kalau ada kawan2 ramai yg agen dan pembeli senang nak trade....kongsi la untung tu....jual pada pembeli baru untung RM11143-Rm10586 = RM557......duduk saja boleh untung!! anda mau

4) spekulasi emas...hehehehe yg ni nak belajaq kena jumpa pokli...susah nak ajar kot online nih.......caranya lebih kurang merempit......ppppppppprrrrrrrrrrittttttttttttt........rempit ASB-OD-ASB(target penuhkan ASB 440K)....ni pulak EMAS-AR Rahnu-EMAS-AR Rahnu......(Target menjadi 2.7kilo)....perrrrhhhh


5)takde stok....pinjam ngan agen2 yg ada di seluruh malaysia...tak payah tunggu nak order di penang.....senang.....stok byk,.....customer pon happy..


Seterusnya adalah kawan-kawan dalam network pokli.


Faridz Aswadi.Owner Satu Solution






Gaji Sebelum Rm3,000.00 HSBC Cyberjaya

Pasif Income dari Rumah sewa sendiri -RM2000
Gaji Sekarang (Unlimited) cucuk jer bank penuh duit.....perhhh...respek sama lu!

Perrhhh pokli amat bangga dengan beliau nih..muda2 dah pandai....berani...gigih...sanggup keluar daripada comfort zone.dari kerja bank terkenal di dunia HSBC..sanggup berhenti...tahun 2009 nih....jadi usahawan..bukak syarikat Satu Solution.Memberikan Khidmat Rumah Lelong.Kalau korang nak dapatkan khimat membeli rumah lelong tanpa di TIPU...boleh dapatkan khidmat beliau.....Komisen Syer....selalunya agen2 di luar sana akan makan seorang..yela...buat kerja sorang2..dapat sorang2...tapi jenis Faridz ni "Sharing is caring"......lagi banyak kita share...lagi banyakk la orang beli rumah lelong dgn beliau...bukan setakat beli rumah lelong....tapiiii........beliau juga sediakan khidmat macam macam....dari kutip sewa..pecah rumah...cat rumah...pasang lampu/kipas..... dan lain2 boleh contact beli kalau nak share komisen duit Bank kalau beli lelong....


Ok...bayangkan kalau kita yag agak sibuk ni (makan gaji)......jauh dari KL....mungkin dari luar negara mcm En Matt Kenya....Solihin & Nasir Vietnam..Shaiful Oman........perrhh ramai la dalam network kita gunakan khidmat Faridz.....caj yang dikenakan adalah cukup murah.......RM100 je untuk bid...kalau kita nak pergi sendiri.....kena ambil cuti.....parking.....minyak...toll....perrhh Pokli sendiri pun sanggup serahkan kepada Faridz untuk beli bid rumah lelong...dapatkan khidmat nasihat beli.....share info pasal kawasan...mcm2 la yg mmg takkan rugi..kalau Agen kat luar sana...tak kira bangsa...akan caj RM1000...minima...kalau kalah pun tetap kena bayar......cuba anda gunakan khidmat Satu Solution....mesti tak kecewa lah....:D

Cuba anda masuk dalam blog beliau.......top 3 sales person untuk bulan lepas......bayangkan dia boleh bid agen2 lain.....orang lain susah payah nak dapatkan sales.....tapi Faridz berjaya sebab dia SHARE.....mmg penting ilmu Leverage yang Sifu2 yang Pokli kenal........tabikk springgg..:D

Lepas ni Satu Solution akan bukak Office sendiri di Bandar Tasik Permaisuri.....lagi best...anda boleh jumpa dengan beliau secara Formal...kalau dulu setakat jumpa kat luar sahaja...sekarang nih.....boleh pergi ke pejabat beliau...cuba tgk update terbaru blog beliau....so.......apa yg perlul nak simpulkan..kalau kita nak melabur....waktunya adalah Sekarang.......Bila duit dah cukup......call je mereka2 nih.......insya-allah Pokli dah jumpa Face to Face dengan diaorang...mmg BAIK HATI....JUJUR....AMANAH.........bayangkan ada orang transfer duit kepada Faridz RM30K setiap minggu....buat apa? buat beli rumah lelong.....Faridz mmg boleh pegang amanah & berjaya........amin

semoga sifu2 yang pokli kenal ni makin berjaya dan makin KAYAAAAAAAA!!! Amin

Ingat Emas Ingat Pokli

Read more...

11 June 2009

Empat perkara bawa kebahagiaan manusia

Semalam saya bertemu dengan seorang jiran di kawasan rumah saya.beliau telah berkongsi ilmu yang amat mendalam tentang mencari kebahagiaan di dunia nih...sebenarnya apa yang kita cari di dunia ini adalah KEBAHAGIAN.bukannya kesengsaraan. kita tidak mahu berpecah belah , berpuak2..bermusuhan tapi bersatu menuju kejayaan.Dunia & Akhirat


Empat perkara bawa kebahagiaan manusia





SESUNGGUHNYA, kebahagiaan adalah dambaan setiap manusia yang menghuni dunia ini. Sebab itu setiap orang sentiasa berusaha untuk mencari dan mendapatkan kebahagiaan dengan pelbagai cara.Namun tidak semua manusia mampu mencapai impiannya atau memperoleh kebahagiaan yang dicari dan yang dicita-cita itu. Lalu, di manakah terletaknya kebahagiaan itu?Apakah pada wang yang banyak, harta yang melimpah, emas yang bertimbun atau pada pangkat, bangsawan atau kerusi yang empuk? Dalam hadis,Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:“Empat perkara yang membawa kebahagiaan kepada manusia, iaitu (memiliki)perempuan (isteri) yang solehah, rumah yang bagus (luas), jiran yang baik, dan kenderaan yang bagus.” (Hadis riwayat Ibnu Hibban).Berdasarkan hadis ini, ada empat faktor atau kunci yang jika dimiliki oleh seseorang, tentu dia akan merasai nikmat bahagia.Namun tidak bererti hanya yang empat itu saja faktor yang membawa kebahagiaan.Apa yang Rasulullah nyatakan menerusi hadis itu hanyalah sekadar menunjukkan keutamaannya.Rasulullah meletakkan isteri yang baik pada urutan pertama sebagai faktor kebahagiaan seseorang. Isteri yang solehah akan memberikan ketenangan kepada suami.Rumah ibarat syurga jika memiliki isteri yang solehah. Antara sifat isteri solehah ialah hormat dan patuh kepada suami sepanjang suami mengikuti jalan kebenaran,melayan suami dengan baik dan penuh sopan, sentiasa menutup aurat, memasak dan menghidangkan makan minum untuk suami, mendidik anak-anak agar anak juga terselamat daripada godaan duniawi, bersikap mesra dalam berhubungan dengan kaum keluarga, menjaga rahsia rumah tangga, tidak keluar rumah tanpa izin suami dan banyak lagi sifat lain.Allah melukiskan menerusi al-Quran mengenai sifat isteri yang solehah, menerusi firman-Nya yang bermaksud:

“Maka perempuan-perempuan yang baik (solehah) itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipeliharanya) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemeliharaan Allah dan pertolongan-Nya.”(Surah an-Nisaa’ ayat 34)

Ibnu Abbas mengemukakan dua ciri khas mengenai pengertian as-solehah (isteri yang soleh) iaitu mempunyai perilaku baik (berakhlak/sopan) terhadap suami, dan mengerjakan perbuatan kebajikan.Makna isteri setia dalam ayat itu ialah patuh dan jujur terhadap suami keranaAllah. Seterusnya, Nabi Muhammad memperincikan tiga sifat isteri solehah,menerusi sabda yang bermaksud:

“Sebaik-baik perempuan (isteri) ialah yang menggembirakan engkau sewaktu engkau melihatnya; yang patuh apabila kamu perintahkan dia (dalam halkebaikan); yang menjaga dirinya dan harta milikmu semasa ketiadaanmu di rumah.”

Isteri yang menggembirakan suami atau yang bermuka manis bukan bermakna wajah cantik semata-mata. Biar wajah kurang menarik, tetapi jika selalu menguntum senyum, tinggi pekerti, memancar dari keningnya cahaya iman dan keikhlasan, itulah isteri solehah yang meriangkan suami.Isteri walaupun cantik, tetapi jika wajahnya selalu mencuka, buruk pekertinya,kening selalu berkerut, tidak akan dapat memikat hati suami.Demikianlah juga halnya dengan soal patuh dan memelihara amanah suami yang Nabi utarakan dalam hadis ini. Selain faktor isteri, rumah yang luas, bagus atau indah juga akan memberi kebahagiaan kepada penghuninya.Bagaimanapun, kebahagiaan dengan memiliki rumah yang besar dan indah itu akan tercapai sepenuhnya jika disertai dengan hati yang tenang dan damai. Jika hati tidak tenteram, rumah yang luas dan indah akan terasa sempit dan tidak akan merasa bahagia.Rumah adalah tempat berteduh malah menjadi syurga bagi mereka yang beriman.Di rumah juga seseorang akan memperoleh ketenangan dan kebahagiaan, apalagi jika didampingi isteri solehah.Jika rumah diibaratkan istana, maka suami adalah raja, isteri solehah adalah ratu dalam rumah tangga, manakala anak-anak adalah rakyat. Allah berfirman yang bermaksud:

“Allah menjadikan untuk kamu rumah sebagai tempat tinggal (tempat ketenangan).”
(Surah an-Nahl, ayat 80).

Jiran yang baik juga menjadi faktor penting kebahagiaan. Seseorang akan merasa sangat bahagia jika mempunyai jiran yang baik budi, murah hati, dermawan, saling menghormati, bertolak ansur, suka menolong dan memberi perhatian.Jiran baik tidak akan memberi sebarang gangguan kepada kita, sama ada melalui perbuatan mahupun lisan atau ucapan; dan tidak merasa irihati dengan kelebihan yang dimiliki kita.Malah, jiran yang baik akan tumpang gembira dan mengucapkan tahniah dengan kejayaan yang kita peroleh, dan menghulurkan pertolongan jika kita ditimpa sesuatu musibah.Oleh itu, sekiranya kita memperoleh jiran jenis ini, kita harus memiliki sifat sedemikian kepada orang lain yang menjadi jiran, agar mereka turut merasa bahagia seperti mana kita rasai.Kenderaan yang bagus juga adalah faktor kebahagiaan. Setiap orang mengidamkan kenderaan yang bagus atau baru, seperti kereta, motosikal dan sebagainya.
Sifat manusia memang suka kepada kebendaan. Kenderaan yang baru atau bagus akan dapat membawa seseorang ke merata tempat yang disukainya tanpa memikirkan soal kerosakan dan sebagainya, berbanding dengan kenderaan yang lama atau buruk yang mana tiada jaminan keselesaan sepanjang perjalanan.Namun dalam soal kenderaan ini, orang beriman harus berwaspada atau berhatihati,iaitu agar tidak sampai kenderaan itu memperbudak atau seolah menjadi’tuan’ kepadanya. Sudah kebiasaan bahawa kenderaan yang baru atau bagus itu akan sentiasa diberi perhatian oleh pemiliknya, seperti selalu dibasuh, diperiksa atau dibersihkan. Bagaimanapun, janganlah sampai semua urusan itu melebihi tumpuan untuk beribadat kepada Allah.Apabila kenderaan lebih diutamakan daripada diri sendiri, bermakna kenderaan itu sudah menjadi tuan yang memperbudakkan pemiliknya sendiri.Kenderaan yang bagus tidak semestinya baru. Ia adalah nikmat Allah yang harus dimanfaatkan untuk kebaikan seperti lebih rajin beribadat di masjid, mengunjungi majlis ilmu atau membawa keluarga beristirehat. Janganlah hendaknya ia digunakan untuk kerap ke tempat maksiat atau melakukan perbuatan yang tidak diredhai Allah.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, ..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat
yang Memiliki mu."

"sampaikanlah walau satu ayat" al hadis
- LAA HAULAWALA QUWWATAILLA BILLAH -





Read more...

10 June 2009

Kelapa Tua.........:) sedihnya

Kelapa tua. Semua orang kenal kelapa tua. Tahu pula gunanya kelapa tua itu. Sangat penting dan sangat berguna kelapa tua ini dalam hidup manusia.


Namun begitu, kewujudannya tidak dipeduli dan tidak diendahkan orang. Kelapa tua tidak pernah menjadi topic perbincangan. Tidak pernah dikaitkan dengan apa-apa isu atau masalah. Kalaulah kelapa tua ini mempunyai emosi, tidak ramai orang yang akan dapat merasakan dan menyelami perasaannya. Itulah kelapa tua.

Kelapa tua pula tidak pernah susah hati kalau orang tidak mempedulikannya. Dia hanya tergantung di atas pokok dan terbuai-buai bila ditiup angin.

Tapi, lazimnya elok-elok kelapa tua itu tergantung di atas pokoknya sambil menikmati keindahan alam buana ini dari kedudukannya yang tinggi itu, datanglah orang menjoloknya dengan galah yang panjang. Tidak sabar menunggu kelapa tua itu jatuh sendiri. Buka
nnya selesa kena jolok-jolok macamtu.

Bila tangkainya sudah lemah setelah dijolok beberapa kali, maka gugurlah kelapa tua itu berpusing-pusing ke bumi. Gugur itu pula bukannya rendah. Bukan setakat lima atau sepuluh kaki tapi sampai empat puluh hingga lima puluh kaki Bunyinya berdentum sampa
i ke tanah. Waduh! Kalau calang-calang buah, boleh berkecai. Kalau kepala orang, boleh bersepai otak.

Masalah kelapa tua ini tidak terhenti di situ sahaja. Ini baru muqaddimahnya. Dia dikutip dan kulit sabutnya dikoyak koyak dan dibuang sedikit demi sedikit dengan parang cangkuk.Proses ini bukan sekadar sekali tetak. Berpuluh-puluh kali parang cangkuk itu
menusuk ke dalam kulit sabutnya.Seksanya tak boleh nak cerita. Mula-mula sakit tusukan. Lepas itu sakit dikoyak dan disiat-siat. Ini berterusan sampai tempurung sahaja yang tinggal.

Bila dah sampai ke tempurung, maka tak apalah. Cantik juga rupanya. Keras dan bulat. Tetapi manusia bukan tahu hendak menilai seni yang seperti ini. Tempurung bulat yang cantik itu ditetak pula dengan parang dengan sebegitu kuat hingga terbelah dua di ten
gah-tengahnya. Maka tersembur dan mengalirlah air jernih dari dalam perutnya dan terdedahlah isinya yang putih bersih.

Bagi kebanyakan kehidupan yang lain, kalau sudah sampai ke tahap ini, maka selesailah riwayat hidupnya. Tetapi bagi kelapa tua, ini baru permulaan. Banyak lagi seksaan yang menanti.

Tak cukup dengan menyemburkan air dari dalam perutnya dan mendedahkan isinya, isinya yang putih bersih itu dipisahkan dari tempurung, diparut dan dikukur pula hingga menjadi lumat. Tempurungnya dibuang. Kadang-kadang di bakar. Bentuk asal kelapa tua sudah
tidak ada lagi. Yang tinggal hanyalah isinya yang sudah lumat dikukur dan diparut.

Untuk menambah seksanya lagi, dituang pula air ke dalam isi parut itu, diramas-ramas dan diperah-perah. Alangkah seksanya. Kalau hendak dikirakan, ini sudah terkeluar dari batas-batas perikemanusiaan. Kemudian ia ditapis menjadi santan. Kelapa tua yang du
lunya keras dan bulat kini sudah menjadi cecair yang putih.

Setelah itu, minyak dipanaskan dalam belanga. Bawang merah, rempah dan rencah-rencah yang lain ditumis. Bila sudah cukup kuning dituanglah santan tadi ke dalam belanga. Maka berpanasanlah santan itu hingga terkeluar minyaknya. Apabila sudah masak dan bau
harumnya merebak keseluruh ceruk rumah, maka orang pun bertanya:

Kari apa tu? Sedap sangat baunya?
Orang di dapur hanya menjawab, Kari Kepala Ikan .Kari dapat nama.

Kepala Ikan dapat nama.Orang kata, Oh! Sedap Kari ni.Oh! Sedap Kepala Ikan ni.

Jasa kelapa tua tenggelam begitu sahaja. Perjalanan dan pengalamannya yang begitu panjang dan menyeksakan dari sebiji kelapa tua di atas pokok yang tinggi hingga ke belanga yang panas berbahang, tidak ada siapa yang ambil kira atau ambil peduli.Alangkah indahnya kalau kita dapat berjasa seperti kelapa tua ini.
Jasa-jasa bukan untuk dipuji dan dipuja. Bukan untuk dikenang atau untuk mendapat nama, tapi untuk taabbud kepada Tuhan. Biarlah jasa-jasa kita tidak nampak di mata orang, tapi ada dalam perhatian Tuhan!
Begitulah juga jasa kedua orang tua kita. Janganlah kita lupa sebenarnya seorang anak yang berjaya adalah titik peluh ibu bapa yang melahirkan,membesarkan,mengasuh kita dan doa mereka agar kita berjaya. Kita hendaklah mengenang nasib dan pengorbanan yang dilakukan oleh kedua ibu bapa kita semoga.semoga sama-sama pokli dan kawan-kawan pembaca blog ini call ibu bapa di kampung agar mereka tidak risau dan minta mereka doakan kita menjadi orang yang berjaya,kaya dan JUTAWAN.....:) AMIN

Read more...

04 June 2009

Rahsia Personaliti Dari Kiraan Tarikh Lahir Kaedah Metafizik

Rahsia Personaliti Dari Kiraan Tarikh Lahir Kaedah Sains Metafizik

Ini adalah contoh aku nyer tarikh lahir:

15 Feb 1977
1+5 + 2 + 1+9+7+7 = 32
3 + 2 = 5

(Jadi nombor lahirnya ialah 5 )


Keterangan nombor lahir

1. Ketulenan

- Hadir dengan idea baru.
- Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri.
- Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.
- Mereka suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasannya adalah pemimpin atau boss.
- Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik mereka.
Perkara yang perlu dipelajari ialah idea dan pendapat yang lain mungkin baik atau lebih baik. Berfikirlah secara terbuka.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 1: Abe, Tom Hanks, Robert Redford, Hulk Hogan, Coral Burnett, Wynona Judd, Nancy Reagan, Requel Welach

2. Pendamai

- Dilahirkan sebagai diplomat.
- Mereka selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan orang lain sebelum mengambil kira dirinya sendiri.
- Secara semulajadi sangat analitikal dan suka mengikut gerak hati.
- Mereka tidak suka bersendirian.
- Persahabatan adalah penting buat mereka dan berupaya mendorong mereka untuk berjaya di dalam hidup; tetapi mereka sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi.
- Golongan ini secara semulajadi adalah pemalu, mereka patut belajar untuk meningkatkan nilai kendiri (self esteem) dan meluahkan perasaan secara terbuka tanpa berselindung.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 2: President Bill Clinton, Madonna, Whoppi Goldberg, Thomas Edison,Wolfgang Amadeus Mozart.

3. Ceria

- Mereka sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.
- Mereka suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya. - Mereka suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya.
- Mereka sangat popular dan idealistik.
- Golongan ini perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 3: Alan Alda, Ann Landers, Bill Cosby, Melanie Griffith, Salvador Dali, Jody Foster

4. Konservatif

- Golongan ini sangat peka dan tradisional.
- Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.
- Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.
- Mereka suka bekerja keras dan sangguh melakukan sesuatu kerja secara sendirian.
- Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar.
- Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.
- Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 4: Neil Diamond, Margaret Thatcher, Arnorld Schwarzenegger, Tina Turner, Paul Hogan

5. Perintis

- Mereka adalah perintis.
- Secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suka mengambil risiko serta sangat bersemangat (enthusiasm).
- Mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suka disekat.
- Dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yang ditempuhi.
- Persoalan yang bermain difikiran mereka tidak pernah terhenti.
- Golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yang diperlukan sebelum membuat sesuatu kesimpulan.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 5: Abraham Lincoln, Chorlotte Bronte, Jessica Walter, Vincent Van Goh, Bette Midler, Helen Kellar dan Mark Hamil.

6. Romantik

- Golongan ini adalah idealistik dan memerlukan sesuatu sebab untuk berasa gembira.
- Hubungan kekeluarga yang kuat adalah penting buat mereka.
- Perasaan mereka mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka sangat suka untuk membantu dan menjaga seseorang.
- Mereka sangat setia dan boleh menjadi guru yang terbaik.
- Mereka suka seni musik.
- Mereka menjadi teman yang setia kepada sesiapa yang menjalin persahabatan secara serius.
- Golongan ini harus belajar apakah yang boleh diubah dan apakah yang tidak boleh diubahnya.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 6: Albert Einstein, Jane Saymour, John Denver, Merly Streep, Christopher Columbus, Goldie Hawn

7. Intelektual

- Golongan ini adalah Pencari. Selalu menyelesaikan sesuatu yang tersembunyi, dan mereka sukar untuk menerima sesuatu perkara dengan mudah.
- Perasaan mereka tidak mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka suka mempersoalkan apa yang ada disekeliling mereka tetapi mereka tidak suka dipersoalkan.
- Mereka kerap dikenali sebagai ahli falsafah dan sangat berpengetahuan dan kadangkala bersendirian.
- Mereka gemarkan perkara yang berteknikal dan berkebolehan untuk menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.
- Mereka sangat suka berahsia.
- Golongan ini hidup dalam dunia mereka tersendiri dan mereka perlu belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 7: William Shakespeare, Lucille Ball, Micheal Jackson, Joan Baez, Princess Diana

8. Penyelesaian

- Golongan ini adalah penyelesaian masalah.
- Mereka adalah profesional, berterus terang, penilai yang baik dan sangat tegas.
- Mereka selalu mempunyai perancangan yang hebat dan suka hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik.
- Mereka sangat suka mengendalikan manusia. Mereka melihat manusia secara objektif.
- Mereka akan memberitahu seseorang dengan cara mereka tersendiri bahawa mereka adalah ketua.
- Golongan ini perlu belajar untuk membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 8: Edgar Cayce, Barbra Streisand, George Harrison,Jane Fonda, Pablo Picasso, Aretha Franklin, Nostrodamus.

9. Pelakon

- Golongan ini mempunyai kebolehan untuk menghiburkan orang lain.
- Mereka sangat penyayang dan pemurah.
- Dengan daya tarikan yang ada, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa jua dan pada mereka tiada sesiapapun yang dianggap asing kepada mereka.
- Mereka mempunyai personaliti yang pelbagai sehingga menyukarkan orang sekeliling mereka untuk memahami mereka.
- Mereka umpama binatang sumpah-sumpah yang boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran.
- Mereka mempunyai nasib yang sangat baik tetapi juga boleh menderita akibat terlalu bergantung kepada nasib dan perasaan (mood).
- Untuk berjaya golongan ini perlu membina landasan kasih sayang.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 9: Albert Schweitzer, Shirley MacLaine, Harrison Ford, Gloria Steinem, Jimmy Carter, Elvis Presley.


P/S: Aku nombor 5 ( Perintis ). patut la pokli= portfolio + pasif.....ada byk benda yg aku nak explorer dan kaji....berjaya...

plan tahun nih nak buat kongsi bagaimana "Berfikir dan menjadi kaya??"
dalam bahasa English Think & Grow Rich

selamat mencuba

Read more...

Overdraf melalui ASB, FD, ASW, Rumah & Tanah

Salam



Teknik menggunakan duit org......Others people money



hari saya mendapat perkhabaran yg agak sedih tapi tak tahu betul ke tidak. PNB telah menamatkan kemudahan OD melalui ASB....adusss..kasihan kepada bumiputera yang ingin melabur dan berniaga untuk membuat pinjaman yg mudah & menguntungkan. kalau lah betul berita ini mungkin kita akan cuba cara lagi pulak untuk menggunakan sistem OPM nih...



kalau betul tu mungkin ada petanda yang tidak sihat yg menunjukkan dua perkara



1) Ekonomi malaysia akan semakin teruk....kerajaan tidak mahu rakyat mereka terjejas oleh krisis ekonomi dunia...kenapa? mungkin di sebabkan pinjaman melalui OD....ramai yg akan sangkut dalam kenaikan BLR atau berkait dgn dividen ASB....mungkin dividen ASB tahun ni akan kecil & interest OD akan meningkat....mungkin perkara ni akan merisaukan perempit-perempit yg berlumba2 menggunakan duit OD utk melabur



2) mungkin ada pihak2 tertentu menggunakan / mempengaruhi badan pengurusan PNB utk tidak membenarkan orang melayu yg ada simpanan ASB..membuat OD dan melabur dalam membeli rumah2 di sekitar lembah kelang......atau melabur dalam EMAS......tindakan ini boleh menghalang kita org2 melayu seperti kita untuk mengembangkan portfolio pelaburan dalam rumah, aset tetap ,emas .....kalau benar perkara nih...org melayu dari segi ekonomi akan berkembang.....menjadi tuan di tanah air sendiri...bersatu membeli rumah2 kedai....dan sejajar dgn itu.......pegangan ekonomi org melayu terus meningkat...sambotaj ini akan sedikit sebanyak menyekat perempit-perempit menambahkan portfolio pelaburan mereka....sbb tiada kemudahan dari sistem perbankan di malaysia.....semua ini adalah pendapat saya........kalau tak betul marilah sama2 kita bersatu untuk mengembangkan portfolio pelaburan..pemilikan hartanah....perumahan.....saham2 di bursa saham....(bluechip co)....emas.....dan kekayaan.





kebaikan daripada berita ini



1) mengelakkan org melayu menyalahgunakan sistem OD. contohnya En Hamid berpendapatan RM2000.....ada simpanan ASB RM20,000....menukarkan Sijil ASB kepada OD ...mendapat kemudahan 90%.....RM18,000.....pada masa yang sama Eh Hamid telah membelanjakan OD tersebut untuk berjoli......menambahkan kolum liabiliti seperti renovate rumah....beli kereta wira secara tunai....dan lain2....so...sudah tentu nanti En Hamid akan terdedah kepada risiko hutang yang tinggi...dalam masa yg sama...tiada back up daripada sumber lain untuk membayar perbelanjaan OD tersebut......harus di ingat pihak Bank boleh menebus sijil ASB kita untuk membayar kos OD tersebut...tapi .....kita rugi la.......10%......dan caj interest untuk OD yang tidak berbayar selama 2 bulan adalah tinggi......so....pikir dulu sebelum membuat tindakan menyalahgunakan kemudahan OD.



2) org melayu tidak terdedah oleh skim2 cepat kaya yg memberi pulangan yg TINGGI....yela dulu di malaysia heboh pasal swisscash...saya sendiri pon ada invest dalam pelaburan yg risiko tinggi ini.....kalaulah ada seorang yg BIJAK mcm pak man telo..mengutip duit2 org melayu yang tamak agar melabur dalam skim beliau....sure abis back up pinjaman OD tersebut...OD kena tarik & Interest dikenakan tinggi....dan sijil ASB di tebus balik oleh Bank2 yg kita buat faciliti ini...



3) menggalakkan org melayu melabur melalui duit dan titik peluh sendiri.....seperti saya pernah berbincang dengan kawan2 pelabur hartanah faridz....kawan2 yg dari tahun lepas menyimpan wang daripada active income diaorg.......simpan dalam ASB......selepas cukup target beliau untuk membeli rumah..membuat sijil asb...dan tukar kepada OD..kemudian beli rumah....tersalah pilih lokasi....di sebabkan oleh perkara2 yg kita tak duga...di luar kawalan...sebagai contoh....kalau skrg penara merupakan kawasan yg paling hot bagi pelabur2 lelong....disebabkan oleh +ve cash flow yg tinggi di landa bencana....ada keretakan ......ada banjir......kawasan risiko nyamuk aedes..cikugunya....sarang penagih.......LRT stesen ditutup oleh kerosakan....kemalangan......so...ramai penduduk terpaksa dipindakan ke kawasan yg lain....sure ramai org terduduk disebabkan oleh fenomena ini......(faktor luar kawalan).....sure kita terpaksa menanggung kos sewa/byr bulanan rumah yg tidak berpenghuni tersebut...(maaf sbb guna contoh penara).....mintak2 tak la jadi macam tu.....sbb tu penasihat kewangan menggalakkan kita melabur dalam banyak Bakul .emas...tanah...rumah....shoplot...stock....syer...saham.

perniagaan...dan lain2....



4) saya ada mendapat nasihat daripada CFP agar menggunakan kemudahan OD dalam nisbah 70:30.....kita hanya membelanjakan/ merempit OD sebanyak 70% sahaja.....30% adalah untuk back up jika ada apa2 berlaku perkara yg merugikan dalam portfolio kita...mana la tahu tiba2 harga emas dunia menurun kepada RM50 segram.....sure pelabur2 yg ada simpanan emas berkilo2 akan mengalami kerugian....sbg contoh jgk la....mana kita tahu kan? sbb tu ramai yg masih takut2 untuk melabur dalam emas sbb bagi mereka harga emas MUNGKIN akan turun. golongan ini adalah tidak sesuai menjadi pelabur...baik mereka tumpukan untuk penuhkan simpanan dalam ASB..kalau ada 200K....tiap2 tahun pulangan 7%...dapat la pulangan RM14 ribu setahun...kalau duit tu tidak diusik tahun kedua meningkat kepada rm214K....pulangan RM14,980.....total duit dah bertambah kepada RM228,980.....tunggu kepada 10 tahun.....mungin dah ada 500K.....ini dipanggil conpound interes..so kalau ada cash yg kuat kita boleh back up aset2 tetap kita seperti rumah agar tidak terlelong jika tidak ada penyewa....



5) org melayu yg berduit akan lebih kreatif lagi untuk menjana pendapatan dan tidak lagi berggantung kepada sistem ASB -OD ini.....cari pulak sistem lain yg lebih bijak dan selamat...so mari kita bincangkan perkara ini...kupas dan bagi idea apa lagi yg boleh kita buat untuk kembangkan portfolio pelaburan kita.....





sekian



ingat emas ingat pokli

Read more...
There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP