JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

28 June 2009

Jana Pendapatan Berterusan melalui Hartanah & Emas

Salam
Semalam pokli hantar adik pokli belajar UiTM Seri Iskandar,Perak.ambil kursus Pengurusan Hartanah....hehehehe...pokli ada plan nak ada orang yang boleh dipercayaai untuk menguruskan hartanah pokli nanti...yela.....target nak jadi jutawan hartanah...:D. pelik sungguh la Uitm Perak ni register pelajar melalui Pintu Utama. Pelajar2 yang mendaftar hanya perlu ambil borang kat pintu masuk Utama....kiranya mcm Drive tru la...tapiiiiiii....jemnya hampir 5 KM.....sampai ke UTP Tronoh....apa la diaorg nih......menyebabkan jem yg teruk kat area seri iskandar...ingat masa dulu2 pokli masuk UTM skudai, kita daftar kat dewan kolej.....lepas tu baru masuk bilik...kalau jem pon kat dewan jer....ni UiTM Perak jem kat jalan utama...sepanjang perjalanan hampir ambil masa dekat 1 jam lebih dalam kesesakan......:(

Okla.....tajuk pokli kali nih adalah jana pendapatan berterusan.maknanya sepanjang hidup kita ni kena jana pendapatan sampai bila-bila.walaupun tengah tidur pun...kita masih ada pendapatan.macam mana????mesti ramai yang nak tahu kan?????ok ni pokli ceritakan.

Bagaimana nak jana pendapatan walaupun kita tidur malam dengan selesa..wah wah wah...best je bunyinya.

Rumah Tempat Pokli Tinggal
Semi D Cluster Di Seremban 2, 30' x 60'
Harga Beli RM 150,000.00
Loan (105%) superb RM 157,500.00
Bayaran Bulanan(30 thn) RM 980.00
Duduk 5 Thn Bayar Ansuran RM 58,800.00
Renovation+Perabot+Brg2 RM 50,000.00
Harga Rumah Termasuk Reno RM 200,000.00
Selepas 5 Tahun Jual RM 300,000.00 (termasuk Fully Furnish)

Hutang Bank Maybe ada lagi lps 5 thn RM 130,000.00

Keuntungan
Harga Jual - Hutang Bank RM 300,000 - RM130,000
RM 170,000.00 (Dapat Cash tu)
5 Tahun Untung RM 170,000 / 5 thn = RM 34,000.00
Percent Untung 22% setahun
5 tahun Untung percent 110%..........wowowowo banyakkknyaaaaa

OK
sekarang pokli explain macam mana kita tidur pon rumah tu menjadi hasil pendapatan kepada kita...sapa kata sektor hartanah ni tak menguntungkan?????tak semestinya kita membeli rumah lelong baru untung. padahal rumah yang kita tinggal nih pon jana pendapatan pasif kepada kita. macam mana keuntungan yang pokli dapat hasil daripada rumah yang pokli tinggal.kita tinggal dalam rumah yang selesa,luas, ikut stail yang kita nak...selepas 5 tahun kita pon akan pindah ke rumah yang baru....hehehe....macam yang pokli tulis sebelum ini RUMAH IDAMAN PEARL 132.....yang harganya adalah RM500K......setengah juta tuh kalau dalam perkataan..

keuntungan daripada tinggal di rumah yang kita tinggal...kita beli rumah baru.......duduk pulak di situ 5 tahun.....Insya-allah pokli akan beli rumah Banglo pulak...ye la...untung jual rumah + fully furnish tersebut RM170,000 pokli letak dalam ASB...buat OD.....rempit Beli Emas 1.5Kilo......ambil untung bila kenaikan harga emas sedunia(Jutawan Emas kata keuntungan emas 25-30%) seronoknya..pakai duit keuntungan Invest lagi.......so lebih cepat la menjana pendapatan walaupun pokli hanya duduk dan tidur di rumah..tak payah kerja pon dah mmg boleh tanggung hidup keluarga pokli(tapi takkan nak berhenti kerja).....seperti yang pokli tulis sebelum ini la........MONEY WORKS FOR US......lepas 5 tahun pokli duduk Rumah Idaman Pearl 132 yg saiznya 52' x 80'......jual pulak.....korang rasa lepas 5 tahun berapa harga rumah tu? pokli berani "bet" rumah tu akan naik sebanyak 9-10% setahun...selepas tu jual la harga RM750K...untungggg lagi......kannn.......untung RM250K tu beli rumah Banglo yg harga RM1 Million pulak............duduk 5 tahun.....masa tu umur pokli pun dah 42 tahun.......jual dengan harga kenaikan 9-10% setahun.....RM1.5 Million....waduh waduh waduh pak...kenapa ya!!!! senang je bapak buat duit dengan Rumah? padahal sifuu kata rumah yang kita duduk ni adalah Liabiliti???hehehehe......semuanya adalah terpulang kepada masing2.....kalau kita duduk di rumah yang orang lain membayarnya kan best!!!!!!! OPM......mesti dah untung kan? duduk free jer......guna duit ASB dividen setiap tahun untuk membayar ansuran bulanan.....:D.........tu belum masuk Gaji yang kita terima setiap bulan...kiranya tak usik la....kekekeke

Adusss...lepas ni sure yang akan ramai pening........ruginya tak beli rumah cantik2 untuk tinggal.....duduk rumah yg murah-murah....kononnya rumah ni liabiliti......tangguhkan kesenangan....tapi...sebenarnya kita ni kena ambil risiko sedikit......belajar FQ......invest kat diri sendiri......lepas tu......tengok orang2 kaya di malaysia!.....semuanya duduk rumah besar2.....mana nak duduk rumah murah2......katakan kita tangguhkan dulu duduk rumah Apartment jer....contohnya duduk Apartment LH.......beli Harga RM100K....anggaran kenaikan 9-10% setahun...selepas 5 tahun rumah tu baru naik RM150K......RM50K setahun dalam masa 5 tahun adalah sedikit......kalau umur kita 32 tahun...selepas 5 tahun umur kita dah 37 tahun.....wahhhh........baru ada RM50K....cukup ker? masa tu nak beli apa dgn 50K......dengan kadar Inflasi yang agak teruk......4-5% setahun.....mungkin 5 tahun lagi RM50k nak beli rumah flat pun tak dapat!!!! mungkin masa tu Rumah flat pun harga baru bukak dah RM60K......haah....ada lagi ke rumah flat harga RM42K....kalau ada pun mungkin di pinggir2 bandar......di luar Kuala Lumpur.....di Rawang...di Dengkil.....tu pun kalau ada lah......adussss....baik kita ambil tindakan dari sekarang........tak payah pikir panjang...buat keputusan....delete jer Rumah yang tidak mendatangkan keuntungan kepada kita!.....nak beli emas dgn 50K 5 tahun lagi pun tak tahu berapa gram bulih dapat???? rasanya masa tu harga emas pun dah mencecah Rm150/gram.........:D


Okla pokli pun nak tidur dah....nak sambung mimpi yang indah2....sambil tidur mimpi nak tinggal di rumah SEMI D Pearl 132.....52' x 80 '....corner lot lagi..ada 5 bilik tidur...anak2 pon masa ni la nak tinggal dalam rumah yang luas.....mungkin dah besar nanti nak duduk rumah2 lain yg pokli beli untuk mereka di sekitar KL.....bestkan?

ok seperti pepatah cina berkata " kalau kita hendak memulakan perjalanan yang jauh, hendaklah dimulakan dengan 1 langkah"........kalau nak jadi jutawan hartanah...kena la start beli hartanah.....kalau nak jadi jutawan emas....kena la start dengan 100g Public Gold.....Pokli doakan semoga ilmu yang anda dapat laksanakan...jangan tanguh2...mulakan sekarang....ada duit...terus beli...jangan tunggu lama2....

Ingat Emas Ingat Pokli

27 Komen:

MattDemon June 29, 2009 at 7:03 AM  

ingat tue,ader duit terus beli...tapi kalu takde duit kena cari duit dulu...then saving untuk invest, bukan saving untuk banjer..beza tuh...beza maksud...

lam bahse omputeh "a thousand journey begins with the first step"

thanks pokli..

PoKLi June 29, 2009 at 1:30 PM  

sama2 sifu matt..kita ni sama2 belajar..mana tahu lepas nih....digelar jutawan matt...:D...terima kasih atas sokongan matt..kalau tak tak jadi Pokli = Portfolio + Pasive.....idea saudara matt demon ni la.....:D

ojah June 29, 2009 at 5:34 PM  

good idea, food for thought.. kawan beli apartment changkat view 245K setengah tahun dah ade org offer 300K.. nyesal lak tak ikut beli time tu.. kawe maseh budok baru blajor :)

sourplum June 29, 2009 at 7:38 PM  

huiyo. apartment smpai 245k
giler mhl la

PoKLi June 30, 2009 at 12:55 AM  

condo pokli kat cyberia pun 350k..sapa2 ada buyer dpt komisen 5%...boleh buat modal beli emas komisen ni.sharing is caring

juruukur,  June 30, 2009 at 6:47 AM  

pokli.. bagus cadangan nii.. mcm manapun rumah yang kita duduk.. still liability.. kalo terpaksa pakai duit gaji kita.. untuk bayar installment bank

kalo sebaliknya.. pakai dividen ASB.. tuu dah bagus banget

PoKLi June 30, 2009 at 9:46 AM  

mmg kalau ikut teori adalah liabiliti....kadang2 kalau kita pandang tu sbg liabiliti....tanpa berbuat apa2....mmg adalah liabiliti......sebenarnya liabiliti yang baik (+ve) pemangkin kepada kejayaan kita....yela...takkan kita nak duduk rumah yg kecik...sempit....parking susah(double park)....bising....kotor.....jiran yg tidak kenal....sebenarnya semua bergantung kepada Objektif Hidup Masing-masing....:D...anda yang menentukan masa hadapan anda....terpulang kepada tangan anda juga....."tiada sesiapa pun dapat mengubah nasib kita kalau bukan kita sendiri".....

PoKLi June 30, 2009 at 9:46 AM  

mmg kalau ikut teori adalah liabiliti....kadang2 kalau kita pandang tu sbg liabiliti....tanpa berbuat apa2....mmg adalah liabiliti......sebenarnya liabiliti yang baik (+ve) pemangkin kepada kejayaan kita....yela...takkan kita nak duduk rumah yg kecik...sempit....parking susah(double park)....bising....kotor.....jiran yg tidak kenal....sebenarnya semua bergantung kepada Objektif Hidup Masing-masing....:D...anda yang menentukan masa hadapan anda....terpulang kepada tangan anda juga....."tiada sesiapa pun dapat mengubah nasib kita kalau bukan kita sendiri".....

PoKLi June 30, 2009 at 9:48 AM  

tapi yang bestnya liabiliti kita dibayar oleh orang lain...contohnya kalau Motor GTR1400 pie2020 dibayar oleh pasif income sewa rumah!!!...mmg motor tu liabiliti...tapi....mmmmm sedapppnyaaaa bawak motor besar...so berusaha lah......

Excel Management June 30, 2009 at 11:45 AM  

Orang Melayu nak keluar RM3ooK tak mampu...nak jual rumah kat KL dgn harga RM300K...pun minta tawar harga...

SaudagarMencuba,  June 30, 2009 at 12:20 PM  

Salam atas perkongsian ilmu saudara Pokli..

Saya ingin bertanya kdp saudara..

sy tertarik tentang dinar emas kelantan. Dimanakah boleh sy membelinya?? Apakah ia dijual di sekitar selangor dan kuala lumpur? Adakah ia(DEK) diterima jualan sy kpd mana-mana pihak seperti bank dan publicdinar. Tentang bank pula, adakah kesemua bank akan membeli DEK sy jika sy menjualnya??

Sy tertarik pd DEK kerana pd kemampuan sy sendiri dan ia murah. Kemampuan sy hanya pada cash yg miliki sy shja kerana ia melalui jalan yang halal. Permulaan yang baik, insyaAllah dihujungnya baik.

HambaAllah,  June 30, 2009 at 12:26 PM  

Assalamualaikum Pokli, Kenalan Pokli, SuadagarMencuba, dan pembaca setia yang mencuba nasib melalui pengalaman Pokli..

Terima kasih atas perkongsian saudara Pokli... Minta maaf andai saudara berkecil hati... Saya telah membaca post-post saudara seharian dari awal hingga kini... Ini pandangan/ulasan saya, maaf lagi sekali andai ia berbisa. Di harap saudara Pokli tidak delete komen saya... Ia untuk dikongsi bersama...

Mencari kekayaan/kesenangan bukan keutamaan dlm hidup walaupun ia bukan sesuatu yang ditegah. Kita mencari harta untuk sekadar meneruskan kehidupan dan membelanjakannya di jalan Allah. Seperkara, ia wajib dipenuhi dgn jalan yang halal, bukan dgn cara riba'.

Jauhi riba',
Tinggalkan aqad-aqad bathil yang membohong umat Islam,
Jom pertahankan hukum ekonomi Islam walaupun perit,
Walau sampai menggigit ke akar pokok.

merdeka June 30, 2009 at 2:58 PM  

Bertambah berkobar impian saya untuk beli dua buah rumah semi-d berkembar untuk buat banglo idaman 6 bilik. Sebuah 179k. Saya satu loan wife satu loan. Dapat dua bijik. Tapi kena setelkan hutang keliling pinggang dulu. huhuhu.

PoKLi June 30, 2009 at 8:27 PM  

sebenarnya hutang boleh tapi kena bayar ikut perjanjian.sbb islam pun iktiraf perjanjian yg tidak menindas mana2 pihak.kalau takut bermain ombak jgn berumah tepi pantai.

PoKLi June 30, 2009 at 8:30 PM  

dinar kelantan saya ada stok.berapa keping nak?diskaun 1% dr harga www.dinarkel.com

PoKLi June 30, 2009 at 8:33 PM  

saudagar mencuba.beli dinar kelantan dgn saya.kalau nak tolak saya ambil/beli balik.kita ikut harga dinar kelantan.berminat roger saya

PoKLi June 30, 2009 at 8:35 PM  

dinar kelantan saya ada stok.berapa keping nak?diskaun 1% dr harga www.dinarkel.com

Anonymous,  June 30, 2009 at 8:48 PM  

wa rasa la kita x bleh hukum sesuatu benda itu adalah RIBA.bcos dlm kontek islam ,islam tidak rigid jd kita sbg manusia kenalah mempertimbangkan sesuatu itu mengikut akal dan pd masa sama perlu mengambil pendpt ulamak2 islam..benda tu bergantung kpd fahaman masing2.dan kalau awak tidak berminat nak cari kekayaan terpulang.awak boleh makan gaji dan harapkan duit bonus tiap2 tahun..islam menggalakkan muamalat..tujuan perniagaan adalah mendptkan keuntungan.cabang perniagaan adalah 9/10 dari punca rezeki..wa rasa pokli ni adalah peniaga.pada masa sama Rasulullah pun berniaga .melalui niaga pokli berdakwah.tgk nasihat yg diberikan.tak minat..duduk rumah sewa pokli tu.bayar je kat dia sewa bln2

SaudagarMencuba,  June 30, 2009 at 9:24 PM  

Terima atas keterangan tersebut dan offer yang di berikan. Maaf lagi sekali, saya betanya untuk kali kedua (mungkin saudara terlepas pandang), bolehkah DEK itu dijual di bank-bank?
DEK itu ada sijilnya ka? Jika ada kerosakan pada mata wang tersebut atau/dan pada frame nya, adakah nilainya mengalami kecacatan?? Saya tak pasti emas mana yang pernah saudara ceritakan(maaf kalau salah orang. Keliru kejap sama ada info itu dari jutawanemas atau saudara Pokli sendiri), mengatakan bahawa jika sampul pada gold itu rosak, serta merta 25% ditolak pada harga emas tersebut. Ada tak dinar-dinar lain yang jika ada kerosakan/kecacatan mempunyai nasib yang seperti gold tersebut?? Sila nyata kan jika ada potongan dan tiada potongan, dan coin manakah yang dimaksudkan.

Terima kasih membantu...

PoKLi June 30, 2009 at 10:09 PM  

ok..senang je jawapannya.kalau dinar kelantan....selalunya kalau nak gadai kat ar rahnu kita akan bukak plastiknya.sebenarnya kalau bukak plastik boleh beli balik.jual je kat pokli...pokli terima...buat apa nak jual kat bank...pelik jgk saya? kalau nak jual kat bank spt Ar Rahnu Bank Rakyat BOLEH...Agro BANK boleh..bank2 lain insya-allah tak diterima...apakah tujuan saudara nak bagi kat bank? bank ni tempat pinjam duit..simpan duit...labur duit. dan leburkan duit....bank utk emas ada 2 jer...agro & bank rakyat...
pasal sampul rosak tu adalah POH KONG....kita nak gadai kena bukak plastik/sampul...pihak POH KONG/TOMEI/HABIB akan tolak balik kepada kita 20-25% spread.....tak caya tanya la diaorg....sekadar kongsi

sekian terima kasih

SaudagarMencuba,  June 30, 2009 at 11:38 PM  

Owh..ok..tentang bank itu sebab get ready sesuatu yang datang tiba-tiba. Manalah tahu, saudara Pokli wat haji(ameen), ketika itu saya perlu amat untuk menjual emas atas sebab-sebab tertentu (untuk hal-hal terdesak sahaja). Ini kalau saya jual kat Pokli ada untung bagi pihak saya sendiri tak?? seperti mana saudara Pokli katakan sebelum ini iaitu membeli emas dengan saudara Pokli dapat diskaun 1%. So kalau menjualnya kepada saudara Pokli, berapa pula % KEUNTUNGAN yang saudara Pokli berikan..hehehe...

PoKLi July 1, 2009 at 12:00 AM  

la...kalau saya takde boleh pergi Ar Rahn...kat kajang ada...kat jln TAR ada..kat rawang...selayang..masuk dalam www.dinarkel.com
dalam tu ada tulis branch....saya bkn nak jual sangat dinar Kel saya tapi....saje..mmg kaki meniaga....asal barang jadi duit.,...kekekeke...boleh buat beli emas public gold pulak...

PoKLi July 1, 2009 at 12:02 AM  

pendek kata....kita share la untung...mcm JV beli rumah lelong...dapat sewa..bahagi 2..begitu jgk pokli buat utk emas...sharing is caring

cdanhash July 1, 2009 at 11:09 AM  

Nak tambah sikit...

Jual beli DEK dengan Ar-Rahn, ada cawangan di Jln Raja Laut, Kajang dan Rawang.

Dinar Public / Public Gold tak kesah jika dinar/emas calar atau bengkok. Spread pun lebih rendah dari DEK. Boleh dibeli / jual dari mana2 dealer PG.

Maybank tidak menbeli balik Kijang Emas yang rosak (calar). OUB tidak membeli balik emas yang pakagingnya telah dibuka.

Emas dari kedai2 emas, Pokli dah bagi tahu diatas

Ar-Rahnu Bank Rakyat dan Ar-Rahnu Agro Bank, dua bank yang menerima pajakan emas, bukan jual/beli emas

PoKLi July 1, 2009 at 6:26 PM  

terima kasih cdanhash........lagi satu....dinar kelantan skrg dah nak pupus....kekeke....org2 ada pun x nak let go....sbb kenangan...mcm tiket last michael jackson......lepas ni harga mungkin naik sbb konsert terakhir dia....walaupun tak jadi....:D

Jefferson Onderdonk January 16, 2016 at 6:26 AM  

Tuan / Puan,
Saya dari Doktor Felix Pakar klinik masa Kami mempunyai banyak pesakit WHO di sini untuk pemindahan buah pinggang Adakah anda berminat untuk menjual buah pinggang anda secara tunai? Berikut adalah peluang keemasan untuk anda. Apakah kami akan menawarkan anda jumlah yang baik untuk buah pinggang dan organ-organ lain anda. Nama saya Doktor Felix Onderdonk i am a Chiropractic Doktor Nefrologi dan Hospital Pembedahan di India.
Hospital kami adalah khusus dalam pemindahan buah pinggang Pembedahan / organ dan rawatan lain Kami Juga Deal Dengan membeli dan pemindahan buah pinggang dengan hidup dan penderma sihat KAMI MEMPUNYAI cawangan di seluruh dunia untuk maklumat lanjut hubungi kami melalui E-mel: doctorfelixclinic@gmail.com

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP