JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

04 June 2009

Overdraf melalui ASB, FD, ASW, Rumah & Tanah

Salam



Teknik menggunakan duit org......Others people money



hari saya mendapat perkhabaran yg agak sedih tapi tak tahu betul ke tidak. PNB telah menamatkan kemudahan OD melalui ASB....adusss..kasihan kepada bumiputera yang ingin melabur dan berniaga untuk membuat pinjaman yg mudah & menguntungkan. kalau lah betul berita ini mungkin kita akan cuba cara lagi pulak untuk menggunakan sistem OPM nih...



kalau betul tu mungkin ada petanda yang tidak sihat yg menunjukkan dua perkara



1) Ekonomi malaysia akan semakin teruk....kerajaan tidak mahu rakyat mereka terjejas oleh krisis ekonomi dunia...kenapa? mungkin di sebabkan pinjaman melalui OD....ramai yg akan sangkut dalam kenaikan BLR atau berkait dgn dividen ASB....mungkin dividen ASB tahun ni akan kecil & interest OD akan meningkat....mungkin perkara ni akan merisaukan perempit-perempit yg berlumba2 menggunakan duit OD utk melabur



2) mungkin ada pihak2 tertentu menggunakan / mempengaruhi badan pengurusan PNB utk tidak membenarkan orang melayu yg ada simpanan ASB..membuat OD dan melabur dalam membeli rumah2 di sekitar lembah kelang......atau melabur dalam EMAS......tindakan ini boleh menghalang kita org2 melayu seperti kita untuk mengembangkan portfolio pelaburan dalam rumah, aset tetap ,emas .....kalau benar perkara nih...org melayu dari segi ekonomi akan berkembang.....menjadi tuan di tanah air sendiri...bersatu membeli rumah2 kedai....dan sejajar dgn itu.......pegangan ekonomi org melayu terus meningkat...sambotaj ini akan sedikit sebanyak menyekat perempit-perempit menambahkan portfolio pelaburan mereka....sbb tiada kemudahan dari sistem perbankan di malaysia.....semua ini adalah pendapat saya........kalau tak betul marilah sama2 kita bersatu untuk mengembangkan portfolio pelaburan..pemilikan hartanah....perumahan.....saham2 di bursa saham....(bluechip co)....emas.....dan kekayaan.





kebaikan daripada berita ini



1) mengelakkan org melayu menyalahgunakan sistem OD. contohnya En Hamid berpendapatan RM2000.....ada simpanan ASB RM20,000....menukarkan Sijil ASB kepada OD ...mendapat kemudahan 90%.....RM18,000.....pada masa yang sama Eh Hamid telah membelanjakan OD tersebut untuk berjoli......menambahkan kolum liabiliti seperti renovate rumah....beli kereta wira secara tunai....dan lain2....so...sudah tentu nanti En Hamid akan terdedah kepada risiko hutang yang tinggi...dalam masa yg sama...tiada back up daripada sumber lain untuk membayar perbelanjaan OD tersebut......harus di ingat pihak Bank boleh menebus sijil ASB kita untuk membayar kos OD tersebut...tapi .....kita rugi la.......10%......dan caj interest untuk OD yang tidak berbayar selama 2 bulan adalah tinggi......so....pikir dulu sebelum membuat tindakan menyalahgunakan kemudahan OD.



2) org melayu tidak terdedah oleh skim2 cepat kaya yg memberi pulangan yg TINGGI....yela dulu di malaysia heboh pasal swisscash...saya sendiri pon ada invest dalam pelaburan yg risiko tinggi ini.....kalaulah ada seorang yg BIJAK mcm pak man telo..mengutip duit2 org melayu yang tamak agar melabur dalam skim beliau....sure abis back up pinjaman OD tersebut...OD kena tarik & Interest dikenakan tinggi....dan sijil ASB di tebus balik oleh Bank2 yg kita buat faciliti ini...



3) menggalakkan org melayu melabur melalui duit dan titik peluh sendiri.....seperti saya pernah berbincang dengan kawan2 pelabur hartanah faridz....kawan2 yg dari tahun lepas menyimpan wang daripada active income diaorg.......simpan dalam ASB......selepas cukup target beliau untuk membeli rumah..membuat sijil asb...dan tukar kepada OD..kemudian beli rumah....tersalah pilih lokasi....di sebabkan oleh perkara2 yg kita tak duga...di luar kawalan...sebagai contoh....kalau skrg penara merupakan kawasan yg paling hot bagi pelabur2 lelong....disebabkan oleh +ve cash flow yg tinggi di landa bencana....ada keretakan ......ada banjir......kawasan risiko nyamuk aedes..cikugunya....sarang penagih.......LRT stesen ditutup oleh kerosakan....kemalangan......so...ramai penduduk terpaksa dipindakan ke kawasan yg lain....sure ramai org terduduk disebabkan oleh fenomena ini......(faktor luar kawalan).....sure kita terpaksa menanggung kos sewa/byr bulanan rumah yg tidak berpenghuni tersebut...(maaf sbb guna contoh penara).....mintak2 tak la jadi macam tu.....sbb tu penasihat kewangan menggalakkan kita melabur dalam banyak Bakul .emas...tanah...rumah....shoplot...stock....syer...saham.

perniagaan...dan lain2....



4) saya ada mendapat nasihat daripada CFP agar menggunakan kemudahan OD dalam nisbah 70:30.....kita hanya membelanjakan/ merempit OD sebanyak 70% sahaja.....30% adalah untuk back up jika ada apa2 berlaku perkara yg merugikan dalam portfolio kita...mana la tahu tiba2 harga emas dunia menurun kepada RM50 segram.....sure pelabur2 yg ada simpanan emas berkilo2 akan mengalami kerugian....sbg contoh jgk la....mana kita tahu kan? sbb tu ramai yg masih takut2 untuk melabur dalam emas sbb bagi mereka harga emas MUNGKIN akan turun. golongan ini adalah tidak sesuai menjadi pelabur...baik mereka tumpukan untuk penuhkan simpanan dalam ASB..kalau ada 200K....tiap2 tahun pulangan 7%...dapat la pulangan RM14 ribu setahun...kalau duit tu tidak diusik tahun kedua meningkat kepada rm214K....pulangan RM14,980.....total duit dah bertambah kepada RM228,980.....tunggu kepada 10 tahun.....mungin dah ada 500K.....ini dipanggil conpound interes..so kalau ada cash yg kuat kita boleh back up aset2 tetap kita seperti rumah agar tidak terlelong jika tidak ada penyewa....



5) org melayu yg berduit akan lebih kreatif lagi untuk menjana pendapatan dan tidak lagi berggantung kepada sistem ASB -OD ini.....cari pulak sistem lain yg lebih bijak dan selamat...so mari kita bincangkan perkara ini...kupas dan bagi idea apa lagi yg boleh kita buat untuk kembangkan portfolio pelaburan kita.....





sekian



ingat emas ingat pokli

6 Komen:

ayip June 4, 2009 at 8:36 AM  

rumours je kot pokli..tak btoi tu..menda nie ada dibangkitkan kat BJ..ada sorang forumer baru yg bangkitkan.tu pun dia ckp p copy info nie kat jiran sbelah...

pastu..tuk kepastian..ada forumer bernama miyun...yg call PNB..dan tiada pape berita pun ttg ODASB nie dah xleh wat...

mcm2 andaian nie...sape lar yg wat citer nie ek...:D

merdeka June 4, 2009 at 6:04 PM  

Rasanya kalau ada sesiapa yang berduit eloklah setup OD-ASB platform ni segera sebelum rumours menjadi kenyataan.

Macam saya ni hutang banyak lagi setel hutang dululah.

PoKLi June 5, 2009 at 12:36 AM  

betul betul betul.........cepat sebelum terlambat...sapa yg rugi?

cdanhash June 8, 2009 at 1:55 AM  

Pokli memang best... catatan pro dan kontra... harap2 ODASB ini rumours sahaja... sedang study berkenaan OD, kalau main terjah je, nanti jadi apachee pulok...hehe...

PoKLi June 10, 2009 at 8:37 PM  

skrg rummors dah jd kenyataan

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP