JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

24 June 2009

Waktu Terbaik Untuk Melabur dalam Hartanah & Emas

Salam

Ramai orang call pokli tanya bila waktu sesuai beli emas/hartanah lelong/melabur-untuk dapat untung.....

Jawapan Pokli Senang Jer " Beli bila ada DUIT dan waktunya adalah SEKARANG".....tak kira la bila nak beli.....janji kita ada duit......duit tu kita plan nak kembangkan menjadi Banyaaaakkkkkkkkkk!!!!!! biar duit yang bekerja untuk kita....bukan kita kerja untuk duit.....kalau nak tunggu...sampai bila? nak tunggu harga emas naik lagi kepada RM130/gram....nak tunggu rumah penara org duduk berebut sampai RM90K.....????nak tunggu ramai orang masuk lelong lebih ramai & Bid pada over market????? semua di tangan anda....


Ok..ni pokli suka berkongsi pada pembaca macam mana nak buat duit melalui Hartanah Lelong, Emas & Tanah........sebab apa pokli rekemen pelaburan ini....Sebab...SELAMAT....BAWAH KAWALAN (UNDER CONTROL), yang paling penting....MASYUUUUKKKKKKKKK

sebenarnya orang kaya2 di dunia ni semua terlibat dalam pelaburan ini....contohnya Donald Thrump....Robert Kiyosaki......Warren Buffet.....Azizi Ali......semua ini mengembangkan pendapatan mereka melalui pelaburan....pelaburan yg macam mana?......Properties....Emas...Saham.....dan lain2 lagi.......Rahsia Bagaimana Pie2020 boleh ada 40 bijik buah rumah sedangkan umur dia baru 30an.......En Syukor Jutawan Emas boleh berniaga emas berkilo2 setiap minggu? perrrhhhhhh.......mesti ada rahsia kan?

Pokli selepas TT dengan diaorang dapat belajar bannyaaaakkkkkk benda!.......pertama...kalau kita sekadar mengharapkan Gaji bulanan untuk menampung Kos Hidup di Kota Raya yg Indah ini....sure tak cukup....gaji setakat RM2000 sebulan.....tolak rumah...kereta...mak ayah...anak2...isteri.....mana cukup....so camna???? kalau kita tengok contoh Pie....


Pie2020 (Jutawan Hartanah)-org kerja menara Telekom




Gaji Rm4000
Bayar Komitment Rumah RM12,000.00
Pendptn Sewa Rumah = RM300 x 40 = RM12000++...mungkin lebih lagi....




Pendapatan sewa........tak terkira banyakknya setakat nak pakai Motor GTR1400 tu mmg takde masalah sbb mereka ini adalah Idola Pokli.....so...lepas nih kita sama2 set matlamat utk pakai Motor besar ini....bagaimana? kena KEMBANGKAN pendapatan kita....bukan manage pendapatan kita.....kalau kita manage pendapatan yg RM2000......tu adalah sekadar membuang masa....sepatutnya kita kembangkan pendapatan kita melalui +ve cash flow daripada Aset2 yg kita ada.....sebagai contoh yer.....






Pie ada 40 buah rumah.....(walaupun anggaran pokli kurang tepat sbb dia shopping rumah tiap2 minggu ...hehehe) ....dan harini mungkin dah bertambah atau kurang sbb rumah yg beli murah dah jual pada harga mahal....kekekeke....:P.....kita dapat +ve RM300 untuk satu rumah (prorate).......kalau ada 40 buah rumah= Rm300 x 40 =RM 12,000 sebulan? gaji kat TM baru RM4000...so setiap bulan pendapatan perkapita pie adalah RM 12,000 + RM4000 = RM16 000....wowowowowo...bestttnyaaaaaaa....so apa lagi?cepat2 la belajar membeli rumah lelong...












Jutawan Emas (En Shukor)-orang kerja telekom jgk....education




Gaji RM4000


pendapatan dr Emas = RM 10K+++++....kekekekeke..mungkin lebih lagi!!!!




En syukor ini membuat kajian tentang Emas......pendek kata cerita pasal emas dia mmg tahu mcm mana pelaburan emas yg selamat...menguntungkan.....senang.....under control.....dia buat kajian...kalau baca blog beliau....yg dah ulang tahun ke 1......(happy birthday)...






Shukor ni mmg minat gilerr pasal Emas....sambil tidor pon mmg citer pasal Emas....makan emas....minum emas....pendek kata....hidupnya dikelilingi emas...hehehehe.....emas ni lambang kekayaan....Raja je ada emas banyak masa zaman dulu.....tapi syukor nih.......muda2 dah jadi Raja....kekekeke...lambang kemewahan....



bagaimana En syukor mendapat untung?? daripada pasif income emas...dan aktif income emas.....sebenarnya kerjanya harian adalah mcm biasa....9-5....tapi..masa yg terluang beliau menghabiskan masa dgn membaca buku.....berjumpa kawan2 yg +ve thinker.....bijak....beliau suka baca forum/blog...info emas sedunia......sbb tu la adalah PASSION beliau...sama jgk dgn Pie..passion beliau adalah dgn Rumah.......so..kalau kita Passion dengan sesuatu...kita boleh buat perkara tu dengan mudah!...tiada paksaan...takde org suruh pun dia akan buat....tak payah suruh....diaorg ni akan beli buku.....jumpa TT dgn kawan2 yg berminat untuk melabur.....

Ok...selepas membuat kajian...En Syukor merumuskan yang Emas adalah Duit dari Tuhan.....Currency tu adalah duit ciptaan manusia...yela nak dapat emas kena gali tanah...pecahkan batu...pecahkan tanah....dulang...bukan senang wooooo...emas ni bukan senang2 nak dapat.....kena ada KOS dan USAHA......so...sbb tu nilai emas di mata manusia adalah tinggi....berbanding yg lain.....lagipun berharga...so yang paling baik pelaburan yg ada di malaysia skrg adalah emas...sbb tu order emas En Syukor lebih kurang 1 - 3 kilo seminggu!!!!! wowowowo banyakkkkknyaaa...........katakan seminggu En Syukor mendapat komisen daripada Public Gold 2% daripada 1 kilo...bersamaan RM2212.....tu baru satu kilo...kalau order beliau 3kilo.....tak ker Rm6k seminggu.....kalau sebulan? Rm6k x 4 minggu bersamaan RM24k.....perrhhh banyakkkknya....pandai la kedua-dua orang Idola Pokli ni mencari duit....patut la lepas ni En Syukor akan tukar Kereta Honda Civic 2.0....:P....tahniah..Civic sama mcm BMW 5 series....kekekeke....saya last weekend....hari Sabtu telah TT dengan en Syukor....mcm mana nak dapat duit byk mcm beliau...so dia ajar la cara buat duit....bagaimana nak dapat untung melalui emas nih...yela......pendapatan pokli melalui emas pon dah 3K sebulan lepas......ni pulak pendapatan dari kerja harian...:D

Caranya adalah mudah.....




1) Cairkan semua harta dalam bentuk Cash.....sebanyak yang boleh......kalau ada Rm30k pun ok jugak...jadi agen public gold....






2) sbb apa pokli suruh jadi agen....anda akan dapat emas dengan diskaun 1.5%...kalau emas Rm30K...dapat la diskaun Rm450...mmg la kecik harga diskaun tu...tapi bagaimana kalau emas yg anda beli tu naik....masa harini anda beli harganya adalah RM110/gram......selepas 1minggu..ataupun 2 minggu...harga emas naik kepada RM120/gram...anda dah untung RM10...sapa nak bagi..kalau tadi anda jadi agen beli emas dengan harga RM30k...dapat 300g..so anda akan untung RM10 x 300g...bersamaan RM3,000.00 kan? sapa nak bagi? simpan emas pon dapat duit......tu belum lagi kita jadi trader......ada org nak beli......kita beli tadi RM110/gram.......harga naik kepada RM120/g..........so kita dapat untung melalui jualan ikut harga semasa....besttttttnyaaaaaa......kalau katakan anda dah join jd agen...lepas tu ada kawan pokli nak beli di shah alam...tapi pokli ada di Seremban........mestilah pokli minta agen pokli yg di Shah Alam tu jualkan emas dia kat pelanggan tu.......kan...seronotttttnyaaa.......

3) orang tolak emas kat kita pon untung..bagaimana?...katakan harga harini RM11,143.00....utk 100g.....diaorang akan jual kat kita balik dgn tolak 5%..bersamaan dgn RM 10,586.00.......kita carila pembeli baru.....kalau ada kawan2 ramai yg agen dan pembeli senang nak trade....kongsi la untung tu....jual pada pembeli baru untung RM11143-Rm10586 = RM557......duduk saja boleh untung!! anda mau

4) spekulasi emas...hehehehe yg ni nak belajaq kena jumpa pokli...susah nak ajar kot online nih.......caranya lebih kurang merempit......ppppppppprrrrrrrrrrittttttttttttt........rempit ASB-OD-ASB(target penuhkan ASB 440K)....ni pulak EMAS-AR Rahnu-EMAS-AR Rahnu......(Target menjadi 2.7kilo)....perrrrhhhh


5)takde stok....pinjam ngan agen2 yg ada di seluruh malaysia...tak payah tunggu nak order di penang.....senang.....stok byk,.....customer pon happy..


Seterusnya adalah kawan-kawan dalam network pokli.


Faridz Aswadi.Owner Satu Solution






Gaji Sebelum Rm3,000.00 HSBC Cyberjaya

Pasif Income dari Rumah sewa sendiri -RM2000
Gaji Sekarang (Unlimited) cucuk jer bank penuh duit.....perhhh...respek sama lu!

Perrhhh pokli amat bangga dengan beliau nih..muda2 dah pandai....berani...gigih...sanggup keluar daripada comfort zone.dari kerja bank terkenal di dunia HSBC..sanggup berhenti...tahun 2009 nih....jadi usahawan..bukak syarikat Satu Solution.Memberikan Khidmat Rumah Lelong.Kalau korang nak dapatkan khimat membeli rumah lelong tanpa di TIPU...boleh dapatkan khidmat beliau.....Komisen Syer....selalunya agen2 di luar sana akan makan seorang..yela...buat kerja sorang2..dapat sorang2...tapi jenis Faridz ni "Sharing is caring"......lagi banyak kita share...lagi banyakk la orang beli rumah lelong dgn beliau...bukan setakat beli rumah lelong....tapiiii........beliau juga sediakan khidmat macam macam....dari kutip sewa..pecah rumah...cat rumah...pasang lampu/kipas..... dan lain2 boleh contact beli kalau nak share komisen duit Bank kalau beli lelong....


Ok...bayangkan kalau kita yag agak sibuk ni (makan gaji)......jauh dari KL....mungkin dari luar negara mcm En Matt Kenya....Solihin & Nasir Vietnam..Shaiful Oman........perrhh ramai la dalam network kita gunakan khidmat Faridz.....caj yang dikenakan adalah cukup murah.......RM100 je untuk bid...kalau kita nak pergi sendiri.....kena ambil cuti.....parking.....minyak...toll....perrhh Pokli sendiri pun sanggup serahkan kepada Faridz untuk beli bid rumah lelong...dapatkan khidmat nasihat beli.....share info pasal kawasan...mcm2 la yg mmg takkan rugi..kalau Agen kat luar sana...tak kira bangsa...akan caj RM1000...minima...kalau kalah pun tetap kena bayar......cuba anda gunakan khidmat Satu Solution....mesti tak kecewa lah....:D

Cuba anda masuk dalam blog beliau.......top 3 sales person untuk bulan lepas......bayangkan dia boleh bid agen2 lain.....orang lain susah payah nak dapatkan sales.....tapi Faridz berjaya sebab dia SHARE.....mmg penting ilmu Leverage yang Sifu2 yang Pokli kenal........tabikk springgg..:D

Lepas ni Satu Solution akan bukak Office sendiri di Bandar Tasik Permaisuri.....lagi best...anda boleh jumpa dengan beliau secara Formal...kalau dulu setakat jumpa kat luar sahaja...sekarang nih.....boleh pergi ke pejabat beliau...cuba tgk update terbaru blog beliau....so.......apa yg perlul nak simpulkan..kalau kita nak melabur....waktunya adalah Sekarang.......Bila duit dah cukup......call je mereka2 nih.......insya-allah Pokli dah jumpa Face to Face dengan diaorang...mmg BAIK HATI....JUJUR....AMANAH.........bayangkan ada orang transfer duit kepada Faridz RM30K setiap minggu....buat apa? buat beli rumah lelong.....Faridz mmg boleh pegang amanah & berjaya........amin

semoga sifu2 yang pokli kenal ni makin berjaya dan makin KAYAAAAAAAA!!! Amin

Ingat Emas Ingat Pokli

10 Komen:

Mohammad Syahman bin Abu Hasan June 25, 2009 at 12:19 AM  
This comment has been removed by the author.
Mohammad Syahman bin Abu Hasan June 25, 2009 at 12:19 AM  

Pokli..saya dlm proses nak memperbanyakkan ASB. Tapi dalam masa yang sama, tengok menarik dengan simpanan emas ini jgk. apa pandangan pokli, elok saya kumpul banyak2 duit dlm ASB dulu, pastu baru mula beli emas?ataupun buat dua2 skali..tapi kalo buat2 skali, lambat pulak nak banyakkan ASB.. pandangan Pokli camne?

Saiful June 25, 2009 at 12:46 AM  

pokli dah jadi jutawan emas tahniah..ASB aku tak penuh2 lagi ni..kena tunggu 1-2 thn lagi..baru boleh ikut langkah sifu2 ni..

PoKLi June 25, 2009 at 1:06 AM  

shahman.pendpt pokli senang aje.mula2 penuhkan od.ikut kemampuan ada la.kalau bg anda 50k dah penuh setakat ni..buat od tru cimb.dpt 90%..dpt od dlm 45k.so beli la emas atau rumah lelong dgn duit tu.janji invest tmpt yg ada pulangan.sewa +ve cash flow..kenaikan harga emas beli murah jual masa mahal.semua boleh.ikut minat dan kemampuan anda..nak detail lg...cr masa TT dgn pokli..atau pie...atau syukor...ataupun mana2 sifu yg terer.ok.semoga membantu

PoKLi June 25, 2009 at 3:39 PM  

tahniah saiful kerana dah berjaya mendapatkan +ve cash flow melalui Penara....perrhhhh walaupun tuannya merendah diri tapi penara ada 2 bijik ttuuuuuu......bravo Bro!

merdeka June 25, 2009 at 6:43 PM  

Setiap kali baca posting pokli terus bertambah semangat membebaskan diri dari belitan hutang.

Mohammad Syahman bin Abu Hasan June 26, 2009 at 1:27 AM  

Salam pokli..tadi saya gi Maybank- tambahkan ASB. tengah2 nak naik tingkat atas, terpandanglah brousher GSPA (Gold Saving Passbook Account). ok tak kalo saya buka akaun ni? Minimum kena beli 5g... sebab, takut gak nak simpan banyak2 emas kat rumah.

naem June 26, 2009 at 7:29 PM  

Tips TEPAT pokli..hehehe..Soalan famous orang suka tanya " Bila patut saya beli emas ni?"

Hehe..

Jawapan pokli tentang " Beli masa ada duit dan waktunya adalah sekarang"

Tq2...saya baru beli 1 dinar tadi...Praktis ajaran robert, "Pay Yourself First"

PoKLi June 26, 2009 at 9:45 PM  

wowowo naem.beli lagi emas ye.garang org muda ni.koleksi emas naem makin bertambah.haritu dah beli ngan pokli 50g..b4 20g n 1 dinar.arini lg 1 dinar.tgk.pay urself first.bravo

PoKLi June 26, 2009 at 10:58 PM  

Syahman...keburukan beli emas Maybank vs Public Gold

1) Speard dia tinggi....7 - 8%
2) Kalau nak pakai duit takleh gadai
3) Emas ni kalau beli..kena pegang..rasai perasaan melihat barang yang kita beli...ni sekadar tgk kertas..mcm x best jer....nak lebih detail cek kat blog jutawanemas.com

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP