JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

18 July 2019

lelaki ini kongsi rahsia turunkan berat badan lebih 55kg

assalamualaikum wbt

terima kasih sebab masih setiap bersama pokli sejak pokli berblog tahun 2008 lagi...dulu mula2 pokli tulis blog sebab citer pertama pasal nak kurus....pasa pokli nak amalkan cara hidup sihat...tapi masalah ilmu yang tidak mencukupi.....tiada pengetahuan luas pasal kesihatan tu yg tak menjadi nak kurus.. masa tu ada la seorang rakan dealer teampokli yang dah kurus En Zulkifli dari terengganu yang telah transform dari gemok ke kurus guna produk JDM..tapi pokli try tak menjadi....... tapi dia telah bagi inspirasi untuk pokli berubah.



tahun 2008 tu masa tengah kerja pokli banyak baca blog masa kerja hehehehehe cari pasal pelaburan.....masa tu mmg aktif membeli rumah lelong , sewa rumah dan mula2 berjinak berniaga emas jongkong dan perak... dari situ banyak masa ditumpukan mencari ilmu....cari mentor dan cari sistem perniagaan yang betul....alhamdulillah dah 11 tahun berlalu pokli rasa sangat happy kerana bila kita berkongsi rahsia dan teknik2 pada orang lain...Allah bagi kita lagi banyak ilmu dan tips tips untuk berjaya dalam apa bidang yg kita suka...sampai satu peringkat dari makan gaji.......masa kerja kat cyberjaya dulu gaji pokli cuma rm2500 sahaja......boleh beli rumah 2 3 bijik dan beli jual..beli jual serta tambah2 lagi rumah...jv rumah dengan kawan2.......dan tahun 2009 dah boleh resign kerja makan gaji tu dan tidak bergantung hidup sepenuhnya pada GAJI....

sebenarnya....nikmat kesihatan dan kecergasan sebenar adalah rezeki yang tidak di sangka sangka....kita ingat dapat buat duit, dapat melabur untung ratus ratus ribu dan rasa macam berbahagia...rasa puas...tapi sebenarnya tanpa kesihatan yang baik.......akan menghabiskan kekayaan yg kita bina....bayangkan kalau badan kita sakit......abissssss kena guna duit tu untuk berubat.....untuk kos kos rawatan...kos kos consultant....kos transport...dan sebagainya..... jadi nasihat pokli kepada pokli sendiri agar sentiasa meletakkan kesihatan kepada tahap pertama dalam list...PRIORITY dan sambil2 tu bila kita cergas...otak kita pun cerdas untuk mencari peluang peluang keemasan.

tahun 2019 ni pokli telah menjual 2 buat rumah yg telah pokli beli sekitar tahun 20004 dan 2008......ntah la kenapa tahun ni rasa macam harga rumah tengah tinggi....dan pokli dapat rasa masa harga tinggi kita jual la rumah tu..dapat keuntungan boleh invest kat tempat lain pulak........pokli nak share bukan nakriak atau takabur....tapi nak bagi inspirasi kepada anak2 muda agar terlibat dalam bidang pelaburan hartanah dan emas agar mereka ni dapat bantu kita untuk LEVERAGE membuat keuntungan.......pokli tengok ramai taiko2 dan jerung2 di luar sana banyak PARK duit mereka dalam hartanah dan emas......ntah la kenapa ..insrument ni boleh memberi kekayaan sebenar dalam tempoh yang panjang walaupun takdela cepat kaya tapi.....makin kaya......wwowowoowowwo..hanya maniam je kenal manikam.... dulu apartment yg pokli beli di serdang tu berharga 100k...dapat diskaun 10% dapat beli dgn harga rm93k..lepas tu keluarkan duit kwsp utk belian rumah pertama sebanyak 10%...dapat la rm93k..jadi 93k - 9.3k ...loan sebanyak 82k tu pokli guna duit OPM utk selesaikan....dan paling best....penyewa yg toong bayar sejak 2004 lagi sampai sekarang......bila kita decide nak jual......perrhhhh ada orang nak beli rm280k.........simpan selama 15 tahun dan dibayar oleh orang lain......alhamdulillah terima kasih rakan2 penyewa yg tolong bayarkan rumah tu.....beli 83k...jual 280k.....popit dalam rm197k dalam 15 tahun..agak2 berapa popit setahun...dalam RM13,133 setahun.......berapa persent tu???? nak dapat RM13k kalau simpan ASB....kena ada cash rm170,000 dalam ASB yang boleh memberi keuntungann 8% setahun tanpa berbuat apa2.....selama 15 tahun duit tu boleh membiak jadi 197k.....huhuhuhuh tu kalau kita tak teruja nak tuai hasil dividen ASB yg rata2 pelabur ASB akan serbu bank pada setiap 2hb januari setiap tahun( hehehehee tarah dividen sampai abis)...jadi bila kita beli rumah ni agak susah skit la nak jual sebab banyak faktor nak kena pertimbangkan

alamak lupa pulak pada tajuk asal nak kongsi pasal turunkan berat badan tapi tercerita pasal pelaburan dan perniagaan pulak....hhehehehehee...ok lelaki ni nak share macam mana dia turunkan berat badan dia sebanyak 55kg dari 160kg menjadi 105kg.......transform kepada kurang 55kg pun kena ada ilmu dan mentor.....kejayaan tidak datang bergolek...mesti ada ILMU dan TIPS TEKNIK yang digunakan untuk berjaya.......pokli pertama sekali kena set mind aku nak turun berat badan dari 160kg kepada 80kg....tu berat ideal la.....kalau ikut BMI kena turunkan sehingga 75kg...baru la hemsem ganteng dan turf sado....tapi kalau 75kg tu kurus kering pulak dah la pokli badan tinggi...jadi tinggi lampai la pulak........1st kita kena set IMPIAN...pokli set IMPIAN logik 1 dari 160kg kepada 140kg dulu walaupun impian asal perjalanan menuju 80kg.....tapi tak tahu la lama mana.......tapi kalau ikut 160kg - 80kg.....kena buang separuh berat badan....huhuhuhhuhuhuuh......kena set dalam MIND...YES YOU CAN DO IT..insha allah.....mohon pada Allah beri kekuatan..hidayat dan pedoman agar dapat istiqamah meneruskan journey ini.......beri ilmu dan kekuatan sebab cabaran dan dugaan pun kuat jugak,,,kena sambotaj oleh orang2 sekeliling dan cabaran diri sendiri untuk istiqamah amalkan gaya hidup sihat.....perjalanan nak kuruskan badan pun macam nak buat duit jugak...mula2 kita kena kumpul RM1k yang pertama.....mmg la nak savings RM1k tu bukan senang....ada yang dah bekerja bertahun2 pun simpanan pun tiada......savings takde kalau ada pun cepat2 pergi perabiskan...yela pokli tengok anak2 muda skrg banyak duit dia savings dan gunakan utk beli i phone.....beli gadjet.......melancong ke dalam dan luar negara....huhuhuhuhuh....kumpul2 .pastu tarah.....kumpul2 pastu tarah....mmg rata la dik oiiii..........tu tahap landai je tanah tu...kalau gunung pun hari2 pergi tarah mau dia rata jgk gunung nih........huhuhuhuhu.....pokli beleber skit pagi2 nih...



okla.....sabung balik pastu...dah ada kumpul 1k ...akan menuju kepada 10k...mesti kena pandai istiqamah kumpul 10k dalam masa yg kita set......kalau pokli dulu cari 6 bulan gaji...... gaji 2500 pokli kena ada 6 bulan gaji bersamaan rm15k......huhuhuuhhu..cara pokli .....simpan emas bernilai 20g 999.9 untuk lock 1 bulan gaji.....jadi perlu ada 20g x 6 keping atau total 120g....banyak pokli dapat ilmu dari mentor2 kat atas....(azizi ali....louis ng)

wowwowo.........nak start 20g masa tu harga tahun 2008 dalam RM1800 jer.. yela segramm baru RM80...rasanya pokli start dgn 100g PAMP Suisse


inilah gold bar pertama yang saya beli masa kerja di technitium sdn bhd cyberjaya masa tu harga dalam rm8500..... sebelum tu belum kenal lagi public gold.......

alhamdulillah kawan2 saya seperti pokku banyak beri galakkan untuk saya explore bidang emas sebab saya masa tu bekerja dalam bidang IT...dah macam tepu skit lagipun borang dah makan gaji asyik kena masuk opis dan kayakan BOSS.....heheehhe......dalam masa tu fikir macam mana nak kayakan diri sendiri.........

tapi.....saya pun diiizinkan oleh ALLAH swt diberi ilmu bagaimana nak keluar dari kepompom kemelut makan gaji kepada makan komisen..makan sewa....makan dividen...makan royalti.....makan capital GAIN....hohohohohooho.....kerja tetap kena kerja cuma...kerja kayakan diri sendiri....korang faham ke pokli cerita.....hehehehe

tapi yang best tu kejayaan ni sesuatu yg addicted......ketagih...bila kita dah berjaya...kita rasa happy....kita rasa ada motivasi..kita semangat....kita berazam untuk lebih berjaya...mcm orang puteh kata... success creare more success......kejayaan cipta lagi banyak kejayaan....macam pokli turukan berat badan tadi la....dari 160kg...turun jadi 150kg....perrrhhhh siap bagitahu anak2 isteri kalau abah dapat turunkan berat badan 10kg...abah bawak korang travel oversea.......masa tu kata nak bawak pergi Australia.....huhuhuhuu..saje je cakap macam tu sebab nak cabar dia agar support kita dalam menu diet dan takde la ajak abah dia akan kfc atau mcd selalu.......semingu sekali boleh la masa cheat meal.....hehehehhee

tapi rupanya kejayaan kita mmg sebab oleh sokongan dan dorongan orang sekeliling...mereka yg beri kata2 motivasi....beri ingatan dan sentiasa agar pastikan kita berada di atas track....ingat impian nak tuju 80kg...impian nak ada 1juta RM pertama..impian naktravel seluruh dunia....perrhhhhh alhamdulillah sebab Allah kurniakan keluarga dan kawan kawan yg memahami.......dan Allah jauhkan dengan orang2 yg negetif.....yela...suara suara sumbang yg selalu memerli dan menjatuhkan mood impian kita...yela.....pokli mmg akan jauhkan diri dari orang2 macam ni...kita baru nak turunkan berat badan dia kutuk jangan KUFUR nikmat la....kata buat apa nak kurus bukan comey pun...jadi macam mayat hidup la.....kurus kering la...mcm2 la mulut2 puaka dan longkang yang busuk hati dan dengki dengan kejayaan kita....yela...bila kita dah kumpul duit rm10k...kalau bagi tahu kawan2 comfirm dia ajak jom beli motor....buat downpayment beli kereta HONDA ...hahahahahah..jenama H mmg sohor skrg....... pakai H dan kira boleh la takel awek cun cun.....

tapi kereta Honda civic ni la pokli pernah pakai tahun 2009 dulu....abis jgk la downpayment rm12k......tu pun mujur dapatkan downpayment dari duit kereta lama yg saya jual....dulu pakai wira.......saya dulu simpan duit dalam kereta...tapi sebenarnya simpan dalam kereta mmg RUGI...sebab kereta jatuh harga.....jd sejak tahun 2009 saya mmg tak simpan dah duit dalam kereta...tak letak downpayment banyak....sebab akan habis duit bila jual sbb kereta jatuh harga......
kereta pun pokli guna untuk buat bisnes cari prospek dan jumpa client seluruh malaysia......kena guna untuk jana lebih banyak duit....kira INVESTMENT la jgk....tapi bukan invest kepada buy low sell high.......tapi lebih pada tu....korang yg kaki invest mmg tak berani la punya...sbb takde pulangan ROI....tapi mujur sifu pokli paksa siap cabar lagi.....nak kerat jari kalau beli honda....heheheh macam2....lucu pun ada dengan cerita tu..


berbalik pada tajuk asal....mula2 kita kena tahu berapa BMR kita.......berapa kalori yg diperlukan untuk keperluan badan kita seharian....berapa perlu tenaga utk menggerakkan badan kita...dengan kata mudah berapa kalori badan kita perlu untuk hidup seharian.........korang boleh cari kat google calcuator BMR..masuk sini https://www.calculator.net/bmr-calculator.html

masukkan tinggi...berat...umur....
bila dah masukkan pokli dapat result 2489 kalori per day....

apa maksudnya.....nak mainten berat badan 160kg...pokli kena makan sebanyak 2489 sehari....kalau pokli makan lebih 3000 ke 4000 kalori sehari......insha allah makin GEMOK dan boleh cecah 200-300kg.....huhuhuhuhuhu...tak nak la saya naikkan berat badan...baik la saya naikkan berat EMAS kan.....hehehehe

jadi ILMU kalori ni penting....nak KURUS...nak turunkan berat badan kena turunkan KALORI....KALORI defisit...jadi ilmu yg pokli belajar....nak turunkan 1kg badan kena kurang 7700 kalori.....jadi......pokli nak turun 1kg..........dalam masa 15 hari...sehari pokli cuba kurangkan makan...kurangkan pengambilan kalori sebanyak 500 kalori je dulu.....alhamdulillah menjadi........kurang 500 kalori mmg mudah.........1st stop mana pengambilan kalori boleh jimat.....salah satu dia boleh stop ambik air manis.......makanan berlemak......
pokli berhenti ngeteh....berhenti nescafe tarik.....berhenti makan roti canai......berhenti makan ABC...teh ais kaw kaw...... cuba yg tu dulu......

alhamdulillah..... cara tu berkesan......pokli dapat turunkan berat badan kepada 150kg dalam masa beberapa bulan....jd pokli terpaksa la bawak family pergi oversea sebab dah janji.....huhuhhuhuhuhhu....pokli bawak gi korea je sebab anak2 suka makan korea lagipun korea ni antara destinasi budak2 dan anak2 suka....layan je la diaorang nak main salji......

anda lagi nak belajar
boleh PM pokli 019-6645066

insha allah ilmu tu milik Allah

pokli ada imu di dada saya akan kongsi
mmg tujuan hidup nak bantu seramai orang dengan ILMU

bukan nak UPSALE...saya tak suka buat macam tu
saya lebih suka share ilu dgn ikhlas hati
kalau anda dapat ilmu tu
saya sedekahkan pahala dia buat arwah ayah saya.....buat arwah tok nenek saya...mereka ni telah pergi dan harap denga pahala yang sedikit tu dapat membantu mereka di sana


boleh tgk video2 ni kat youtube saluran Pokli - mohd Fazli Ismail

https://www.youtube.com/watch?v=sF02XeRc678


https://www.youtube.com/watch?v=e2QysO-7BM8
https://www.youtube.com/watch?v=4iPUvnaoSrA

semoga bermanafaat.... antara ilmu2 emas yang pokli DVDkan utk anda

pokli setiap minggu luang 2 malam mmg akan buat sejam training dan workout 1jam jer dgn coach syafiq di #warriorsfitcamps2 . dah setahun lebih pokli istiqamah bersukan buat HIIT training



selain dari emas dan hartanah...pokli juga ada simpan silver utk pelaburan anak2 cucu....kata mentor saya...simpan emas dan rumah boleh guna untuk kekayaan kita........lock kekayaan sementara.....sebab zaman kita hidup boleh kita tuai hasil...tapi simpan perak dan tanah....untuk kegunaan CUCU CUCU kita.....apa maksud dia....untuk simpanan lama lama.... masa depan.....7 generasi...kita kena start fikir kejayaan kita nak wariskan pada anak cucu kita bila mati nanti....sifu cina pokli pesan suruh simpan perak dan tanah......insha allah


antara 1kg perak.........bukan untuk di jual tapi untuk anak cucu masa hadapan
dulu beli runcit2 10 dirham.....bias la permulaan
10 dirham 1 world
anda boleh start savings dan menyimpan emas dan perak yer.....tu je nasihat pokli
50g emas public gold
1 dinar public gold
1og public gold
5 dinar public gold
1 dinar public gold


alamak tu belum citer pasal investment dalam jam tangan lagi
kalau buka ilmu pasal tu korang mesti suka la....buy low sell high.....buy high sell higher...
rolex
rupanya jam rolex ni mcm hartanah jgk...naik rege jgk
best dapat ILMU ni
pokli rasa bertuah ALLAH bagi ilmu yg tak sangka sangka
rolex ni masa keluaran dia baru RM30k....sekarang market....cek sendiri la..huhuhuhuu
set IMPIAN...set matlamat....pastu cari mentor.......ada tindakan......ada SISTEM yg bijak.....ada ILMU.....insha ALLAH...seluruh dunia anda boleh tawan.......kejar akhirat...dunia akan follow
ingat pesan pokli tu......al waqiah...al mulk...al kahfi.....al baqarah....baca setiap hari yer

SEMOGA ANDA SEMUA KAYA DAN BERJAYA
dah kaya...boleh keluarkan ZAKAT dan SEDEKAH banyak2
buka peluang pekerjaan kepada ramai orang
dapat bantu orang lain dalam kesempitan..
tu masa yang pokli nak kongsi pada anda
yang dapat manafaat semoga jadi inspirasi kepada anda semua
tiada niat utk riak....takabur.....menunjuk...tapi anda ni jenis yg susah nak faham...kena tunjuk baru faham....ada gambar2 tu pokli snap customer punya...kawan2 punya......pokli cuma ada ILMU je di dada utk di kongsi.....kalau ada pokli dah laburkan banyak2 hhehehehehe

Ingat EMAS ingat POKLI

019-6645055
jazakallahu khairan khatira


Read more...

05 July 2019

Group whatsapp dan telegram

https://chat.whatsapp.com/BdXjJ35QTe5K9Hu6jJJ3R5

bismillahirrahmanirrahim.. 

MOTIVASI PAGI JUMAAT 

Teknik Orang Kafir Mengalahkan Umat Islam

Diceritakan bhw Winston Churchill - yg dianggap sbg pahlawan Inggeris  tp gagal menaklukkan kerajaan Turki. 

Dia berdiri di hadapan kolam depan Istana, dikelilingi panglima2 perangnya.yang terbaik.  Dia memerintahkan 10 orang tenteranya yg terbaik utk menangkap ikan didlm kolam.. Berkali2, mereka cuba menangkap..tetapi mereka tetap gagal.. Ikan amat tangkas dalam air dan sentiasa lolos dari tangan...

Setelah tentera tersebut kepenatan dan masih gagal menangkap ikan...Maka Winston Churchill berdiri dan mengatakan bahwa "ikan tersebut tidak akan berjaya ditangkap @ dibunuh jika ikan tersebut TETAP berada didalam air... "

Kemudian Winston Churchill perintahkan "keringkan kolam dengan gayung".. Maka tentera berkenaan segera mengambil gayung dan dengan perlahan2 kolam itu kering.. Walaupun memakan waktu yang lama..tp akhirnya ikan tersebut menggelepar... "Fish out of water"...hanya menunggu masa untuk ditangkap dan menunggu saat kematiannya..

Begitulah cara 
Winston Churchill,  sang legendary pahlawan perang dunia ke-2, mengajar umat Kristian yang lebih ramai dari umat Islam bhw mereka tidak akan dapat mengalahkan umat Islam yg mengamalkan keislamannya... 
Yg mengamalkan alQuran dan Sunnah dlm hidupnya...  Yg menjadikan mereka mencintai Allah dan Rasulullah melebihi cinta terhadap dunia, bahkan melebihi cinta thdp diri sendiri dgn menjadikan syahid sbg impian.. 

Dia melanjutkan, utk menghancurkan Islam itu amat mudah,  "keringkan air nya!"... keringkan "akidahnya" keringkan "keimanannya", keringkan "ilmunya", keringkan "ekonominya," keringkan "amalannya", jauhkan mereka dari alQuran.. Jauhkan mereka dari Sunnah... Jauhkan dari masjid... Jauhkan dari menteladani Rasulullah... Jauhkan dari majlis ilmu... Muslim yg sudah jauh akidah yang benar, jauh dari alQuran,  jauh dari Sunnah,, jauh dari sholat,  jauh dari rukun Islam jauh dr rukun Iman.. , jauh dari masjid... dari majlis ilmu, bagaikan ikan yg sedang menggelepar kekeringan .. *Umat Islam hanya menunggu saat kematian yang amat HINA.*

Dan itulah yang sudah terjadi sekarang ini.!!
Astaghfirullah..

Moga kita semua insaf dan kembali kpd janji2 kita kpd Allah. Ingat semula, kita telah bersumpah dan berjanji setiap hari bahawa : "sesungguhnya aku bersumpah dan berjanji bahawa aku akan mengikut semua perintah Allah yang tertulis didalam alQuran sama seperti yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad s.a.w, susah dan senang, siang dan malam, sehingga mati." itulah makna sumpah dan janji kita ketika mengucapkan 2 kalimah syahadat. 
Allah.... 😭😭😭

Viralkan kisah ini sbg tanda KASIH kepada Ummah

Jom join group telegram info berkaitan ilmu pelaburan, perniagaan, motivasi berkaitan #teampokli #pokliwealth boleh masuk sini- channel https://tinyurl.com/Pokliwealth

Read more...

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP