JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

05 July 2018

azam 2018 - Healthy @ wealthy ?

assalamualaikum wbt


selamat hari raya maaf zahir batin dari pokli dan family.....

maafla sebab lama tak update blog
bersawang dan berabuk
maybe korang skrg pun dah makin maju
skrg trend fb dan instagram
lagi laju
lagi byk information
lagi cepat...real life...tapi xpe
sekarang pun ada live video....live chat...mcm2....
tapi mungkin cara blog ni slow
tapi senang nak beri panduan dan manafaat

ilmu yang saya nak share adalah azam yg kita set apabila nak masuk tahun baru...mesti byk kan...?
sekarang dah bulan 7....dan 7 bulan azam-azam kita yg tercapai...tahniah...anda seorang yg power......istiqamah....dan fokus kepada impian.........set impian..dan kejar impian
saya nak share impian saya yg telah set dan capai....antara adalah Financial Freedom....... bebas kewangan......bebas dari belenggu masalah kewangan yg membelit kehidupan seharian...kerisauan tentang duit setiap masa....pendapatan yang tak pernah cukup....alhamdulillah pada tahun 2018 ni saya merasa semua itu........seperti sifu saya cakap.....kekayaan ini bukan apa yang kita pamerkan...tp kita rasakan...nak cerita dan gambarkan mmg susah....tak semestinya naik kereta mewah...melancong luar negara......beli gadjet yg terkini dan hidup makan yang sedap2......tapi freedom ni kita bebas buat apa yg kita suka mengikut acuan yang kita NAK!.

kenangan bersama ustaz yusuf mansor dari indonesia...masa tu berat badan saya dalam 160kg 


ok
antara azam saya pada tahun 2018 ada mendapat berat yang ideal....taget saya bulan 10/2018 berat saya 80kg....huhuhuhhu..insha allah dengan fomula yg saya belajar...dan mentor2 yg guide saya...insha Allah boleh capai...lagipun sejak bulan oktober 2017 sehingga harini saya dah hilang 47kilogram.......apa???? seorang manusia saya dah buang......member saya saya...buang saka....huhuhu saka yang suka makan manis2...makan berlemak...makan sedap...makan masin....makan berminyak.....dan makan banyak...macam jin plak....huhuhu

sapa nak ilmu kurus?

ok harini saya bermurah hati nak hadiahkan ilmu nak kurus kepada anda.....semoga ilmu yang saya kongsi ini dapat memberi manafaat kepada anda

ok.....mula2 anda kena kenal diri anda dulu...tak kenal..maka tak cinta....jadi nak cinta tubuh badan anda...anda kena tahu pasal diri anda....berapa berat...tinggi.....umur......darah.....dari situ kita boleh analisa tentang diri kita........ada yang tanya...nak kuruskan badan banyak tak kos yang diperlukan..... sebenarnya takde pun orang tanya soalan ini...kebanyankkan orang tanya cara jer...mereka tak minat pasal kos...mereka ingat nak kurus...kos tak banyak.....ko rase?

ok
pasal diri kita...saya nak share..anda kena tahu pasal BMR.....Basal Metabolic Rate (BMR) ....

anda kena expert benda ni......saya selalu  kira BMR kat sini
anda cer kira....masukkan tinggi...berat....dan pilih calori calculator kat bawah tu

contoh saya masukkan berat dan tinggi serta umur saya....saya perlukan BMR setiap hari adalah 3,914 kalori yg diperlukan.....untuk senang paham...anda ingat BMR ni mcm keperluan kalori setiap hari yg anda perlukan jika anda koma...tersadai atas katil hospital....jadi utk bagi badan anda ni boleh terus hidup...pihak hospital kena bekalkan 3914 kalori setiap hari untuk terus hidup macam biasa.....FAHAM???

ok kalau kita nak kurus...kena kurangkan kalori tu

untuk saya kurangkan berat badan saya 1kg seminggu...saya kena ambik kalori sebanyak 2914 sehari.......jadi nak makan tu kena la sukat berapa kalori setiap kali makan.....hehehe mula2 saya start bulan 10/2017 tu mmg susah la...nak makan nasi kena kira...nak minum kena kira...makan tu kena kira....tapi sekarang agak mudah
sbb dah ada apps.......anda install je apps "myfitnesspal" dalam playstore @ play store hp anda....boleh kira sendiri.....
nak makan...anda search je makanan tu berapa kalori...contoh nak makan nasi putih...semangkok @ 2 senduk tu dalam 160kalori....ayam goreng 200 kalori.....dsb......
pernah dengar ayat ni...."You is what you eat"...anda adalah apa yang anda makan
saya dulu gemok berat 160kg...sebab saya makan banyak...3 kali sehari makan nasi...pagi...tgh hari...malam....huhuhuhuhu....maklumla duduk asrama.......makan ikut skedul....kui kui kui..sampai dah ke tua pun ikut skedulll....alhamdulillah sekarang dah sedar dan insaf......makan ikut keperluan badan jer....berhenti sebelum kenyang

ada orang tanya ...tak penat ke ko seksa badan......huhuhuhu......seksa apanya......dulu masa berat badan berlebihan...macam2 penyakit yang datang....darah tinggi la...asid urik la....kicing manis la.......sakit lutut la......mengah dan semput la.......sakit tulang la....macam2 penyakit menghampiri......tapi sejak dah buang 47kg dari badan saya....alhamdulillah makin jauh penyakit dari badan saya......alhamdulillah syukur....mulanya saya ingat susah nak kuruskan badan..tapi....apabila tengok result dan ada hasil setiap minggu....saya jadi bersemangat....tengok result tu yg memberi dorongan pada diri sendiri untuk berubah......sifu kata...nak berjaya kena ada pengorbanan.....kena bekorban menuntut ilmu.....cari cikgu...drive kereta cari mentor yang berjaya....dan cari rujukan....siang malam...alhamdulillah memang memberi hasil....

ada orang tanya lagi...apa yang pokli makan?

saya makan macam biasa jer..........kurangkan kalori....atau kalori defisit...kalori negetif..... makanan yg kurang minyak..kurang lemak.....kurang manis....kurang gula.......semua kena kira kalori........adusss susah la pokli.....mmg la susah mula2....tapi bila dah 2-3 minggu....alhamdulillah.....badan pun dah kenal makanan yg baik.....yg berkhasiat je dia makan...yg berlemak..berminyak...badan akan reject....huhuhu power badan kita

selain tu....saya ada minum susu...whey protein.....jenama isagenix.......kalori dalam 160kalori...... whey protein ini adlah utk bina muscle dan potong lemak2 dalam badan..... kalau tak ambik....result agak lambat.......dan saya skrg selalu minum susu.....susu lembu yer.....bukan susu isian sejat....tu bukan susu tapi pemanis.......buat teh tarik mmg sedap......tapi...minum susu isian sejat tu tak berkhasiat utk badan..dah la manis...tu la punca perut buncit dan pelbagai penyakit.....saya dah 9 bulan tak minum susu isian sejat...tak tahu dah rasa camna....hehehehe..dah tak terasa pun....sebab otak dah hantar signal...susu tu tak berkhasiat.....otak nak minum susu lembu...atau susu SKIM.....sedappppp......baik utk tulang.....

ok....
selain tu saya pun minum air kosong agak banyak....kat rumah saya ada mesin yg boleh produce air alkali....invest skit utk kesihatan....air alkali bagus......saya dah amalkan sejak lama....cuma dulu beli air alkali tapi kurang minum.....asyik air manis jer......alhamdulillah...skrg dah 9 bulan tak minum manis.....tak terasa pun......syukur alhamdulillah pada Allah.....beri kesedaran dan keinsafan dalam diri......(sambil taip ni saya teguk segelas air alkali).......sedapppp tips nak kurus....bila rasa lapar @ craving je...terus minum...insha allah.....lepas minum air masak.....badan dan rasa kenyang......

okla......tu je saya nak share malam ni
moga bermanafaat..kalau anda nak tips dan teknik2 kurus saya boleh kongsi
aturkan temujanji dengan saya
insha allah boleh saya kongsi...free je
produk? ohhh mesti orang risau...pokli jual produk kurus ker.....mesti la ada
antara produk kurus saya adalah Badam....kacang hazel.....kacang green peas.....psyllium husk....green tea....whey protein..dan macam2 lagi la....nanti saya boleh share...makanan tambahan......baik utk badan..coach saya kata makan real food.....makanan sebenar...dan saya pun amalkan mana nasi suku....lauk suku....dan sayur separuh.....suku suku separuh...dalam 500-600 kalori per meal......dah yg best sekali je sehari...samada malam @ tengah hari.....makan lain.....6x sehari....ada snacking...ada breakfast......spt tosai.....kacang.....susu.....buah2......

selain tu.....2-3 kali seminggu saya akan bersenam.....buat HIIT...apa tu HIIT..anda boleh google atau youtube.....yang best tu...buat ramai2......seronok boleh bersenam dan bakar kalori setiap hari...biasa sejam saya dapat bakar kalori dalam 300-600kal..... ok la tu kan


ada masa saya akan berlari 5km.......hingga 6km.....boleh bakar kalori dalam 500kal...sejam cukup.....campur2 la lari dan jalan.....sambil2 lari hingga tercungap2....yg tu bagus doktor kata.......jantung bekerja dengan baik utk pam darah ke seluruh badan..... dan invest skit duit beli jam....boleh la kira berapa jauh kita lari....boleh kira KM......kira heart rate....kalori bakar...intensity minutes....macam2 la...saya rekemen ambik jam garmin.... vivo active.... ikut budget la...dalam 1k kot
....

okla......nak tahu lebih lanjut boleh PM saya atau whatsapp 019-6645066

semoga dapat memberi manafaat pada anda semua

semoga berjaya capai impian....
saya ada cabar diri saya....dapat berat ideal 80kg...saya belanja 1kg emas untuk diri sendiri....hehehehe
best dapat hadiah 1kg emas ni


p/s- orang rumah saya pun dah turun 34kg dalam masa 8 bulan....heheheh saya dah share formula pada beliau....alhamdulillah menjadi jugak.......syukur

jom kita sama2 cari ilmu dan share rezeki...... rezeki yang berkat tak semestinya ada duit atau harta yang banyak...
Berkat - rasa cukup untuk keperluan keluarga, ada rezeki untuk sedekah, ada masa untuk beribadat 😍😍😍

Read more...

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP