JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

29 April 2009

cuba teka di mana?

nice view

2 Toilet


Ruang tamu & Dapur

Wowowowowo....view KLCC & KL Tower


Bilik Yang Luas



aku plan nak beli yang ni pulak...mungkin tak ramai yang tahu ..

harga lelong dalam rm40K.....sewa rm380-rm400...maintenance rm25.....ok kan??? positif cash flow dah dlm 200...

Read more...

28 April 2009

Kebebasan Kewangan



Matlamat pertama kita seharusnya adalah untuk jadi financially free atau kewangan mandiri, atau bebas kewangan (sama je) Ada juga antara kita tidak mahu jadi jutawan. Kalau tak nak jadi jutawan pun tak mengapa, itu terpulang pada individu. Namun, sekurang-kurangnya kita perlu menjadi bebas kewangan.

Wow......Apakah maksud bebas kewangan?Bebas kewangan adalah apabila pendapatan resedual (passive income) kita melebihi perbelanjaan bulanan kita. Dalam kata lain, walaupun kita tak perlu kerja, kewangan kita sudah mencukupi untuk menampung perbelanjaan bulanan.Contoh mcm kes aku, kos sara hidup aku sekeluarga adalah RM3,000, aku perlu memiliki pendapatan residual melebihi RM3,000.Andaian.... dalam pelaburan ASB mempunyai RM200,000- ini memberi pulangan pelaburan dalam setahun 7%. ....kita akan dapat Rm14k. lingkungan RM1,100 sebulan.Mungkin kita ada menyewakan 2 buah rumah, dan satu rumah pendapatan kita adalah RM500 dari sewa sebuah rumah. Maka, pendapatan dari sewa rumah adalah RM1,000. Mungkin kita memiliki perniagaan Internet(ebook/affiliate/dan lain2) secara automatik yang memberi pulangan RM1000 sebulan.Dengan 3 pendapatan residual di atas, jumlah menjadi RM3,100 sebulan(semua ni adalah CONTOH) Dengan ini, anda telah menjadi financially free, kewangan mandiri atau bebas kewangan! Anda tidak perlu kerja lagi seumur hidup! Capaikan bebas kewangan terlebih dahulu. Kemudian, perjalanan untuk menjadi jutawan adalah lebih mudah! bak kata pepatah...anda telah masuk ke lebuhraya kebebasan kewangan.

Read more...

23 April 2009

waktu terbaik

Inilah waktu terbaik untuk beli rumah / hartanah- bila ekonomi jatuh! Walaupun ramai jutawan akan menjadi bukan jutawan bila ekonomi jatuh,di waktu yang sama, ramai juga yang bukan jutawan akan menjadi jutawan oleh kerana bijak mengambil peluang ekonomi jatuh.The simple formula: Bila ekonomi jatuh, harga rumah akan jatuh.

Harga rumah jatuh oleh kerana akan terdapat ramai distress seller atau mereka yang memiliki rumah, terpaksa jual rumah mereka pada harga rendah kerana tak mampu membayar balik bank. Sebagai pelabur bijak, kita perlu cari rumah-rumah begini (yang mempunyai lokasi yang baik...mcm penara..teratak...angsana...), dan tawarkan harga terbaik untuk membeli. Beri masa, dan ekonomi pastinya akan perbetulkan sendiri, rumah yang kita beli pada harga murah, akan menjadi mahal dengan lebih cepat.

Bila kita jual balik, keuntungan pun berganda-ganda!Ini adalah salah satu cara Azizi Ali menjadi jutawan bertahun-tahun yang lalu. Ketika sekitar 1990-an Malaysia mengalami krisis ekonomi. Beli pada harga bargain , dan jual bila ekonomi naik semula.So, bagi mereka yang mempunyai wang lebih, this is the best time untuk membeli rumah dan melabur pada hartanah!

Soalan: Errr.. camne kalau takde wang? Pie & Faris boleh la sebab ada sen(OD & ASB pun dah penuh) Bagi yang takde simpanan, jangan dijadikan alasan untuk tidak buatapa-apa. 10 tahun lalu ketika krisis ekonomi, saya sendiri pun takde wang (sbb tgh belajar) dan tak boleh beli sebarang rumah. Duduk pun di flat 2 bilik ! tetapi,waktu itu, saya kata pada diri sendiri, krisis ekonomi seterusnya, I must have money to buy houses!

Jadi, 10 tahun lepas, saya melepas daripada mengambil tindakan kerana takde wang. Tidak lagi sekarang oleh kerana saya telah sediakan diri untuk mengambil peluang ini.Jadi nasihat saya, bagi anda yang tidak berpeluang membeli rumah kali ini,anggap ini sebagai satu panggilan untuk tidak melepaskan peluang membeli rumah ketika krisis ekonomi yang akan datang (2018). Mana tahu, 10 tahun 15tahun akan datang. So, mulakan perniagaan (perniagaan yang anda minat..passion!), mulakan simpanan perlu prepare for that seperti mana saya prepare myself sejak 10 years ago.......(target thn ni nak penuhkan ASB)..caranya.....hehehehehe....nak tahu tanya la sifu2...

Read more...

15 April 2009

Bandar Bukit Puchong

sorry lama dah tak update blog.agak bz dgn tender2 nak kena submit,so citer skit perkembangan terkini.aritu aku plan nak jv dgn mat kyrol dan samad opismate aku nak bid bdr bukit puchong.rumah teres 2 tingkt..rm194K RP...MV...dalam 210-230K emm..mula aku dah gi buat bank draff 10%...alh hari ahad 10hb april ambil keputusan utk withdraw.maklumla selepas pg tgk rumah mcm ok...fully furnish tp....rumah cina...area ok....tp MV tu dekat sgt dgn RP..lgpun nak sewa dlm rm700..tp byr bank...rm800++ kira -ve income....nak jual pon untung dlm 10-20k...tak payah la dah la nak kena kuwa modal byk....tak berbaloi...so ambil keputusan nekad withdraw...tak kisah byk lagi rumah nak di beli...jgn risau..lps ni ramai org yg akan susah...so...standby duit je la...sorry la kpd faris kerana dah register tp tak jadi
nanti aku update rumah yg aku plan nak beli...sapa2 berminat nak JV okla...

Read more...

07 April 2009

Tips

Tips of the Day

"Sharing is caring"

Read more...

06 April 2009

Target 2009..............

-Aku perlu berhenti dari apa yang tengah aku lakukan sekarang ni. Nilai semua usaha yang dah aku buat.
-Carik idea baru atau pelaburan baru setiap hari.....
-Pastikan setiap hari, aktiviti kita mesti untung. Tak kisah lah walaupun untung sikit. Tapi mesti untung.......
-Carik peluang yang baik setiap hari. Pastu buat pilihan setiap hari
-Pilih kawan yang baik, yang sedia syer pengalaman kejayaan ngan kita
-Belajar formula dari kawan kita tadi. Kuasai formula tuu pastu kasi apply
-Pastu baja usaha kita dengan bagi sedekah....zakat.....hadiah....kebajikan
-Mesti ada mentor supaya kalau kita ada masalah. Senang nak buat rujukan
-Sabar dan bertindak

Read more...

02 April 2009

gambar-gambar masa pergi oversea...

Gambar ni masa pergi shanghai 2006....event cisco

makan hidang

Depan Pearl tower

oldtown



Read more...
There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP