JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

23 April 2009

waktu terbaik

Inilah waktu terbaik untuk beli rumah / hartanah- bila ekonomi jatuh! Walaupun ramai jutawan akan menjadi bukan jutawan bila ekonomi jatuh,di waktu yang sama, ramai juga yang bukan jutawan akan menjadi jutawan oleh kerana bijak mengambil peluang ekonomi jatuh.The simple formula: Bila ekonomi jatuh, harga rumah akan jatuh.

Harga rumah jatuh oleh kerana akan terdapat ramai distress seller atau mereka yang memiliki rumah, terpaksa jual rumah mereka pada harga rendah kerana tak mampu membayar balik bank. Sebagai pelabur bijak, kita perlu cari rumah-rumah begini (yang mempunyai lokasi yang baik...mcm penara..teratak...angsana...), dan tawarkan harga terbaik untuk membeli. Beri masa, dan ekonomi pastinya akan perbetulkan sendiri, rumah yang kita beli pada harga murah, akan menjadi mahal dengan lebih cepat.

Bila kita jual balik, keuntungan pun berganda-ganda!Ini adalah salah satu cara Azizi Ali menjadi jutawan bertahun-tahun yang lalu. Ketika sekitar 1990-an Malaysia mengalami krisis ekonomi. Beli pada harga bargain , dan jual bila ekonomi naik semula.So, bagi mereka yang mempunyai wang lebih, this is the best time untuk membeli rumah dan melabur pada hartanah!

Soalan: Errr.. camne kalau takde wang? Pie & Faris boleh la sebab ada sen(OD & ASB pun dah penuh) Bagi yang takde simpanan, jangan dijadikan alasan untuk tidak buatapa-apa. 10 tahun lalu ketika krisis ekonomi, saya sendiri pun takde wang (sbb tgh belajar) dan tak boleh beli sebarang rumah. Duduk pun di flat 2 bilik ! tetapi,waktu itu, saya kata pada diri sendiri, krisis ekonomi seterusnya, I must have money to buy houses!

Jadi, 10 tahun lepas, saya melepas daripada mengambil tindakan kerana takde wang. Tidak lagi sekarang oleh kerana saya telah sediakan diri untuk mengambil peluang ini.Jadi nasihat saya, bagi anda yang tidak berpeluang membeli rumah kali ini,anggap ini sebagai satu panggilan untuk tidak melepaskan peluang membeli rumah ketika krisis ekonomi yang akan datang (2018). Mana tahu, 10 tahun 15tahun akan datang. So, mulakan perniagaan (perniagaan yang anda minat..passion!), mulakan simpanan perlu prepare for that seperti mana saya prepare myself sejak 10 years ago.......(target thn ni nak penuhkan ASB)..caranya.....hehehehehe....nak tahu tanya la sifu2...

4 Komen:

sourplum April 26, 2009 at 5:59 PM  

sy pon tgh blaja skg
insya allah bulan 6 ni abes
nk ikut u all pecah2 umh bule
nk jgk blaja2 psl properties nih

POKLI April 27, 2009 at 2:09 AM  

boleh.apa salahnya..masa thn 98 dulu pun saya duk blaja lg d utm skudai...yg ptg lps dpt kerja tunggu 3 bln.dah ada payslip kena cargas beli rumah.sbb dah layak buat loan

sourplum April 27, 2009 at 2:15 AM  

recession skg ni
tatau la bule dpt kje ke x
sy abes bulan 8 nih
klu xde kje igt nk ikut u all la pecah2 umh. beli2 umh lelong. nk jgk blaja cket2
btw, u buat engineering ek kt utm?

pOkLi May 3, 2009 at 3:10 PM  

kerja ttp kena kerja...1..kelebihan kerja kita ada slip gaji...ada epf....ada bank account...benda2 ni bank pandang utk buat loan....lepas dah ada byk rumah sewa...boleh dah berhenti kerja...atau buat apa yg kita suka jer....kat utm dulu saya buat computer sci......tapi.....belajar tu cuma tiket jer....dapat degree / master.... kita buat kerja apa yg kita suka.baru boleh berkembang minda.....

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP