JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

30 June 2009

Mesin Buat Duit (Money Machine)

Wowowowo...selepas baca blog juru ukur..pokli jadi teruja.......sbb pokli dah pergi training pasal mesin duit ni dah lama....tahun 2004 dah pergi..pokli bayar kursus ni dalam RM6000 http://masteryasia.com/......bayar pun HUTANG pakai kredit kad maybank GOLD.......hehehehehe (Invest to myself) ...nak dapatkan Ilmu yg tak belajar kat sekolah

apa yang pokli dapat...BANYAKKKK....sbb tu penting kena invest kpd diri kita dulu...lepas tu baru la nak plan & implement apa2 yg kita belajar......sbb dah invest..dah ada kepahaman pasal menguruskan WANG.....ni pokli buat summary apa yg dapat melalui kelas2 CFP tersebut..;

1) Leverage
2) OPM
3) MSI- multiper source of income
4) Money Machine
5) Teamwork/Networking
6) OD agains ASB
7) Savings
8) Investment
9) Properties
10)Sharing - kongsi ilmu
11) PASSION
12) Minda Jutawan (Millionare Minds)
13) Cash Flow
14) perhhhh banyakkk laa kalau nak tulis......


Selepas pada kursus tu..ntah kenapa tahun 2009 ni baru pokli perasan...tahun ni agak bertuah.....sbb dah implement semua ilmu2 pokli yang khatam 4-5 kali belajar....sbb mungkin no 10 kot...sharing....pokli skrg nak kongsi jer ilmu....nak bawak bekalan di akhirat kelak......

perkara yang boleh di bawak masuk dalam kubur;
1) Amal jariah
2) Sedekah (harta,ilmu)
3) Anak yang soleh

perhhh...pokli target nak penuhkan kolum aset akhirat ni biar bekalan untuk dibawa mati nanti senang..mcm dapat pasif income di akhirat kelak..kita mati ....ramai org menggunakan ilmu yg telah pokli kongsikan.....tinggal/duduk rumah yg pokli beli....tumpang kekayaan ilmu flip jual beli rumah murah...ilmu emas...mcm mana nak jual beli pakai timbang kilo,dinar,gram,1oz...untung kalau beli emas masa murah dan jual masa tinggi...insya-allah moga kalau pokli meninggal dunia nanti dapat pergi dgn aman...harta kekayaan di dunia ni pon bukannya kekal.....tapi kalau takde harta kekayaan bagaimana kita nak membuat amal jariah kan?....pergi haji?...tunaikan zakat?....bersedekah?.....membahagiakan orang tua? mendidik anak2 kita menjadi anak yang soleh? hantar mereka pergi mengaji....adusss...semua benda ni bersangkut paut....kalau kita kejar Dunia....dunia akan tinggalkan kita....kalau kita kerja akhirat....dunia akan ikut bersama-sama kita....

ok.....ni baru mukhadimah...belum pun cerita pasal Mesin buat duit...:D..kalau semua org tertanya2 bagaimana nak buat mesin duit.Pokli boleh kongsi....senang sajer.....semua bergantung pada kita...kita nak mesin duit jenis apa? jenis yang mesin duit mahal....mesin duit RM..mesin duit Euro..mesin duit Dolar.....mesin duit keluar emas....wahhhhhhhh.........bestnyaaa.....bagaimana??? sebenarnya semua tu adalah bergantung pada Objektif masing2...apa yang anda ingin capaikan...

1) samada anda nak ada pasif income tiap2 bulan?sewa...royalti...dividen..komisen (Target RM10K)

2) tambah kolum aktif income...kerja yg kita buat untuk tambah duit(kerja yg kita minat)....buka syarikat IT sSdn Bhd...ataupun beli share dlm syarikat XXX Sdn Bhd....duduk diam2 rumah- (Dapat Dividen RM500K sethn)

3) buat ebook jual kat blog pokli nih (buku pasal pelaburan,cara jd jutawan) --tgh plan nih

4) buat blog ..jual barang2 di sana(manik,baju,emas,tanah,rumah,agen hartanah,ilmu)

5) ada emas 1 kilo..ataupun berkilo2 - target 2.7 kilo

6) nak ada rumah sewa / hartanah- 40 bijik (Flat,Apartment,Condo,Teres,Semi D,Banglo Homestay)

7) Simpanan ASB RM400K...hubby & wife...rempit duit tu untuk Invest return 10-15% setahun

8) bayar rumah perabis..rumah yg kita duduk ..rumah sewa jadi hak kita

9) kereta yang selesa (kereta BMW 5series...HONDA Accord 2.4..Toyota Camry 2.4....MPV Estima...Mercedes E200K)

10) jutawan (nilai duit adalah RM1juta) tgk slip ATM maybank & CIMB RM1 juta

11) rumah yg luasssssss......Semi D 52' x 80'....Banglo 60' x 100'

12) tanah yang berelung2...berekar2

13)Ladang kelapa sawit 100 ekar....hasil pertanian pun RM50k sebulan

14) Pokok getah yg ada hasil ...jual getah...payah2 tebang jual kayu tanam semula

15) Financially freedom....atau kata lain kayaaaa... tak payah kerja dgn org

16) nak jadi boss....tak nak kerja dgn org..nak kerja sendiri...ada anak buah...mcm faridz....pie....bukak satu solution, juru ukur(tokey juru ukur tanah)

17) ada firma guaman sendiri...

18) makan gaji tapi jutawan.....mcm jutawan senyap2 yg byk kat blog2 skrg nih

19) sedekah semua harta pada jalan Allah, anak yatim,tahfiz,pondok,Fisabilillah

20) tiap2 minggu sedekah orang bagi makan....nak kutip pahala dlm kubur nanti

21) nak sedekah pasif pahala kepada arwah mak bapak kita yg hidup or dah mati..

22) mcm2 la....semua bergantung pada objektif anda....tapi yg pokli tulis atas tu semua objektif hidup pokli :D


so...sebenarnya mesin buat duit yang paling utama adalah daripada DIRI anda sendiri....diri anda yang tentukan apakah mesin buat duit yang anda nak..samada bunyi $$Kha Ching$$..atau bunyi $$Slup$$ Slupp$$.....kalau anda nak mesin duit yg nilai RM10 sehari....anda buat la kerja2 yg boleh bg duit RM10 sehari......kalau nak yg RM2000 sehari pon boleh....semua pokli dah buatttt........bagaimana pokli buat.....tgk nih ;

1) Beli rumah lelong 82k...jual 135K...dapat untung 53K ...Vista Millenium
2) Sewa rumah yg +ve cash flow...ada dekat RM1200+++ sebulan (pasif)
3) Refinance rumah dapat cash 120K...simpan ASB dapat 7%..rempit lagi
4) Masuk tender kerajaan..tahun ni dah menang 6 juta...4 projek besar...(komisen insya allah ribu riban) ..........target thn ni 50juta....tahun lepas dapat Rm13juta....(Projek Network Cisco,Data Centre,Video Conferencing,SUN & Hitachi Storage,Oracle DB)
5) Jual beli emas 1 kilo seminggu....dapat settle dlm masa sehari je....komisen 2% INVEST lagi...
6) Tiap2 hari org beli dinar emas dgn pokli....simpan balik dalam OD (1 dinar RM473)
7) tiap2 bulan masuk tender...tolong2...mana tau dapat komisen utk cepat skit nak invest
8) Bukak syarikat IT...run sendiri...ada projek masuk dalam company saya (tunggu je masanya..) kalau ada share 10%....syarikat tu nilai 3juta.....keuntungan syarikat setiap tahun 5 juta...busuk2 dapat RM500K setahun)
9) jual emas2 yg pokli beli tahun lepas..masa tu harga Rm90 segram..skrg RM113/gram
10) Insya-Allah......Pokli akan capai semua objektif hidup yang kat atas pokli tulis tadi..AMIN.

semoga harini menjadi lebih baik dari semalam.....hari esok lebih baik dari harini....mari sama2 kita buat MESIN DUIT$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Ingat Emas Ingat Pokli

26 Komen:

mdizone July 1, 2009 at 1:16 AM  

mak ai pokli, umur ko belum pun 40an lagi kan? tapi dah capai semua benda tu. Tu bukan rempit lagi dah, tu dah kira guna roket yang pergi angkasa lepas tu hehe. Tahniah di atas kejayaan pokli.

Pasal syarikat IT tu, pokli supply apa? aku ada gak provide service IT. Maybe kita bole JV2? guna network kita buat cross sale.amacam? :)

PoKLi July 1, 2009 at 1:45 AM  

ok....supply IT equipment la....mcm pc dell...komputer..server..cisco network...data centre...SUN...mcm2 la...video conferencing....pendek kata..mcm2 ada....
umur 32 baru

juruukur,  July 1, 2009 at 2:38 AM  

pokli.. uyooo.. esok petang kita jumpa.. lepak2 minum2.. ha ha ha

catz July 1, 2009 at 9:53 AM  

huish...umur baru 32, dah mcm2 ada. hebat sungguh. memang berbaloi la g class rm6k tu.

keep up sharing. thank you.

cdanhash July 1, 2009 at 11:17 AM  

Fuyoo... macam2 mesin ada...
tengah kumpul duit nak beli mesin...

actrometst July 1, 2009 at 5:47 PM  

..banyaknye mesin cetak pokli...semua laju-laju. Mesin cetak aku satu je ...slow pulak tu...buleh tukar satu dengan mesin pokli tak....eergh

PoKLi July 1, 2009 at 6:12 PM  

alhamdulillah...semua ni rezeki dari allah...pokli nak share supaya semua berjaya..mesin cetak wang yang mana anda nak? call je pokli...boleh share...:D

MattDemon July 2, 2009 at 3:42 AM  

personally...saya memang kagum ngan cara pemikiran pokli..beliau matang berbanding umurnya..penuh ngan planning n objektif short term, med term n long term...

orang tua pernah berpesan.., guru bukan diukur dari umurnya, tapi dari ilmunya...so, sama2 la kita sharing regardless our age..bukann bodek aa...hehe..:)

merdekahutang July 2, 2009 at 6:44 PM  

Mesin cetak duit pokli memang banyak. Saya ni mengharapkan dividen ASB dan Bank Persatuan saja. Tahun ni Bank Persatuan bagi 10% saja. Kalau dapat 12& macam tahun 2007 seronok juga. Boleh guna bayar hutang kad kredit.

PoKLi July 2, 2009 at 7:33 PM  

dont work for money,let money work for us

shaifulsafar July 3, 2009 at 10:24 AM  

tq pokli sudi jenguk blog saya...

saya rasa macam nak menuntut ilmu la dengan pokli nih.... :-)

PoKLi July 3, 2009 at 5:00 PM  

sama2 saifulsafar...

kanoha_village,  July 4, 2009 at 10:13 PM  

Info yg bagus. Mesin buat duit paling best kalu setiap ari cetak duit utk kita tanpa overhead cost atau minima cost. Pendapat saya seperti dibawah

- Emas kuning - invest dlm emas
- Emas putih - sarang burung
- Emas coklat - invest dlm hartanah
- Emas hitam - invest dlm sawit

Kalu ada "KuPuCHi" di atas takperlu pening2 keja...ibarat bank duit

Saya lebih suka dipanggil "bank duit" dari "mesin buat duit" ....ngeh..ngeh

PoKLi July 4, 2009 at 10:52 PM  

wah..terima kasih di atas perkongsian Ilmu....emas putih & hitam tu belum explore lagi...akan belajar..:D

ojah July 6, 2009 at 1:26 PM  

wowoo.. tahniah pokli.. teruja baca :)

mengingatkan diri sendiri agar aim power2 jugak.. kena look at BIG picture dahhhh...

PoKLi July 6, 2009 at 5:01 PM  

yezzaa......lagi satu kena tambah....U aim benda2 yg BESAR & COLOURFULL......baru ceria

Matjoe July 9, 2009 at 9:45 AM  

Thanks for sharing. A valuable one. sgt berguna. ternyata ngko tak lokek ilmu. aku yakin rm6k tu satu investment yg berbaloi. sharing with us from that 6k mmg waa tabik. Aku berdoa agar kita sama2 berjaya.

saladin291,  July 9, 2009 at 7:40 PM  

pokli..nnti ckup bajet nk beli emas cket...
nk buat mas kawin...hehehe

orgdesa,  July 9, 2009 at 9:30 PM  

salam dan tahniah utk pokli. nak tanya pendapat pokli mengenai kopraha. pernah dengar tak. boleh percaya ke?

http://www.kopraha.com.my

terima kasih pokli.

syada,  July 10, 2009 at 11:38 AM  

wowweee...ada capital sume leh jalan..tahniah2..

merdekahutang July 10, 2009 at 2:24 PM  

tu la,,kena kumpul modal ni..

-tuanbri- July 11, 2009 at 1:11 PM  

ada capital je syada?
kalau xde, nak buat camne? jgn jadikan alasan yg sama 2 tahun akan datang.

apa yg motivate kita?
Jutawan Pokli?
Hartanah Pie?

cari sorang dan jadikan dia sebagai mentor kita..tanya je soalan2x yg bodoh kat diaorg ni...jgn segan. Baru lah nanti tercapai hasrat kita.

PoKLi July 11, 2009 at 6:39 PM  

yezzaa...semua komen yang membina....bagus...ramai dah sedar dan tentang Ilmu FQ....

Matjoe
-saya akan discover apa tu Kopraha...pendapat pokli simpan ASB penuh dulu baru buat benda2 lain

saladin291
nak beli emas boleh sajer?berapa nak? kalau jadi agen orang cari anda utk beli emas..pokli nak share mesin buat duit dengan cara jual/beli emas..share ilmu

syada
-ada capital sbb kita berusaha..kalau setakat duduk saja tanpa buat apa2...takkan capital dtg bergolek..tgk sifu2 kita buat duit?sifu faris/pie/tuan bri/shukor/juru ukur...takpe...tak tahu boleh belajar...:)


Tuan Bri..
terima kasih sebab singgah blog pokli...bangga tgk Tuan Bri dah buat full time rumah lelong...Ingat nak beli rumah lelong register dgn Satu Solution...Tuan Bri & Faris...

Suziey September 11, 2009 at 5:41 PM  

Pokli... Btol ler.. lepas browse your blog baru realize u ni MoneyMastery Team... Igt i tak?... Sunita....(X Customer Service Money MasterY) How are u now.. Skang i kat Seremban... nak belajar ilmu emas dgn u nie... Cemane... boleh TT ker?

PoKLi September 11, 2009 at 8:15 PM  

suenita

wah...jumpa balik geng2 mastery money
nanti kita boleh TT di seremban
saya tinggal di seremban 2

call saya bila free
Pokli
019 6645066

kita pakat jual emas dgn network Mastery money pulak

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP