JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

10 May 2009

Game Cash Flow 101

Tuan Rumah tengah tekun menjadi Banker kali ini.....

Sepul_Besut tengah tekun mengira gaji....hehehehe....
Pemain Import....jauh dari Negeri Trg...Peruz....serius tuh...cepat la keluar dari Rat Race.....

Abe Kyrol.....2 kali dia org terawal keluar dari Rat Race.....Power La Minda Abe Kyrol nih
Ada Ciri-ciri Minda Jutawan....Kaki Invest

Pengerusi Game CashFlow..Dato Sri Hafizal Juru Ukur...sedang tekun memberi penerangan ttg permainan ini....kira mentor Cashflow la nih...

"Ok....beli rumah....beli saham...beli condo....Savings ASB....Buat OD".....dptkan Pasive Income more than Perbelanjaan

Anak tuan rumah Baru Darjah 4...turut main sekali...tapi jadi banker la...mengasah skill mengira duit....hehehe

Malam Jumaat lepas kami telah berkumpul beramai2 untuk main game cash flow 101.Port kali ini adalah rumah Dato Wan Azmi....perrh......mula2 sampai di sini...kami agak kagum,kaget,terkejut.....cantiknya rumah nih.....w/p kami tahu tuan rumah ni mmg kaya,terhormat....maklumla kerja dalam bidang Oil & Gas...tapi....biasala...setiap org mesti ingin rumah yang cantik, menarik & deboom...hehehe...(pasang angan2 utk buat rumah cantik mcm dia w/p tahu rumah yg kita diami tu adalah LIABILITI)

Game kali ini diketuai oleh Dato Sri Hafizal Juru Ukur.....Dato Peruz...Tun Kyrol....Datuk Sepul_Besut...Tan Sri Wan Azmi....Dato Seri Utama KJ.....& aku...........mula2 kitaorg main 5 org dulu....sbb sepul & peruz datang lambat skit.....kita org main agak lama kerana Sifu Hafizal menerangkan lebih lanjut tentang peraturan games ini dan menyesuaikan dengan enviroment di Malaysia.....perrrhhh....kira2 kita melabur dalam games nih mmg boleh buat silap...tapi jgn buat silap melabur di luar...bahaya...kalau cuba mesti tak boleh tidur malam....lemah jantung....

Kyrol adalah orang pertama yg keluar dari Rat Race...ambil masa 2 jam baru boleh keluar....tu pun mmg Sifu Kyrol nih kaki invest...byk invest dalam saham....rumah....emas....dan lain2 lagi....sbb tu minda dia dah terbukti atas kertas boleh jalan...selepas Sifu Kyrol keluar....10 minit aku pulak keluar....perhhh.....mmg memerlukan rakan kongsi ....kepercayaan.....komitment.....untuk berjaya menjadi jutawan nih.......slps 15 minit setengah......ada seorg lagi yg keluar.......apa yg aku ingat...kalau kita nak keluar dari Comfort Zone....pertama sekali kena Pasife Income melebihi perbelanjaan......apa itu pasive income...?

1)Pendapatan dari Sewa Rumah / Tanah / Shoplot / dll

2)Pendapatan dari Dividen ASN/ASB/ASW

3)Pendapatan dari Saham/syer Koperasi...bank rakyat

4)Pendapatan dari Royalti cth dr penulisan Buku/Album

5)janji dapat duit yg kitaa tak perlu buat kerja......selain dari gaji bulanan/komisyen/claim

Melalui game ini juga aku telah belajar pentingnya kita memenuhkan simpanan dalam ASB...kalau sudah berkahwin.....penuhkan akaun TING anak2 kita...penuhkan akaun Suami Isteri dulu...tak banyak pun...RM200K jer....cuba korang TANGGUHKAN dulu kemewahan.....Gaya hidup....lepas dah keluar dari comfort zone...baru la buat rumah giler2 cantik...pakai kereta mewah spt BMW 5 series....E Class...



..nih tak.....pakai dulu kereta besar...rumah besar...lepas tu cukup bulan.....-ve cash flow..aku tak nak dah buat silap sekali lagi....kalau kita dah buat silap spt beli kereta mewah..rumah mewah...liabiliti/perbelanjaan tinggi..........


...cuba STOP skrg...atau tambahkan pasive income....... kenapa aku cakap RM200K satu akaun tu tak banyak....sbb byk cara nak dptkan modal....kalau korang renovate rumah...mcm rumah aku.....abis jgk la RM40K-50K...tu kira takdela pakai konsep/tema yg khusus......Bali ker....Modern ker.......Rm40k tu simpan dalam ASB boleh dapat Pasive Income RM 266 sebulan dgn dividen 8%....bayangkan kalau kita berjimat cermat...simpan RM200K....pasive income...RM2K sebulan...sapa yg nak bagi?....kalau perbelanjaan rumah kita RM4K je sebulan......ada rm400K dalam ASB....kita dah keluar dari Rat RACE....sbb perbelanjaan bulanan kita telah di cover oleh Dividen ASB....

okla nanti aku samb lagi....nak makan duulu.....harini adalah Hari Ibu...selamat hari ibu kepada semua ibu di seluruh malaysia...terutamanya Ibuku Puan Zabedah Othman....yg berada di Kelantan......selamat hari ibu.....semoga sihat sokmo....








10 Komen:

sourplum May 10, 2009 at 1:25 PM  

bermain smbil belajar

Mikael May 10, 2009 at 7:41 PM  

Selamat hari ibu. Tambah bersemangat untuk menyertai dunia pelaburan.

pOkLi May 10, 2009 at 11:01 PM  

moga2 anda menyertai pelaburan yang menguntungkan dan selamat

peruzz,  May 11, 2009 at 4:24 PM  

wa org last kuor dr perlumbaan tikus tuh.. haha..
byk pengalaman wa dapat kutip ari tuh.. tenkiu semuaa

pOkLi May 11, 2009 at 10:44 PM  

so kalau berminat boleh kita main lagi.tapi guna gaji sendiri pulak.baru real

teNNo May 12, 2009 at 12:15 AM  

hari tu ingat nak jenguk pokli, tapi sibuk kat opis ngan ptg tu nengok opis nak bid utk kegunaan sendiri...panjang lagi perjalanan hidup nak jadi fully independant ni...

pOkLi May 12, 2009 at 12:16 AM  

tak per....ada rezeki kita TT

pOkLi May 14, 2009 at 1:58 AM  

best la TT dgn kwn ko gaji USD1000 sehari.ajak JV beli shoplot pulak

Lukeman Yusoff July 11, 2009 at 5:23 PM  

Salam, bila lagi nak main game 101 tu? Kalu ada buat lagi, inform kawe Lukeman (Taman U Bangi) 013-2299319. Kawe pun nak belajar keluar dari rat race tu..

Lukeman Yusoff July 11, 2009 at 5:23 PM  

Salam, bila lagi nak main game 101 tu? Kalu ada buat lagi, inform kawe Lukeman (Taman U Bangi) 013-2299319. Kawe pun nak belajar keluar dari rat race tu..

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP