JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

12 May 2009

Bijak PANDAI belum tentu bijak DUIT

Seorang rakan bertanya kepada saya….
“Betul ke skim pelaburan nie tak betul? Kalau tak betul.. kenapa pensyarah-pensyarah dan orang2 besar yang pandai-pandai tu pun join skim ini?”Orang-orang yang bijak pandai sememangnya mempunyai tahap IQ (Intelligence Quotient) yang agak tinggi daripada orang-orang lain. Namun begitu, IQ ini adalah tidak begitu relevan untuk digunapakai sebagai kayu pengukur kebijaksanaan seseorang dari segi kewangan. Untuk mengukur kebijaksanaan seseorang dari segi kewangan, kita memerlukan FQ(Financial Quotient).
Orang yang tinggi IQ.. tidak bermakna FQ nya juga tinggi... sebab itulah kita dapat lihat ada golongan-golongan profesional yang dianggap sangat bijak seperti doktor, peguan, jurutera dan sebagainya.. terus hidup dalam suasana yang cukup2 makan sahaja.. tidak kaya.. tidak miskin…
Orang yang tinggi FQ pula.. tidak semestinya juga mempunyai IQ yang tinggi... sebab itulah kira dapat lihat ramai orang2 yang hanya berkelulusan darjah enam dan tidak habis sekolah, berjaya menjadi seorang jutawan…

Jadi… jika ada orang yang memakai ayat… “Sertailah skim pelaburan ini kerana skim ini telah disertai oleh ramai golongan profesional serta bijak pandai seperti doktor, pensyarah dan sebagainya…”

Maaf.. ayat itu tidak berkesan untuk meghairahkan saya…. tak stim pun orang kata.. ho! ho! ho!..

19 Komen:

sourplum May 12, 2009 at 7:26 AM  

duit syiling emas yg bank negara keluarkan tu emas yg sama jgk kn

Wida May 12, 2009 at 10:25 AM  

harga emas turun lagi!

duit syiling yg bnm keluarkan tu namanya kijang emas.. ada jual di maybank..

saya rasa orang yg FQ tinggi..sebenarnya IQ tinggi jugak..cuma xde peluang.. macam Syed Bukhari..

treec00l May 12, 2009 at 1:04 PM  

zaman sekarang ni org x pandang IQ sgt, kecuali bdak2 kecik yg tgh sekolah.

utk kerja, org lebih consider EQ (emotional quotient)

huhuhu, lagi penting kalo ade high FQ, high EQ, murah rezki (dari Allah) dan keberkatan hidup (dari Allah).

never separate our life from Islam :)

p/s: peringatan utk sendiri sebenonye, tp saje nak share dgn kawan2 seangkatan.

p/p/s: igt saye lg x pokli? yg TT kat RJ mase bulan mac 09 :) puchong permata tu :)

sourplum May 12, 2009 at 1:18 PM  

Syed Bukhari baru kua dlm berita td
anugerah ape nth die dpt
die ckp "semua org pon bule berjaya"

merdeka May 12, 2009 at 3:43 PM  

Terima kasih pokli,
Saya dah memulakan langkah menghapuskan hutang.

merdekahutang.wordpress.com

merdeka May 12, 2009 at 4:06 PM  
This comment has been removed by the author.
pokku,  May 12, 2009 at 4:24 PM  

pokli,

terima kasih. awak idola saya

pOkLi May 12, 2009 at 9:16 PM  

tgk.ramai antara kita semua IQ tinggi EQ pun tinggi...FQ tak tinggi tapi bole belajar..saya pun FQ rendah...tapi belajar dgn sifu2 yg FQ tinggi.kalau kita tak belajar..sampai bila2 FQ rendah.

pOkLi May 12, 2009 at 9:19 PM  

jadikanlah pie sebagai idola rumah lelong.jutawan hartanah...juru ukur idola tanah...syukur idola jutawanemas...saya ni budak baru belajar.

merdeka May 12, 2009 at 11:32 PM  

Ya,
Diaorang adalah contoh idola yang baik.Tak kedekut ilmu. Ada buat carian dalam MUDAH tadi. Banyak juga rumah PENARA utk dijual. Tapi yang hot Penara yang mana satu?

pOkLi May 13, 2009 at 3:53 PM  

masalah penara nak tukar nama bila beli subsale.kena tunggu 10 thn

saiful May 13, 2009 at 4:17 PM  

tukar nama 10thn .. lama ye..sabo je la..

sourplum May 13, 2009 at 8:53 PM  

lama nye nk tuka nama
npe lama sgt tu

pOkLi May 14, 2009 at 1:42 AM  

maknanya kalau beli subsale .owner lama akan sign S&P thn 2000.so lps 10 thn maknanya thn 2010 la..so kalau beli skrg thn depan la tukor nama dah bank akan disbuss duit thn dpn.so anda beli penara tergantung mcm tu la

merdeka May 14, 2009 at 3:57 PM  

Pokli,

Kalau gaji kita 3000 ke atas ada restriction tak untuk beli rumah low cost di KL?

Penara kategori low cost atau medium cost?

MissY,  May 14, 2009 at 4:30 PM  

Kalau beli lelong takde restriction tapi subsale maybe ada sbb kena deal dengan dbkl.
Tapi kalu lelong, bank dah deal dengan dbkl dan dbkl dah release... betul tak pokli?

pOkLi May 14, 2009 at 10:56 PM  

saya dah cek dgn lawyer edlin ghazali..boleh aje..mcm pie gaji rm4k pun ada penara lelong byk jgk

merdeka May 15, 2009 at 5:08 PM  

Baguslah takda restriction. Kena cari duit lebih untuk beli rumah lelong. Sambil belajar dan tengok panduan di blog kawan-kawan yang dah berjaya.

pOkLi May 16, 2009 at 6:33 PM  

ingat...beli waktu murah...jual waktu mahal...tak kira apa pun..rumah lelong..tanah...emas...tak caya tanya sifu..

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP