JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

31 May 2009

Tip Untuk dapatkan RM30,000

Harini pokli akan balik ke Seremban, pagi tadi dah ramai paham dan mula nampak cara-cara nak jana pendapatan melalui public gold ni

so pokli nak kongsi bagaimana cara nak dapatkan RM30K dan jadi agen

Ingat...set objektif anda adalah untuk menyimpan....bkn nak meniaga sangat...tapi kalau dah mmg kaki bisness..apalagi cargas la...

Cari Modal

1) Personal Loan - Bank Rakyak, BSN, RHB, Maybank ,CIMB -selalunya Interest 5%

2) Savings ASB convert kepada OD..katakan anda ada RM40K...convert ke sijil...bawak ke CIMB berdekatan rumah anda...doc yg diperlukan I/C,Slip Gaji,Akaun bank 3 bln,Sijil ASB.Bank akan bagi 90% daripada RM40K = RM36K....interest BLR-1.25% = 5.55-1.25 = 4.3% .Dividen ASB pun purata 7%...so anda tak perlu risau pasal pembayaran interest OD

3) Refinance rumah....mcm kes pokli sri pinang....katakan anda ada rumah yg Hutangnya adalagi RM60K...MV RM100K.....refinance dapat balik RM30K...sbb RM100K MV bank akan bagi refinance 90%.......sama dgn RM90K....hutang ada RM60K......perbezaan RM90K-RM60K..anda dah dapat RM30K....dapat RM30K....simpan dlm ASB...buat OD..... dapat duit OD beli la emas...ada rugi ke beli emas?

4) Melalui Savings anda..kalau dalam almari ker...bawah bantal ker...dalam peti besi ker...ambil dan tukarkan dalam bentuk Public Gold.

5)Pinjam..RM30K..cari yg takde interest....contohnya kawan anda yg percaya kpd kredibiliti anda..anda yakinkan dia akan byr dalam masa tertentu...1-2 bln...anda ambil duit tu.....jadi agen...so...free2 jer jadi agen..tak payah pening2.....kalau ada org nak beli.....contohnya dia call pokli...tapi agen tu berada di TRG....mcm peruzz/Ojah....pokli suruh la beli dgn diaorg...tak kan pokli nak gi Trg hantar 50g....kan?...sbb tu kalau kita bersatu dalam berniaga..tak rugi......begitu jugak kalau ada org dari JB nak beli...ambil dari agen pokli di JB..contohnya Jeguk
,amar UTMJB .....sedap2.....pokli nak ada agen seluruh malaysia...kita sama2 berjaya...kembangkan bisness..yela..kalau setiap bulan kita boleh dapat RM1305.....sapa nak bagi kan????

6) Jual kereta/barang/liabiliti yg tak digunakan kat rumah..contoh kat rumah ada motor EX5 mmg dah lama tak naik....baik la jualkan....duit tu beli emas....

7)kalau ada Kijang Emas 10 ekor kat rumah,UOB Maple leaf...kasi jual balik kat maybank..UOB..kalau ada dinar kelantan...jual la balik.....kalau malas kasi gadai kat Ar Rahnu...
Let say anda ada public gold 100g.....pergi la gadai kat ar rahnu.....diaorg akan bagi 65-70% dari nilai emas anda.....dapat la RM7K...so.....cairkan duit skit2..kalau kumpul cukup RM30K...

8) korang pikirla sendiri.....pening daaaa....tapi boleh bincang kat bahagian komen.....

17 Komen:

naem May 31, 2009 at 7:47 PM  

banyak cara tu...hehe

saya pilih cara ke 9...cara tu pokli tak tulis kat atas..Cara ke 9 ialah buat biz online ni...insyaAllah boleh target RM30k kalau nak..cuma kena tingkatkan usaha lagi..

Hizam May 31, 2009 at 8:20 PM  

Pokli...terbakar bace entry ni..
InsyaAllah kalo ade rezeki lebih aku akan laburkan dlm EMAS plak..hehehe

PoKLi May 31, 2009 at 9:31 PM  

takpe.labur dalam byk bakul.

peruzz,  May 31, 2009 at 10:46 PM  

wahh.. mau jadik agen kene ade 30k tuh..
adus tips2 tuh seme aku tak leh gune..pl tak leh wat..gaji kecik..
umah utk refi takder..aduss
skrg ade saving2 sket.. tp still tak cukup lg 30k.. ade sesapa mau pinjamkan saya duit ker.. hehehe

peruzz,  May 31, 2009 at 10:46 PM  

wahh.. mau jadik agen kene ade 30k tuh..
adus tips2 tuh seme aku tak leh gune..pl tak leh wat..gaji kecik..
umah utk refi takder..aduss
skrg ade saving2 sket.. tp still tak cukup lg 30k.. ade sesapa mau pinjamkan saya duit ker.. hehehe

PoKLi May 31, 2009 at 11:07 PM  

sabar peruzz...nanti sembelih jer kijang 4 ekor tu....lepas tu slow2 la.....janji semelih kijang ganti dgn public....bkn rugi pon

juruukur,  June 1, 2009 at 12:00 AM  

pokli.. ya ya ya.. INGAT POKLI, INGAT EMAS.. he he he

PoKLi June 1, 2009 at 1:46 AM  

apalagi juru ukur...bila nak TT

MattDemon June 1, 2009 at 4:46 PM  

bagus2...kupasan yg bernas..bukan senang nak senang, bukan susah nak susah..semua berkait nagn kemahuan diri sendiri..:)

cdanhash June 1, 2009 at 5:02 PM  

boleh piley mana suke...
saya mesti piley pinjam dari kawan...huhuu..

tengah dok study ttg OD ni.. masih fenin lalat lagi..

Pok Chaque June 1, 2009 at 6:16 PM  

pokli, aku nok guna tip yg no. 5 tu, boleh? sbb aku nok pinjam dgn pokli dulu... lepas 3 bulan aku bayor balik, tu pun kalu dapat untung besor dgn emas ni...tapi aku nok pinjam lebih sikit, rm40k ker, nok buat muka beli kete baru... boleh?

peruzz,  June 1, 2009 at 9:13 PM  

waah.. pokli ade wat pinjaman gak ker.. wahh.. menarik.. leh la pinjam sket... hehehe

PoKLi June 2, 2009 at 10:06 AM  

pokli jadi along.interest 1.8% sebulah..bila nak duit rm40k.?

Syukor June 2, 2009 at 1:00 PM  

Salam..

hehehe... pokli.. creative sungguh idea pokli nie. memang bagus..

nanti saya kabarkan kat reader jutawanemas ek :)

teruskan berkongsi ilmu :)

syukor
Admin jutawanemas.com

PoKLi June 3, 2009 at 12:59 AM  

salam.terima kasih kpd syukor kerana singgah ke blog saya.

Along June 14, 2009 at 8:46 PM  

ape2 pon jgn terjah je..mmg emas xkan jatuh sampai rm0 valuenye..yang penting study bout gold dulu..xgitu abg pokli...knowledge is powerfull..

P.S: Biler la nak TT ngan otai2 JH kat bangi junction tu...huhu..

PoKLi July 11, 2009 at 3:42 AM  

along anytime call je.TT Emas

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP