JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

20 May 2009

Tambah Portfolio Pelaburan Anda!


Berpinau mata tengok Portfolio Pelaburan Emas & Perak......Kalau anda dibuang Kerja...takde Income...kena VSS...potong gaji....anak nak belajar....anda sakit....EMAS-EMAS inilah akan menolong anda......Jual atau Gadaikan di Ar Rahnu...Bank Rakyat....atau Agro bank...jgn pegi pajak gadai Ah Chong...anda akan ditipu

Selain Emas.....anda pun boleh tambah Koleksi Portfolio anda dalam Perak....harga Perak pun tengah murah sekarang ini...........mula kan sekarang....nak tunggu apa lagiii...

Perbezaan Kijang Emas/UOB maple Leaf/Dinar Kelantan Vs Public Gold.....kalau Public Gold anda KEMEK....CALAR....TERGIGIT...BULA PLASTIK..... Pihak Public Gold masih menerimanya utk di beli balik....tapi kalau yg lain...minta maap......tak caya tolong la cek kat maybank...UOB & Ar Rahn...

Jika kita tak bermula dari sekarang....bila lagi kita nak kembangkan Portfolio Pelaburan kita...bak kata orang tua-tua.....sedikit-sedikit...lama-lama jadi bukit.......kalau dah jadi bukit........pandai2 la korang pikir.....Ingat....jangan terlalu leka menambahkan kolum LIABILITI anda.....tambah KOLUM aset.....mcm dalam gambar ini...kalau tak mula dengan sekeping dinar.....bagaimana nak jadi SEKILO emas????

sapa2 berminat nak jadi AGEN public gold pun di alu alukan........kalau anda join MLM anda kena bayar RM30K.....contohnya Produk Hi-O.......siap ada buat Loan...30K...PL....tapi anda diberi Penapis Air......kalau amway anda diberi ubat-ubatan.......TAPI...public gold anda diberi EMAS bernilai RM30K.....perrrrhhhhhhhhhhhhhhh......kalau takde duit boleh jual Emas nih...kalau dah banyak duit.......boleh simpan....harga NAIK...kasi JUAL sajer.............tgklah sejarah kenaikan harga EMAS di KITCO

So kalau anda tak start dari sekarang...nak tunggu bila lagi...tunggu duit dah abis....walaupun anda mmg beli rumah lelong.....beli tanah....beli rumah kedai....anda pun kena ada BACK UP untuk menyelamatkan aset2 anda jika satu2 masa ada masalah...seperti ketiadaan penyewa....mcm contoh minggu lepas PENARA di timpa RIBUT kuat....tercabut atap.....bahaya tuhh....kerosakan.......kalau ada +ve Cash Flow dalam Income....jangan belanja....jangan gunakan sesuka hati..kelak...anda akan merana.........







Utk Pengetahuan Korang..Kijang Emas ni Tahun Lepas Bulan 8 2009....dengan Harga RM 2803..... berapa harga sekarang????? tgk kat maybank....RM3500.....setiap satu dah untung RM 697......bayangkan kalau ada 4 keping......berapa??? RM697 x 4 = RM 2788...sapa nak bagi???? tu pun tak nak juall....kalua jual pon bila harga ni dah meningkat kepada RM10,000...bila tu.....tunggu.....hehehehe....Kijang ni pon makin PUPUS......hehehehehe


Nampak tak Syiling Emas UOB- maple leaf....dulu tahun lepas 2008...RM 2800+- jugak....skrg harga pun dah naik kepada RM3448....tak caya tgk kat web ni


Jadi agen public gold dapat beg james bond


nak kena pasang angan-angan untuk ada 1 kilo macam nih


Ingat Emas Ingat Pokli

24 Komen:

pOkLi May 20, 2009 at 1:43 AM  

Koleksi hanya boleh tunjuk di alam maya sahaja....kalau nak tgk..sila buat appoitment....kalau nak beli...bank in deposit...brg anda akan di hantar.....TQ

pOkLi May 20, 2009 at 2:02 AM  

pendapat saya sila simpan emas sama nilai dgn 6 bulan gaji anda...kalau ada apa2 berlaku....pada kerjaya anda...anda ada simpanan/back up utk menyelamatkan KERETA/RUMAH/HARTA anda daripada ditarik/lelong...kalau anda ada lebih byk dari 6 bln....adalah lebih bagus....contohnya Gaji anda RM2200 sebulan...simpan la Empas Public Gold 20g sebanyak 6 keping....kalau ada apa2 setiap bulan gunakan untuk membayar/perbelanjaan....takkan la 6 bulan tak dapat kerja lain...KAN KAN KAN.....!

naem May 20, 2009 at 7:24 AM  

yup..betul ckp abg tu..

at least ada backup...simpan skit2 takpe, asalkan simpanna tu xlut dgn inflasi dan xsusut nilainya.

lepas dah ada backup, baru buat plan nak merempit plak..buat simpanan utk cari aset plak, plan utk tmbah ilmu, plan utk main2 duit ni...

so dah ada 2 jens simpanan kat sini..

1) utk plan backup
2) simpanan utk cari aset

hoho...semuanya take time la kan..

saya baru nak setelkan simpanan no 1 tu..gaji ciput..income online plak br nak berkembg..

lepas ni, baru nak rempit dgn OD..hehehe..Boleh rempit dgn hartanah mcm rumah lelong kan? Abg Pokli mesti blh ajar saya ni.

Nanti sy cr masa nak TT...insyaAllah

Anonymous,  May 20, 2009 at 11:10 AM  

Saya doh tengok koleksi pok..... banyok nyer takut ahhh hamber (wan)

pOkLi May 20, 2009 at 12:08 PM  

Naem...insya-allah boleh...nanti kita set masa

juruukur,  May 20, 2009 at 1:59 PM  

pokli.. ingat emas.. ingat pokli.. bab tu yang aku suka tuu.. ha ha ha

pOkLi May 20, 2009 at 2:42 PM  

ingat tanah..ingat juru ukur....yezza

hai-oooooooo,  May 20, 2009 at 3:08 PM  

sampai hati pokli kutuk hai-o..

pOkLi May 20, 2009 at 3:55 PM  

sorry...aku tak kutuk.....terpulang pada anda...kalau aku better not

hai-oooooooooo,  May 20, 2009 at 4:31 PM  

hari tu pokli jugak yg promote hai-o dkt aku. penah dgr ceramah 2 jam

pOkLi May 20, 2009 at 4:51 PM  

nasib baik aku tak jadi join Hi-o...kalau tak....rugi dah water filter RM30K..nak buat apa water filter......setakat 1 unit sudah cukup kat rumah.....lagipun beli kat JUSCO lagi murah..........lain la EMAS

naem May 20, 2009 at 7:51 PM  

oohh..ttg hai o ni, saya ada dgr ramai org buat personal loan utk join program mcm ni...ish2.

saya bukan apa, kalau saya, prinsip yang saya pakai ( saya dapat dari buku robert kiyosaki) " kenal & faham bagaimana duit anda digunakan ".

So, nak melabur atau join apa-apa program pun, kita mesti pastikan wang tersebut boleh dikawal kita...jgn biar org lain kawal tanpa kita tahu apa2 pun.

so, kesimpulannya mesti ada "ilmu"..tak gitu

ipannapi May 20, 2009 at 8:12 PM  

bro..
ape info2 pasal silver bleyh korek kat malaysia??
ada website atau forum atau blog aktiviti silver kat malaysia yg bro tau tak?
sy baru start colect silver coin..
beli kat ebay.. ada 11 ketul 1oz koin.. sekarang..
nak tau gak kat malaysia ni ape kite bleyh buat ngn silver kite..
pastu mana nak cari casing utk coin tu?

armouris May 20, 2009 at 10:07 PM  

kalau nak jadi agen public gold, modalnya rm30k dan dapat stok bernilaik rm30k. katakan, beberapa hari lepas tu, harga emas naik, stok kita dah bernilai rm35k. masa itu memang untung besar kalau dapat jual stok yang ada, komisen + bonus harga emas naik....

tapi macamana kalau harga emas turun. katakan stok yang rm30k dah susut jadi rm25k, so kita rugi besar kan?

pokli kalau saya clear bab ni, insya allah saya akan jadi agen PG....

pOkLi May 20, 2009 at 11:19 PM  

ipan
saya beli silver pon kat ebay jgk...ada sorang lecturer MMU Cyberjaya yg jual(Mr Chan lecturer IT)...harga silver mmg murah dlm USD13 / 1 oz....murah kan....kalau takde duit mulakan dgn silver..tapi utk pengetahuan silver ni adalah pelaburan jangka masa panjang....5 - 10 tahun.....casing tu pon beli dgn org yg sama...dia bg free...kalau tak silver ni kalau takde casing dia akan dioksida....mcm syiling 50 sen la....satu lagi silver mmg takde Syarikat/bank yg jual lagi...cuba simpan dulu..lepas nih ada la bank akan jual...masa tu.....sure mahal...

armouris
kalau anda MINAT/PASSION ttg emas, ada ILMU....boleh mulakan
ni saya nak explain pd tuan...

kalau kita jadi agen public gold..kita akan beli emas dgn harga diskaun 1.5%.....utk jd ahli kena ada RM30K...so kita dapat lebih barangan yg nilai dia RM30K...contohnya begini...utk jadi agen dia akan bagi

RM30K = akan dapat 300g ....tapi dapat extra komisen/diskaun = 1.5% gram....contohnya anda akan dapat extra Rm450....bersamaan 1 dinar....

jadi agen anda dapat (ni apa yg saya dapat)...sbg contoh

Kes saya sendiri/berdasarkan harga arinih 20/5 la senang

1/2 utk Public Gold
20g - 1 unit (Rm2277)
50g - 1 unit (RM5667)
100g - 1 unit (RM11280)
total RM19,224.00

1/2 utk Public Dinar
Public Dinar
1 Dinar- 11 keping -( RM467 x 11 = RM5137)
5 Dinar - 1 keping (RM 2327)
10 Dinar - 1 keping (RM 4633)
total RM12,097

Final Total RM31,321.00

tapi sebagai agen anda akan dapat diskaun 1.5%....bersamaan dapat la RM31321 x 1.5% = diskaun RM 469.81....anda perlu bayar RM 31,321 - RM469.81 = RM 30,851.00

tu je cara jadi agen..senang..mudah..dapat barang...

so setiap kali ada transaksi..anda akan dibayar komisen 1.5%....kalau anda malas nak jual...

simpan jer...harga naik baru jual.....yg best sekali..kalau harga naik...ada org nak beli...kita pun untung..selalunya 5-6%..terpulang.

sbb spread 5% tu..kalau ada org nak jual balik....
kita dapat beli harga murah "buying price"...jual harga "Selling Price"

contohnya...kalau ada org nak jual emas dia kat kita 20g ...kita beli dengan harga "Buying Price" RM2140.......so cari pembeli baru yg nak beli dgn kita...kita jual dgn harga RM2277...

semua ni contoh harini...20/5/2009 pukul 3.51 ptg......

ok katakan la harga jatuh.....anda beli haritu RM30K.....tapi disebabkan harga jatu kepada RM100/g....masa beli RM111....kira mcm rugi la kan?????? tapi...masa org nak order ..dia akan bayar....masa tu anda terus order emas baru kat public gold.....contoh anda jual 50g....masa yg sama anda terus order emas baru yg 50g dgn harga yg anda jual..let say contoh 50g masa tu turun 100/g..harga 50g = 5000...tapi anda beli RM5667...kira macam rugi la rm667...sebenarnya tidakkkkk....anda order kat Public Gold..emas lain...dpt harga RM5000 jgk....dgn diskaun 1.5%....dapat diskaun RM75....harga anda beli masa tu RM4925....kira untung la RM75......mcm tukar emas tadi...dapat emas baru.....ada risiko tak?? kalau nak paham lebih lanjut...saya explain secara offline..kita TT.....expain kot internet ni maybe anda tak paham..nak jawab/soal ambil masa...tapi...semua di tangan ada....anda tentukan...saya pon tak paksa anda.....bergantung pada MINAT....saya haritu ada meeting dengan BOSS BESAR PUBLIC GOLD Mr Branson....dia explain skrg baru ada 70 org sahaja agen di MALAYSIA....bayangkan...mana cukup...dia target utk kembangkan kepada 300 orang agen.......sbb bisness ni berkembang.....lagipun dia bukannya MLM.....takde lesen pun dari BNM utk jual MLM.....lantik agen cuma dapat extra 1.5%...sapa nak bagi kan?? beli emas pon dapat discount...dan dapat berniaga lagi.....saya mmg pandai berniaga...tapi...sbb ramai org minat nak beli...so ambil peluang...jual je la.....sambil simpan2 emas pon boleh dapat duit......sama mcm saya kata tadi...semua terpulang pada keBIJAKsanaan anda...kalau setakat PANDAI dri IQ....tapi tak BIJAK FQ....kita lepaskan peluang begitu sahaja......KANNNNNNNN



sekadar berkongsi

Ingat Emas Ingat Pokli

pOkLi May 20, 2009 at 11:32 PM  

saya join bukan sebenarnya nak jual beli...tapi nak simpan...nak protect gaji saya....selamat 2 tahun...ehehhee...takdela jual kereta kalau kena buang kerja....satu lagi kelebihan public gold berbanding lain2....Emas anda KEMEK...CALAR...TERGURIS....pihak public gold sedia menerimanya....janji berat masih sama....tapi...kalau kijang emas....UOB...adusss.......kasi jual sama pajak gadai la...Ar Rahnu...Agro bank....

sebenarnya...emas tercalar/kemek/bukak plastik disebabkan kita pergi GADAI....bank akan bukak plastik...timbang berat...calar disebabkan emas 99.9K ni lembut....takde campuran beli brg2 lain...so mudah la calar....jatuh jer...maybe boleh patah...kemek...tak caya cuba anda golekkan Kijang Emas....dan tgk hasilnya..pergi maybank...diaorg nak beli balik tak???

tapi public...sure dia org nak...yg penting berat masih sama.....PUBLIC GOLD ni adalah pengeluar.....kira mcm PRINSIPAL la....dia yg reka...buat....design...ada mesin tersendiri di PENANG utk Mint...apa susah kalau calar...leburkan balik....lepas tu mint balik ke desing baru...senang kan?????

ipan May 21, 2009 at 12:54 AM  

saper nama seller ebay tu?
jom share seller yg best kat ebay mau ka?
pokli beli semua coin tu dari org yg sama ke?
brp dapat 1 coin?
ako akan bid $20 top..
bro tau tak kat malaysia nih jual silver coin kat mana? shopping complex ke ape ke.. website ke..

sourplum May 21, 2009 at 4:24 AM  

kijang emas xle calar ke
huhu
ni xbes nih

pOkLi May 21, 2009 at 1:37 PM  

ipan....saya tgk kat jutawan emas dah ada link/iklan utk jual beli silver....cuba masuk www.jutawanemas.com

sourplum
mmg kalau kijang emas ni calar tak boleh tolak balik ker maybank..tak laku oleh maybank..tapi emas tu still boleh laku lagi....boleh jual....hehehe.....takpun pergi gadai kat ar rahnu....

pOkLi May 21, 2009 at 1:40 PM  

sbb tu la pokli rekemen beli Public Gold......



siap ada anugerah

"The Malaysia Book of Record"....

First Locally-Manufactured Certidied Gold Bullion....

ada badan khas yg iktiraf Public Gold Nih...best kan????

apa lagi....

kena CARGAS

eeebob,  May 23, 2009 at 12:20 AM  

salam...
ada member offer beli emas dgn harga RM130 segram dan co. bagi diskaun 3% setiap bulan utk 3 bulan . lepas tu buat perjanjian baru dgn co. selepas 3 bulan tersebut.
Boleh jelaskan tak beza antara sistem tersebut dgn beli emas dgn pokli. TK

pOkLi May 23, 2009 at 9:27 AM  

mmg berbeza.....emas public gold...kita beli ikut harga kitco.com.....atau harga yg publish dalam www.publicgold.com.my...takde kontrak pun..kalau dah beli simpan...tak payah pajak kat mana2 pun...takde diskaun....mungkin member saudara tu jual ikut harga Pajak...RM130 agak tinggi.....mcm harga Ar Rahnu bank rakyat

eeebob,  May 23, 2009 at 4:28 PM  

TK utk info ni...
la nie kena kumpul modal la utk beli emas dgan pokli
InsyaAllah cukup tahun ni cukup la lot modal utk jadi egen dgn pokli...
TK.

pOkLi May 26, 2009 at 12:07 AM  

tahniah eeebob...kalau anda tak join agen saya pon tak kisah..janji anda dah paham matlamat saya suruh anda menyimpan..tak kira la ASB or Emas

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP