JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

30 May 2009

Pelaburan Emas Public....Pelaburan Hartanah Lelong...sekadar berkongsi...

Salam

Harini pokli berada di Kertih Trg...cuti-cuti malaysia...balik hantar ayah mertua ke rumah abg ipar....lagipun cuti sekolah sambil2 survey tanah...rumah..kat kertih..nak bukak Homestay or sewa rumah....sambil cuti...sambil pikiran dok cari peluang...cari lubuk emas....hehehehe

rasa macam lama tak update blog..... byk nak kongsi cerita

Saya mendapat banyak panggilan dan sms dari silent reader, kawan-kawan sekerja, kawan satu UTM dulu, kawan sekolah di Yayasan Trg Dungun SMTIZ..pelabur-pelabur hartanah & emas… Bagaimana kita boleh mendapat keuntungan melalui bisness EMAS & Rumah LELONG/SEWA…...admin jutawan emas pon skrg tgh minat nak beli rumah lelong.... so nanti saya nak rekemen syukor guna servis Faridzaswadi

MATLAMAT

Pertama sekali OBJEKTIF utama kita adalah untuk menyimpan....kena simpan duit.....cukup 1 JUTA RINGGIT...dah jadi JUTAWAN ......untuk jadi jutawan kita kena menyimpan...bahasa english saving....seangkatan dengannya collector....pengumpul.....mcm2 la.......dapat untung simpan.....dapat gaji simpan.....dapat +ve Cash flow sewa rumah simpan & laburkan….

sbb apa pentingnya CASH FLOW? Sebenarnya cash flow makna dari segi bahasa adalah pengaliran wang ..….dari segi pemahaman saya la…cash flow beerti ada byk wang yg mengalir keluar dan masuk di dalam poket kita seharian…kata lain...byk duit lerr.....walaupun duit orang..(Duit OD ker...duit jual beli emas ker...duit sewa rumah ker...duit bank refinance ker)

cuba bayangkan kalau tiada pengaliran cash di dalam poket kita..harapkan duit gaji je la...sbb tu dapat gaji 30 haribulan.....6 haribulan dah abis duit.....sbb tolak hutang....

sebagai contohnya…….

Case Study- Cash Flow

En Hamid adalah seorang pekerja swasta...tidak ada pendapatan lain kecuali gaji bulanan saje..
katakan En Hamid hanya mendapat gaji setiap hujung bulan RM2000….beliau tinggal di Penara...kerja di KL

selepas dapat gaji…..

30 hb bayar sewa rumah 500.. kalau tak bayar nanti tuan rumah Pie kejar...
byr kereta Wira RM400…
bayar bil air, api. maintenance,dll RM150….
Yuran Sekolah/penjagaan anak RM150
bagi isteri RM300...belanja dapur (cukup ker)
top up phone RM50 (mcm sikit jer)
belanja anak sekolah RM50
minyak Rm100...

tinggal balance RM300 ............

yg tinggal adalah baki untuk kita belanja kat opis..TT........& simpan...(cukup ker)......???

cuba bayangkan selepas di tolak gaji kita RM2000…tinggal RM300 baki….mana cukup untuk simpan dan untuk laburkan…mana cukup kan???kadang2 defisit...-ve

rm100 sebulan kalau simpan dalam ASB…cukup setahun baru RM1200….tapi lebih baik la daripada tak menyimpan langsung…betul tak? tapi kalau kes macam ni...bila lagi nak simpan?....sepatutnya apa yg saya belajar dari sifu2 financial ......CFP & UNCFP...kita kena simpan dulu baru belanja...contohnya Simpan 30% dari gaji...lepas tu baru belanja....tolak hutang...tapi bila dah jadi macam nih......baik kita beli rumah.....simpan dalam rumah....byr perabis.........lepas tu refinance.....tak pun jual.........baru ada modal untuk laburkan....penuhkan ASB...atau beli emas public gold.....

PELABURAN HARTANAH

Ok….cara penjimatan tadi yg boleh kita lakukan…..semua perkara dalam hidup ni kita cuba jimatkan…sama seperti beli rumah…kita cari yg paling MURAH..target 30-50% dari MV….caranya ialah cari desparate seller….contohnya kalau rumah penara kita boleh beli dengan harga RM62.5K…..En Din yang nak jual rumah kat kita mmg seorang yg desperado….dia ada byk masalah hutang yg perlu diselesaikan…so…kalau ikut market…harga rumah di penara adalah RM70-80k….so…kita tawar menawar harga yg paling murah….sama dgn RP rumah lelong penara pada pagi ini yg ada auction….best kan? ...sewa RM550....byr bulanan Rm250....+ve cash flow RM300

So kalau dah beli murah….kita boleh jual pada harga Market…RM70-80k….berapa kah keuntungan kita? Kira la sendiri…..hehehehe.....salah satu cara paling mudah untuk dapatkan rumah murah adalah melalui rumah lelong....sbb zaman kemelesetan ekonomi....ramai org kena buang kerja.....kilang tutup...VSS....pay cut...sambil tu kita tolong orang yg dalam kesusahan..... insya allah dapat pahala...rezeki berlipat2 kali ganda.....menolong org dalam kesempitan....mcm kes Kawan-kawan PMC beli rumah teratak......maintenance owner lama dekat RM Ribu-Ribu jugak....pembeli baru tu settlekan...tolong dia..kalau tak dia kena saman oleh developer...Faber Tower...bayangkan kalau tak tolong...kesiannnnnnnn dia.....kita tolong dgn ikhlas la.....

Ok….sama juga macam bln lepas ada kawan saya baru je menang beli satu rumah Apartment di Cheras….belakang Leisure Mall….atas bukit….sejukkkk...segar udara dia..…namanya pun Taman Segar..Aparment Segaria….semua orang duduk berebut nak bid penara yg buruk itu..padahal ada byk lagi rumah lain yg murah…dan positif (+) cash flow…..

Case Study 1 - Rumah Lelong Segaria

Rumah Apartment Segaria
Harga Market RM60,000.00 ...tak caya cuba cari kat google...saya tgk ada yg jual RM70K..
Keluasan 650kps
Harga Beli RM45,000.00
Wowowowow dah untung RM15K kalau jual sekarang….kiranya keuntungan untung bahagi modal RM15k/Rm45k = 33.3%...banyak tak?
Sewa RM400
Bayaran bulanan RM200…..
Maintenance RM20…
+ve Cash flow mereka selepas ini RM 180………wowowowo….

untuk satu rumah sahaja…..cuba bayangkan kalau setiap bulan kawan saya ada lebihan RM180 dan ada 10 bijik rumah sewa di Segaria??? RM1800…sama macam gaji seorang fresh graduan lulusan degree university Tempatan…hehehehe….….

So apa lagi selepas ni cargas la cari rumah sewa…..hehehehe…patut la orang yg daftar beli rumah lelong kat faridzaswadi (satu solution) bln ni ada 60 orang…….termasuk kawan2 opis saya…..


PELABURAN EMAS - PUBLIC GOLD

Ok nak kongsi cerita pasal emas pulak…….best ni….semua org suka tgk emas….cantik….tertarik kau mmg berharga….:)

Admin jutawan emas ni mmg tak kedekut ilmu….dia ajar bagaimana nak melabur emas di Malaysia…

Case Study 2 - Public Gold
nak join jadi agen ni perlu ada modal RM30,000.00….

Yg best sekali Rm30,000 ni kita dapat emas……perrrhhh……emas bernilai RM30,000….harga beli masa 4/5/09 harga masa tu RM105/gram…yela…beli emas dgn harga diskaun…

sbb niat di hati aku ni malas nak berniaga…yela……target aku beli nak simpan…nak lock kekayaan dalam bentuk emas & rumah…kalau inflasi ker…..rumah & emas kita ni kalis inflasi …selamat daripada kejatuhan nilai matawang….

kalau kita simpan dalam RM30k dalam almari…..setahun…..nilai dia masih sama…cuba simpan dalam bentuk emas RM30K…..sure akhir tahun dan meningkat kepada RM35-40k…..perrrhhh best kan?

Ok tak percaya yer…tgk……selepas beli emas 4/5 harini harga emas naik…..start beli RM 105 per gram sekarang RM115/gram……..bila kita jadi agen nama kita akan ada di dalam website

Public Gold
Public Dinar
JutawanEmas

perrhhh senang nya promosi nama dah ada…tak payah2 nak menjual…ada dah iklan dalam internet….anda duduk negeri mana pun tak kisah...….padahal bisnes emas ni..makin ramai pon tak kisah…sbb mmg tak bersaing pon….sama mcm sewa rumah…..walaupon penara tu ada 4 blok X 17 tingkat x 30 pintu….peluang tu masih ada…tak perlu kita takut….sewa rm550…hehehe beli jerr..penara
jgn pedulik......walaupun buruk...tapi dekar LRT....

22 Komen:

juruukur,  May 30, 2009 at 7:10 PM  

isk isk.. best jugak jual emas nii..

bila nak buat TT emas pokli?

INGAT EMAS, INGAT POKLI

pOkLi May 30, 2009 at 8:48 PM  

boleh.nx week kita jumpa.sambil ambil game cash flow

naem May 30, 2009 at 8:49 PM  

saya pun utng gak pokli..Untung sebab jumpa pokli..hoho...baru le terbuka minda dengan bidang hartanah ni.

esok nak pi cari buku-buku bab hartanah plak..Nampak menarik...

ps: bulan ni 1 dinar je beli..gaji kecik,gaya menyimpan pun kecik la.

pOkLi May 30, 2009 at 8:56 PM  

bila nak ada sekilo emas kalau tak start dengan 1 dinar.....naem terima kasih sbb beli emas saya tu...kalau naem tak beli......takde la jualan....lagipun harga naik lagi....win win situation...ada tak bisness yg tak jual pon untung?

peruzz,  May 30, 2009 at 11:01 PM  

salam tokey emas..
ade kt trg ke skrg.. boley la lepaq2..mau sembang2 sket pasal emas..
ari tuh.. wa ade pegi bengkel tuh.. jupe gak ngan bro syukor ngan branson tuh..
tp ade lg yg blur2..nnti kalo jupe leh la sembang2..

pOkLi May 31, 2009 at 1:04 AM  

ada di kertih la boh..esok ptg baru balik sbn.nanti free2 turun kl ke trg kita TT..camna rumah VL dah sewa?

ojah May 31, 2009 at 10:50 AM  

pergghh pokli best betul tgk peniaga mas ni... tt emas trg saya joing jugak yek :P...

pOkLi May 31, 2009 at 11:45 AM  

ok ojah.nanti email saya contact no.

pOkLi May 31, 2009 at 11:46 AM  

sebenarnya public gold ni pun adalah pasif income..tak caya?

pOkLi May 31, 2009 at 11:56 AM  

setakat harini keuntungan pokli jual emas rm1305...ok la bln mei dah abis.tgk bln june macam mana pulak...sapa nk bg tak payah pening2 dpt rm1305..walaupun takde org beli harga emas sentiasa naik..income jutawanemas rm4k sebulan

jeguk,  May 31, 2009 at 4:03 PM  

cayalah pokli...bile2 turun jb..kalau ada masa n kelapangan bleh le kite TT...hehe..

biasanya turun jb minggu keberapa pokli?

MattDemon May 31, 2009 at 6:18 PM  

wow Pokli..tahniah la...condo Penara nyer sewa pong takleh lawan...sbb kena bayar instalment bank ngan maintenance..

btw, satu langkah bijak...a thousand journey begins with the fisrt step.:)

PoKLi May 31, 2009 at 9:34 PM  

kalau jual 100g sepuluh keping..sure dah kaya.active income pokli 7000 sebulan..okla sapa nak bg

peruzz,  May 31, 2009 at 10:44 PM  

abe pokli.. hehe
besh la topik ni..
wahh.. byknye duit masyuk.. leh la share sket kt ambe.. hehehe

PoKLi May 31, 2009 at 11:43 PM  

senang jer......semua ni adalah active income

merdeka June 1, 2009 at 3:52 PM  

Terima kasih pokli, maklumat yang menarik untuk dikongsi.

cdanhash June 1, 2009 at 4:51 PM  

Salam PokLi...
pengalaman yg menarik dan multi bidang.... masyukk...
kagum dengan PokLi... t/k

kumin_gonewiththewind June 2, 2009 at 3:48 PM  

kertih pun lubuk emas pokli... hehehehe

PoKLi June 3, 2009 at 1:07 AM  

hehehe.kalau ada tanah murah2.beli ...lps tu pecah lot.ramai org kaya2 kat kertih..

wakif June 3, 2009 at 7:15 PM  

pokli, bila lagi nak turun kertih? boleh gak belajar pasal emas...:)

PoKLi June 3, 2009 at 11:08 PM  

boleh...insya-alah nanti saya nak melawat lagi ayah mertua kat kertih..maybe akhir bln june ni ataupun nx month.....boleh TT kat kedai roti tempayan

wakif June 4, 2009 at 8:48 AM  

wokey cantikk tu...:) apo klas pokli TT kat roti tempayan... mesra mall lah...hahaha

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP