JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

18 May 2009

Selamatkan Nilai Harta Anda !!!!!

Fakta kenaikan harga emas tanpa INFLASI ...
Purata 11%
Tahun 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008%
naik 2.80% 9.50% 17.7% 10.2% 20.0% 3.40% 26.7% 12.9%

10 SEBAB MENGAPA ANDA PERLU MENUKAR WANG KERTAS KEPADA EMAS.

1) Tiada susut nilai dan inflasi. Zaman nabi kita s.a.w kambing sedinar seekor, zaman sekarang pun masih sedinar seekor. Sedinar sekarang RM460 lebih kurang 1 dinar=4.25g
Setiap hari susut nilai. Satu ketika dahulu, duit Indonesia tidaklah seperti sekarang di mana 100000 rupiah=RM35 dulu mahal lagi.

2) Bernilai kerana ia logam.Dipernilai kerana ia kertas yang dicop sahaja.
Jika anda bank Negara (ada kuasa) anda pun boleh cop.

3) Laku satu dunia setiap masa. Orang kemboja yang hijrah ke Malaysia kini kaya raya di kelantan menggadaikan emas mereka untuk dijadikan modal meniaga batik.
Bayangkan kalau mereka bawa duit kertas negara mereka pada ketika itu, nescaya tak laku kerana negara mereka pada ketika itu kacau bilau.Laku waktu aman je..contoh depan mata ialah Iraq,Selepas kejatuhan Saddam,wang ringgit terus tidak bernilai.

4) Pelaburan paling terjamin dan menguntungkan.
Kos nak pergi haji tahun 2006 ialah 68 dinar tapi dijangka tahun 2009 hanya perlu 30 dinar sahaja. Jadi anda tak perlu tambah duit dan dapat pergi haji lebih ramai.Kalau anda menabung bentuk duit,nescaya anda perlu tambah lagi wang anda walhal anda nak pergi seorang je.

5) Pemimpin negara kita adalah penyimpan dinar. Mereka tahu tentang tipudaya wang kertas ini.Disimpan oleh rakyat. Beratur di bank sebulan sekali nak simpan duit 100 200. Jangan malukan diri anda lagi.

6) Negara China adalah penyimpan emas terbanyak dunia. Untung bisnes semua beli emas. China memang kuasa besar dunia tak lama lagi kerana mempunyai emas.Amerika negara pencetak wang kertas terbanyak dunia tanpa sandaran emas. Hanya cetak dan beli minyak dari Arab,beli alat pertahanan tapi sekarang,semua sudah tahu tembelang Amerika, cetak duit kertas tanpa emas..tak lama lagi akan down..

7) Layak kena zakat. Dapat pahala. 85gram/20 dinar simpan baru wajib zakat. Zakat 2.125g /setengah dinar.Khilaf ulamak. Ada kata kena ada kata tak.(rujuk kitab risalah imam shafie). petikannya; tidak harus dikiaskan emas dan perak dengan duit ringgit(wang kertas) pada wajib zakat. 3 mazhab lain wajib zakat. Mazhab Shafie tak wajib..anda nak bayar juga, suka hati koranglah tapi taqlid mazhab selain shafie lah, kang tak pasai2 duit habis, amalan tak sah.

8) Keunikan yang ada pada umat islam tapi tidak digunakan.
Alat barat untuk mengambil kekayaan orang Islam seperti minyak,senjata,teknologi dan sebagainya.

9) Peningkatan purata 11% setahun tanpa susutnilai.
Rujuk http://www.kitco.com/Susut nilai setahun 37% . bonus ASB baru 7% setahun..rugi 30%.tapi kita tak nampak..kita nampak kertas aku makin banyak.

10) Tiada siapa boleh main harga kerana ia memang berharga.
Alat paling bahaya kerana penyangak matawang sentiasa ada. Tak takutkah anda jika 100 000 anda di bank dibuang 3 kosong dibelakang menjadikan duit anda jadi 100 je..tak mustahil kerana kertas semata-mata, ia hanya diperhargakan..

11 Komen:

ipan May 18, 2009 at 7:35 PM  

hebat2..
artikel nih memang persuasive supaya org beli emas..
bleyh cedok tak??
ingat nak jadi agent jugak annti..

pOkLi May 18, 2009 at 9:24 PM  

ambik je.kalau ramai org simpan emas.malaysia pun ada back up reserve org2 kaya yg boleh selamatkan negara.

Mohammad Syahman bin Abu Hasan May 19, 2009 at 12:53 AM  

Salam Pokli..Public Gold dengan Public Dinar, mana best? yang boleh dapat termurah pulak pokli?

cdanhash May 19, 2009 at 1:47 AM  

Pada 15 Ogos 1971 Presiden Richard Nixon telah membatalkan Perjanjian Britton Woods yang mana Amerika dan sekutunya bersetuju untuk USD tidak disandarkan kepada emas... bermula dari itu wang kertas dikenali sebagai fiat money... matawang seluruh dunia bersandarkan kepada USD, termasuk ringgit...

jadi fikir2kanlah... simpan ringgit atau emas...

ojah May 19, 2009 at 10:43 AM  

kira kalu beli tu .. kita dapat emas physical ke??? so maksudnye kalu jual baru dapat pulangan ke?? ada tak cam ala2 simpanan jek?? i.e. kalu naik kita boleh kuar perbezaan dengan harga beli dan kenaikan?

mana lebih baik diantara dua cara ni???

ahix May 19, 2009 at 1:45 PM  

salam pokli...ahix org baru. minta tunjuk ajar..

Public gold tu macam mana ek?
Bleh cedok artikel..heheh

merdeka May 19, 2009 at 4:25 PM  

Salam,
Biar saya tolong jawab.public gold tu emas dalam bentuk bar.public dinar pula emas dalam bentuk coin dinar.

Dua-dua boleh beli dan simpan long term untuk appreciation value.

Kalau purata setahun naik 11% anda fikir-fikir la berapa hasil dapat lepas 5-6 tahun nanti.

Jadikanlah emas sebagai salah satu cabang pelaburan anda dan dapatkan emas public gold dan dinar dari pokli.

Harga masih murah.baru usd 919 per ounce.harga tertinggi 1000 usd per ounce tahun ni.wow!

ojah May 19, 2009 at 5:07 PM  

mmg mcm menarik jek.. che det pun ada komen pasal dinar mas nih... thanks for the ilmu.. sy akan jd follower :) ... skrg duit tersekat jek ade projek lain tapi ingat nk start jenguk2 dunia emas plak hehe..

pOkLi May 20, 2009 at 1:33 AM  

Ipan
kalau anda nak jadi agen pon boleh..call je pokli....019 3516478....bayar RM30K...anda akan dapat EMAS ......280g+-.....best kan???...cuba anda masuk Hi-O....AMWAY,...anda akan dapat Water filter...ubat-ubat...nak jual bukan senang...emas kalau anda tak jual....harga makin naik...so kalau naik..anda dah untung...lagipun bila anda jadi agen..anda dapat beli emas dgn harga murah...selalunya 1.5% dari harga pasaran..WOWOWOWO.......so.....semua di tangan anda...


Syahman

Public Gold emas 999.9K...kira emas tulen...kalau Ikut Percent 99.9% tulen....
Public Dinar Emas 916K......kalau ikut percent 91.6% kandungan emasnya

Ojah
kalau ada duit mulakan beli emas..tak kira la Kijang Emas...Dinar Emas...Dinar Kelate...Dinar Public Gold...Public Gold...anda pilih la sendiri.....kalau ikut rangkin Pokli

1) Dinar Public (1 dinar, 5 Dinar, 10 dinar)
2) Public Gold - (20g,50g,100g,1KG)
3) Dinar Kelantan - 1 & 2 Dinar
4) Kijang Emas - 1 Oz= 31.10gram
5) UOB Syiling Emas-maple leaf 1-0z
6) Jongkong Emas Kedai Emas Poh Kong, Tomei, Habib Jewel, PAMP

so...ikut budget anda...

pOkLi May 20, 2009 at 1:35 AM  

tgk la koleksi pokli.....

pOkLi May 21, 2009 at 11:21 PM  

ojah.kalau nak g road show di pantai timur nanti bgtau pokli.

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP