JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

30 July 2009

Ilmu Emas Part 1 (KENAPA ANDA PERLU MENYIMPAN EMAS?)

Salam


Hari Yang Indah Ini Pokli Share dan ulangkaji balik pasal Ilmu Emas.....Kelas Ni sebenarnya kena Bayar tapi Pokli Kongsi Ilmu untuk membuka Minda Anda tentang KENAPA ANDA PERLU MENYIMPAN EMAS?



Emas/perak telah digunakan sebagai wang sejak 2600 tahun lalu....LAMA dah kan?

Manusia menghargai emas kerana:
1.Rupanya yang cantik
2.Ia tidak boleh dibinasakan
3.Ia mudah dibahagikan tanpa merosakkan nilainya
4.Ia sukar diperolehi
5.Bernilai

Sejarah wang kertas

Wang kertas pada mulanya adalah resit simpanan emas/perak. Tetapi lama kelamaan hubungan ini telah diputuskan. Wang kertas kini adalah wang fiat (tidak disandarkan kepada sesuatu yg bernilai


=



Gold certificate ini boleh ditukarkan kepada 1 dollar syiling emas


Yang Mana Satu Wang?






Atau



Emas memiliki ciri-ciri wang yang unggul.

1.Medium pertukaran yang diterima dunia
2.Mempunyai nilai intrinsik yang tersendiri
3.Wang tanpa sempadan
4.Tidak boleh dibinasakan
5.Mudah dibahagikan
6.Sukar diperolehi/ditiru
7.Price to weight ratio yang tinggi
8.Penyimpan nilai yang baik dalam jangka panjang


Kelemahan wang kertas

1. Bernilai kerana disokong kerajaan- jika tiada kerajaan maka tiada nilai (contoh Iraq)
2. Ada had sempadan
3. Tidak boleh menjadi penyimpan nilai yang baik kerana nilainya merosot dalam jangka masa panjang
4. Mudah rosak
5. Jika kemerosotan nilai terlalu tinggi, maka manusia akan menolak terus wang kertas berkenaan ( bukti sejarah: Wang pisang Jepun dan Wang kertas Dollar Zimbabwe)

Nilai wang kertas boleh dicetak sesuka hati menyebabkan ia kehilangan nilai.



Contohnya – di Zimbabwe duit tak dikira tapi ditimbang!





Membuat pelaburan emas di Malaysia

Terdapat 2 bentuk pelaburan emas yang terdapat di Malaysia iaitu:
1.Emas fizikal
2.Akaun simpanan emas.

Emas fizikal: Pilihan terbaik

1. Public Gold Gold Bar ( kebaikan: stock availability, boleh calar, goris, bengkok asalkan berat tak hilang)
2. Syiling Kijang Emas, UOB Gold Coin, Dinar Emas Kelantan dan Dinar Emas Public Gold
3. Akaun simpanan emas – Public Bank dan Maybank
Keuntungan menyimpan emas

1.Membeli pada harga rendah dan menjual pada harga tinggi (harga emas naik 25%-26% setahun dalam jangka panjang)
2.Menyimpan selama mungkin dan memajak apabila memerlukan wang


Keuntungan berniaga emas

1.Stok yang naik harga dalam jangka masa panjang. Tidak seperti perniagaan lain.
2.Sentiasa ada permintaan walaupun harga naik atau rendah
3.Tidak perlu bercerita panjang lebar. Orang tahu tentang emas.
4.Dengan strategi perniagaan yang betul, perniagaan emas sangat lumayan.
3.Boleh menambahkan keuntungan jika boleh berniaga emas (menjadi agen)


Soalan? Boleh Bincang di Sini...

Ingat Emas Ingat Pokli

Emas adalah Perniagaan

14 Komen:

cdanhash July 30, 2009 at 7:02 PM  

bravo... bravo...

catatan yang bernas dan padat...
apa lagi jom tukarkan simpanan dari ringgit kepada emas...

kalau nak title jutawan, boleh pergi Zimbabwe.... huhu...

teringat kesah bapa2 kita semasa zaman jepang dulu... duit kertas gambar pokok pisang...

ingat Zimbabwe, ingat duit jepang

PoKLi July 30, 2009 at 8:33 PM  

huhuhu jutawan zimbabwe

~tuah.rimbun~ July 31, 2009 at 1:10 AM  

bagus lah pokli, bila cerita pasal isu wang kertas zimbabwe tu.
duit pokok pisang pun sama...
sebabnya ramai yg tak tau..

ingat magnet rm, ingat dinar emas pokli..
mmg bagus....
Alhamdulillah, berkesan..

PoKLi July 31, 2009 at 1:46 AM  

sapa2 nak tahu Rahsia magnet Emas/duit boleh tanya tuah rimbun...dia ada magnet duit...dalam poket dia tak pernah keringggggg DUIT

Anonymous,  July 31, 2009 at 9:44 AM  

Bagus tapikan pemikiran orang zaman sekarang tengok emas aje nampak duit, asal emas aje mesti dikaitkan dengan duit. Masih terlalu jauh lagi masyarakat zaman sekarang nak ubah pemikiran emas itu adalah matawang yang boleh ditukarkan dengan barang yang sama nilainya. cth 1 dinar ditukarkan dgn handphone. 1 dinar = RM 4++

ctfarazila July 31, 2009 at 12:07 PM  

Menarik tertarik... tadi baru buat permohonan pengeluaran beli rumah ke-2 kt EPF, kalau lepas igt nk sambar emas seketul 2 dari Pokli la... :) Mintak2 jadi... I'm a money magnet! ;)

gokouu77 July 31, 2009 at 4:25 PM  

Salam Pokli, mmg bagus knowledge ni. Kawe 32 doh tahun ni. baru nok start bljar pasal pasal financial planning. walaupun gaji 5 angka tp sero tok cukup. berkat pembacaan akhir2 ni mll buku dan blog, alhamdulillah terbuka hati utk menyimpan. Harap2 tak terlambat. Yelah menyimpan utk keluarga dan masa depan.

kirana July 31, 2009 at 5:04 PM  

pokli dah tukar dot com ..ek wah cayalah..

alphard yer pasnih?
civic tu bg murah2 dah la kat kami

PoKLi July 31, 2009 at 9:36 PM  

sharing is caring.tq semua.sapa2 nak beli rumah lelong boleh reg dgn ctfarazila..rakan JV beli rumah tu.pasni ada emas bleh jd magnet duit...beli insuran dgn tuah rimbun..

PoKLi July 31, 2009 at 9:41 PM  

kirana..civic buat kerja sbb boleh bwk laju2.pokli pernah rempit 220kmj...alphard utk balik kampung ..anak dah ramai..family makin besar..huhuhu..gokouu77 kalau kawe gaji 5 angka dah lama beli rumah 40 bijik dan emas 10 kilo..dgn plan FQ yg baik sure sekejap dah financial freedom mcm kitaorg....:)

Pudin August 1, 2009 at 4:10 PM  

Salam,pokli..syabas dh naik taraf pokli.com dh..itu tandanya aset pun bertambah. Haha dh idamkan keta br, civic lama bleh pinjam. Bleh speed laju2 g rempit emas.. Marilah semua sahut seruan menyimpan emas...

MattDemon August 2, 2009 at 5:31 AM  

thanks Pokli...satu lagi pendedahan ilmu eklusif tanpa bayaran...lepas nie bagi talk eklusif plak ngan bayaran minimun untuk tujuan sedekah kepada yg memerlukan..wow...saya mesti pileyy..

Wida August 4, 2009 at 1:34 PM  

Tuan tanah.. tumpang spam kejab..
———-

Emas dan Tanah akan berpindah ke alamat dan hosting baru. .. emasdantanah.com.. Nantikan kemunculannya.. 08.08.2009..

Sila betulkan bookmark anda ke http://www.emasdantanah.com/

Nantikan freebies yang akan menanti anda di EmasdanTanah.com pada 08.08.2009..

Tunggu!!!

merdekahutang August 5, 2009 at 2:12 PM  

Ilmu-ilmu dari pokli memang eksklusif. Kalau dari tempat lain sure kena bayar ribu-ribu.

Di Zimbabwe semua kita boleh jadi trilionwan. Haha.

Sedap dah civic pokli, mungkin alphard untuk ronda-ronda dengan family kot dan sedap jalan jauh balik Kelate.

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP