JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

15 July 2009

Teknik OD untuk Membeli Rumah & Emas.......Overdraf

Ramai jugak dok tanya camna nak beli rumah lelong & emas dalam masa yang sama tak nak usik duit ASB.....hehehehe ramai otai2 kat luar sana dah pandai dan expert dalam teknik manipulasi sistem perbankan di Malaysia ni.....menggunakan sistem OPM = others people money.

OK,pokli nak share cara membuat Od dari awal...tak perlu dah pergi Kursus Aziz CFP sbb dia pun ajar benda yang sama....hehehe...jimat dah duit 3% daripada nilai OD yang di caj oleh beliau...hehehhe...baik 3% tu belanja keluarga makan-makan....tak pun makan angin...

Kalau anda ada RM100,000 simpan dalam ASB.....mungkin duit ni dapat daripada Personal Loan, Refinance Rumah, Home Flexi, Hadiah, Sedekah, Pusaka, mana-mana la yang patut....pergi ke PNB buat Sijil .....selepas tu bawak sekali Slip Gaji Tiga Bulan , Bank Statement & IC copy bersama-sama sijil ASB RM100K ke bank CIMB

Buat masa sekarang...dan mungkin rate ni berubah-ubah...nilai OD against ASB adalah BLR-1.25%.....kira 4.3%....murah tu.....anda pun akan dapat 90% daripada nilai ASB iaitu RM90K....per........anda boleh gunakan RM 90K ni untuk membeli Emas...Selalunya proses untuk mencairkan duit OD kedalam akaun semasa anda mengambil masa 2-3 minggu....dan mungkin awal (pokli aritu 1 minggu jer) bergantung tahap KELEMBAPAN bank tersebut....kekeke

Contohnya, dengan duit yang masih menjadi hak mutlak anda berada di dalam Simpanan ASB akan menerima dividen setiap tahun purata 7 - 10%....tahun lepas 7%.....so anda akan terima RM 7,000.00 setahun.....sebulan RM 583.....OK la tu macam nilai sewa rumah Penara setiap bulan.....hehehehe untung sekeping Emas yang pokli Jual....manakala interest OD kalau anda gunakan RM90K tu adalah Rm 90K x 4.3% = RM 3,870 (sethn)...kalau sebulan RM322
sapa yang bayar interest ni? Dividen ASB - Interest OD = 7,000 - 3,870...ohh ada lebihan lagi tuh RM 3130...seronok tak menggunakan duit Bank & interest di bayar oleh Dividen ASB......ini yang di namakan sistem manipulasi......atau kata Robert Kiosaki.....Money Work For You.....hehehehe.......tapi jangan lah guna OD ni untuk membeli liabiliti seperti Sport Rim baru, home theater.....DVD.....kasut baru...baju raya ker......ish ish ish.....Duit OD tu gunakan untuk melabur....melabur kat mana??? melabur dalam Bakul yang selamat...seperti Rumah & emas......ada pembaca yang call pokli tanya kat kawasan dia tak berapa banyak rumah lelong & rumah yg +ve cash flow...seperti di JB.....Trg.....Kedah....so...korang beli la emas.....Emas ni laku.......emas apa nak beli??? Beli la Kijang Emas di maybank......Dinar Kelantan......Syiling Emas UOB...maple leaf....lion singapore......(tu pun kalau ada lagi...takut dah pupus kijang & lion nih).......dan kalau nak senang beli je Public Gold......tak pun Public Dinar.....nak beli dengan sapa? beli la dengan Agen2 pokli yang berada di seluruh malaysia......dengan Pokli pun boleh jugak.....Ok sambung balik cerita tadi

Anda dah ada RM90K.......anda beli Emas RM30,000.....daripada Public Gold.......dalam masa yang sama anda telah Layak menjadi agen...... keuntungan menjadi agen ni Anda dapat lagi Diskaun 1.5% atas pembelian Emas Rm30K tu tadi.......perrhhh beli emas pun dapat diskaun....ada orang tanya...kalau jadi agen tapi tak nak jual macam mana??..senang jer....Simpan la emas tu elok2......harga Naik...baru jual.....kan??? rugi ke beli emas??? Pokli sejak bulan 6 tahun lepas membeli Emas mmg tak pernah Rugi....untung adalah...sbb tahun lepas harga emas RM80 - 90 / gram..............wadusss....ruginya pokli tak beli 1 kilo emas tahun lepas...lambat tahu.......lambat belajar...lambat jumpa Sifu.....tapi tu kisah dulu.....nak buat macam mana....andai dapat ku undur masa.....mmg aku beli emas tahun lepas 1 kilo......tunggu tahun ni 2009..harga dah naik kepada RM113K.....untunggggggggggg.......RM113K-Rm80K...buta-buta untung RM33,000 ...... yang bestnya pasal Emas nih...anda tak perlu membayar Hidden Cost Seperti Yuran Guaman, Setem Duti,Kos Pembaikan, maintenance fee, Pasang Lampu, Kipas, upah bersihkan.....(hehehehe mcm rumah lelong ler).......so Pokli ingin berkongsi kepada sesiapa yang ada Kelebihan dari segi Kewangan.......ada Duit...daripada Simpan bawah Bantal.....Baik anda Masukkan dalam ASB > OD > dan generate income di dalam Emas......ada risiko ker??? setiap pelaburan mmg ada Risiko...tapi.....Anda dapat Emas 1 Kilo pokli akan ajarkan bagaimana nak simpan Emas dengan Selamat (sbb pokli nak suruh anda semua tidor dgn lena).....kat mana yer?? Bank ler......hehehehehehe

Kalau anda ada Duit baik laburkan sekarang....beli Emas dengan Pokli dan Agen2....atau pun anda jadi Agen Pokli Seluruh malaysia...anda akan dapat generate Income bersama-sama pokli.....pokli akan tambahkan Nama & Contact anda di seluruh malaysia....Pokli Cabar Anda Call agen-agen Public Gold yang ada di Kawasan Anda...rujuk Link ni....tanya dia orang ada stok tak emas???? http://www.publicgold.com.my/content/view/49/81/lang,english/
pokli boleh katakan mereka pun takde stok....apa petandanya???? Bisnes ni mmg BEST........stok mengalir macam air...kalau orang tahu kita adalah Agen....ramai orang nak beli....EMAS ni Ibarat Magnet Duit.....ramai orang call sbb anda berupaya menjual 24 x 7 & 24 jam.......kalau nak beli Emas Kijang di Maybank....waktunya 9.30pg - 4.30 ptg...malam tak boleh beli...kalau kemek,calar.......tak diterima...tapi Public Gold......boleh diterima trade in...Pokli AMBIL...jgn takut......

Kenapa Pokli Kata Bisness Emas ni Untung

1) Anda Jual Anda dapat diskaun/komisen 1.5% (100g= RM11,300 anda dapat RM170.00)

2) Harga Naik.....UNTUNG lagi..contoh anda beli emas tadi RM11,300 lepas 1 minggu naik RM11,900..anda dah untung RM500......senang je dapat extra income melalui pergerakan emas ini..

3) Orang Trade In...anda untung...sebab anda akan beli dengan dia emas dengan spread 5-6%...kalau Emas harga harini RM11,369...tolak 5% adalah Rm10,801........lepas dapat Emas tu...anda jual pulak kepada orang lain dengan Harga Semasa RM11,369.00.....sapa yang untung?? anda cuma manipulasi emas tersebut jer.....macam trader la.....

4) Harga Turun....anda untung jugak!!!! wahhh macam mana pokli.........Contohnya tadi anda beli Emas dengan harga RM11,369.00 selepas 1 minggu emas turun kepada harga RM10,000.00
so anda jualkan emas anda tadi......Call Patricia Public Gold...order emas baru yang berharga RM10,000.00 dan siap dapat komisen/diskaun 1.5% lagi..(RM150).....emas masih emas anda!!!! UNTUNG kan????so bila rugi niaga emas nih?? ada tak bisnes yang untung macam nih?? ada.......tapi pokli sekadar berkongsi...kalau ada soalan boleh ajukan pada Pokli

5) Spekulasi Emas......Emas ni adalah Komoditi.....Selalunya trend harga emas bergantung pada harga Supply & Demand......kalau ada Hari Perayaan seperti Deepavali...Hari Raya.....Raya Cina...Krismas......Harga Emas meningkat.......sbb apa???? mungkin ramai orang beli emas nak pakai raya kot....so...tak lama lagi nak raya......kita beli emas skrg.....1 kilo.......Rempitkan emas tu di Ar Rahnu.....dapat 65% cash (+- RM65,000)...beli emas lagi.......lepas tu pergi cagar emas yg beli dgn duit Ar Rahnu REMPIT lagi....sampai la letih....hehehhe so tunggu Raya....Pokli akan kata Harga Emas Akan NAAAAIIIIIIIKKKKK .....pengalaman pokli setiap musim perayaan Pokli balik ke Kelantan....beraya di Kampung bersama-sama keluarga........pada masa musim raya ni Pokli ada Duit Raya buat beli Dinar Kelantan.....tapi pelik setiap kali pokli balik Raya....harga Emas mesti naik......perhhh....ni adalah peluang!!!! baik pokli grab.......sama juga macam anda....ada peluang.....ada network....ada WANG......so apa lagi......biar la WANG tu menjadi HAMBA anda....bukan anda menjadi HAMBA Wang.....:-)


cukupla setakat ini...Pokli nak pergi makan dulu....Rasanya nak Makan Nasi Arab la pulak malan nih....mmmmm bestt...........sapa2 nak rasa makan nasi arab boleh la datang ke Cyberjaya....ada banyak kedai Nasi Arab dan harganya Murah-murah......Rm8 untuk Quater Chicken Grill + Rice
dan Minum Arabic Tea + mint baru harga RM5 per Big Pot.....best kan????
'
Wassalam

Ingat Emas Ingat Pokli
019-351 6478

23 Komen:

juruukur July 15, 2009 at 10:00 PM  

pokli.. hebat laa.. bijak bijak.. pokli tak buat TT kee? ramai nak belaja ngan pokli nii

bukh,  July 15, 2009 at 10:18 PM  

cerita pasal OD, saya masih reserve lagi sebab ada interest=riba. Nampaknya nak kena check ngan maybank katanya offer OD islamik. Tapi tak silap cawangan tertentu je. Nape tak semua? Bank Islam, Bank Rakyat atau Bank Muamalat yg 'pure' islamik tak de pulak offer.

al_husni,  July 15, 2009 at 11:32 PM  

pokli...nnt duit refi rmh dpt..mesti mau belajar dr awak main emas...between Public Gold n Public Dinar mana lebih ok?..

PoKLi July 16, 2009 at 2:23 AM  

al husni...public Gold sbb dia emas 999K....24K.....manakala dinar 916....tepuk dada tanya duit di akaun anda......nak TT nanti kita set

kayzen July 16, 2009 at 9:14 AM  

wow pokli.. cerita ni best la.. byk membuka minda.. teruskan usaha anda. semoga mendapat berkattttttttttt...

reeJal July 16, 2009 at 11:54 AM  

salam...pokli, lame dah aku layan blog ko ni...so kalau duit OD aku dapat 2-3 minggu ni leh la jadi agen emas dgn ko ek...

aku pun nak jadikan duit tu HAMBA aku gak...

lame gak aku tak usha nasi arab cyber tu...hehe

igt pokli igt emas eh?? hehehe

merdekahutang July 16, 2009 at 3:15 PM  

pokli, jemput makan nasi arab.

PoKLi July 17, 2009 at 1:45 AM  

sedap makan nasi arab tuh....marbeles....ada kedai baru nama di Al Baraqa'....makan kedai tu teringat masa pergi makan kat Turki tahun lepas....sedappppp mmmmm :)

sambil2 buat duit.....jadikan duit tu hamba kita....kita enjoy duit yg masuk tu ke dlm Mesin Wang kita.....:)

PoKLi July 17, 2009 at 1:47 AM  

Reejal...jadi jer agen....ko nak cover area mana..bagitahu Pokli......semoga anda dapat jual emas dengan berjaya....lepas tu boleh beli rumah Semi D mcm pokli :)

reeJal July 17, 2009 at 10:34 AM  

ada baru bukak ke? kali ni sebelah mane al baraqa' tu?? yg dulu depan street walk je kan...

aku duk bangi..kije area cheras... tu la aku baru je beli umah gak...tapi takdela semi D...

pastu nak kawin lagi hujung tahun ni...takut tak termanage je nanti...hahaha

ape YM ko?? kot2 leh sembang2 sket...K

نظام July 17, 2009 at 3:58 PM  

ساودارا،

ساي اين انتارا جوتان يڠ برمينت اونتوق مڠڬوناكن تيكنيك ODASB اونتوق مميليقي امس دان رومه ﴿هرتانه﴾. باڽق بنر ڤرسوالن² يڠ تيمبول دان ممرلوكن ڤنجلسن ترڤرينچي باڬايمانا اونتوق ملاكوكنڽ.

معلوم سهاجله توتوريال دڠن يڠ رياليتي تيدق سام چاراڽ. جادي دڠن رنده ديري، ساي موهون اڬر ساودارا/كاليان..بنتو ساي اونتوق جادي سڤرتي ساودارا دان كاليان يڠ برجاي د دالم لاڤڠن رزقي ماسيڠ².

azam,  July 17, 2009 at 4:03 PM  

salam Pokli...
nak tanya point no 4 tu. Camana bole untung klu harga emas turun???
Klu beli eg: $11420 then pastu harga turun $10000, bila kita nk jual akan kena caj 5%...so harga jual $9500 lepas caj. Kita dh rugi $1920. Klu order semula pd harga $10000 - 1.5% komisen =$9850. Kena tambah lg $350 utk byr harga baru tu sebab modal asal dh jadi $9850 sahaja.
Saya kira kita rugi= $2270. Tolong jelaskan klu saya salah Tuan...please

PoKLi July 17, 2009 at 10:41 PM  

Azam....bagus byk tanya...maknanya dah paham la tuh...amin

Ok...pokli share tu untuk yg jadi agen...bukan pembeli biasa...Pokli share Bisness (mcm Franchais)sharing is caring

ok...Simulasi Saudara Azam Jadi agen..ada 30K.....

masa saudara beli harga emas RM11,420....dapat komisen dr PG 1.5% = RM171.30...dah abis cerita

tiba2 1 minggu lepas tu ada org na beli dgn kita...tapi harga emas dah turun kepada RM11,000..kalau ikut calculator mmg rugi RM420..sebenarnya TIDAK...anda pun call Patricia di PG Penang....nak order emas baru untuk replace emas yg anda dah jual tadi kpd emas baru....anda pun order dgn Patricia harga emas baru RM11,000....so..anda dapat emas anda balik di samping komisen baru pulak 1.5%...= RM165....sambil jual beli anda dah dapat komisen(GAJI) RM171.30+RM165.00=RM336.30.....best kan? RM336 tu dah macam +ve cash flow rumah sewa Condo Penara Matt Demon.....kan????

okla......ada ilmu..praktik

azam,  July 18, 2009 at 7:46 AM  

Wow...
bergeliga betul la...ok Pokli saya dah paham....crystal clear.

TQ

PoKLi July 18, 2009 at 10:50 AM  

hehehehe...alhamdulillah azam....sharing is caring


yg tulisan jawi pokli tak leh baca sbb kecik sgt.....apa yg nak disampaikan adalah mengunakan teknik ASBOD..Emas....:)

myghaz July 23, 2009 at 12:31 PM  

pokli..mcmana status ke'halal'an OD tu.....yg tu kena clear gak tu

mercly October 3, 2009 at 2:54 AM  

still tak paham camner boleh untung kalau harga emas turun..

kau keluar 11420
nilai emas sekarang 11k
so rugi 420
tapi mcm kau cakap dapat komisen
171.30 + 165 = 336.30

bukan still rugi 420-336.30
= 83.70 ke?

ke aku salah kira? tolong..

shoppingonline October 26, 2009 at 11:02 AM  

Pok Li, saya nak clarification la...untuk point 4. Ikut Azam...mmg rugi kalau kita ni bukan agen. Tp pok li kata untung tu adalah yg jd agen...maksud pokli...kalau emas RM11,420, kos kita keluar just RM11,248 (11,420-discount 171.3). Harga turun dlm seminggu RM11,000. Kita rugi RM248. Beli pulak dari PG emas baru, kos keluar utk emas baru RM10,835 (11,000-discount 165). So kos beli is 11,248+10,835 = 21486, jualan = 11,000, nilai emas fizikal dalam tgn (emas baru)= 11,000. So kita masih untung RM514 (Jualan11,000+ emas dlm tgn11,000 - kos beli 21,486). Betul ker pengiraan saya? Kalau betul, then naper Pokli just kira komisen? komisen tu adalah discount dari PG masa beli emas kana kalau dah jadi agen? Minta nasihat...

Åw¢╟I November 25, 2009 at 11:04 AM  

mengikut pemahaman saya, ok..masa kita beli emas 11,420 tu kita dpt komisen yg boleh kita anggap sebagai diskaun sebab kita jadi ejen. dengan itu kita hanya bayar 11,248 setelah tolak diskaun/komisen tersebut. Ok, let say lepas semggu harga emas turun dari 11,420 tu menjadi 11,000. ok...masa tu ada pembeli yg nak beli emas kita tu. Kita jual dengan harga 11,000 dan dalam masa yg sama kita order balik dari PG dan kita dpt diskaun lagi, masa tu kita dapat 10,835 dan emas ada balik di tangan kita. Untungnya cuma 11,000 - 10,835 = 165. Betul ke pemahaman saya? kalau salah leh terangkan salah kat mana...

Pokli.com November 25, 2009 at 11:07 AM  

betullll/..bijak sekali....tapi saya
harini harga emas dah naik kepada RM 13,992.00

tak pernah turun harga emas....kalau turun dalam harian.......contoh hari isnin rm140/g selasa rm139/gram.....

tapi mostly harga emas naikkkk jerrr

rujuk www.publicgold.com.my
www.kitco.com
www.publicdinar.com

semoga membantu

Pokli.com July 24, 2010 at 10:47 PM  

betul tak saya cakap.....

pada hari ni 24/7/2010...harga emas 100g dah menjadi RM13,657...mmg untung......berbaloi2

Suhaimi Bin Mohd Said January 13, 2011 at 4:17 AM  

terbaik la bro.....masih relevan ke teknik nie?...

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP