JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

19 July 2009

Others People Money

Harini pokli nak share Ilmu yang pokli belajar pasal OPM....ramai yang masih tak paham apa makna OPM yang cuba disampaikan oleh Sifu2 CFP...tak kira la


.................Azizi Ali.................Aziz CFP





Robert Kiyosaki,Donarl Thrump,Warren buffet,Pakdi,Pie2020 dan Otai2 yang Jutawan Senyap di malaysia nih...

OPM= Other People Money

Dari sega bahasa Melayu adalah Duit Orang Lain. wah....dari segi bahasa mmg tepat dan mudah difahami....pakai duit orang lain ........untuk pelaburan..simpan ASB...tambah kolum aset....beli emas....tapi mana pergi duit kita....???

Senang jer....SIMPAN.....LABURKAN ..Pelaburan yang selamat mengikut Pendapat POKLI la.....

1) Rumah - Flat/Apartment/Kondo/Semi D/Banglo

2) Emas Pelaburan

3) Tanah (pokli takde lagi......)...nak tambah tanya Juru Ukur

4) Saham (high rish high return) pokli x pandai.......

5) Amanah Saham Bumiputera (ASB)- PNB

6).....korang tambah la...decide sendiri

Sebab apa kena pakai duit orang?OPM?sebab duit kita, kita SIMPAN....simpan kat mana?? simpan kat ASB la woiiiiiiii......atau simpan yang 6 kat atas tu......korang mmg akan rasa rugi sebab pulangan ASB kecik?kan?
walaupun benda tu kecikkk tapi pulangannya BESAR.....macam cili padi..kecik tapi PEDAS...begitu juga dengan ASB...sebab apa benda2 yang pedas tu sedap..enak....hehehehe....orang yang tahu rasa dan suka je tahu.....memang cili tu ada risiko tapi kalau pandai manage....Alhamdulillah...nak jadi Jutawan memang mudah....tapi kena pandaiiii.....pandai nak jadikan Duit yang kita ada daripada RM1 menjadi Rm10....duit RM10 menjadi RM100...Rm100 menjadi RM10K.....kalau ada RM100K......tobat senang nak jadikan RM1juta....sbb konsep dia sama jer...OPM...

Sebab apa best pakai duit orang?? senang je pokli bagi senario....Katakan anda ada RM100K.....so kalau simpan kat Almari....nilai dia akan jadi RM100K sampai bila2...sampai anak dah besar pun nilai dia still sama....bayangkan kalau note RM100K dah tukar ke note baru....laku lagi ker duit tuh?? cuba kalau RM100K anda beli Rumah...beli Emas....beli Tanah....anda rasa 10 tahun lagi ASET tu naik harga tak??? rumah Kondo yang baru siap RM100K selalunya kenaikan adalah 8-10% setahun....sama juga macam Emas...25-30% setahun....tanah??? UNLIMITED.....heheheh boleh belajar dgn sifu2 dalam blogroll diaorg...anda pilih pelaburan mana yang anda MINAT...PASSION.....semua tu bakul2 yang SELAMAT

OPM= sebab apa???bagaimana nak guna OPM nih??? bila?? kat mana?? aduss...banyak soalan yang muncul kan? ok...senang jer......OPM guna bila boleh.....bila anda boleh guna sebanyak yang mungkin........contoh....Anda kerja makan gaji...boleh buat loan Bank utk beli Rumah bernilai RM100K...so...beli saja.....beli rumah yang anda target utk SIMPAN duit anda....anda dapat keluarkan duit EPF......sama jugak macam Emas......selagi anda boleh guna OPM...anda gunakan....Cagarkan Sijil ASB anda di bank apply OD....dapat OD anda beli emas....sebab apa?? nak tambah kolum aset la....

anda bayangkan Anda Ada RM35K......Masukkan dalam ASB dapat dividen 7%=RM2450
Pergi PNB buat sijil ASB....cagar di BANK CIMB or RHB...yang terdekat dgn RUMAH anda dapat lagi duit? bayangkan ada Rm35K...boleh ada cash pulak 90% = RM31,500.00 Nilai Cash yang anda ada skrg adalah RM35+RM31.5K = RM66.5K...perrhhh banyakk kan? kan tadi pokli dah cakap camna nak jadikan duit RM1 menjadi RM10....begitu juga kalau RM35K menjadi RM66.5K....tu bukan MAGIK...tapi realiti.......banyangkan kalau anda ada MODAL RM400K.....(ASB Wife & Hubby).....tak reti2 nak jadikan RM360K.....so anda ada RM400K+360K=RM760K.....macam mana??? rempitkan la Duit tu dalam OD ASB......pastu ada RM360K nak buat apa??????????????????

har har har......tambah la kolum aset lagi beb....beli la rumah lagi...beli Emas lagi..beli tanah lagi.....Insya Allah...RM360K anda boleh dapat banyaaaakkkkkkkkkkkkk lagi Untung.....
apa yang pokli kongsi ni bukannya "Nice to be True"....but.....this is TRUE

Realiti....anda berada di MALAYSIA.......anda yang tentukan bagaimana nak jadi.....anda yang boleh control anda nak buat apa? pokli tak kawal anda.......pokli sekadar kongsi...Ilmu ni beb.....
kalau pokli pun boleh tambah Kolum aset macam tambah LAUK.......anda pun tobat takde masalah nak TAMBAH jugak kan? sbb anda mungkin mempunyai Aktif income yang berlipat kali ganda! so bila nak start? tunggu..nak tunggu apa? tunggu harga rumah lelong dah ramai orang beli? tunggu tanah dah jadi milik orang semuanya? atau tunggu harga emas naik setiap tahun baru nak beli.....hehehhee....semua terpulang pada INDIVIDU...kalau anda tunggu...orang lain yang akan Ambil peluang tuh....orang lain yang jadi kaya dulu.......anda nak rebut ke nak bagi jalan? kalau nak bagi jalan.......orang lain rebut.....hehehhehe

ok sambung cerita pasal OPM...ni pokli nak bagi Summary contoh-contoh OPM yang ada di Malaysia ;

1) Pinjaman Perumahan Bank (interest tgh rendah skrg BLR-2.2%)

2) Pinjaman Peribadi (interest 5%+-)
3) Duit Kawan (Interest Free...heheheh...Abang Samad ni selalu jadi mangsa pokli)


4) Duit daripada OverDraft/ASB ...(Interest BLR-1.25%)
5) Duit pajak gadai Ar Rahnu (65% daripada Emas)


6) anda sambung mana lagi...........kat mana boleh guna kemudahan OPM ...meh kita bincang


--------------------------------------Ingat Emas Ingat Pokli -----------------------------------

019-351 6478

15 Komen:

merdekahutang July 20, 2009 at 1:57 AM  

OPM saya yang paling utama ialah pinjaman duit dari kawan. Interest free. Setakat ni dah pinjam RM1100 dari dua orang best friends sejak dari zaman universiti.

Bila nak bayar? Mungkin hujung tahun ni kot bila dapat duit KWSP RM10K atau dividen ASB RM3,200.

:)

saladin291,  July 20, 2009 at 2:05 AM  

od asb dh buat...tggu lulus jer ni..
pinjam ngan kwn,sapa yer..????
pinjam ngan pokli la...no interest fee...heheheh

PoKLi July 20, 2009 at 2:38 AM  

hehehhe...sharing is caring :P

juruukur,  July 20, 2009 at 8:19 AM  

pokli.. pakai OPM nii.. untuk inbest.. memang syok..

nak invest kat mana ekk.. emas, rumah, bisnes atau tanah?

kirana July 20, 2009 at 8:38 AM  

cewaahhhh gambar umah awat kecik sgt..hehehe
nnt sy nak post entri umah pokli beli tu..hehehehhe

nnt la nk beli emas..sy pi umah pokli...dok lalu jer dulu amik magnet mas pokli

jidin July 20, 2009 at 9:52 AM  

first time posting sini. Sebelum nie silent reader jer. Bagi saya OPM nie bangsa lain dah lama buat. Kalo saya nak dpatkan duit dari family n koperasi yang bagi pinjaman tanpa faedah 0%. Paling simple pinjam 5000 masuk asb. Thn dpan dpat dividen average 8%

ylukeman July 20, 2009 at 11:16 AM  

Wah..sharing is caring..

Abd Samad Awang July 20, 2009 at 11:17 AM  

aku nak charge interest jugak aa.

PoKLi July 20, 2009 at 4:30 PM  

samad.....nak charge....huhuhuhu....ok sapa2 nak buat loan boleh contact abd samad....gambar dia ada kat dalam tu...cuma dia caj interest ja...

PoKLi July 20, 2009 at 5:13 PM  

Jidin Tahniah...akhirnya silent reader pun aktif bersuara...dah tak jadi silent dah lepas nih....kemudian terus menjadi Active Reader....Moga-moga silent reader pokli mendapat banyak manafaat dan pasif income berlimpah-limpah ruah

Pudin July 20, 2009 at 9:12 PM  

Pokli,mcm mana nk jd mcm pokli tak tau? ASB pn xda..nk buat OPM mcm mna ni? pakai teknik OPM no 3 la, pinjam duit pokli skit..baru "sharing is caring"..haha

jidin July 20, 2009 at 10:11 PM  

Teknik OPM nie mmg bagus. Sharing is caring kan. Mmg tgh mengkaji pasal pelaburan emas either fizikal atau buku. Cuma bajet utk melabur untuk tahun nie dah tutup buku. Kena tunggu hasil tahun depan

mdizone July 20, 2009 at 10:16 PM  

lagi satu cara guna OPM ialah duit venture capitalist. Tak kisah la sedara mara ke, kawan2 ke atau orang persendirian yang kaya. Pastu applicable paling comel kalau buat JV. Kita supply skill, orang lain kasi duit. Pastu kita run. Profit sharing seperti yang dipersetujui sebelum start apa2 projek. Nak raise capital tu kira satu skill gak tu. Bukan boleh main mintak sesaje je. Sapa mau kasi oo..

Antara projek yang boleh difikirkan ialah buat bisnes, JV beli property, labur dalam saham, labur dalam CPO etc. Banyak lagi cara tapi boleh fikir sendiri kot.Yang penting mesti kreatif dan ada skill dalam projek tu

Mohammad Syahman bin Abu Hasan July 21, 2009 at 1:22 AM  

wah pokli, ilmu pokli curahkan..sayang nak simpan jd softkopi. nak print out buley Pokli? biar jadi fizikal yang senang disentuh-terus turun ke hati..

boley cepat sikit untuk di'implement'kan.

PoKLi July 21, 2009 at 10:35 AM  

Syahman
wah,ramai jgk komen..tq...syahman print jer..moga menjadi panduan..sharing is caring

mdizone
ada idea bisnes bagus2 ker? pokli plan nak bukak kedai emas di KL.ada sapa2 nak pump duit? JV stail..atau boleh pakai dana kerajaan...ada bagitau pokli

Pudin
hehehehe......selamat maju jaya...standby ada org nak order nih

Jidin
semoga berjaya

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP