JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

17 July 2009

cerita pengalaman POKLI

harini pokli baru balik dari JB....pergi UTM skudai...ada temuduga Tender sekejap..1/2 jam jer...tapi tak per....tu adalah aktif income pokli..kena jaga...utk generate more income ...sedih tak dapat TT kat Ramal Junction.....TT dgn Pie.....Kedai www.pie2020.com


entry sebelum ni banyak pokli kongsi pasal Ilmu emas...apa yg pokli tulis tu nak rekod dalam blog...takut nanti ilmu tu hilang...sbb tu CIKGU suruh kita menulis...rekodkan apa yg kita buat.....umpama diari la....blog ni pon sekadar Diari Online...boleh tulis dan baca bila lupa...di mana-mana sahaja...lagi kalau surf pakai HP Nokia E90.....orang ramai pun boleh baca jgk...apa yg pokli tulis adalah untuk pokli buat....pokli set matlamat/objektif hidup......dalam masa yg sama......mungkin bermanafaat kepada orang lain.....Pokli tulis..hari-hari baca...insya-allah Usaha datang dengan sendiri...


Ni nak kongsi


masa pokli pergi kursus Mastery Money oleh Sifu KC See.....dia ni adalah seorang lelaki Cina...yg dah bebas kewangan...anak Murid Robert Kiosaki.....PASSION dia adalah sharing.......so dia pilih menjadi sebagai mentor Jutawan.....sbb apa pokli pergi belajar dgn beliau....sbb kalau kita belajar...dapat tambahkan ILMU pengetahuan.......sbb target pokli nak Jadi JUTAWAN YANG KAYA...kalau nak jadi jutawan kena la cari Mentor Jutawan...kalau nak Jadi Jutawan hartanah kena cari Mentornya Pie....Mentor Tanah=juru ukur....nak cari Mentor Juru gambar cari uncle Dodi......:)..........mentor rumah lelong = satu solution (faris/pie/farah)


Kenapa pokli Invest pada diri sendiri dulu.??? Pakcik KC See tu tanya 1 soalan yang buat pokli tak boleh tidur malam......


"How Many Days Pokli Will Survive If You Stop Working Tommorow?"


mmmm.....Termenung jap....Gaji RM3,000 sebulan......kereta RM700.....rumah RM600....api RM100...air RM 30......mak ayah RM200....Penjaga anak2 RM500....yuran sekolah RM100.....bil tepon RM100.....bil streamyx RM88......aduss....saving tak ada??? tobat lepas kena buang kerja esok....JEMMM....PENINGGGG.....rumah sure kena LELONG lepas tu..kereta kena TARIK....rumah pokli akan masuk auction...geng Faris & Pie2020 (PMC) akan bid pulak....adusss...tensennyaaaaa............pokli tak sanggup jadi macam tuh....pokli tak sanggup kena buang kerja...tapi kalau tak kena buang kerja? company kita kena tutup sebab financial crisis.....World Crisis??? semua bkn under control kita kan???? kalau anda BAGAIMANA?


So pokli pun set matlamat.....nak simpan la 1 tahun punya simpanan Gaji.....


RM3000 x 12 = RM 36,000.00..


target simpan dalam ASB....tapi masa tu ASB ni tak leh simpan....sbb asyik simpan jer....CAIR.....asyik simpan jer keluar..maklumla.....buku tu ringan jer(Simpan dalam beg)....ada masalah mesti cari Buku ASB......hehehehehe...sebab senang nak keluarkan duit pergi je Pej Pos, Maybank, CIMB & RHB....masa tu mana ada org Ajar teknik OD.....baca buku azizi ali pun suruh libatkan sektor hartanah....buku chef li cerita pasal Makanan......Irfan Khairi cerita pasal Internet.......tak masuk dek akal...semua cerita general....nak belajar kena CAJ...kena bayar yuran.........pokli pun ada la beli buku dulu....tapi....tak PRAKTIKAL...semua teori...nasib baik la ada GENG2 BJ........lepas tu pokli mmg minat Hartanah....ada pulak PIE2020...apa lagi....baca blog dia.......print.......baca sampai Khatam 10 kali...........terima kasih Pie......join TT pie....pergi auction dengan Pie....Faris.....alhamdulillah...


Sebenarnya blog ni dia ajar secara HANDS ON.........bukan setakat teori...tapi bahasa yang digunakan agak sempoi...mcm senang je nak paham....yela mcm pie ajar teknik OD......siap ada no tepon Bank CIMB lagi...ada gambar.....tgk faris ajar cara beli rumah lelong......rasa macam kita ada je kat sana.....tgk gambar rumah2 lelong macam seronok jer!!! luas....+ve cash flow......ada bukti barang FREE yg ditinggalkan dalam rumah lelong seperti Peruzz dapat Peti Sejuk...Farid dapat Air Con..pokli dapat Meja Petak + kerusi...rak dapur kat rumah Teratak muhibbah 1....kekekeke


pastu pasal emas pulak........jutawan emas ajar pasal emas secara teori....pokli follow....masuk etika emas....masa tu thn lepas...KONONNYA nak dapat pasif income RM100 sebulan atas sekeping emas....tapi semua tu adalah manipulasi syarikat emas...syarikat etika emas tu jual emas harga Ar Rahnu....mmg la mahal...dia beli dgn harga KITCO.....contoh harga Kitco RM105...tapi jual harga Ar Rahnu Rm124......mmg la boleh bagi diskaun kat agen RM100 sebulan kepada pembeli...dia jual mahal.....pastu simpan kat Ar Rahnu....bagaimana kalau syarikat Etika Emas tutup?? tak takut??? emas HUTANG atas anda.....so pokli dan Shukor sama-sama tutup/tamatkan kontrak tersebut sebelum kena tipu lagi banyak....apa lagi...pokli pun main emas Fizikal yang dikeluarkan oleh bank2 tempatan seperti Maybank, UOB & Dinar Kelantan...


Yezzaaa.....Emas ini adalah SOLUTION bagi masalah pokli tadi.....kalau kena buang kerja...Pokli ada simpanan Emas sebanyak RM36K....kalau satu Kijang Emas RM3000...pokli simpan je la 12 keping.....sure kalau kena buang kerja...setiap bulan pokli jual sekeping emas tu kat Maybank.....takdela rumah kena lelong....anak2 pokli mati kebuluran....kan??? api,astro & air kena potong...tak sanggup.....so Pokli berani beli jer emas tu.....simpan stok...paling busuk pon nak jual bukan senang....kena tunggu waktu Bank buka.....9.30-4.30....settle masalah Rich Dad nih.....tapi pelik sungguh la...apsal lepas beli emas thn lepas.....harga pokli beli RM2800....tapi tahun ni harga naik RM3500.........mcm bagus....so...apa lagi...target tahun ni jadi JUTAWANEMAS la.....ada simpanan Emas 10Kilo dah jadi Jutawan emas kan?? anda nak jadi macam pokli tak? JOM kita usaha bersama-sama...........kalau dah Jadi Jutawan Emas 10 kilo...........kenaikan 10% dah RM100K.........setiap tahun income pun dah Rm8330 kan? bestnya...tak payah kerja dah pokli lepas nih......sbb apa pokli main emas?? main ASB setakat RM200K jer......emas ni UNLIMITED..........beli la berapa ribu kilo pon tak kisah............janji target nak jadi JUTAWAN EMAS..............wowowowowowowowowowo....kalau pokli target Ada 1Kilo boleh rempit jadi 10Kilo.....sure pokli buat.........Emas dan Rumah ni Kalis Inflasi

Layan Protection Gaji Pokli Kalau Kena Buang Kerja........anda bagaimana???













Cuba teka berapa nilai EMAS di dalam GAMBAR di atas...sapa betul pokli belanja dia Starbuck

---------------------------------------Ingat Emas Ingat Pokli----------------------------------

17 Komen:

naem July 18, 2009 at 9:09 AM  

Slm pokli..ni jawapan naim

Gram Quantity Total
31.1 4 124.4
20 5 100
50 2 100
4.25 3 12.75
4.25 16 68
42.5 1 42.5
15.5 1 15.5 RM/gram RM
Total 463.15 113 52335.95

Nilai emas pokli tu lebih kurang 463.15 gram ( termasuk emas 916+999 )

Jika nilai gram ialah RM113/gram, maka nilai simpanan emas pokli ialah RM52 335.95 ..

Maksudnya pokli ada 17 bulan utk hidup goyang kaki dengan nilai emas tadi ( jika monthly expenses pokli RM3000 )...hehehe

juruukur,  July 18, 2009 at 2:13 PM  

naem.. pandai ko kira eekk.. hu hu hu...

tu baru sebahagian stok emas pokli tuu.. belum bukak peti besi pokli lagi.. he he he

Pudin July 18, 2009 at 4:02 PM  

Pokli, byk tu...apalagi. Doublekan kuantitila. P rempit kt Ar-Rahn BRakyat.. Tambah lg..Klu sya jd Poklila, akan ku rempit smpi muak...hahaha.

naem July 18, 2009 at 4:08 PM  

hehehe..pok li cakap nak belanja kat starbuck tu, tu pasal tolong kirakan...sambil minum2, boleh le rancak berTT..keh keh

~tuah.rimbun~ July 18, 2009 at 5:27 PM  

ala pokli, ok apa TT pokli belanja ramai2... haha

tapi mmg saya dah pasang niat nk ada 1 kg emas,
bila? itu belum tau lagi... hehe

kirana July 18, 2009 at 6:19 PM  

nak pi rompak umah pokli hhehehhhhehe

duanz,  July 18, 2009 at 6:41 PM  

hidup pokli..

askrool,  July 18, 2009 at 8:02 PM  

salam ...sekadar nak tanya otai emas ni...kenaikan emas setiap tahun boleh ke cover jumlah zakat emas yg kita kena kuarkan???

Nuaraca July 18, 2009 at 8:03 PM  

kirana, pokli dah pasang guard skrg, hati2 tau, hehe.

PoKLi July 19, 2009 at 12:27 AM  

askrool......

sbb apa Allah suruh org yg ada Emas & Perak bayar Zakat??? semua ni sebab ada kenaikan la...Allah Maha mengetahui...so....buat la apa yg Allah suruh...tunaikanlah Zakat.....Insya-Allah....makin banyak la emas tu nanti membiak? pokli tak pandai..kalau merempit di Ar Rahnu kena bayar zakat jgk ker????semestinya la...hehehehe...More You Give More You Get Back

NAEM
bila free pokli nak belanja Starbuck nih...kita set appoitment yer??? nanti calling2

Juru Ukur....
Ingat Juru Ukur Ingat TANAH EMAS....hehehe...peti besi Ar rahnu banyakkkkk lagih...ngeh2...

Pudin....
Next week pokli nak rempitkan kat Ar Rahnu....ada 50K dapat pulak pulak RM32K......perrhhh beli emas lagi tuh..Doakan harga emas naikkk lagi raya nih.....hehhehehe


-Tuah Rimbun-
bagaimana nak ada 1 kilo kalau tak start dgn 2 dinar,...kan?? ada dah melangkah 2 step tuh...Terrerrrrr....lepas ni CONFIRM tuah rimbun pun akan ada mcm POKLI....kekkekekee...Pokli doakan anda berjaya dalam Insuran...

Kirana
Jemput la datang rumah Pokli...kita TT Emas sambil main games cashflow.....Free Consultancy CashFlow 101 kepada sesiapa yang beli emas dgn POKLI....tahniah dah beli rumah...nak tgk lawyer yg bagus masuk blog Faris (lawyer Junny)

Duanz
tambah lagi Emas ko tu...upgrade kepada 2 kilo....duit Refinance dah masuk...buat OD dulu...lepas tu rempit emas pulak...kekekeke


Terima kasih semua

Komennn laggiiii OTAI-OTAI emas

naem July 19, 2009 at 12:36 AM  

Hehehe..Tak kisah pokli..asalkan dapat korek ilmu & experience pokli..keh keh...

merdekahutang July 19, 2009 at 3:13 PM  

pokli,
nak tanya sikit. minat jadi ejen public gold tapi duit tak ada lagi. hehe. tapi satu hari akan beli gold dinar dari pokli.

soalan saya, tadi saya ada buat kiraan rambang tentang syarat jadi ejen public gold kena bayar RM30,000 kan. lepas tu dapat public gold bar 20g, 50g & 100g. kemudian dapat public dinar 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar. Kiraan saya nilai tunai gold yang dapat hanya RM26,705.

Baki lagi RM3295 tu Public Gold ambil sebagai caj jadi Ejen atau untuk training fees? Atau diaorang akan bagi emas tambahan?

Terima kasih. Ingat emas ingat pokli.

PoKLi July 19, 2009 at 10:31 PM  

naem

boleh saja
sharing ilmu.....share peluang perniagaan

merdekahutang
tepat sekali...mmg akan 30K akan dapat emas spt yg dinyatakan...kalau lebih cash boleh pilih emas apa yg nak
nak tgk quote pokli dulu http://emaspokli.blogspot.com
training tak perlu.pokli akan share camna nak buat sales..tapi tak perlu buat sales pun
Emas ni ibarat Magnet Duit......pembeli akan cari kedai emas bukan kedai emas cari pembeli!!!! kan?

Kamarul July 26, 2009 at 3:02 PM  

salam.. saya budak baru belajar.. ajar lah saya. :p

PoKLi November 13, 2009 at 10:51 AM  

boleh
call je pokli
0196645066 atau email
atau facebook

Anonymous,  July 15, 2010 at 1:19 PM  

Masih buka lagi ke offer Public Gold RM 20,000. untuk jadi agen?

Pokli.com July 15, 2010 at 1:34 PM  

boleh call saya
019-6645066

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP