JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

17 July 2009

Merempit Emas Melalui Ar Rahnu

Ni pokli ada buat Simulasi cara merempit Emas beli dengan Pokli 1 kilo.....dan merempit dgn ar Rahnu Bank Rakyat......Kenaikan harga emas boleh membayar kos upah simpan Ar Rahnu tersebut...dan ada UNTUNGGGGG tu...kalau beli hartanah :P.....uhuhuhuhuh



http://rapidshare.com/files/257288677/REMPIT_EMAS_pokliV2.xls.html

apa yg pokli buat adalah sebagai simulasi.....kalau rasa betul buat...kalau salah tanya.....

semua bergantung pada matlamat....nak apa?

1) protection your whealth
2) generate more income
3) kalis inflasi
4) Perniagaan adalah 9/10 dari pendapatan
5) Mcm Program Franchais Bisnes Emas...bukan Poh Kong...tapi Pokli....:)
6) Berniaga sendiri sambil menyimpan
7) Kalau dah terrer bukak la kedai...jom sama-sama kita JV (pokli mmg berminat nih)
8) Kongsi Ilmu utk tambahkan kekayaan orang Melayu


Boleh Komen kat sini OK ker salah??????



terutamanya Otai2 Emas.........yang terer-terer....Pokli ni pun sekadar kongsi

19 Komen:

azam,  July 17, 2009 at 9:44 AM  

Salam Pokli,
sejak 2-3 hari nh, blog pokli mmg antara benda saya mesti tgk setiap pagi. Byk interesting info...tahniah dan terima kasih.

Saya x pandai sangat pasal emas tp nak ulas sikit tentang teknik rempit nh.
1. Kiraan pokli adalah berdasarkan utk sebulan simpan sahaja. Iaitu upah simpan utk sebulan & kenaikan harga juga berlaku sebanyak RM15 dlm masa sebulan juga =13% sebulan atau 156% setahun. Mcm mustahil pulak sebab rasanya rekod dulu2 dlm 20% sahaja kenaikan SETAHUN.

2. Nak simpan di arrahnu ada limit 400g klu tak silap saya utk satu nama. So Utk 2.76kg kena guna atleast 7 nama..right? masalah tu nk cari 6 org lain yg boleh pecaya.

3. Setiap kali nak jual semula emas akan ada 5% deduction kecuali klu kita dapat jual pada org ikot harga market (Not easy nak jual 2.76kg).
Klu jual ke kedai emas lagi byk deduction sampai 20% pun ada. Dan orang sekarang pun pandai...mereka tak beli klu harga mahal, mereka tunggu harga rendah baru beli.

4.Jika tiada kenaikan harga yg tinggi mcm tu dlm masa setahun, maka kita terpaksa tanggung upah simpan yg sangat tinggi..(caj upah simpan di arrahnu lebih kurang 9% setahun)

Sekian harap dapat ulas balas dari Pokli. Tolong betulkan klu saya silap..sebab saya pun masih jahil pasal emas nh.

Sorry sebab post panjang sangat.

PoKLi July 17, 2009 at 5:08 PM  

hehehe.good..anda dah faham.setiap pelaburan ada risiko dan kepuasan.kalau x berani.tak perlu berbuat apa2.anda tgk je la org lain yg buat..tapi kalau x buat apa2 lagi senang dan tiap2 bulan harapkan duit gaji sahaja..mcm pokli mmg suka bermain dgn calculated risk..kalau takut ombak jgn berumah di tepi pantai..kalau takut rempit..beli dan simpan sahaja mcm rumah lelong dan hartanah lain.

PoKLi July 17, 2009 at 5:10 PM  

pakai 6 nama pun.surat gadai ada dgn anda.baca buku robert dia ada ajar cara mcm mana protect kekayaan

Anonymous,  July 17, 2009 at 5:28 PM  

pokli saya try download file rempit tu tapi failed. kluar msg utk upgrde to premium user sblm dpt download. ada cara lain ke .

naem July 17, 2009 at 7:12 PM  

hoho..pokli, saya baru try..tapi dgn amaun kecik saja...dari emas 70gram, skang dah ada tambahan 40gram..Total 110 gram ...dalam masa 6 bulan dari sekarang, duit pinjaman tu akan digunakan tuk beli lagi 40gram...jadi 80 gram dlm tgn, 70 gram kat bank..gadai lagi kali ke2, emas 80gram tu blh tebus yang 70gram, then lebihan beli 20 gram lagi...proses ni berulang2 sampai la saya dah letih nak kira...

huhuhu...

ni kisah saya gadai kat bank rakyat tempoh hari

http://www.ppcpercuma.com/blog/2009/07/14/kisah-saya-gadai-emas-999-99-di-bank-rakyat/

ps: teknik rempit emas ni kena buat calculation lagi..saya perasan macam ada yg tak ok je..hohoh

MattDemon July 17, 2009 at 8:14 PM  

Pokli...based on perbincangn semalam (sorry...kul 2 pagi kat mesia..hehe)...wa dah wat simulasi untuk 500 gram emas...lam kes nie..modal lam RM58K la..leh JV 2 orang...so, leh gunakan 2 Ar-Rahnu je...

it's a risk..but a calculated risk la cam pokli cakap..tapi kalau jenis play safe..leh simpan kat ASB je...dun worry..niat pokli bagus..for sharing..any more komen..tambah info..? thanks.

rodi,  July 17, 2009 at 9:23 PM  

salam,
selama nie just jd silent reader jer...
cuma nak bg komen sket...
rasanya bkn net profit lg... coz x tolak lg dgn modal asal..
tp still leh make profit lg... cuma dlm 20% - 30% je
btw... nak dengau gak komen dr otai2 yg lain

PoKLi July 17, 2009 at 10:32 PM  

azam

tadi pokli komen pakai phone

skrg dah sampai rumah...senang skit

1) kenaikan emas(spekulasi) tak selalu berlaku...dan merupakan Objektif jangka masa pendek....Right Time Right Place...kalau jadi.....anda berjaya.....

2) Kita simpan emas utk lock kekayaan & kalis inflasi...tgk org kaya2...byk simpanan emas..kalau main games cash flow pun dia nak kena isi Kolum aset...hartanah...savings...ASB....GOLD....sbb emas adalah savings yg Cair....boleh guna waktu Urgent....kalau rumah...nak jual makan masa skit......lain la uncle dodi beli rumah cash$$$....hehehhee

Kalau dah jadi agen...apa nak risau pasal spread.....anda jual kat orang.....bukan anda nak beli kena pikir pasal spread.....semua bergantung pada OBJEKTIF...anda tak leh risau banyak2 sbb 1 kilo untuk orang yg ada cash banyak tu.....ibarat ukur baju di badan sendiri....jgn ikut org lain.....

Rodi...betull...pokli lupa Kos yang ada tuh...andaian pokli modal Rm115K tu duit kita juga...apa nak heran....ada RM115k...ada return yang selamat....tujuan.....ROI....kan?

naem July 18, 2009 at 12:38 AM  

Gud job! Pokli ni positive thinking..hehehe..

saya pun kena start kumpul modal jadi agen la macam tu..senang..

1) boleh beli emas sendiri ( ada diskaun plak )

2) boleh jual kat orang,utg amek,komisen dapat..Kalau xdpt jual kat org, jual kat agen semula..hahahahaha...( ini triks jahat )

3) harga jatuh? beli le utk diri sendiri...pastu jual semula kat orang..susah2 pajak je emas tu..dapat duit, beli lagi...hohoho

PoKLi July 18, 2009 at 1:23 AM  

bijak naem....harga turun baik pergi pajak kan?? tak payah jual.......dapat duit lagi...tapi duit nak buat apa yer???? ngeh2

azam,  July 18, 2009 at 7:05 AM  

pokli..terima kasih atas penjelasan.
Saya rasa dah faham sikit tpkena teliti lagi.
Saya dulu pun penah join Etika tu...tp lepas 6 bulan saya terminate gak sebabcompany cam tak beretika je.
Sampai hari nh agen hutang saya 800, company tak bayar beza harga 1500. Saya dh tak larat nak mintak...lupakan je la sebab dulu dh untung 20% dlm 6 bulan.

serik kejap lepas tu...tapi skang rasa nak masuk balik la main emas lepas baca blog pokli...

PoKLi July 18, 2009 at 10:07 AM  

ooo.patut azam byk tanya .dah main etika sblm ni.

PoKLi July 18, 2009 at 10:30 AM  

azam.apa lagi.emas adalah perniagaan

rodi,  July 18, 2009 at 10:55 AM  

salam pokli...
agreed w u... at the end b'gantung pd matlamat kita sndiri...
mcm saya ni pun br nak b'jinak2 ngan emas nie...
last wk br beli 20g dr mr syukor...
tp rasa yg t'lmbt lg kot...

tq

Rantong July 18, 2009 at 1:24 PM  

Salam ziarah. Blog dan posting yang menarik.

View Profile: Rantong™

atim,  July 26, 2009 at 8:37 PM  

pokli - artikel amat menarik. saya pun baru baru nak belajar nie. tapi pokli dah takleh download file sbb kuota dah penuh ... boleh tolong upload balik ke :D

Saiful August 20, 2009 at 7:14 PM  

http://rapidshare.com/files/257288677/REMPIT_EMAS_pokliV2.xls.html

pokli link ni tak boleh buka la..boleh htr fail lain tak .nak tgj mcm mana merempit emas melalui ar rahnu..terima kasih

hafiz December 15, 2009 at 4:44 PM  

salam pokli,saya hafiz,saya nak minta pendapat pokli,skang saya ada wafer 999 (100g),saya simpan di Bank Rakyat,tapi skang Bank Negara dah block wafer dan jonkong,tul x?pe perlu saya buat?saya nak mengelak kan dari kos upah simpan.

Pokli.com December 15, 2009 at 6:00 PM  

dah masuk ar rahnu...mesti la bayar upah simpan......ar rahnu tu kira mcm tools utk kita buat duit guna duit orang..OPM.....dpt duit tu buat beli emas...

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP