JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

06 January 2010

Welcome On Board PWM - Agen Tahun Baru 2010

Salam

Semakin hari harga emas semakin meningkat naik....makin ramai dah berminat dengan pelaburan emas ini kan?alhamdulillah.......pokli pun banyak terima call...sms.....email berkenaan emas ini......so....stail pokli senang jer.....orang tanya kita kena jawab...kita kena tunaikan hajat semua orang.....sebab yang datang jumpa kita berbagai2 hajat..ada yang tanya pasal EMAS....Hartanah LELONG....ASB OD....REMPIT...Ar Rahnu....nak jadi agen camna...nak beli camna...mcm2 la....Pokli melayan semua soalan/pertanyaan anda semampu yang boleh.....insya-allah kalau kita tunaikan dan percepatkan hajat orang..insya-allah...Allah akan percepatkan tunaikan hajat kita pulak....kan?

so....welcome on board agen2 pokli di Seluruh malaysia.....

1) Bandar Jengka/UITM/Maran/Temerloh/Kuantan
En Zainul
013-2512600
akramin@yahoo.com

2) Bandar Jengka/UITM/Maran/Temerloh/Kuantan
En Md Kail @ Ikhwan bin Md Nor
019-9390707
mdwan67@pahang.uitm.edu.my

3) Jelebu/Negeri Sembilan
Cikgu Zulkhairi
019-668 7469
segakmas_26@yahoo.com

4)Nilai/KLIA Airport/Sepang/Salak Tinggi/LCCT/Sibu/Kota Kinabalu/Sandakan/Tawau/Kuching/Miri/Bintulu/Labuan
En Nur Zaidan Bin Kassim
012-3040858
zaidan.invest@gmail.com

Quotation untuk agen2 PWM join bulan januari ni RM38,518 pada 5 JAN 2010.... bergantung pada harga semasa...yang best...diaorg semua dapat komisen 1.5%.......order jgn tak order.....layan bank slip ini




Jangan Lupa seminar di Kelana Jaya Pada 16 Januari 2010 ini....setakat ini dah ada 150 orang mendaftar....berminat boleh hubungi POKLI di talian 019-6645066 @ 019-6222404 email fazli.technitium@gmail.com RM50 jer...Bank in ke dalam akaun

Maybank Pokli Wealth Management (PWM)- 555171003253
CIMB Mohd Fazli Ismail1 2420000011101

Pelaburan Dalam Ilmu Pengetahuan.......Bersama PAKAR-PAKAR PELABURAN...sapa lagi kalau bukan

1) YBhg. Dato’ Mohd Salleh bin Abdul Majid
Bekas Pengerusi Bursa Saham Kuala Lumpur
(sekarang dikenali sebagai Bursa Malaysia)

2) Prof Dr Ahameed Kameel Mydin Myra
Fakulti Ekonomi dan Sains Pengurusan ,Universiti Islam Antarabangsa Malaysia...

3)Mr. Louis Ng,Pengerusi Eksekutif,
Tokey Emas Public Gold
Public Fine Gold International Sdn Bhd

4)Pn. Nik Mahani Mohamed
Pengarah Eksekutif,
Kelantan Golden Trade Sdn Bhd(Pengeluar Dinar Kelantan)

5)En. Syukor Hashim (Maha Guru EMAS)
Admin www.jutawanemas.com - Blog yang menyingkap kepentingan emas dan cara-cara membuat pelaburan emas di Malaysia..........
So......tunggu apa lagi???? book la sekarang....




Ingat Emas Ingat Pokli

22 Komen:

RosyFitrah January 6, 2010 at 7:47 PM  

Wowww..makin ramai ajen dibawah PWM. Pada 16/1 ada 2 seminar lain yg bersangkut paut dgn EMAS..Gold Rush - Azizi Ali, Millionaire from other planet (RM390) dan Fundsupermart (FOC). EMAS sudah menjadi magnet..

-2bz4money

Pokli.com January 6, 2010 at 11:54 PM  

hehehe.....anda pilih la mentor mana yg anda nak.....semua sama...LOGAM MULIA..LOGAM yang berwarna KUNING....

Azizul aka Matjoe January 7, 2010 at 10:17 AM  

pokli, leh explain naper ar rahnu tak terima pajak public gold? mcm hanya boleh tunaikan emas kt public gold ajer.

lg 1, tokan public gold ni chinese, why aku x dgr chinese joint emas ni? at least kalau kau tahu ramai gak chinese invest dlm emas, bleh share dgn aku

Ojoi January 7, 2010 at 12:24 PM  

Assalamualaikum

Ada soalan sikit ?

Adakah setiap ejen mesti sentiasa mempunyai stok emas ?

Bolehkan ejen menjual emas yang dimilikinya untuk menjadi ejen itu dijual jika harga emas telah naik?

Pokli.com January 7, 2010 at 2:19 PM  

yer azizul.....ar rahnu tak terima sbb kes etika emas yg lambakan emas byk di bank rakyat.......kena tanya BNM kenapa dia tak terima..pokli tak tahu...sejak bank rakyat tak terima...so teknik meremmpitt dah tak boleh buat.....keh keh keh...kena cari cara lain pulak.......teknik easy pymnt pulak...:-)

sapa kata chinese x de jd agen...rujuk la agen2/dealer di bawah rangkaian public gold...ada.....cuma....ni rahsia skit...org cina ni tak suka main benda fizikal.....mereka lebih suka kepada GIA.....lagipun org chinese ni ramai yang tokey2...buat apa dia beli emas...baik dia beli dan kembangkan perniagaan mereka...contoh tokey hardware baik beli brg hardware byk2...kembangkan perniagaan.....mcm pokli berniaga emas.....emas tu adalah ASET perniagaan kami....aset yg naik harga

sama mcm hartanah.....hartanah tu la aset2 kepada tuan2 rumah....

Ojoi
w'salam
utk jadi agen kena beli emas 20g,50d,100g,1,5 & 10 dinar..

so....depa semua ni cuma ada 1 stok per item jer......nak lebih kena order byk2....

contoh customer nak 20x5 keping....so...kena order dgn PG la...lagi 4 keping...in hand ada 1 keping jer....

agen ni byk kelebihan/income

1) komisen 1.5%
2) buy back untung 5-6%
3) capital gain
4) spekulasi
5) share profit
6) lantik agen
7) sub agent...mcm2 la....

semoga menjawab

Azizul aka Matjoe January 7, 2010 at 4:25 PM  

GIA xleh meniaga but spead mcm lg rendeh, tpi xde commision lak.

bukan apa, kalau arrahnu x terima mcm xde iktiraf jer emas tu. tapi mungkin ramai ambik kesempatan rempit emas tu.

kalau public gold lingkup, sapa akan terima jongkong emas yang kita pegang? ni worst case scenario laa aku tanya

Pokli.com January 7, 2010 at 5:08 PM  

ok..mcm mana public gold nak lingkup..sbb dia jual emas....ada cash baru dapat barang..kami ni x de implement sistem hutang....COD...ada cash ada emas....sapa2 yg lingkup ni sbb bisnes yg HUTANG.....berjela2....
ataupun buat skim cepat kaya....deposit taker.....kitaorg ni berniaga emas...jual dan beli...mcm money changer di jusco.....tapi kami ni gold changer...

Azman/Jeman January 7, 2010 at 9:09 PM  

bagus soalan yang diajukan, dan jawapan yg diberikan, aku perlu menghalusi lagi skil aku

gold2rich.com January 7, 2010 at 9:33 PM  

Salam..terpanggil nak respon Mat Joe.

Pada pandangan saya, chinese bukan tak minat emas. Tapi depa modal besar, kalau nak niaga emas depa bukak kedai emas je terus. Pastu tempa emas sendiri. Profit kedai emas lg besar sbb jual barang kemas ada kos upah yang tinggi dan beli balik dgn susutnilai 25%.

Pastu dah la jual emas pada harga persatuan goldsmith & jewellers of malsysia yg mana lebih tinggi.

Simple kan ?
Bahan mentah : lebur emas yg dibeli dgn susutnilai 25% atas harga emas shj.(masa ni depa takde amik kira kos upah yg kita dok bayar masa beli dulu.)

Jual : Barang kemas design baru ikut harga fgjam.org + kos upah tempa.

Apalah sgt untungnya jika dibandingkan dengan meniaga emas Public Gold hanya 1.5% komisen berbanding apa yg dorang dpt dgn bukak kedai emas ?

Tapi walaupon macam tu masih ada jgk segelintir chinese yang memang nak simpan gold bar pada harga lebih rendah dan sambil2 meniaga.Lg satu, kesedaran dorang belum lagi kot. Dorang percaya pada fiat money dan simpan kat FD, unit trust, hartanah serta pelaburan perniagaan mereka.Tanggungjwab kita la jual kat depa. Rata2 chinese kat opis saya sgt positif dan minat nak niaga.

Nurul - admin gold2rich.com

Pokli.com January 7, 2010 at 9:39 PM  

betul2x....
kita ni berniaga emas mcm GOLD CHANGER...plan nak bukak satu di JUSCO atau alamanda....senang....jual/beli emas pelaburan...
sewa satu unit kecik sebelah money changer...

nurul....azman....zakaria...tolong cari lokasi...pokli nak bukak nih

gold2rich.com January 7, 2010 at 9:49 PM  
This comment has been removed by the author.
gold2rich.com January 7, 2010 at 9:55 PM  

walau bagaimanapon, jadi agen PG tetap berbaloi esp kalau modal besar. standard la niaga apa pon modal besar baru best. Time harga tgh rendah, kita beli stok byk2. So masa harga tinggi, kita jual. keuntungan kita adalah jumlah kenaikan harga +komisen.

Kita juga boleh dpt untung dari buy back dalam 5-6%. yg ni toke kedai emas dapat 25% ni.

kesimpulannya, kita fahami dulu kenapa perlu kita simpan emas sebagai aset masa depan? untuk lindungi wang dan kekayaan kita dari penurunan nilai akibat inflasi.

Nilai wang kita semakin rendah walaupon jumlahnya semakin naik. RM10k sekarang nilainya takkan sama mcm RM10k 5 thn lg.Kuasa membeli kita semakin turun.

Kalau simpan ASB atau tempat lain rata-rata leh dpt 7-8%, kalau kita simpan emas kita leh jana 37% purata setahun. 5 tahun 250%.

Kita pilihlah nak 7-8% atau 37% ?
Pilihan di tangan anda.

Kalau nak meniaga emas pon, pastikan anda ada simpanan emas untuk diri sendiri. Kalau niagakan semuanya pon nanti untung ke mana, emasnya ke mana. Jadilah kita agen yang tidak ada simpanan emas....

Saya alhamdulillah syukur kepada Allah. Pada 11 Sept 09 jadi agen dengan 170g emas 999 dan 20 dinar. sekarang simpanan emas meningkat kepada 280g emas 999 dan dinar 29 dinar.

Saya tetap niaga juga tapi aset emas ni tidak diusik. Ia adalah untuk aset masa depan saya, suami dan anak-anak. Emas ini juga dapat ditambah dengan keuntungan meniaga emas serta sedikit sumber kewangan perniagaan lain.

Alhamdulillah juga lps 2 bulan saya dah berjaya jadi Master Agen. Mungkin ada orang lebih lagi dari saya. Pendedahan ini bukan untuk menunjuk nunjuk tetapi untuk renungan dan manfaat semua.

renung-renungkan dan selamat menyimpan emas...Saya mahu anda berjaya lebih lagi dari saya

Matjoe January 8, 2010 at 2:27 PM  

goldrich @ January 7, 2010 9:33 PM
make sense pasal chinese beli emas besar bukak kedai n aku paham camner dieorang buat duit. tp sikit jer buat camtuh coz tak semua ada modal besar kn? yg ada skit2 mcm10k jer mcm mana? mcm x ramai org chinese beli seketul2 20g, 5g, tu yg jadi persoalan.
maybe dieorang tak tau or dh tahu pasal public gold but tak yakin.

pasal susut nilai 25% tu way to much,. Emas yg i beli kt kedai (916 lerr) hanya kira berat emas sahaja. kalau nk jual balik dgn surat emas tu akan kira 10% minus harga 1 gram dipasaran.

margin dia is 10% jer, takder laa melampau smpi 25. off cousre laa spread dia lg tinggi dari public gold which is 5-6%

sebenarnya aku plan nak invest emas n become agent once aku saving dlm ASB cukup utk diODkan.
apa yang aku tanya sini adalah soalan yg aku pikir org akan tanya aku kalau aku nk jual kt dieorang

Matjoe January 8, 2010 at 2:36 PM  

pasal tahunan 37% tu maybe you bleh share calculation mcm mana. of course 37% ni minus the spread and it's not a compounded calculation, kalau compaunded ia pasti lagi kurang kan.

Bukan sebelum ni pokli tulis 27% jer ker (dlm posting dekat2 nk abih tahun baru )

Maybe pokli boleh share mcm mana 27% tu dikira. adakah dikira berdasarkan perfect scenario, harga jual paling tinggi pada 2009 - (tolak) harga jual paling rendah dlm 2009 dibahagikan dgn harga jual paling rendah dlm 2009?

ker harga jual pada 31 dec 2009 tolak harga jual pada 1jan 2009?

bleh share kat sini tak?

Pokli.com January 8, 2010 at 3:16 PM  

pokli main pukul rata jer....harga pada 1 jan 2009 dan harga 31 dec 2009....

kira berapa emas yang ada kat dlm tgn....

contoh ada 1 kilo...

beli 1 kilo pada 1 jan 2009 = rm90k
1 kilo yang sama pada 31 dec 2009= rm140k...

so...kira la sendiri?

mcm mana nak tahu/kira kalau mat joe pun takde simpanan emas?..hehehe
kasi bakar skit

Pokli.com January 8, 2010 at 3:17 PM  

ni pokli copy paste komen kawan pokli en azman

Wednesday, January 6, 2010
selalu soalan tanya (FAQ)
1) S: emas betul ke ni?
J : apa pulak tak betulnya, aku dah siap pegi pajak kat ar rahnu bank rakyat, diorang dah siap test lagi, lagi satu Public Gold sertakan sekali sijil ketulenan. apa nak takut?

2) S: kalau dah beli emas ni, nak simpan kat mana?
J: mmmm...simpanla kat tempat rahsia, sembunyikan, jgnla pulak lepas beli ko kecoh satu kampung atau satu bangunan flet yg ko ni beli emas. diam-diam sudah.....kalau tak pun ko boleh simpan kat safe deposit box, bayar je charge tahunan.

3) S: ada minimum buying tak? ke nak kena jadi ahli baru boleh beli emas Public Gold ni?
J: takde minimum buying, ko beli satu dinar pun aku layan, dan jugak, ko tak perlu jadi ahli atau agen, kalau nak beli emas public gold ni.

4) S: camne nak beli emas Public Gold ni?
J: ko boleh beli emas ni dari agen Public Gold yang sah macam aku, cara nak beli ko boleh check kat SINI

5) S: nanti kalau aku nak jual balik emas ni pada sapa pulak?
J: heheheh..itu takde masalah, ko boleh jual balik pada agen yang jual pada ko, atau mana-mana agen Public Gold yang sah macam aku, ataupun ko boleh pergi sendiri ke cawangan Public Gold. itulah kelebihan emas aku ni.

6) S: Bank Negara kacau tak?
J: huhu...company ni cuma jual dan beli emas keluaran diorang aje, takde 'skim' atau agenda tersembunyi, sama aje dengan kedai emas, diorang pun jual dan beli emas jugak, bezanya,Public Gold lantik agen atau dealer untuk jual emas.

7) S: Public Bank pun jual emas ni ke?
J: Public bank dengan Public Gold tak sangkut paut wooo...

8) S: macam mana aku nak tau harga emas Public Gold ni?
J: kalau ko nak tau harga emas Public Gold ni, ko boleh check kat website www.publicgold.com.my untuk harga goldbar dan jugak kat www.publicdinar.com untuk harga goldcoin dinar. ataupun ko boleh guna sms dengan menghantar 'public gold' atau 'public dinar' pastu hantar ke 32828.

9) S: bila waktu sesuai nak beli emas ni?
J: bagi aku , waktu yang sesuai ialah bila dah ada duit,beli aje trus, ataupun bila ko rasa harga emas tu dah turun sikit, ko beli aje, sebab ko nak simpan lama kan......so beli ajelah...hehehhe.

10) S: mana lagi bagus? goldbar (emas 999.9) atau dinar (emas 916)?
J: kalau ko tanya aku, aku akan cakap dua-dua pun bagus, sebab dua-dua jenis tu pun emas jugak.

11) S: kenapa panjang sangat FAQ ko ni?
J: sukati akula, blog aku.

Matjoe January 8, 2010 at 5:27 PM  

bakar laa pulak, takpe aku jadik agent gak nnti, nak kasik penuh 40k dlm asb

tak aci btul laa xde emas takleh kira :P

mesti la aku tahu kira. macam mana kira akan bwk result yg berbeza, mcm yg aku blog pasal unit trust, by right memang btul tp dia tunjuk yg perfect condition.
mcm pie buat contoh keuntungan umah sewa beratus percent. kalau jual cepat umah tu mmg laa percent byk compare to masa n initial duit yang dikeluarkan(mcm kes umah ler)

Skng ni aku akan catat berapa harga emas public gold n public dinar pada 1jan 2010 (harga jual n beli)dan pada 31jan 2010.

1 kilo publicgold
10 publicdinar

kalau mau kira untung mesti kira cash time beli dan cash yang dpt time jual. spread byk jgk, kalau emas naik 20%, tolak spread bila cash out so tinggal 14% jer

aku dh terlepas time 1hb punya price, boleh share harga
1 kilo publicgold
10 publicdinar

aku nk ambik tau.

ko rase emas tu patut simpan kt mana? safe box rate kt m'sia ni braper? kalau mahal dh jadi 1 liability yg mengurangkan untung

thanks the FAQ, will check your answer monday coz aku maleh nk pasang internet kt umah sebab ia merupakan LIABILITY

Pokli.com January 8, 2010 at 5:51 PM  

takde la bakar...kasi racun je skit......hahahaha......

nak kata kaya beli emas ni takde la....boleh la...sbb kita tunggu harga naik baru jual...tapi kalau agen...tak kisah dah harga naik ke turun....ada org nak beli jual jer....ada ke org nak beli??? mesti la ada...rakyat malaysia nih ada berapa juta org? yg baca blog pokli berapa org jer........so......market masih besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr lagi di luar sana.....

ko jgn la compare emas dgn hartanah pie........of cos la berbeza...tapi setiap org boleh ker beli rumah sampai 40 bijik????
tapi seorg manusia boleh beli emas 40 kilo.....semua kena ada ILMU...dan kena ada mentor....cakap banyak tak guna.......apa lagi ambil borang di www.emaspokli.blogspot.com

sama2 kita berniaga dan melabur dalam emas....anda tahu tak berniaga nih 9/10 pendaptan???


liabiliti internet??

bagi aku internet ni aset...sbb aku dapat duit melalui internet....keh keh keh..kedai online maaaaa

semoga berjaya

Azman/Jeman January 8, 2010 at 8:39 PM  

yup. internet ni penting, dulu sebelum terlibat dengan emas ni, aku cuma gunakan untuk meluangkan waktu berlibur aku, tapi sekarang, berbeza dari dulu, dulu aku betul2 sangap atau zero tentang blogging ni, dan alhamdulillah,sekarang dah boleh sikit2.
lagi satu tentang internet ni, aku dulu macam ban atau perlekehkan orang guna pda or mobile internet nih,tapi bila aku tengok sekeliling, zaman sekarang ni mmg perlukan internet setiap masa,24jam, sbb kebanyakan customer aku, datangnya dari internet....mmmm penting internet nih.

apsal aku macam merapu?

Pokli.com January 9, 2010 at 3:14 AM  

alhamdulillah

man..tahniah
paling kokak pun kau dah berjaya
bangga aku tgk anak2 didik aku berjaya...keh keh keh.....sama2 kita jatuh bangun dlm bisnes emas ini......

manusia belajar dengan membuat kesilapan...tapi selalu mentor akan ajar camna nak elak dr buat silap..sbb dia dah buat...keh keh keh....so...stay on focus & keep track

sbb tu azman listing area selangor tengoh di www.publicgold.com.my


tahniah man...dan agen2 yang lain...aku bangga tgk korang berjaya

kalau korang nak tahu agen aku di kelantan lagi berjaya...en arrif osman...komisen dia rm9k bulan lepas......

org kelantan ni mmg best jual emas.......termasuk la aku.....

ore kelate...pokli

Azman/Jeman January 10, 2010 at 1:41 AM  

yup pokli, aku ucapkan berbanyak terima kasih atas asuhan dan panduan yang ko berikan selama ini.
walaupun ko berlagak dan jahat, tapi ko baik hati dan lemah lembut.
terima kasih lagi sekali pokli

Matjoe January 12, 2010 at 4:52 PM  

for the time being to me internet is a liability. unless like pie.com n pokli.com, mmg ada commercial intend this blog exist.
lagipun anak dok kecik lagi, bukak laptop jer, anak kiter yg dok atas lap kita.

aku mmg sedia faham concept buat duit dari meniaga emas. best part compare to property ialah ade duit skit pun bleh beli

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP