JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

17 January 2010

Seminar Krisis Kewangan dan Peranan EMAS dah berlalu

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah semalam telah berlangsung seminar emas di Dewan Malawati, Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya.....wah......terkejut jugak ramai betul orang yang dah sedar tentang pelaburan emas ini.....tahniah.......ramai orang-orang melayu...cina...india.....malah warga negara asing pun turut datang......yela......yang mengajar ilmu-ilmu emas ini otai2 seperti Prof Umar Ibrahim Vadillo,Prof Kamel ,Hjh Nik Mahani,Dato Salleh Majid & Syukor admin jutawanemas..........best.....dan tanggungjawab yang pokli pegang pun agak besar sebab kena jadi pengerusi majlis bersama-sama agen pokli Pn Nurul
Majlis bermula jam 9.30pagi selepas dif dif terhormat datang.........ramai orang beratur untuk pendaftaran....dan sarapan pagi disediakan........sempat la pokli merasa nasi goreng + kopi O......hehehehe..kena ambil sarapan sebab lepas ni nak mempengerusikan majlis.....sebenarnya ini kali pertama pokli handle majlis formal....sebelum ini mmg tak pernah pun lagi handle majlis2 ilmu ini ..masa belajar di UTM pun mana pernah....buat hal masing2 jer....tapi......keh keh keh...kelako jugak.......maklumla majlis rasmi kena formal dan serius...kalau nak ikut pokli mmg nak buat lawak...tapi sabar je la.......nurul yang banyak buat lawak....kekekeke....semua orang gelak......


Prof Dr Umar Ibrahim Vadillo,Presiden WITO

mula2 majlis ucapan aluan oleh Mr Louis Ng.....Pengerusi Public Gold Group....tokey emas PG.....tokey besar.......dia ucap terima kasih sebab ramai yang sudi hadir walaupun kena bayar RM50...tapi ilmu yang di dedahkan amat berbaloi2.......ilmu emas....mana ada orang nak share ilmu free...keh keh keh....nak kena bayar la....lagipun RM50 tu adalah untuk bayar kepada penceramah.....ribu2 jugak kos nak bayar kat diaorg tu.....kalau ada 5 orang penceramah?? lagi sewa dewan..makanan......door gift......mcm2 lagi la yg kita tak tahu...kiranya majlis ini berjalan dengan smooth sekali...alhamdulillah

Peserta-Peserta Seminar - Hampir 500 orang

selepas Mr Louis Ng.......penceramah seterusnya adalah Prof Umar Ibrahim Vadillo...kalau korang nak tahu Prof ini adalah Pengerusi World Islamic Trade Oraganisation (WITO)....Presiden E-dinar Ltd.....beliau jugak merupakan salah seorang yang bertanggungjawab dalam membuat kertas kerja untuk perbankan islam yang di present oleh Tun Mahathir.......kalau dengar talk Prof Umar ini.....beliau suruh semua urusniaga digunakan dalam dinar.....dan dirham,.....barula tiada unsur-unsur RIBA......semua perbankan di dunia ini termasuk malaysia adalah RIBA...yela...korang bayangkan.....buat personal loan RM10k....tapi kena bayar RM30k.....bukan ke RIBA namanya tuh......tu belum lagi masuk Housing Loan.....ASB....perrhh.......event islamic loan pun tetap riba...tiada beza antara islamic loan dan conversional loan......ttp RIBAAAAAAAAAAA.................(bank la makan riba)

Dari Kiri- Syukor,Prof Kamel Mydin,Mr Louis Ng, Hajjah Nik Mahani (Tokey Dinar Kelate)
antara lain yang di ulas oleh Prof Umar........kalau semua orang melaksanakan sistem kewangan islam...gunakan dinar dan dirham...gaji pekerja....kita ambil contoh...pekerja McDonald di Amerika minimum gaji diaorg USD4 sejam........kerja 8 jam sehari mendapat USD32 sehari...kalau duit malaysia RM112 sehari......siap boleh melancong datang ke malaysia....coba kurang tengok gaji pekerja McDonald di malaysia????? boleh tak pekerja Mcdonald di Malaysia melancong ke Amerika????? gaji diaorg RM4 sejam?????????????? cuba bayangkan semua orang di Dunia menggunakan Sistem Kewangan Islam.....?? gaji di bayar dlm bentuk Dinar.....Gaji pekerja McDonald di Malaysia & Amerika 3 Dinar sebulan???? perh...analogi yang memang logik dan betul.....sebab tu bila akhir zaman nanti Sistem Kapitalis akan makin mundur......kalau korang nak tahu...orang YAHUDI sekarang ini berlumba2 simpan emas......sbb apa?? emas adalah harta yang mutlak dan unggul....kalau situasi pergolakan / krisis emas dapat membantu.....jadi mulai dari sekarang...simpanan EMAS dan PERAK sebagai protection / lock kepada kekayaan......sbb apa orang Kaya makin kaya....orang miskin makin miskin???? orang susah makin susah.......mereka kena keluar dari COMFORT ZONE masing2.....panjang lagi yg di ceritakan pasal kewangan islam oleh prof...kalau nak tengok video nya nantikan kemunculannya...

Selepas itu penceramah seterusnya Pror Kameel Mydin....beliau pun sama...cerita pasal KRISIS kewangan....sbb apa dollar amerika jatuh....sebab apa harga emas makin naik dan naikkk.....MEGA Gold RUSH......semua org/negara/organisasi berlumba2 simpan emas.....so.....kalau kita nak ubah kerajaan malaysia terutamanya Bank Negara untuk suruh jalankan Sistem kewangan islam...alamak berjanggut aaaaaa.......kita nak suruh mereka hapuskan RIBA....jgn harap....Bank Negara adalah Boss kepada BANK-BANK seluruh Malaysia......hehehehe...takkan mereka nak benarkan Sistem Kapitalis ni jatuh...mereka mesti selamatkan Sistem Kewangan yang ber asaskan Wang Fiat...Kertas...yang di cop dan di akui nilai oleh seluruh rakyat Malaysia.....korang pernah dengar Wang Jepun...Wang Zimbabwe? kena sistem kewangan (wang fiat/kertas) mereka jatuh???? sbb di cop / print dengan terlalu banyak...sampai nak beli barang pun kena pakai timbang? nak beli beras kena ada seguni wang jepun?? cuba kalau guna dinar dan dirham?? sebenarnya manusia telah guna pelbagai "benda" untuk jadikan sebagai tukaran nilai (currency) seperti garam...gula.....kain.....timah.....dan emas adalah paling sesuai dan tak lapuk dek panas.....emas ini digunakan sebagai mata wang dah bertahun2 lamanya.....

Dato' Salleh Majid


Simpanan emas dapat menyelamatkan kita dari Sistem kapitalis yang merompak kita takala kita tidur....yela...korang tengok pada zaman 1990'an kita boleh minum teh tarik dengan harga 80 sen.....sekarang?? RM1.50 dan ada yang sampai RM5.....(kopitiam)......sebab apa setiap hari duit / wang fiat yang kita simpan di mamah INFLASI....huhuhuhu....untuk bermula sistem kewangan islam ini kita kena mulakan dengan diri kita dulu....simpan dinar & dirham untuk diri sendiri.....untuk keluarga....untuk jiran......masyarakat......dan bila semua dah ada...baru la slow slow ubah kerajaan...ubah dasar Bank Negara....tu la antara matlamat jangka masa panjang........jangka masa pendek kita simpan untuk diri sendiri....kepentingan BANGSA kita dulu............simpan emass weiii....bukan simpan besi...kalau simpan besi jatuh harga...tak percaya tengok simpan BESI BURUK...kereta!!!! kekekeke dulu thn 2007 pokli beli kereta Honda Civic 2.0 berharga RM128K....sekarang?????

okla setakat ini...nanti pokli sambung untuk panel penceramah yang lain pulak

Pengerusi Majlis - http://www.pokli.com/

ingat emas ingat pokli

8 Komen:

Matjoe January 17, 2010 at 1:11 PM  

wow, jadik mc tue. aku selalu jadi mc kt jamuan raya opis aku je la.

oh riba - bagai mengharap bulan jatuh keriba...
anak aku nk minum susu nk baring atas riba....

Khairul Chaq January 17, 2010 at 7:04 PM  

cayalah pokli.. power gak jadik MC... pantun mantun lagi... sempat jumpa hang before balik.. apa2 pun.. memg berbaloi- baloi lah pegi event nih!!!

Zikr the Jalanan Sepi Perantau January 18, 2010 at 12:28 AM  

sungguh berbunga-bunga pantun2 nya.. memang bestla jadi mc , hidup pokli..!!

paling best masa seminar tuh,
Dato' Salleh Majid, ex pgrusi bskl...

orang lama...

Pokli.com January 18, 2010 at 12:41 AM  

dia siap kutuk ASB lagi..keh keh keh

Matjoe January 18, 2010 at 11:39 AM  

asb ok aper, leh buat OD, beli emas.

Pokli.com January 18, 2010 at 12:11 PM  

mat joe...ko tahu tak dulu ex - PNB General Manager...dia yg promote org melayu simpan duit dlm asb...thn 80'an

tapi dia kutuk yg setiap tahun dok pegang board yg setiap thn diveden 7-8%....semua org gelak...kekeke.
yang bagus mcm saham bank rakyat 15% setahun dah di tutup...yg dibuka saham 1 malaysia...kekekeke
rugi x pergi

gold2rich.com January 18, 2010 at 1:33 PM  

memang best kan....jangan tak tau ada pantun tu, sib baik sempat siap karang just before panel habis cakap. itu pantun tambahan laaa...

minggu depan ni hari ahad ada seminar dinar emas lg kat ukm. byr rm50 gak, anjuran persatuan anak2 kelantan.

Matjoe January 25, 2010 at 1:09 PM  

7-8% asb tu kira ok laa, fair enough and way above FD rate.
what worst org tanak menyimpan,
lagi worst, tamak nk untung banyak sampai nak kene scam.

emas ni, i will face my moment of truth once i start investing in it. one thing yg i learn, mmg kene peram. kalau nak jual, jual kt org supaya dpt harga jualan. juak kt ajen or PB, sah2 dpt jual harga belian yg speadnya 6%.

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP