JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

21 September 2009

Pelaburan Emas Vs Pelaburan Hartanah

Selamat hari raya…..walaupun hari raya sempat lagi pokli update blog.bukan apa sbb minat dan terpanggil untuk menjawab persoalan di benak pelabur-pelabur hartanah dan emas.untung ke kedua-dua pelaburan Ini?sapa yg boleh jawab adalah mereka yang melabur…yg tgk saja tak boleh komen banyak sbb mereka hanya berada di luar gelanggang melihat kejayaan demi kejayaan orang yang melakukan pelaburan tersebut.walaupun ada yang gagal….semua terpulang kepada objektif..masa…cashflow dan kesanggupan untuk keluar daripada “Zon Selesa”

Kalau tgk pada blog-blog rangkaian pokli banyak mengulas lebih lanjut pasal emas vs hartanah nih..good…bagus…satu perkembangan yang sihat dan positif.sbb apa?makin ramai orang kita dah mula sedar akan kepentingan menYIMPAN.kepentingan Menabung dan kepentingan MEnJANA income.sebab bagi pokli kedua-dua pelaburan ini kurang risiko dan pulangan MENGUNTUNGKAN.kepada yang terlibat mesti tahu dan rasai kemeriahan dan keseronokan mempunyai Pasif Income & Aktif Income yang dapat melalui minat mereka.



Okla.mari kita bincangkan secara detail apa Pro & Kontra.kita bukan bermaksud nak kutuk mana2 pihak.tak baik bulan2 syawal ni berpecah belah dan kutuk mengutuk.baik kita duduk berbincang melalui alam maya yang tiada sempadan ni.kita boleh komen dan bagi pendapat tanpa perlu rasa malu,segan & ego.semua ni adalah Fungsi Internet tanpa sempadan dan membongkar RAHSIA yg tidak ada di dalam mana-mana buku…..sbb nak sediakan buku agak lambat..so melalui blog ni maklumat pantas dan cepat.anda yang tentukan



Ok….mari kita bermula debat secara alam maya nih

Liquiditi

– emas

ni adalah pelaburan yang halal, mengikut syariah,aset yang cair dan menguntungkan kalau ikut procedure yang betul.Contohnya kalau ada kecemasan,peluang pelaburan yang menguntungkan.kita tidak perlu MENJUAL emas tu tetapi kita hanya Merempit emas di Pajak Gadai Ar Rahnu (Bank Rakyat atau Agro Bank). Sebab apa kita nak jual sbb kita tahu emas ni naik harga.kalau tak pasal apa org berduyun-duyun nak beli emas setiap hari.Tapi kalau nak CASH..anda boleh je jual emas ni kat Maybank(Kijang Emas), UOB(Maple Leaf), Ar Rahn (Dinar Kelantan) & Agen2 Public Gold(Public Gold & Public Dinar).Semua emas pelaburan ini spread dia rendah…so untung kalau harga naik atau turun.



- Hartanah

Dari segi kecairan, hartanah ni agak lambat.proses jual beli mungkin makan masa 4-6 bulan dan mungkin lagi tinggi. Sebab?bergantung pada Status hartanah tu (freehold or leasehold) melibatkan PBT dan byk agensi.memang kita boleh kutip deposit 10% daripada harga jualan.tapi kita akan bermasalah jika nak dapat disbuss dari loan pembeli..lain la kalau pembeli beli secara CASH macam kes Uncle Dodi beli Teratak Muhibbah dari geng2 PMC..tapi kes ni agak terpencil.sapa ada cash nak beli hartanah secara TUNAI.kebanyakkan membeli secara Hutang (OPM)….satu lagi kalau anda terdesak/kecemasan adalah bukan dengan cara MENJUAL HARTANAH anda.anda perlu ambil masa.Pokli pernah mengalami situasi pembeli yang desperado nak jual rumah secara cepat sbb nak bayar banyak hutang keliling pinggang.so dia iklan dalam Mudah.my dan dengan harapan dapat CASH cepat.setakat 10% tu boleh la bagi selepas Sign S&P tapi balance kena dapat selepas loan disbuss…..susah KAN? Anda mungkin ada pengalaman tersendiri.



Kemudahan Pinjaman

Emas- Anda boleh beli EMAS secara Hutang….YES..saya mesti pilih…bagaimana?Public Gold menawarkan kemudakan bayaran sebanyak 4 kali…so anda tak perlu nak bayar CASH on the spot…boleh rujuk www.publicgold.com.my.....selain itu juga pihak pembeli boleh membeli emas melalui agen2 POKLI di Pajak Gadai Ar Rahnu…contohnya PG 20g harga RM2400…..anda bertemu dgn agen2 pokli di Ar Rahnu…bayar deposit….atau Cuma bayar RM684….anda boleh dapat emas 20g…emas tu anda gadai di Ar Rahnu dan bank akan bagi Pinjaman 65% daripada nilai emas tu….pihak Ar Rahnu menilaikan emas PG 20g adalah RM132/g…so nilai marhun adalah 132 x 20g = RM2640..anda akan dapat pinjaman 65% sebanyak 65% x RM2640 = RM1716….so dapat cash tu anda bagi kepada POKLI atau agen2 Pokli dan tolak harga jualan RM2400-RM1716= RM684.00 sahaja..best kan pakai duit bank utk beli emas…?lepas dah beli takkan anda nak berdiam diri….ni dinamakan INVEST for YOURSELf 1st….anda dah menabung untuk diri sendiri dahulu….dan akan secara otomatik akan berusaha selepas ini untuk menyimpan…anda akan menangguh perbelanjaan yg tidak PERLU seperti tukar sport rim….handphone canggih…yg mana dipanggil kolum liability….

Hartanah-mmg tidak dapat dinafikan pihak bank berebut2 nak bagi pinjaman pada anda YANG ada slip gaji…nama tidak PIANG…tidak bankrupt….so bagaimana orang yang tidak ada slip gaji macam student?org yg dah penuh pinjaman ?pinjaman rumah ada byk? Ada masalah CTOS?tapi nak melabur dalam hartanah? So kena la beli cash atau pinjam duit kawan la…hehehe…anda mmg boleh beli hartanah baru secara Mark up loan tapi……sekadar nak duduk OK la….nak invest??? Kena tungguuuuuuuuuu berjanggut laaa utk jual hartanah tu….sbb yg kaya adalah lawyer….goverment(duti setem)…..dan pemaju….kekekeke…CAUTION?hartanah lelong perlu dapatkan loan semasa tempoh masa yg ditetapkan 90-120 hari…kalau tak…hartanah yg menang kena LELONG balik atau kena beli secara CASH…..atau kena extend validity ..kena byk interest la….

MONTHLY CASH FLOW

Emas-huhuuhuhu….sedih sbb emas ni takde cash flow dalam bentuk SEWA….sbb mana ada org sewa emas kat orang lain?bukan mcm hartanah….tapi…..kalau anda BERNIAGA….anda AGEN…anda ada keuntungan ….ada CASH SALE setiap jualan……walaupun 1 dinar RM501 untung 1.5% =RM7.50…tapi kalau org beli 10 dinar sehari….100 dinar sebulan? Berapa untung anda?susah ke nak bawak dinar nih?senang jer…dinar ni kecikkkkkkkkk jer….hanya 4.25g emas 916…mcm mana kalau demand emas anda 1kg sebulan?komisen tu banyaakkkkk tu…jgn tgk pada %...tapi tgk pada kuantiti…..more sales more margin…hari2 selembar benang….lama2 jadi kain jugak….

Hartanah- luckyly mmg ada cash flow setiap bulan….tu kalau beli rumah murah/flet/apartment/condo yang berharga 50K sewa RM500….bagaimana kalau beli hartanah yang bernilai 100K tapi sewa Rm550-600?confirm –ve cash flow…blom masuk maintenance….service caj….cukai…insuran kebakaran…Indah water..semua tu hidden kos yg anda tidak Nampak!! Semua tu akan di caj bila cukup masa…anda akan dibayangkan/ditulis +ve cash flow hanya di atas kertas….di blog…tetapi reality nya….anda yg pernah terlibat je tahu…contoh KOS anda nak pergi survey….site visit…ada kerosakan….mcm2 la..sapa nak tanggung? Takkan tak kira kot….main free jer?tokey balak kena jual balak lepas nih….kekekeke…



Insuran

Emas….mmg ada insuran dalam pelaburan emas ni..boleh rujuk kpd agen2 insuran yg anda kenal…tapi takkan nak beli 20g pun kena bayar INSURAN?tak berbaloi kan???bodoh la sapa beli insuran semata2 melabur 1 dinar….yg berharga Rm500…..ada akai ker?kalau anda dah mampu beli 1kg…why not ambil je insuran….tak pun simpan dan Safe Deposit…..yang di tawarkan oleh Public Safe Deposit di Bandar Sunway ataupun mana2 bank yang ada kemudakan Safe Deposit…nanti pokli share….bagi yang nak tahu jer



Hartanah- sama jgk….ada yg ambil MRTA disebabkan oleh bank paksa….mcm mana yg tiada paksaan…secara sukarela……bank kata MRTA adalah Optional…seperti pokli beli hartanah di Pearl 132 di Seremban 2 bernilai RM500K…Maybank kata tak ambil pun tak kisah?so sapa nak tanggung kalau tak ambil…..kalau mati..waris2 kita jgk yg kena bayar ansuran tiap2 bulan atau JUAL je la…..satu lagi proses yang mana mmg perit nak selesaikan..kalau ikut pihak AMANAH RAYA…byk harta2 yang susah di pindah milik selepas kematian pembeli…..adussss…rumit jgk nih kan?perebutan harta pusaka



POTENTIAL RETURN

EMAS- korang boleh baca entry2 sebelum ni yg pokli dah tulis….masa pokli beli emas PG bulan 5 aritu harga emas 100g adalah RM10,500….skrg?bulan 9 harga emas RM12,000…so berapa UNTUNG??13 % keuntungan dalam masa 5 bulan…korang kira la sendiri kalau 1 thn…2 thn…..bulan 12/2008 pokli beli seekor Kijang Emas berharga RM2846….skrg dah naik kepada RM3700…berapa????tak untung ker??? LU pikir la sendiri kan?



Hartanah – kalau yg subsale…kena buat homework yg amat teliti…boleh cari di entry2 lepas…atau blog pie….hartanah punya return mmg TINGGIIIIIIIIIIIIIIII menggunung….tapi nak dapat return dalam bentuk CASH tu cepat ker?????????berapa lama nak kena tunggu sehingga dapat bayaran?....maybe makan masa 1 thn…ada mampu beli berapa hartanah sebulan?3 bln?6 bln? Dan 1 setahun?.....agen hartanah confirm akan kata kenaikan jer yg best..tapi nak dapat cash tu mmg lambat….hehehehe….BUAT JE…pokli suka tgk orang Berjaya dan boleh control sendiri…jgn jadi follower yg membabi buta…akhirnya anda dicucuk hidung oleh agen2 hartanah…..:-)



PROSES BELIAN

EMAS-senang…ada duit call je pokli atau agen2…lock harga..bank in….kalau dekat anda akan dapat emas tu cepat..kalau lambat kena tunggu la…..tak pun anda datang je jumpa pokli/agen sendiri…that why pokli perlukan ramai agen seluruh Malaysia….

Hartanah-selalunya PANJANG…..proses ambil masa 4bulan – 2 thn….bergantung pada hartanah mana yg anda pilih…..kalau lelong mungkin 1 hari boleh dapat……itu pon bukan secara LEGAL la…..



MODAL

Apa2 perniagaan…pelaburan……di dunia ni PERLUKAN MODAL….MASA…TENAGA….ILMU…..kalau takde modal…anda duduk je diam2 kat rumah…makan gaji….kedua2 pelaburan ni perlukan MODAL….w/p anda boleh beli hartanah dgn modal 10%...tapi……ada lagi kos2 tersembunyi……kekekekeke…beli la dulu….

Harga emas boleh beli dgn harga RM120/gram…….emas Public Gold ler…..jgn bandingkan emas public gold dgn Poh kong…Habib..sbb kedua2nya adalah emas yg berlainan….boleh dapatkan ebook rahsia emas dgn POKLI….email je kepada saya….



KOMISEN

EMAS- pelabur tak dapat apa2……agen+pelabur anda berpeluang mendapat komisen 1.5% setiap belian.....tak kira la pembelian sekecil 1 dinar……dan sebanyak 1kg….komisen akan masuk kepada agen selepas mereka membayar RM30K……setiap 15hb…..tak perlu jual pun dapat komisen….nak jadi agent tak nak jual boleh ke POKLI?.....of cos…simpan je la emas tuh…….tunggu harga naikkkk juall ler….tak pun rempit emas kat ar rahnu…dapat cash melabur kat tempat lain….contoh perniagaan pasar malam…pokli share komisen kalau anda nak beli…….rekemen kawan2…..sbb tu dinamakan sharing is caring……meh la beli emas dgn pokli…..boleh share tuh….



HARTANAH…..pelabur dapat komisen kalau beli rumah lelong jerrr..tu pun dgn agen2 tertentu seperti Siti Farazila….rujuk kawan2/rangkaian pokli….kalau rumah baru camna???? Pemaju Cuma bagi free air con….TV….kipas…jam jer…mana ada yg bagi CASH..kalau ada pun bagi diskaun….tu pon selepas di mark up……



MASA yg sesuai?
Jika ditanya pada agent Unit Amanah.. bila masa yang sesuai untuk melabur.. mereka akan kata.. SEKARANG!

Jika ditanya pada broker Saham… bila masa yang sesuai untuk melabur.. mereka akan kata.. SEKARANG!

Jika ditanya pada agent Hartanah… bila masa yang sesuai untuk melabur… mereka akan kata.. SEKARANG!

Hatta.. jika ditanya pda penganjur skim cepat kaya pun.. mereka akan kata.. SEKARANG lah masa yang sesuai untuk melabur.

Realitinya.. bila-bila-bila masa pun adalah sesuai untuk membuat pelaburan.. bagi saya.. untuk mengetahui bilakah masa yang sesuai untuk melabur, bukanlah diukur pada keadaan ekonomi semasa, ianya adalah faktor no 2 atau 3. Faktor utama yang perlu dilihat sebelum seseorang itu membuat pelaburan, ialah.. situasi kewangan semasa mereka.


EMAS…..bila2 la boleh…terpulang pada anda…tak guna takde duit tapi tak nak melabur….sbb tu pokli kata perlu melabur sekarangggg……yelaaa…nak tunggu bila? Nak tunggu harga EMAS naik kepada RM130/gram?.....terpulang pada anda…..DUIT anda….PILIHAN di tangan anda……..takkan nak beli bila harga rendah?.......tunggu je la…..bila nak turun harga emas??? Kalau turun cepat2 call pokli & agen2 pokli yerrr………beli emas dgn kitaorg……..

Hartanah….bykkkk kena buat kajian….kena tgk lokasi…lokasi…lokasi……anda mungkin di ceritakan oleh agen anda yang bagus2 LOKASI…tapi..sebenarnya,……anda sendiri yg tahu….



Monitor price…….

Emas- beli 1 dinar tak perlu monitor…..lain la beli 1 kg…….hehehehe

Hartanah- kena monitor jgk…..kalau hartanah ada problem mcm Flora damansara….penyewa lari sbb rumah dijangka nak runtuh…….kena jual cepat2…



CASE study

Kena cek la dgn agen2 yg dah beli emas dgn pokli……yg dah dan tengah tanam azam nak beli dan jadi agen……nanti soal jawab di sini yer?


P/S - SEKADAR BERKONGSI CERITA SEBAB POKLI BUAT KEDUA-DUA
BERDASARKAN PENGALAMAN POKLI SAHAJA
TIDAK KENA MENGENA DGN PELABURAN HARTANAH ORANG LAIN

13 Komen:

PG September 21, 2009 at 10:33 AM  

Salam Pokli.
Semoga dirahmati Allah.
Very good article.
Nice sharing..bagus...sebab Pokli ni memamng expert dalam hartanah n gold..

sepul_besut,  September 21, 2009 at 11:58 PM  

Salam Pokli,

artikel y bagos... mbuka minda.. nak jd agent xmampu lg pokli.. mau berjinak beli skit2 jer dulu..

Farid,  September 22, 2009 at 10:11 PM  

Well explain..Thanks Pokli.Nampak terang sikit psal gold investment ni.

PoKLi September 22, 2009 at 11:10 PM  

sama2.invest dalam byk bakul yg selamat...cth paling utama ilmu...asb...emas...hartanah...

RosyFitrah September 24, 2009 at 10:00 AM  

Salam Aidilfitri Pokli,
Saya pon ada ckit property & mmg betul yg Pokli komen pasal property ni..Tengah baru nak mengenali pasal emas bagi tujuan diversify..Boleh Pokli emelkan saya segala rahsia emas tu? 2bz4money@gmail.com

Terima kasih daun keladi..

sepul_besut,  September 25, 2009 at 10:58 PM  

Pokli,

Bila pokli park semua rumah under company.. nama pokli akan clear x under CRISS?? so komitmen jd kosong balik?? xgituh ker pokli?

sepul_besut,  September 26, 2009 at 12:25 AM  

sorry pokli.. salah topik plak.. ptot nyer kt Penubuhan Syarikat Emas daaa..

Khairul Nizam October 1, 2009 at 11:26 PM  

Sepul,

Sebab aku kenal ko biar aku jawab..

Sebenarnya company ada 2 jenis; enterprise & sdn bhd

Enterprise (milikan tunggal) adalah milikan pemilik secara langsung. Klu untung, untungla, kalau bankrap sekali harta ko yg x bersangkutan semua dia tarik. So, x guna buka enterprise utk larikan commitment tiap2 bulan sbb bank ada hak trace. Dlm erti kata lain ko dan enterprise sama saja. Enterprise bankrup ko pun bankrup (vice versa). ENTERPRISE ni slalunya bagi jualan runcit mcm tepung ke, gula ke, kerusi 4-5 bijik ke.. gitu2la.. Nak gi buat loan bank pun ada kureng sikitla

Sdn Bhd pulak, mesti at least 2 org partner. kena ada company sectary. ada board resolution. Tujuan, nak pastikan ianya betul2 milikan berasingan dgn pemilik.
Dari sini, macam2 ko boleh buat. Ko boleh gajikan diri ko sendiri, bg allowance, claim yg pelik2 atas keuntungan. Termasuklah boleh suruh sdb bhd ko beli rumah ko tu utk transfer komitmen.Jadi, income ko tu kira kemampuan ko utk beli umah baru.. Tapi AWAS too much gaji pun nanti ko kena personal tax yg tinggi!! so, kena blajar lagila skil2 ni.

So, celah mana pun ko kena ada satu transaksi jual to anybody/company(bkn ENTRPRSE seniri) utk kluarkan komitment ko tiap2 bulan.

Yg lebih2 lg tu tanya la pokli.. klu dia x leh jawab tanya gua.. free consultancy

PoKLi October 1, 2009 at 11:36 PM  

terrer sifu pokli nih....en khairul....nanti pokli nak JV ngan sapa2 pulak yg berani ....anda bagaimana?

educare October 4, 2009 at 10:43 PM  

Salam POKLI.

Wah semakin hebat blog ni..walaupun baru 1bulan saya follow...tapi masih ragu-ragu...apapasai...tolong email kat saya rahsia emas ni...mungkin boleh buka minda kot.tahniah POKLI.n terima kasih
aspirasi_7@yahoo.com

am_yus October 15, 2009 at 11:39 PM  

Aku tengok le...kalau sesiapa saje nak promote barang diorang mesti cerita bagus punya... org lain le bukan pok li... macam yang pok li kata tentang hjartanah.. banyaklagi kos yang tak dicerita... dalam kes thread you pun kenapa tak diceritakan berapa charge fee untuk park kat ar rahnu.... untuk tujuan merempit. Aku berminat jugak untuk jadi agent dan pelabur dalam bisness ni.... tapi harga emas ni sentiasa nail ke jika kita compare yearly.. ada data tak...sebab kalau daily mungkin ada naik turun...tapi kalau yearly confirm naik...mudah le nak promote... kalau beli banyak kat mana nak simpan...kalau simpan kena bayar service menyimpan ke?...cukup ;lah dulu...

PoKLi October 16, 2009 at 12:44 AM  

am_yus....buat apa nak pergi pajak kat ar rahnu....mesti ada sebab..pokli pun x de la suruh pajak...bergantung pada niat...kalau pajak sbb nak tambah kolum aset yg ada income(sewa,dll) atau beli emas jugak tak per...setakat nak suka2 ambil duit ar rahnu...mmg kena berhati2....nak tahu jumpa saya face-to-face...ataupun beli emas 1 ketui...hantar kat ar rahnu....
do it yourself

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP