JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

29 August 2017

Selamat Menunaikan Ibadah Haji & Umrah

Assalamualaikum wbt

Dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut hari raya aidil adha dan melakukan ibadah qurban...setiap kali musim haji saya pasti terkenang kisah2 bagaimana melalukan rukan Islam yang ke lima ini. pengalaman tu akan saya ingat sampai mati...jadi disamping tu nak kongsi skit ilmu2 yang ada untuk anda...


setiap yang berlaku kena ada perancangan!!! apa yang saya nak share.... kita nak pergi haji dan umrah mesti bermula dengan perancangan dari mula2 kerja dah. asingkan duit bukan sekadar untuk membeli rumah Impian....kereta impian......percutian impian...dan sebagainya....apabila kita dah start merancang dalam minda......kita set sebagai contoh mula2 tabung 10% dari gaji untuk pergi haji....kena set....sebab ramai orang malaysia kurang terdedah dengan perkara2 ini.......apabila mereka grad dari belajar yag dikejar mereka adalah untuk capai macam2 impian dan letak pergi haji apabila dah tua...dah pencen.....mmmmmm.......kesian kan?? tapi harap2 anak2 muda sekarang mindset dah bertukar....dah berlumba2 nak capai impian tunai haji dalam umur 30 tahun...insha allah.....bukan umur 50-60 tahun baru nak pergi......kenapa? saya pergi haji umur 35 tahun.....masa umur 30an badan dan minda kita sangat kuat untuk melakukan ibadah haji yg memerlukan tenaga fizikal dan mental..
jadi saya sarankan adik2 yg baru habis belajar.....letak ibadah haji sebagai keperluan hidup yg mesti dibuat secepat mungkin....selain nak beli rumah impian dalam umur 30an...
di tabung haji kelana jaya.

Ok caranya bila dah set impian..kita boleh menabung paksa samada melalui simpanan dalam tabung haji dan juga dalam simpanan emas fizikal.....boleh start menyimpan 1gram sebulan...selama setahun ada 12gram.....apabila istiqmah menabung selama 5 tahun ada sudah memiliki 60gram.....wowowowoww sebenarnya jumlah 60gram tu sudah cukup untuk kos menunaikan haji kali pertama dengan tabung haji


apabila menjejak kami di bumi mekah, kita akan merasakan satu pengalaman yang tak dapat digambarkan dengan kata2..air mata menitis tanpa sedar.....betapa bersyukur dan kerdilnya kita......dengan nikmat yang Allah bagi selama ini yang kita tidak sedar..kalau tengok orang2 india..seawal umur muda dan mula2 bekerja dah diserap utk menabung pergi haji.....patut la ramai set set mereka di mekah......tapi alhamdulillah zaman saya ke mekah aritu pun ada satu flight orang2 muda ke mekah.....

selain dari perancangan.....persiapan pun kena ada......sentiasa hadiri majlis ilmu yg dibuat oleh pihak tabung haji kongsi ilmu haji di masjid atau pusat2 travel agent yang dibuat setiap minggu seperti di andalusia.....boleh pergi ambik ilmu.....

melontor di jamrah

mabit di mudzalifah
arafah
setiap kali musim haji, kaabah akan di angkat sedikit sehingga nampak putih belakang kiswah.
hotel tabung haji - land premium sejauh 1km dari masjid. kena berulang sejauh 1km pergi dan 1km balik....belum masuk semasa tawaf dan saei sejauh 7km......melontar di jamrah sejauh 7km pergi balik dari khemah orang malaysia.......wowowowow kena gi awal2 yer...masa muda..masa tu kuat
disaran orang malaysia melontar di jamrah waktu selepas subuh @ asar... bukan waktu puncak.....
saei di bukit safa & marwah
antara room mate di mekah & madinah......satu KT
apabila waktu di mina perbanyakkan zikir..suasana di sana sangat berkat....waktu mustajab doa....memerlukan kekuatan mental.maklula tidur...bangun..duduk di situ selama 3 hari...malam sejuk dan siang agak panas
pengalaman tidur di mina...terasa seperti tidur di alam barzakh....ngam2 badan kita je...bayangkan dalam kubur...nanti seorang diri nak tunggu hari dibangkitkan dari kubur.....
kedai favorite kitaorang...kedai pakistan......makanan kegemaran nasi beriani dan puri
di padang arafah....

semoga bermanafaat....anda tengok gambar2 ini dan set IMPIAN dalam hidup nak tunaikan haji dan umrah......set tahun....contoh 2020 saya ke mekah buat haji lagi....Insha Allah

1 Komen:

HENRIETTA FERNANDO September 12, 2017 at 10:36 PM  

Halo,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Henrietta Fernando, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan kepada sesiapa yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% untuk individu, syarikat dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. Hubungi kami hari ini melalui e-mel untuk memohon dan mendapatkan pinjaman segera: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

There was an error in this gadget

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP