JURNAL JUTAWAN PELABURAN EMAS, PERAK , PELABURAN HARTANAH,ASB,TEKNIK KEBEBASAN KEWANGAN & TIPS
Pokli = Portfolio + Passive
Pencetus Evolusi Jutawan Emas & Perak di Malaysia
Mentor Kekayaan & Kejayaan

31 May 2009

Tips Pelaburan Emas Di Malaysia-yang boleh kita pilih lerrr

kali ini saya akan menyenaraikan senarai ranking emas untuk semua emas di Malaysia mengikut spread sekali dengan kos pengangkutan. 'Spread' adalah perbezaan antara harga yg syarikat jual & syarikat beli, so lagi rendah spread lagi baik.
Diharapkan para pembeli emas boleh menjadikan senarai ini sebagai rujukan anda dalam mendapatkan keuntungan pembelian emas.

Ranking Mengikut Spread(%)















Beli Jual
Spread(%)
Transportation
S'pore Lion 1oz 3364 3279
2.527


Aust Nuggets 1oz 3364 3279
2.527


Gold Maple Leaf 1oz 3364 3279
2.527


KE 1oz 3393 3284
3.212


PB GIA 106.4 102.12
4.023


1/4 Dinar Kel 122 117
4.098


Pamp Gold 1oz 3438 3293
4.218


S'pore Lion 1/2oz 1727 1653
4.285


Aust Nuggets 1/2oz 1727 1653
4.285


Gold Maple Leaf 1/2oz 1727 1653
4.285


1/2 Dinar Kel 230.9 220.9
4.331


1 Dinar Kel 449.8 429.8
4.446


2 Dinar Kel 886.7 846.7
4.511


Pamp Gold 100gm 11215 10685
4.726


PD 10 dinar 4556 4328
5.004


KE 1/2 oz 1729 1642
5.032


PG 100 gram 10925 10350
5.263
30
Kinebar 1oz 3499 3314
5.287


PG 1 kilo 109454 103506
5.434
500
PD 5 dinar 2289 2163
5.505


S'pore Lion 1/4oz 885 835
5.650


Aust Nuggets 1/4oz 885 835
5.650


Gold Maple Leaf 1/4oz 885 835
5.650


PG 50 gram 5494 5173
5.843
20
Pamp Gold 20gm 2273 2137
5.983


PD 1 dinar 460 432
6.087


PG 20 gram 2210 2068
6.425
10
KE 1/4 oz 880 821
6.705


Kinebar 20gms 2312 2150
7.007


Pamp Gold 1/2oz 1800 1672
7.111


Maybank GSPB 109.32 101.21
7.419


S'pore Lion 1/10oz 366 337
7.923


Aust Nuggets 1/10oz 366 337
7.923


Gold Maple Leaf 1/10oz 366 337
7.923


Pamp Gold 10gm 1199 1089
9.174


Kinebar 10gms 1235 1100
10.931


Kinebar 5gms 702 619
11.823


Pamp Gold 5gm 641 558
12.949


Pamp Gold 2.5gm 363 292
19.559


S'pore Lion 1/20oz 232 185
20.259


Aust Nuggets 1/20oz 232 185
20.259


Gold Maple Leaf 1/20oz 232 185
20.259


Kinebar 2.0gms 358 255
28.771


Pamp Gold 1gm 202 134
33.663


Kinebar 1gm 251 150
40.239

Read more...

Tip Untuk dapatkan RM30,000

Harini pokli akan balik ke Seremban, pagi tadi dah ramai paham dan mula nampak cara-cara nak jana pendapatan melalui public gold ni

so pokli nak kongsi bagaimana cara nak dapatkan RM30K dan jadi agen

Ingat...set objektif anda adalah untuk menyimpan....bkn nak meniaga sangat...tapi kalau dah mmg kaki bisness..apalagi cargas la...

Cari Modal

1) Personal Loan - Bank Rakyak, BSN, RHB, Maybank ,CIMB -selalunya Interest 5%

2) Savings ASB convert kepada OD..katakan anda ada RM40K...convert ke sijil...bawak ke CIMB berdekatan rumah anda...doc yg diperlukan I/C,Slip Gaji,Akaun bank 3 bln,Sijil ASB.Bank akan bagi 90% daripada RM40K = RM36K....interest BLR-1.25% = 5.55-1.25 = 4.3% .Dividen ASB pun purata 7%...so anda tak perlu risau pasal pembayaran interest OD

3) Refinance rumah....mcm kes pokli sri pinang....katakan anda ada rumah yg Hutangnya adalagi RM60K...MV RM100K.....refinance dapat balik RM30K...sbb RM100K MV bank akan bagi refinance 90%.......sama dgn RM90K....hutang ada RM60K......perbezaan RM90K-RM60K..anda dah dapat RM30K....dapat RM30K....simpan dlm ASB...buat OD..... dapat duit OD beli la emas...ada rugi ke beli emas?

4) Melalui Savings anda..kalau dalam almari ker...bawah bantal ker...dalam peti besi ker...ambil dan tukarkan dalam bentuk Public Gold.

5)Pinjam..RM30K..cari yg takde interest....contohnya kawan anda yg percaya kpd kredibiliti anda..anda yakinkan dia akan byr dalam masa tertentu...1-2 bln...anda ambil duit tu.....jadi agen...so...free2 jer jadi agen..tak payah pening2.....kalau ada org nak beli.....contohnya dia call pokli...tapi agen tu berada di TRG....mcm peruzz/Ojah....pokli suruh la beli dgn diaorg...tak kan pokli nak gi Trg hantar 50g....kan?...sbb tu kalau kita bersatu dalam berniaga..tak rugi......begitu jugak kalau ada org dari JB nak beli...ambil dari agen pokli di JB..contohnya Jeguk
,amar UTMJB .....sedap2.....pokli nak ada agen seluruh malaysia...kita sama2 berjaya...kembangkan bisness..yela..kalau setiap bulan kita boleh dapat RM1305.....sapa nak bagi kan????

6) Jual kereta/barang/liabiliti yg tak digunakan kat rumah..contoh kat rumah ada motor EX5 mmg dah lama tak naik....baik la jualkan....duit tu beli emas....

7)kalau ada Kijang Emas 10 ekor kat rumah,UOB Maple leaf...kasi jual balik kat maybank..UOB..kalau ada dinar kelantan...jual la balik.....kalau malas kasi gadai kat Ar Rahnu...
Let say anda ada public gold 100g.....pergi la gadai kat ar rahnu.....diaorg akan bagi 65-70% dari nilai emas anda.....dapat la RM7K...so.....cairkan duit skit2..kalau kumpul cukup RM30K...

8) korang pikirla sendiri.....pening daaaa....tapi boleh bincang kat bahagian komen.....

Read more...

30 May 2009

Pelaburan Emas Public....Pelaburan Hartanah Lelong...sekadar berkongsi...

Salam

Harini pokli berada di Kertih Trg...cuti-cuti malaysia...balik hantar ayah mertua ke rumah abg ipar....lagipun cuti sekolah sambil2 survey tanah...rumah..kat kertih..nak bukak Homestay or sewa rumah....sambil cuti...sambil pikiran dok cari peluang...cari lubuk emas....hehehehe

rasa macam lama tak update blog..... byk nak kongsi cerita

Saya mendapat banyak panggilan dan sms dari silent reader, kawan-kawan sekerja, kawan satu UTM dulu, kawan sekolah di Yayasan Trg Dungun SMTIZ..pelabur-pelabur hartanah & emas… Bagaimana kita boleh mendapat keuntungan melalui bisness EMAS & Rumah LELONG/SEWA…...admin jutawan emas pon skrg tgh minat nak beli rumah lelong.... so nanti saya nak rekemen syukor guna servis Faridzaswadi

MATLAMAT

Pertama sekali OBJEKTIF utama kita adalah untuk menyimpan....kena simpan duit.....cukup 1 JUTA RINGGIT...dah jadi JUTAWAN ......untuk jadi jutawan kita kena menyimpan...bahasa english saving....seangkatan dengannya collector....pengumpul.....mcm2 la.......dapat untung simpan.....dapat gaji simpan.....dapat +ve Cash flow sewa rumah simpan & laburkan….

sbb apa pentingnya CASH FLOW? Sebenarnya cash flow makna dari segi bahasa adalah pengaliran wang ..….dari segi pemahaman saya la…cash flow beerti ada byk wang yg mengalir keluar dan masuk di dalam poket kita seharian…kata lain...byk duit lerr.....walaupun duit orang..(Duit OD ker...duit jual beli emas ker...duit sewa rumah ker...duit bank refinance ker)

cuba bayangkan kalau tiada pengaliran cash di dalam poket kita..harapkan duit gaji je la...sbb tu dapat gaji 30 haribulan.....6 haribulan dah abis duit.....sbb tolak hutang....

sebagai contohnya…….

Case Study- Cash Flow

En Hamid adalah seorang pekerja swasta...tidak ada pendapatan lain kecuali gaji bulanan saje..
katakan En Hamid hanya mendapat gaji setiap hujung bulan RM2000….beliau tinggal di Penara...kerja di KL

selepas dapat gaji…..

30 hb bayar sewa rumah 500.. kalau tak bayar nanti tuan rumah Pie kejar...
byr kereta Wira RM400…
bayar bil air, api. maintenance,dll RM150….
Yuran Sekolah/penjagaan anak RM150
bagi isteri RM300...belanja dapur (cukup ker)
top up phone RM50 (mcm sikit jer)
belanja anak sekolah RM50
minyak Rm100...

tinggal balance RM300 ............

yg tinggal adalah baki untuk kita belanja kat opis..TT........& simpan...(cukup ker)......???

cuba bayangkan selepas di tolak gaji kita RM2000…tinggal RM300 baki….mana cukup untuk simpan dan untuk laburkan…mana cukup kan???kadang2 defisit...-ve

rm100 sebulan kalau simpan dalam ASB…cukup setahun baru RM1200….tapi lebih baik la daripada tak menyimpan langsung…betul tak? tapi kalau kes macam ni...bila lagi nak simpan?....sepatutnya apa yg saya belajar dari sifu2 financial ......CFP & UNCFP...kita kena simpan dulu baru belanja...contohnya Simpan 30% dari gaji...lepas tu baru belanja....tolak hutang...tapi bila dah jadi macam nih......baik kita beli rumah.....simpan dalam rumah....byr perabis.........lepas tu refinance.....tak pun jual.........baru ada modal untuk laburkan....penuhkan ASB...atau beli emas public gold.....

PELABURAN HARTANAH

Ok….cara penjimatan tadi yg boleh kita lakukan…..semua perkara dalam hidup ni kita cuba jimatkan…sama seperti beli rumah…kita cari yg paling MURAH..target 30-50% dari MV….caranya ialah cari desparate seller….contohnya kalau rumah penara kita boleh beli dengan harga RM62.5K…..En Din yang nak jual rumah kat kita mmg seorang yg desperado….dia ada byk masalah hutang yg perlu diselesaikan…so…kalau ikut market…harga rumah di penara adalah RM70-80k….so…kita tawar menawar harga yg paling murah….sama dgn RP rumah lelong penara pada pagi ini yg ada auction….best kan? ...sewa RM550....byr bulanan Rm250....+ve cash flow RM300

So kalau dah beli murah….kita boleh jual pada harga Market…RM70-80k….berapa kah keuntungan kita? Kira la sendiri…..hehehehe.....salah satu cara paling mudah untuk dapatkan rumah murah adalah melalui rumah lelong....sbb zaman kemelesetan ekonomi....ramai org kena buang kerja.....kilang tutup...VSS....pay cut...sambil tu kita tolong orang yg dalam kesusahan..... insya allah dapat pahala...rezeki berlipat2 kali ganda.....menolong org dalam kesempitan....mcm kes Kawan-kawan PMC beli rumah teratak......maintenance owner lama dekat RM Ribu-Ribu jugak....pembeli baru tu settlekan...tolong dia..kalau tak dia kena saman oleh developer...Faber Tower...bayangkan kalau tak tolong...kesiannnnnnnn dia.....kita tolong dgn ikhlas la.....

Ok….sama juga macam bln lepas ada kawan saya baru je menang beli satu rumah Apartment di Cheras….belakang Leisure Mall….atas bukit….sejukkkk...segar udara dia..…namanya pun Taman Segar..Aparment Segaria….semua orang duduk berebut nak bid penara yg buruk itu..padahal ada byk lagi rumah lain yg murah…dan positif (+) cash flow…..

Case Study 1 - Rumah Lelong Segaria

Rumah Apartment Segaria
Harga Market RM60,000.00 ...tak caya cuba cari kat google...saya tgk ada yg jual RM70K..
Keluasan 650kps
Harga Beli RM45,000.00
Wowowowow dah untung RM15K kalau jual sekarang….kiranya keuntungan untung bahagi modal RM15k/Rm45k = 33.3%...banyak tak?
Sewa RM400
Bayaran bulanan RM200…..
Maintenance RM20…
+ve Cash flow mereka selepas ini RM 180………wowowowo….

untuk satu rumah sahaja…..cuba bayangkan kalau setiap bulan kawan saya ada lebihan RM180 dan ada 10 bijik rumah sewa di Segaria??? RM1800…sama macam gaji seorang fresh graduan lulusan degree university Tempatan…hehehehe….….

So apa lagi selepas ni cargas la cari rumah sewa…..hehehehe…patut la orang yg daftar beli rumah lelong kat faridzaswadi (satu solution) bln ni ada 60 orang…….termasuk kawan2 opis saya…..


PELABURAN EMAS - PUBLIC GOLD

Ok nak kongsi cerita pasal emas pulak…….best ni….semua org suka tgk emas….cantik….tertarik kau mmg berharga….:)

Admin jutawan emas ni mmg tak kedekut ilmu….dia ajar bagaimana nak melabur emas di Malaysia…

Case Study 2 - Public Gold
nak join jadi agen ni perlu ada modal RM30,000.00….

Yg best sekali Rm30,000 ni kita dapat emas……perrrhhh……emas bernilai RM30,000….harga beli masa 4/5/09 harga masa tu RM105/gram…yela…beli emas dgn harga diskaun…

sbb niat di hati aku ni malas nak berniaga…yela……target aku beli nak simpan…nak lock kekayaan dalam bentuk emas & rumah…kalau inflasi ker…..rumah & emas kita ni kalis inflasi …selamat daripada kejatuhan nilai matawang….

kalau kita simpan dalam RM30k dalam almari…..setahun…..nilai dia masih sama…cuba simpan dalam bentuk emas RM30K…..sure akhir tahun dan meningkat kepada RM35-40k…..perrrhhh best kan?

Ok tak percaya yer…tgk……selepas beli emas 4/5 harini harga emas naik…..start beli RM 105 per gram sekarang RM115/gram……..bila kita jadi agen nama kita akan ada di dalam website

Public Gold
Public Dinar
JutawanEmas

perrhhh senang nya promosi nama dah ada…tak payah2 nak menjual…ada dah iklan dalam internet….anda duduk negeri mana pun tak kisah...….padahal bisnes emas ni..makin ramai pon tak kisah…sbb mmg tak bersaing pon….sama mcm sewa rumah…..walaupon penara tu ada 4 blok X 17 tingkat x 30 pintu….peluang tu masih ada…tak perlu kita takut….sewa rm550…hehehe beli jerr..penara
jgn pedulik......walaupun buruk...tapi dekar LRT....

Read more...

27 May 2009

KEDAHSYATAN SEDEKAH

saya mendapat email ni pagi tadi.....boleh la baca......sekadar kongsi (maaf bahasa Indonesia...translate la sendiri.....umpama bercakap dgn bibik anda...hehehe)

Assalamualaikum Wr Wb

Bismillahirohmanirrohiim

Berkat rahmat Allah Yang Maha kuasa, saya dipertemukan dengan hamba-Nya yang satu ini. Beliau adalah seorang leader yang selalu mengayomi, memberikan bimbingan, semangat, inspirasi, ide dan gagasan segar.Beliau seorang pemimpin yang mampu menggerakkan ratusan hingga ribuan anakbuahnya. Beliau seorang guru yang memiliki lautan ilmu, yang selalu siap ditimba oleh anak-anaknya dan bagai tiada pernah habis.

Saat ini beliau memiliki berbagai macam bidang usaha, di antaranya sebagai supplier dan distribusi alat dan produk kesehatan, puluhan hektar tambak,puluhan hektar ladang, berpuluh rumah kos, ruko, stand penjualan di mall, apartemen dan lain-lain. Pernah saya mencoba menghitung, penghasilan beliau bisa mencapai Rp 1 Milyar per bulannya. Sebuah pencapaian luar biasa bagi saya dan kebanyakan orang lain.Pertemuan antara saya dan beliau yang saya ceritakan di bawah ini terjadi beberapa tahun yang lalu, di saat penghasilan beliau masih berkisar Rp 200 jutaper bulan.

Bagi saya, angka ini pun sudah bukan main dahsyatnya. Sengaja saya tidak menyebutkan namanya, karena cerita ini saya publish belum mendapatkan ijin dari beliau. Kita ambil wisdomnya saja ya.Suatu hari, terjadilah dialog antara saya dengan beliau di serambi sebuah hotel di Bandung .

Saya ingat, beliau berpesan bahwa beliau senang ditanya. Kalau ditanya, maka akan dijelaskan panjang lebar. Tapi kalau kita diam, maka beliau pun akan"tidur". Jadilah saya berpikir untuk selalu mengajaknya ngobrol.Bertanya apa saja yang bisa saya tanyakan.Sampai akhirnya saya bertanya secara asal, "Pak, Anda saat inikan bisa dibilang sukses. Paling tidak, lebih sukses daripada orang lain. Lalu menurut Anda, apa yang menjadi rahasia kesuksesan Anda?

"Tak dinyana beliau menjawab pertanyaan ini dengan serius." Ada empat hal yang harus Anda perhatikan," begitu beliau memulaipenjelasannya.

RAHASIA PERTAMA

"Pertama. Jangan lupakan orang tuamu, khususnya ibumu.Karena ibu adalah orang yang melahirkan kita ke muka bumi ini. Mulai darimengandung 9 bulan lebih, itu sangat berat. Ibu melahirkan kita dengan susahpayah, sakit sekali, nyawa taruhannya. Surga di bawah telapak kaki ibu. Ibubagaikan pengeran katon (Tuhan yang kelihatan).

Banyak orang sekarang yang salah. Para gurudan kyai dicium tangannya, sementara kepada ibunya tidak pernah.Para guru dan kyai dipuja dan dielukan, diberi sumbanganmateri jutaan rupiah, dibuatkan rumah; namun ibunya sendiri di rumah dibiarkanatau diberi materi tapi sedikit sekali. Banyak orang yang memberangkatkan hajiguru atau kyainya, padahal ibunya sendiri belum dihajikan. Itu terbalik.

Pesan Nabi : Ibumu, ibumu, ibumu... baru kemudian ayahmu dan gurumu.Ridho Allah tergantung pada ridho kedua orang tua. Kumpulkan seribu ulama untukberdoa. Maka doa ibumu jauh lebih mustajabah." Beliaumengambil napas sejenak.


RAHASIA KEDUA

"Kemudian yang kedua," beliau melanjutkan. "Banyaklah memberi. Banyaklah bersedekah. Allah berjanji membalas setiap uang yang kita keluarkan itu denganberlipat ganda. Sedekah mampu mengalahkan angin. Sedekah bisa mengalahkan besi.Sedekah membersihkan harta dan hati kita. Sedekah melepaskan kita darimarabahaya.

Allah mungkin membalas sedekah kita dengan rejeki yang banyak,kesehatan, terhindarkan kita dari bahaya, keluarga yang baik, ilmu, kesempatan,dan lain-lain.Jangan sepelekan bila ada pengemis datang meminta-minta kepadamu. Karena saatitulah sebenarnya Anda dibukakan pintu rejeki. Beri pengemis itu denganpemberian yang baik dan sikap yang baik. Kalau punya uang kertas, lebih baik memberinya dengan uang kertas, bukan uang logam. Pilihkan lembar uang kertas yang masih bagus, bukan yang sudah lecek. Pegang dengan dua tangan, lalu ulurkan dengan sikap hormat kalau perlu sambil menunduk (menghormat) .

Pengemis yang Anda beri dengan cara seperti itu, akan terketuk hatinya, 'Belum pernah ada orang yang memberi dan menghargaiku seperti ini.' Maka terucap atau tidak,dia akan mendoakan Anda dengan kelimpahan rejeki, kesehatan dan kebahagiaan.Banyak orang yang keliru dengan menolak pengemis yang mendatanginya, bahkan ada pula yang menghardiknya. Perbuatan itu sama saja dengan menutup pintu rejekinya sendiri.Dalam kesempatan lain, ketika saya berjalan-jalan dengan beliau, beliau jelas mempraktekkan apa yang diucapkannya itu.

Memberi pengemis dengan selembar uang ribuan yang masih bagus dan memberikannya dengan dua tangan sambil sedikit membungkuk hormat. Saya lihat pengemis itu memang berbinar dan betapa berterimakasihnya.


RAHASIA KETIGA

"Allah berjanji memberikan rejeki kepada kita dari jalan yang tidakdisangka-sangka, " begitu beliau mengawali penjelasannya untuk rahasia ketiganya. "Tapi sedikit orang yang tahu, bagaimana caranya supaya itu cepat terjadi? Kebanyakan orang hanya menunggu. Padahal itu ada jalannya

"Benar di Al Quran ada satu ayat yang kira-kira artinya : Barangsiapa
yangbertakwa kepada Allah niscaya diadakan-Nya jalan keluar baginya dan
memberinyarejeki dari jalan/pintu yang tidak diduga-duga" , saya menimpali (QS
AthThalaq 2-3)."
Nah, ingin tahu caranya bagaimana agar kita mendapatkan rejeki yang tidak diduga-duga? ," tanya beliau."Ya, bagaimana caranya?" jawab saya. Saya pikir cukup dengan bertaqwa, menjalankan perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya, maka Allah akan mengirim rejeki itu datang untuk kita."Banyaklah menolong orang. Kalau ada orang yang butuh pertolongan, kalau ketemu orang yang kesulitan, langsung Anda bantu!" jawaban beliau ini membuat saya berpikir keras. "Saat seperti itulah, Anda menjadi rejeki yang tidak disangka-sangka bagi orang itu. Maka tentu balasannya adalah Allah akan memberikan kepadamu rejeki yang tidak disangka-sangka pula.

"Walau pun itu orang kaya?" tanya saya."Ya, walau itu orang kaya, suatu saat dia pun butuh bantuan. Mungkin dompetnya hilang, mungkin tayar mobilnya bocor, atau apa saja. Maka jika Anda temui itu dan Anda bisa menolongnya, segera bantulah.

"Walau itu orang yang berpura-pura? Sekarangkan banyak orang jalan kaki, datang ke rumah kita, pura-pura minta sumbangan rumah ibadah, atau pura-pura belum makan, tapi ternyata cuma bohongan. Sumbangan yang katanya untuk rumah ibadah, sebenarnya dia makan sendiri," saya bertanya lagi."Ya walau orang itu cuma berpura-pura seperti itu," jawab beliau.

"Kalau Anda tanya, sebenarnya dia pun tidak suka melakukan kebohongan itu.Dia itu sudah frustasi karena tidak bisa bekerja atau tidak punya pekerjaanyang benar. Dia itu butuh makan, namun sudah buntu pikirannya. Akhirnya itulah yang bisa dia lakukan. Soal itu nanti, serahkan pada Allah. Allah yang menghakimi perbuatannya, dan Allah yang membalas niat dan pemberian Anda."


RAHASIA KEEMPAT

Wah, makin menarik, nih. Saya manggut-manggut. Sebenarnyasaya tidak menyangka kalau pertanyaan asal-asalan saya tadi berbuah jawabanyang begitu serius dan panjang. Sekarang tinggal satu rahasia lagi, dari empat rahasia seperti yang dikatakan beliau sebelumnya.

"Yang keempat nih, Mas," beliau memulai. "Jangan mempermainkan wanita".Hmmm... ini membuat saya berpikir keras. Apa maksudnya. Apakah kita membuat janji dengan teman wanita, lalu tidak kita tepati? Atau jangan biarkan wanita menunggu? Seperti di film-film saja.

"Maksudnya begini. Anda kan punya istri, atau suami. Itu adalah pasangan hidup Anda, baik di saat susah mau pun senang. Ketika Anda pergi meninggalkan rumah untuk mencari nafkah, diadi rumah menunggu dan berdoa untuk keselamatan dan kesuksesan Anda. Dia ikut bersama Anda di kala Anda susah, penghasilan yang pas-pasan, makan dan pakaian seadanya, dia mendampingi Anda dan mendukung segala usaha Anda untuk berhasil."

"Lalu?" saya tak sabar untuk tahu kelanjutan maksudnya."Banyak orang yang kemudian ketika sukses, uangnya banyak, punya jabatan,lalu menikah lagi. Atau mulai bermain wanita (atau bermain pria, bagi yang perempuan). Baik menikah lagi secara terang-terangan, apalagi diam-diam, itu menyakiti hati pasangan hidup Anda. Ingat, pasangan hidup yang dulu mendampingi Anda di kala susah, mendukung dan berdoa untuk kesuksesan Anda. Namun ketika Anda mendapatkan sukses itu, Anda meninggalkannya. Atau Anda menduakannya." Oh... pelajaran monogami nih, pikir saya dalam hati.

"Banyak orang yang lupa hal itu. Begitu sudah jadi orang besar, uangnya banyak, lalu cari istri lagi. Menikah lagi. Rumah tangganya jadi kacau. Ketika merasa ditinggalkan, pasangan hidupnya menjadi tidak rela. Akhirnya uangnya habis untuk biaya sana-sini. Banyak orang yang jatuh karena hal seperti ini. Dia lupa bahwa pasangan hidupnya itu sebenarnya ikut punya andil dalam kesuksesan dirinya," beliau melanjutkan.

Hal ini saya buktikan sendiri, setiap saya datang ke rumahnya yang di WaruSidoarjo, saya menjumpai beliau punya 1 istri, 2 anak laki-laki dan 1 anakperempuan.Perbincangan ini ditutup ketika kemudian ada tamu yang datang....

KEDAHSYATAN SEDEKAH

Sedekah adalah penolak bala, penyubur pahala, dan melipat gandakan rezeki; sebutir benih menumbuhkan tujuh bulir, yang pada tiap-tiap bulir itu terjurai seratus biji. Artinya, Allah yang Mahakaya akan membalasnya hingga tujuh ratus kali lipat. Masya Allah!

Sahabat, betapa dahsyatnya sedekah yang dikeluarkan di jalan Allah yang disertai dengan hati ikhlas, sampai-sampai Rasul sendiri membuat perbandingan. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik,

Rasulullah SAW bersabda, "Allah SWT menciptakan bumi, maka bumi pun
bergetar. Lalu Allahpun menciptakan gunung dengan kekuatan yang telah diberikan
kepadanya, ternyatabumi pun terdiam. Para malaikat terheran-heran akan
penciptaan gunung tersebut.Kemudian mereka bertanya, 'Ya Rabbi, adakah sesuatu
dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat dari pada gunung?'.Allah menjawab, ' Ada ,
yaitu besi'.Para malaikat pun kembali bertanya, 'Ya Rabbi adakah sesuatu dalam
penciptaan-Mu yang lebih kuat dari besi?'.Allah menjawab, ' Ada , yaitu api'.
Bertanya kembali para malaikat, 'Ya Rabbi adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu
yang lebih kuat dari api?'. Allah menjawab, ' Ada , yaitu air'. 'Ya Rabbi adakah
sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat dari air?' tanya para malaikat.
Allah pun menjawab, ' Ada , yaitu angin'. Akhirnya para malaikat bertanya lagi,
'Ya Allah adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih dari semua itu?'.Allah
yang Maha kaya menjawab, ' Ada , yaitu amal anak Adam yang
mengeluarkan SEDEKAH dengan tangan kanannya sementara
tangan kirinya tidak mengetahuinya' ."

Subhanallah. ...

Read more...

26 May 2009

Jadi Jutawan atau Jadi Kaya?

Apa beza antara jutawan dengan kaya?.. kalau dah jadi jutawan tu.. maknanya kaya
lah!.. kalau dah kaya tu pula.. maknanya jutawan lah!..

Itu pendapat orang.. tapi bagi saya.. kaya dan jutawan itu adalah 2 perkara yang berbeza.Bagi saya.. jutawan itu membawa maksud, seseorang yang mempunyai nilai bersih aset yang terkumpul, bernilai sekurang-kurangnya RM1 juta.

Manakala.. kaya pula, bermaksud, seseorang yang merasakan duit di dalam hidupnya lebih dari cukup. Ini juga bererti, orang yang kaya tidak perlu memiliki harta atau wang sebanyak RM1 juta.. jika anda adalah merupakan seorang pekerja makan gaji dan berpendapatan sebanyak RM2,000 sebulan, dan anda merasakan pendapatan itu sudah lebih daripada mencukupi, maka, anda layak di panggil orang kaya. Jadi, tidak salahlah jika rakan-rakan anda memangil anda.. “Hai orang kaya..!!” wowowo

Manakala, bagi orang yang hidupnya hanya cukup-cukup makan sahaja. Iaitu, orang-orang yang cukup bulan.. duit habis… cukup bulan .. duit habis.. cukup bulan.. duit habis.. maka, orang itu tergolong dikalangan orang-orang yang sederhana hidupnya.

Orang miskin?.. orang miskin ialah orang yang asyik tak cukup duit je memanjang dalam hidupnya.. awal bulan tak cukup duit, tengah bulan tak cukup duit, hujung bulan pun tak cukup duit… pendek kata.. memang sepanjang masa lah tak cukup duit. Oh!.. sedihnya.

Kesimpulannya…. orang yang kaya tidak semestinya merupakan seorang jutawan… dan seorang jutawan pula.. tidak semestinya seorang yang kaya.

Untuk jadi jutawan… anda perlukan nilai bersih (aset-liabiliti) sebanyak RM1 juta..Untuk jadi kaya……. anda perlukan hati yang gembira dan sentiasa bersyukur atas nikmat yang Allah berikan.

Saya?.. saya ingin menjadi seorang jutawan yang kaya!amiiinnn…..

Read more...

23 May 2009

Vista Millenium Henry Butcher(Henry Penjual daging)....RP RM50K....

Hari aku masuk bid lagi rumah di Vista Millenium,Di Puchong..Tapi disebabkan oleh ada kerja di A Farmosa Melaka...minta tolong Faridzaswadi pergi bid (Satu Solution)..sebelum ni dah menang dgn harga RM82k...tapi harini lagi menarik....RP50K....waulauweh...best tu..market price RM140k-150k.....850sqf....address C-3A-7,VM......tapi bila faridz bagitau aku...ada 13 bidder....woooooooo....... sure kalah...sbb budget rendah jer....buat apa beli mahal2 kan?

Tetapi yang menang rumah tu adalah saudara WAKATA. Tahniah....wakata ni mmg dah ada 1 unit kat situ.....sebelum tu dia beli RM109...utk 850sqf...kira OK la...daripada takde......yg penting beli below market.....jgn beli OVER or MARKET Value (MV)....sapa yg untung? BANK....tuan rumah asal...pelelong...agen......adussss....so pikir la baik simpan duit tu dalam EMAS kan?

cerita pasal VM ni.....kenapa ada 13 bidder....mungkin disebabkan oleh Pelelong Henry Butcher meletakkan harga rumah pada harga 50K....boleh ker? sbb tu ramai......bknnya harga akan turun 10% setiap kali takde org bid...entah la...aku nak kena cek dgn sifu2.... mungkin pelelong pun boleh start RP dengan RM1......

Pasal VM ini aku tengok harga murah gilerr......korang kira la 90k below dari harga pasaran..kalau beli.....refinance......buat home extra....boleh dapat duit bodoh2 je 90K....boleh dah beli emas sekilo....tak pun letak dalam ASB....kaya...kaya...kaya.....ulang 2-3 buah rumah sure penuh ASB...dan ada emas 1 KG.........waaahhhhhh

aku kalau beli target.....dapat RP.....RM50K......loan 90%.....baru RM45K.....RM200++ sebulan......maintenance VM Rm130........kira2 komitment bulanan RM330+-......sewa paling murah kat VM adalah 650-700.......+ve cash flow RM370...........mmmmmmmmmmmmmmmmm.....sedapnya....dapat RM370....invest pulak....jgn belanjakan..........simpan la dalam ASB....tak pun beli Dinar Emas....Dinar Kelantann or Dinar public.......mmg akan cepat la tercapat cita2 utk jadi JUTAWAN EMAS & JUTAWAN HARTANAH.....mcm En Syukor & En Pie2020.....

untuk pengetahuan korang...kalau korang tak pandai....Suruh je En Faridzaswadi bid...insya-allah...dia boleh buat semua benda2 pembelian lelong ni tanpa kena tipu.....dia seorang yang jujur..amanah.....baik......aku rekemen pon bukan dapat komisen...tapi mmg nak tgk bangsa kita...bangsa MELAYU maju......best aaaa dengar orang2 melayu sekarang dah ada TANAH berekar2....RUMAH berpuluh2.....EMAS berkilo2.......kan??? korang rasa camna?ke korang nak dengar bangsa MELAYU ni jenis PEMALAS...PEMALU...MUNDUR....MISKIN...tak nak kan? so....berusaha dari sekarang....termasuk la aku....hehehehe

disebabkan oleh tugas...ada Seisi Planning Network Upgrade di UTM International Campus.....di A Farmosa ...aku tak boleh tinggalkan begitu sahaja.....sebenarnya projek ni adalah daripada Active Income aku....kena la jaga...aku makan gaji dengan syarikat Public Listed...so..kerja la...cari peluang...modal....network....so sambil2 kita ada active income...kita ada portfolio income + pasif income....best kan? aku pon nak keluar cepat2 dari RAT RACE.....amin....

Projek yang aku dapat ni adalah upgrade NETWORK system di UTM International CAMPUS KL.....dulu network UTM guna 3COM....so aku sebagai salesman & Boss aku En Kyrol bersama2 Engineer CCNA aku En Samad berusaha bersungguh2 utk menang tender nih....nilai tender adalah RM4.1 mill......masyuuukkk.....tahun ni dah cukup kuota aku utk dapatkan sales...tak yah kerja gila bab* lagi utk dapatkan sales....tapi kerja jgk....cari qualiti projek.....that why la arini sampai esok ada seisi planning di A Farmosa....plan dgn UTM KL & UTMJB mcm mana nak pasang....delivery.....migration...tgk existing network....byk2 la pasal networking nih....lagipun aku dah dah projek kat UTM ni almost RM13juta....best kan? sebab tu kita pun kena jaga la active income kita.....jgn dok sibuk cari pasif income....alih2 active income terabai.....tapi kalau pasif income dah melebihi perbelanjaan....apa lagi....anda dah keluar dari RAT RACE....hehehehe....tu yg aku nak......nak keluar dari RAT RACE......

so masa planning ni aku terpikir..kalau kita usaha lebih masa muda ni...sure kejayaan akan datang dengan mudah....janji kita usaha..doa...belajar....iktizam....dan tawakkal kepada ALLAH.....target aku tahun 2009 nih

1) Dapat Projek gomen/swasta -10 juta
2) Simpanan ASW......Coop Bank Persatuan...Amanah Saham Didik Anak2
3) Simpanan EMAS......sambil jadi agen Public Gold Tahap Gaban....main distributor in Lembah Kelang..sapa2 nak beli emas....beli dgn syarikat aku di sini
4) Beli Rumah Lelong....30-50% dari Market Price...
5) Beli Rumah Kedai Lelong
6) Beli Syarikat......yg ROI 20-30% setahun...

wahhh.....insya-Allah boleh berjaya...

Meh kita sama-sama berusaha untuk menjadi orang yang berjaya....

p/s- aku ada sembang dengan customer aku.....Akhir zaman akan ramai orang miskin akan jadi kaya......Orang Islam akan Berkuasa Memerintah Dunia.....Islam berkembang dengan maju....Simpanan Emas orang Islam banyak sampai nak cari org islam yg miskin pon dah tak ada.......!



Read more...

21 May 2009

Tambahkan Kepintaran Kewangan dan Kekayaan Anda.

Pasal biz emas.

Lokasi: Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor & KL.

Details:

New Dealers and Customers are cordially invited to attend our briefing as follow :

Date : 24th May 2009
Venue : Juita Inn - PT60, Jalan Pintu Pong,15000 Kota Bahru, Kelantan.
Time : 8pm to 10pm


Date : 25th May 2009
Venue : Motel Desa – Bukit Pak Apil, 20300 Kuala Terengganu, Terengganu.
Time : 8pm to 10pm


Date : 26th May 2009
Venue : Dewan Sri Pekan, Hotel Seri Malaysia, Jalan Teluk Sisek, 25000 Kuantan, Pahang.
Time : 8pm to 10pm


Date : 27th May 2009
Venue : Bilik Gerakan 4b, Stadium Larkin.Johor Bahru, Johor.
Time : 1pm to 2.30pm


Date : 28th & 29th May 2009
Venue : Koperasi Belia Islam Malaysia Bhd, No.10, Jalan TC 2A/2, Taman Cemerlang,
53100 Gombak, Kuala Lumpur.
Time : 8pm to 10pm



Organiser :

Public Fine Gold International Sdn Bhd
In Conjunction With
Public Dina Sdn Bhd
12E, 1st Floor, Jalan Rumbia, Bukit Jambul, 11900 Bayan Lepas, Penang.
Tel No.: 04-6449999 Fax No. : 04-6464916
Email : info@publicgold.com.my
Contact Person : Mr Branson Saw



Kalau ada sesiapa dari negeri-negeri ini yang berminat nak tahu pasal emas @ peluang business emas Public Gold, boleh SMS nama & negeri anda kepada saya di 019 3516478
Kena booking tempat.....takut penuh.........Ramai jugak dah register dgn Pokli nak datang nih.....


Ingat Emas Ingat Pokli

Read more...

20 May 2009

harga emas 10 tahun lalu.....sejak May 1999 hinga May 2009

kalau anda tgk belah kiri blog ni....ada nampak harga kitco......OK..bagaimana nak kira 1g harga emas....senang jer.......kalau katakan

1USD=RM3.60.......so kalau harga emas harini USD920..maknanya....

920 x 3.60 = 3,312.00..........so

RM 3,312.00 utk 1 Oz.............1 oz = 31.10 gram....

RM 3,312 / 31.10g = RM106.49.....

maknanya....1 gram bersamaan Rm106.49.....mudah kan? selamat belajar

Read more...

Tambah Portfolio Pelaburan Anda!


Berpinau mata tengok Portfolio Pelaburan Emas & Perak......Kalau anda dibuang Kerja...takde Income...kena VSS...potong gaji....anak nak belajar....anda sakit....EMAS-EMAS inilah akan menolong anda......Jual atau Gadaikan di Ar Rahnu...Bank Rakyat....atau Agro bank...jgn pegi pajak gadai Ah Chong...anda akan ditipu

Selain Emas.....anda pun boleh tambah Koleksi Portfolio anda dalam Perak....harga Perak pun tengah murah sekarang ini...........mula kan sekarang....nak tunggu apa lagiii...

Perbezaan Kijang Emas/UOB maple Leaf/Dinar Kelantan Vs Public Gold.....kalau Public Gold anda KEMEK....CALAR....TERGIGIT...BULA PLASTIK..... Pihak Public Gold masih menerimanya utk di beli balik....tapi kalau yg lain...minta maap......tak caya tolong la cek kat maybank...UOB & Ar Rahn...

Jika kita tak bermula dari sekarang....bila lagi kita nak kembangkan Portfolio Pelaburan kita...bak kata orang tua-tua.....sedikit-sedikit...lama-lama jadi bukit.......kalau dah jadi bukit........pandai2 la korang pikir.....Ingat....jangan terlalu leka menambahkan kolum LIABILITI anda.....tambah KOLUM aset.....mcm dalam gambar ini...kalau tak mula dengan sekeping dinar.....bagaimana nak jadi SEKILO emas????

sapa2 berminat nak jadi AGEN public gold pun di alu alukan........kalau anda join MLM anda kena bayar RM30K.....contohnya Produk Hi-O.......siap ada buat Loan...30K...PL....tapi anda diberi Penapis Air......kalau amway anda diberi ubat-ubatan.......TAPI...public gold anda diberi EMAS bernilai RM30K.....perrrrhhhhhhhhhhhhhhh......kalau takde duit boleh jual Emas nih...kalau dah banyak duit.......boleh simpan....harga NAIK...kasi JUAL sajer.............tgklah sejarah kenaikan harga EMAS di KITCO

So kalau anda tak start dari sekarang...nak tunggu bila lagi...tunggu duit dah abis....walaupun anda mmg beli rumah lelong.....beli tanah....beli rumah kedai....anda pun kena ada BACK UP untuk menyelamatkan aset2 anda jika satu2 masa ada masalah...seperti ketiadaan penyewa....mcm contoh minggu lepas PENARA di timpa RIBUT kuat....tercabut atap.....bahaya tuhh....kerosakan.......kalau ada +ve Cash Flow dalam Income....jangan belanja....jangan gunakan sesuka hati..kelak...anda akan merana.........







Utk Pengetahuan Korang..Kijang Emas ni Tahun Lepas Bulan 8 2009....dengan Harga RM 2803..... berapa harga sekarang????? tgk kat maybank....RM3500.....setiap satu dah untung RM 697......bayangkan kalau ada 4 keping......berapa??? RM697 x 4 = RM 2788...sapa nak bagi???? tu pun tak nak juall....kalua jual pon bila harga ni dah meningkat kepada RM10,000...bila tu.....tunggu.....hehehehe....Kijang ni pon makin PUPUS......hehehehehe


Nampak tak Syiling Emas UOB- maple leaf....dulu tahun lepas 2008...RM 2800+- jugak....skrg harga pun dah naik kepada RM3448....tak caya tgk kat web ni


Jadi agen public gold dapat beg james bond


nak kena pasang angan-angan untuk ada 1 kilo macam nih


Ingat Emas Ingat Pokli

Read more...

18 May 2009

Selamatkan Nilai Harta Anda !!!!!

Fakta kenaikan harga emas tanpa INFLASI ...
Purata 11%
Tahun 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008%
naik 2.80% 9.50% 17.7% 10.2% 20.0% 3.40% 26.7% 12.9%

10 SEBAB MENGAPA ANDA PERLU MENUKAR WANG KERTAS KEPADA EMAS.

1) Tiada susut nilai dan inflasi. Zaman nabi kita s.a.w kambing sedinar seekor, zaman sekarang pun masih sedinar seekor. Sedinar sekarang RM460 lebih kurang 1 dinar=4.25g
Setiap hari susut nilai. Satu ketika dahulu, duit Indonesia tidaklah seperti sekarang di mana 100000 rupiah=RM35 dulu mahal lagi.

2) Bernilai kerana ia logam.Dipernilai kerana ia kertas yang dicop sahaja.
Jika anda bank Negara (ada kuasa) anda pun boleh cop.

3) Laku satu dunia setiap masa. Orang kemboja yang hijrah ke Malaysia kini kaya raya di kelantan menggadaikan emas mereka untuk dijadikan modal meniaga batik.
Bayangkan kalau mereka bawa duit kertas negara mereka pada ketika itu, nescaya tak laku kerana negara mereka pada ketika itu kacau bilau.Laku waktu aman je..contoh depan mata ialah Iraq,Selepas kejatuhan Saddam,wang ringgit terus tidak bernilai.

4) Pelaburan paling terjamin dan menguntungkan.
Kos nak pergi haji tahun 2006 ialah 68 dinar tapi dijangka tahun 2009 hanya perlu 30 dinar sahaja. Jadi anda tak perlu tambah duit dan dapat pergi haji lebih ramai.Kalau anda menabung bentuk duit,nescaya anda perlu tambah lagi wang anda walhal anda nak pergi seorang je.

5) Pemimpin negara kita adalah penyimpan dinar. Mereka tahu tentang tipudaya wang kertas ini.Disimpan oleh rakyat. Beratur di bank sebulan sekali nak simpan duit 100 200. Jangan malukan diri anda lagi.

6) Negara China adalah penyimpan emas terbanyak dunia. Untung bisnes semua beli emas. China memang kuasa besar dunia tak lama lagi kerana mempunyai emas.Amerika negara pencetak wang kertas terbanyak dunia tanpa sandaran emas. Hanya cetak dan beli minyak dari Arab,beli alat pertahanan tapi sekarang,semua sudah tahu tembelang Amerika, cetak duit kertas tanpa emas..tak lama lagi akan down..

7) Layak kena zakat. Dapat pahala. 85gram/20 dinar simpan baru wajib zakat. Zakat 2.125g /setengah dinar.Khilaf ulamak. Ada kata kena ada kata tak.(rujuk kitab risalah imam shafie). petikannya; tidak harus dikiaskan emas dan perak dengan duit ringgit(wang kertas) pada wajib zakat. 3 mazhab lain wajib zakat. Mazhab Shafie tak wajib..anda nak bayar juga, suka hati koranglah tapi taqlid mazhab selain shafie lah, kang tak pasai2 duit habis, amalan tak sah.

8) Keunikan yang ada pada umat islam tapi tidak digunakan.
Alat barat untuk mengambil kekayaan orang Islam seperti minyak,senjata,teknologi dan sebagainya.

9) Peningkatan purata 11% setahun tanpa susutnilai.
Rujuk http://www.kitco.com/Susut nilai setahun 37% . bonus ASB baru 7% setahun..rugi 30%.tapi kita tak nampak..kita nampak kertas aku makin banyak.

10) Tiada siapa boleh main harga kerana ia memang berharga.
Alat paling bahaya kerana penyangak matawang sentiasa ada. Tak takutkah anda jika 100 000 anda di bank dibuang 3 kosong dibelakang menjadikan duit anda jadi 100 je..tak mustahil kerana kertas semata-mata, ia hanya diperhargakan..

Read more...

17 May 2009

Apa Korang akan buat???

Soalannya....sebelum kita jadi jutawan...meh kita bincang apa yg korang akan buat jika ada duit 3 juta Ringgit.........Plan dari sekarang...senang bila dah ada duit kita boleh implement dah....kalau aku la....

1) Simpan dalam ASB aku-200K....setiap thn dapat dividen 14K..base on 7%
2) Simpan dalam ASB Wife-200K...setiap thn dapat dividen 14K..base on 7%
3) Simpan dalam ASB Emak-200K...setiap thn dapat dividen 14K..base on 7%
4) Simpan dalam Emas 10 Kilo....setiap tahun dapat pulangan 25-30%.....sekilo 100K..10kg=1 juta........kira2 dalam RM250K-RM300K setahun....mmmmm.....masyuuukk.....(kena bayar zakat..jgn lupa)...simpan je la kat bank..jgn jual......
5) Simpan dalam ASW 1 Juta....pulangan RM70K setahun.....7%...bulanan ambil gaji RM5833
6) Simpan dalam ASB/Didik Akaun Remaja Anak Sulong ....200K...
7) Simpan dalam ASB/Didik Akaun Remaja Anak kedua ...100K...
8) Simpan dalam ASB/Didik Akaun Remaja Anak ketiga ....100K...

No 1 - 3...kita buat OD......dapat 90%.......from RM600K...dapat la RM560K....boleh buat berniaga...beli rumah lelong..rumah kedai..pejabat.....ambil sewa....

pehhhh...mmg masa tu duit akan bekerja untuk kita kan?...goyang kaki jer...kalau korang takut nak berniaga......korang buat la kerja2 kebajikan.....amalan....tolong orang2 susah....tak pun isi/cari minat anda...kalau saya bukak Pusat Latihan Usahawan.....latih bakal2 usahawan utk jd jutawan mcm kita...

besar sungguh cita-cita aku.......!!!! ............tapi tu la plan aku.......

boleh ker?

Read more...

CIMB saran pelanggan labur dalam emas

Keratan Akhbar Harian Metro (Online)

CIMB saran pelanggan labur dalam emas

CIMB Private Banking menyaran pelanggan yang mempunyai aset pelaburan tinggi, melabur dalam emas memandangkan ia dijangka boleh memainkan peranan penting dalam mempelbagaikan portfolio pelaburan mereka dalam keadaan ekonomi lembap dan pasaran tidak menentu sekarang.

Ketua Bersamanya, Alan Inn, berkata emas adalah portfolio yang berkesan kerana mempunyai kolerasi yang kurang dibanding dengan kebanyakan aset lain.Menurutnya, pelaburan dalam emas langkah terbaik mempelbagai portfolio pelaburan yang mana kebanyakan portfolio pelaburan memberikan tumpuan kepada aset kewangan tradisi seperti saham dan bon.

“Disebabkan keadaan ekonomi yang tidak menentu ketika ini, portfolio pelaburan yang pelbagai diperlukan bagi melindungi portfolio itu daripada keadaan turun naik nilai satu-satu kelas aset,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, semalam.



Rujukan Harian Metro



Keratan Akhbar Bernama (Online)04 Mei, 2009 17:35 PM

Emas Boleh Main Peranan Penting Dalam Pemelbagaian Portfolio

KUALA LUMPUR, 4 Mei (Bernama) --

CIMB Private Banking menasihati pelanggan yang tinggi aset pelaburannya untuk melabur dalam emas, kerana logam berharga itu boleh memainkan peranan penting dalam mempelbagaikan portfolio pelaburan mereka dalam keadaan ekonomi yang lembap dan pasaran yang turun naik sekarang.

Ketua bersamanya, Alan Inn, berkata emas merupakan pemelbagai portfolio yang berkesan kerana ia tiada korelasi bila dibandingkan dengan kebanyakan kelas aset yang lain, menjadikannya langkah yang sangat sesuai untuk mempelbagai portfolio pelaburan.Beliau berkata kebanyakan portfolio pelaburan memberikan tumpuan kepada aset kewangan tradisi seperti saham dan bon.

"Memandangkan keadaan pasaran yang turun naik sekarang, portfolio pelaburan yang pelbagai diperlukan bagi melindungi portfolio itu daripada keadaan turun naik nilai satu-satu kelas aset," katanya.Menurut Inn, portfolio yang mengandungi emas pada umumnya lebih kukuh dan lebih berupaya menghadapi ketidaktentuan dan turun naik pasaran, daripada portfolio yang tidak termasuk emas.Emas adalah kelas aset yang unik dan telah lama mencapai status sebagai pelaburan selamat apabila berlaku ketidaktentuan kewangan dan geopolitik.

Selain merupakan lindung nilai yang amat baik daripada inflasi dan nilai mata wang sejak 30 tahun lalu, emas juga menstabilkan portfolio pelaburan seseorang, tanpa mengira faktor saiklikal dan keadaan ekonomi.Pelaburan dalam emas mungkin dalam bentuk jongkong emas, Dana Dagangan Bursa (ETF), kontrak hadapan emas ataupun stok.Inn menegaskan bahawa pelabur harus melabur dalam emas untuk mengimbangi turun naik kelas aset tradisi dan mendapatkan portfolio pelaburan yang lebih seimbang dan tiada korelasi.-- BERNAMA

Rujukan BERNAMA

Read more...

Pelaburan Emas Public Gold 50G....

Gold 50g



Saudara Naim...bergaya dengan Emas Public Gold 50g yang telah dimilikinya




Senang proses jual beli sekarang....transfer duit online jer...tak perlu bawak cash banyak2.....Naim ni mmg pelabur senyap....selain 50g.....beliau dah ada 20g....katanya....."dah untung kalau jual emas 20g dulu"......


Pagi Ahad yang indah....hari aku ada kerja skit,nak melawat pak mertua di Selayang..Akikah Nafhan anak Pie2020 dan deliver emas.....semlm Saudara Naim telah booking Emas Public Gold 50g.....Harga Semalam RM5636 + Delivery RM20 = Total RM 5,656.00....tapi...Saudara Naim telah ambil langkah bijak dengan transfer RM1000 untuk lock harga....selepas aku menerima booking tersebut......aku dah setuju untuk jual Emas tu dengan harga seperti yg dipersetujui....tapi...1 jam selepas itu...harga Emas naik lagi kepada RM 5,652.00.....nasib baik dah naik...so kira untung la Saudara Naim nih..



Kitaorg janji nak jumpa area Pantai Dalam dalam pukul 11 pagi....tapi aku pulak tersampai awal...pukul 10.30 dah sampai Di Area tu....sambil2 tunggu Naim transfer duit.....biasalah CIMB ni TAC dia asyik lambat jer....sabar jela....selepas Naim sampai..kitaorg bersembang pasal emas ......walauweh..muda lagi Naim ni...umur baru 23 dah pandai melabur.....kalau aku dulu umur 23 ni dok tak tahu hala lagi...dok pikir pasal makan gaji lagi......tapi naim dah pandai berniaga ikut internet...ni link dia http://www.ppcpercuma.com/blog/ .....harap2 saudara naim lepas ni berjaya dalam bidang perniagaan internet nih...sambil2 tu boleh kembangkan portfolio income + pasif income anda...semuga berjaya..good luck!



Ingat Emas...Ingat Pokli.....



Jumpa saya di Kenduri Akikah Pie2020 Junior



Bye Bye

Read more...

13 May 2009

Public Gold










Ikut Budget....20g....50g....100g













Koleksi Emas Public dah sampai...mari-mari tengok..

harga naik sokmo
Dinar Emas Public
start dari atas....10 Dinar....5 Dinar...dan 1 Dinar








Dapat Emas...kena ada Surat Beranak Dia...








Read more...

Power Of Trust


Pagi tadi ada seorang akak call Nama Shakirah dari Sirim, Nilai (pelabur senyap)....berminat nak beli emas.....emas tu ada dgn aku....1 dinar dia nak...tapi dia berada di Nilai....aku berada di UTM City Campus, Jalan Semarak...ada meeting pagi nih...so disebabkan kepercayaan yang telah akak tu beri dia minta no akaun Maybank2u aku...aku bagi...lepas 5 minit dia dah transfer RM463 untuk membeli 1 Dinar Emas.......walhal akak tu tak kenal pun siapa aku,kerja di mana,org ke siapa? tapi dia percaya bahaya Internet ni tidak menipu.....sebelum kena tipu dia dah survey...buat homework....aku tanya mana dapat contact aku...dia dapat melalui Jutawanemas.com....dalam link nak beli emas/dinar

So aku janji petang nanti, masa dalam perjalanan balik dari Cyberjaya ke Seremban...aku akan

singgah ke Nilai untuk hantar emas tu...best kan.....buat kerja yang aku minat.....balik umah pun dalam perjalanan boleh buat duit......dan dalam masa yang sama aku pun tgh survey rumah lelong kat nilai nih....nak buat pelaburan bagi student2 kat Nilai University....USIM..UIA....peh..byk la peluang pelaburan....

Untuk pengetahuan Korang, akak ni bank in sbb dia nak lock harga supaya kalau ada kenaikan harga dia dah bayar dulu disebabkan oleh harga yang sentiasa naik jer...so akak bertindak berani dan sifat2 seorg pelabur semestinya ambil peluang.buat homework.focus....kalau dia tak bayar lagi...petang ni masa delivery..harga naik..akak ni terpaksa membayar pada harga petang....kalau harga naik rugi ler....tapi kalau turun..untung la.....

Read more...

Share It

Kata-kata hikmah

PROF.DR HAMKA,

“PELUANG YANG BESAR ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG TIDAK MENENTU MASA.DATANG DISAAT KITA KESEMPITAN ATAU KESUSAHAN. NILAILAH PELUANG ITU DENGAN SECARA BIJAKSANA. REBUTLAH PELUANG YANG BESAR ITU, KERANA PELUANG YANG BESAR ITU BOLEH BERLALU DENGAN TIBA-TIBA. JANGAN JADIKAN SERIBU ALASAN UNTUK TIDAK MEREBUT PELUANG YANG BESAR ITU!”

T. Harv Eker
"Kenapa orang itu kaya? Kenapa orang itu miskin? Semuanya bersangkut paut dengan minda"

$ I'm Excellent Money Manager $
$ I Pay My Self First $
$ I Put My Money Into My Financial Freedom Fund Every Day $
$ My Money Work Hard For Me & Make More & More Money $
$ I Earn Enough Pasive Income To Pay My Desired Lifestyle $
$ I am Financial Free,I Work Because I Choose To,Not Because I Have To $
$ My Part Time Business is Managing & Investing My Money & Creating Passive Income Streams $
$ I Create My Life,I Create The Exact Amount Of My Financial Success $
$ I Play The Money Game to Win,My Intention Is TO Create Wealth & Abudance $
$ I Admire & Model Rich & Successful People $
$ I Belieave Money Is Important,Money Is Freedom & Money Makes Life More Enjoyable $
$ I Get Rich Doing What I Love $
$ I Deserve To Be Rich Because I Add Value To Other People's Lives $
$ I Am A Generous Giver & An Excellent Receiver $
$ I Am Truly Grateful For All The Money I Have Now
Lucrative Opportunities Always Come My Way $
$ My Capacity To Earn, Hold & Grow Money Expands Day By Day $

I Am Retire Rich & Retire Young NOW

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP